tiistai 15. marraskuuta 2016

Herkkua on siinä monenlaista - testissä Viking Linen joulubuffet 2016


* * * 


Viking Linen tämänvuotinen joulupöytä on Strömsöstä tutun Michael Björklundin käsialaa ja ehkä parempi kuin koskaan!

* * * 


Alkukesän auvoisalta Ahvenanmaanreissulta jäi harmittamaan vain kaksi asiaa: se, ettei aika riittänyt Silverskärin visiittiin ja se, että Michael Björklund jäi Smakbyssä tapaamatta. 

Onneksi vuori tuli kuitenkin Muhamedin luokse, sillä pääsin lounastamaan miehen kanssa muutama viikko sitten Viking Linen esitellessä punaisten laivojen 2016-vuoden joulupöydän. Tänä vuonna kun sen on suunnitellut juurikin tuo Ahvenanmaan lupsakka lahja maailmalle.


Viking Line joulubuffet 2016


Yritin saada edustavan kuvan tuosta veikeästä velikullasta. Ei onnistunut - sen verran oli Micke vikkelä liikkeissään. 

Aloitimme lounaan Smakbyn jouluglögillä, jota on valmistettu vain hyvin rajallinen määrä. Maista sitä ei saa laisinkaan, vaan sitä varten on lähdettävä laivalle. Tai Ahvenanmaalle. 

Molempi parempi, rohkenen väittää tämänvuotisten reissujen perusteella!



Viking Line joulubuffet 2016_Skambyn glögi_Michael Björklund


Viking Line on tänä vuonna petrannut laivojensa ravintolavalikoimaa huomattavasti ja laivareissu on paikallaan jo niiden vuoksi. 

Ihan erityisesti mieleen jäi kesän reissuilla testattu No Name- maistelumenu Gabriellalla, mutta kauas ei jäänyt Mariellan Plate- ravintolankaan valikoima. Molemmista voit lukea lisää blogissa täältä.

Pakko on minunkin silti myöntää, että sillä laivabuffalla on silti ihan erityinen paikkansa sydämessäni... ja sen syy on tässä. 

En saa kalapöydästä tarpeekseni ja kykyni syödä oman painoni verran katkarapuja on (yleisöstä riippuen) joko kauhistuttava tai kiehtova. 


Viking Line joulubuffet 2016_katkaravut


Aikaisempien vuosien tapaan joulubuffan vahvinta antia on sen kalapöytä, jossa pelkästään silliä ja silakkaa löytyy vaatimattomasti 15 sorttia. Ja koska ainut tapa suoriutua buffasta tyylikkäästi on totaaliset överit, söin niistä kaikkia. 

Ehkä se onkin paikallaan - kenenkä omasta joulupöydästä moista runsaudensarvea löytyy? Laivabuffan suurin valtti, etenkin näin joulun aikaan piileekin epäilemättä juuri tuossa: se tarjoaa ihan koko perheelle mahdollisuuden istahtaa valmiiseen pöytään, stressittömästi herkuttelemaan kattauksella, josta löytyy takuuvarmasti jokaiselle jotain. 

Ei siivousangstia, ei tuntikausien paniikintäyteisiä kauppareissuja, ei monen päivän leipomis-ja kinkunpaistosavottaa, ei tiskejä! Senkun vaan keskittyy nauttimaan!  Jos siis haluat arkihuolesi kaikki heittää, niin jouluristeilyn tunnelmalliseen Tukholmaan ehdit vielä varaamaan täältä!

Myös mätiin on panostettu: valikoimista löytyy niin muikun- kuin siianmätiä. 

Niin paljon kuin jaksaa syödä.


Viking Line joulubuffet 2016_mäti

Viking Line joulubuffet 2016_kalapöytä 1

Viking Line joulubuffet 2016_kalapöytä 2


Koko joulupöydän inspiraationa ovat toimineet Mickelle itselleen rakkaat seudut ja ihmiset perinteineen, mikä näkyy. Tarjolla on mm. Ahvenanmaan ympäristöstä runsaasti löytyvää, mutta meille mantereen möngertäjille vähemmän tuntematonta simppua. 

Ylitin muuten elinikäisen kammoni ja söin elämäni ensimmäistä kertaa lipeäkalaakin. Joka ei ollutkaan yhtään lipeäistä, niinkuin kuvittelin. Ei se oikeastaan maistunut juuri miltään. Ruotsissa sitä on kuulemma tapana syödä valkokastikkeen, tuorejauhetun maustepippurin ja pekonimurun kanssa. 


