lauantai 19. marraskuuta 2016

Lindströmin yrttiset lihapullat punajuurikastikkeessa (gluteeniton, kosher)


Punajuurisessa kastikkeessaan meheviksi hautuvat yrttiset Lindströmin lihapyörykät hurmaavat jo upealla värillään. Talvista lohturuokaa parhaimmillaan!


* * * 

No se talvi sitten tuli. Ja yllätti paitsi koko Suomen autoilijat, myös erään romanttishupsukkaisen töölöläisbloggarin. Kaikki omissa haavekuvissani niin tunnelmallisilta tuntuneet villaviitta - ja muut välikausitakkiviritelmät jäivät auttamattomasti käyttämättä tänäkin vuonna, kun niiden käyttöön soveltuva, Suomen ilmastossa tunneissa laskettava ikkuna sulkeutui viikko sitten herätessäni ulkona pyryttävään lumeen. No, ehkä taas ensi syksynä...

Vaan talvi saa tulla! Minä olen valmis! Sytytän kynttilät, kaivaudun peittojen alle Netflixin kanssa ja syön tätä. Vaikka joka päivä. Vähän niinkuin olen jo kuluneen viikon ajan tehnytkin... 

Nähdään taas puolen vuoden päästä!


Lindströmin yrttiset lihapyörykät:

koosta riippuen 22-24 kpl

1 pieni sipuli, hienonnettuna
400 gr jauhelihaa
2 isoa punajuurta (á 150 gr), keitettynä ja kuorittuna
2 rkl hienonnettua rosmariinia (tai timjamia)
2 rkl hienonnettua ruolakurkkua (tai kapriksia)
1 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Lisäksi: voita/ öljyä paistamiseen

Kastike:

1 pieni sipuli
1 punajuuri (á 150 gr), keitettynä, kuorittuna ja soseutettuna
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1/2 l lihalientä (liemikuutio liuotettuna punajuurten keittoveteen)
2 rosmariininoksaa (tai muutama oksa timjamia)
1/4 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Mikäli käytät raakoja punajuuria, aloita niiden kypsentämisellä. Keitä, kunnes kypsiä - n. tunnin ajan. Älä heitä keitinvettä hukkaan, vaan liuota siihen lihamielimikuutio jatkaen tarvittaessa vedellä. Anna punajuurten jäähtyä käsittelylämpöisiksi ja vedä kuori irti. Raasta niistä kaksi ja soseuta kolmas. Helpoin ja nopein tapa on toki käyttää vihannesosastoilla myytäviä, valmiiksi kypsennettyjä punajuuria.

Kuullota sipulisilppua pannulla voissa tai öljyssä kunnes se on läpikuultavaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja yhdistä siten muihin lihapulla-aineksiin. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä kylmään peitettynä lepäämään. Valmista sillä välin kastike.

Kuullota sipulisilppua (pinnoitetussa) kattilassa voissa tai öljyssä kunnes se on läpikuultavaa. Lisää kattilaan sitten soseutettu punajuuri, tomaattipyre, yrtit sekä sokeri. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon lihaliemi. Kiehauta ja mausta.

Pyörittele lihapullamassasta samankokoisia pyöryköitä ja pudota kastikkeeseen kypsymään. Anna hautua kannen alla keskilämmöllä puolisen tuntia. 

Tarjoile. 





Mitkä ovat teidän salaiset lohturuoka-aseenne talven viimaa ja kylmyyttä vastaan? 




_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

14 kommenttia :

  1. Mukava kuulla, että bloggari-kirjailija ehtii jo vällyjen alle muutenkin kuin flunssassa.
    Lindströmeissä on taas värit erityisen maiskuttavat - niin ja se perunamuusi on jo pantu korvan taakse kun seuraavan kerran jaksaa tehä / tulee muitakin syömään.
    Perinteistä talvilohturuokaa meikäläisellä ei ole, paitsi että syön lii-kaa. Mutta nyt kun (olin jo luullut jutun tulleeksi ja menneeksi) tätä nyhtökauraa todellakin saa, olen kehittänyt siihen hirveän himon tuotteen purutuntuman takia. (Maku maustamalla.) Ja oudoin asia on, että jos se olisi lihaa ja tietäisin sen olevan lihaa, inhoaisin purutuntumaa vaikka sekasyöjä olenkin. Miksikähän näin? / Kutsu psykologi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hetkeksi ehti - nyt reissataan Bulgariasa ja etsitään inspiraatiota uusiin resepteihin, joita teille esitellä :-)

      Itse en ole vieä ehtinyt/ rohkaistunut tuota korvikelihaa kokeilemaan, mutta hyvä tietää, että tuossa rakenne pelaa. Tuosta mauttomuudesta olen kuullut joka ikiseltä sitä kokeilleelta.

      Nyt menee kyllä loppuilta tuota sun viimeistä kysymystä miettiessä :-)

      Poista
  2. Ihanan värisiä pullia! Harmi että se talvi meni jo! Ei sillä etteivätkö nämä marraskuussakin maistuisi. :P

    VastaaPoista
  3. Oi, ihania pullia! tein pari viikkoa sitten piiiiitkästä aikaa Lindströminpihvejä, seuraavaksi siis pullat tulille :)

    VastaaPoista
  4. Punajuuret <3 Just tuli uunista höyryävä satsi punajuuria jauhelihan kera.

    VastaaPoista
  5. Tää näyttää niin hyvältä! Mulla olis punajuuria! Ja jauhelihaa!

    VastaaPoista
  6. Mielettömän värisiä! Taatusti jokaisen pikkuprinsessan lemppariruokaa. :)

    VastaaPoista
  7. Punajuuripullat tai pihvit on kyllä ihana ruoka! Pitäisi tehdä useammin. Lunta tuli eilen 30 cm, lumitöissä vierähti tovi! Nyt on selkä jumissa...

    VastaaPoista