Viking Line joulubuffet 2016_kalapöytä 3


Leikkelepöydistä löytyi mm. kunnioitettava valikoima sylttyjä, joiden arvostus niinikään on ilmeisesti ruotsinkielisissä piireissä hieman allekirjoittanutta korkeammalla. 


Viking Line joulubuffet 2016_syltty



Maksapatee tulee Tanskasta, koska siellä tehty on Micken mukaan maailman parasta; jopa siinä määrin, ettei hän ole kuulemma päässyt omissa tekeleissään lähellekään.


Viking Line joulubuffet 2016_maksapate

Viking Line joulubuffet 2016_leikkeleet


Vanhojen klassikoiden lisäksi tarjolla oli mm. Caesarsalaatin kaltaisia uudempia klassikoita. Se, kuuluvatko sellaiset joulupöytään, onkin sitten jokaisen oma asia. 

Myös ihan puhtaasti kasvissyöjille löytyy vaihtoehtoja, mutta selvää on, ettei buffa heille ole samanlaista pohjatonta iloa kuin meille muille. 

Jouluna kuuluukin Micken mukaan syödä tuhdisti; possua ja kalaa ja rasvaa. Ja minähän en tuohon kyllä väitä vastaan. 


Viking Line joulubuffet 2016_Caesarsalaatti

Viking Line joulubuffet 2016_pääruoat


Ruotsalaisten perinneruokien, kuten niiden prinssinakkien ja lihapullien (jota ilman Ruotsissa on ilmeisesti mahdotonta juhlia mitään?) lisäksi pitopöydästä löytyi harvinaisempiakin kuriositeetteja kuten slakt gryniä eli lahtipuuroa, mikä viittaa joulunaikaan teurastettujen possujen rasvassa ohrasta keitettyyn, puuron kaltaiseen lisäkkeeseen. 

Nå ja... olihan se.

Joulumausteiset tuoremakkarat ja glögiglaseeratut possunkyljet sen sijaan saivat osakseen varauksettoman ihailuni. 


Viking Line joulubuffet 2016_pääruoat 2


Joulukinkku tulee sekin possustaan kuulusta Tanskasta. Sen kylkeen on tarjolla niin laatikot kuin sinapit, joista Smakbyssä Micken anopin reseptillä tehty oli oma suosikkini. 

"Med äkta grädde!" huomautti mies iloisesti, kauhaisten lautaselleni vielä toisenkin lusikallisen. 


Viking Line joulubuffet 2016_joulukinkku


Juustopöydässä törmäsin minunkin tuntemieni edustajien lisäksi taas uuteen skandinaaviseen tuttavuuteen: Skånesta kotoisin olevaan ruukkujuustoon. 


Viking Line joulubuffet 2016_juustopöytä


Se on kuulemma sekoitus ylijääneitä juustonjämiä, jotka sekoitetaan maidon, mausteiden ja toisinaan konjakin kaltaisten viinasten kanssa leivän päällä syötäväksi tahnaksi.

"Låter... interessant", kiitin kohteliaasti, takaisin sillipöytään paeten.  


Viking Line joulubuffet 2016_ruukkujuusto


Siltä varalta, että vielä tässä vaiheessa nälkä olisi, notkuu jälkiruokapöytäkin toinen toistaan ihanampia herkkuja. 

Tarjolla on toki suklaamoussejen ja crème caramelin kaltaisten tuhdimpien herkkujen lisäksi myös appelsiiniriisin ja appelsiinisorbetin kaltaisia, vähän kevyempiäkin vaihtoehtoja...



Viking Line joulubuffet 2016_jälkiruoat



...tai sitten voi jatkaa överilinjalla minun tapaani: Micken kinuskikastiketta (jonka kermassa  ja voissa ei tunnetusti säästellä!), kandeerattuja pekaanipähkinöitä juustopöydästä, sormisuolaa... ja niitä pekonimuruja. 



Viking Line joulubuffet 2016_jälkiruoat 2


Yksi tämän vuoden uutuuksista on tämä hilpeä aterian päätös: irtokarkkibuffa!!!


Viking Line joulubuffet 2016_irtokarkkibuffet



Aterian jälkeen kiittelin änkyrä-ähkyissä onneani siitä, ettei joulu ole kuin onneksi sen kerran (tai, ruokabloggarin tapauksessa 4-5 kertaa) vuodessa vaan, mutta voin kertoa ettei lounaan jälkeen mennyt montaakaan tuntia, ennenkuin jo aloin kaiholla kaivata jotain pientä suolaista. Niinkuin silliä. Ja vähän voissa kieriteltyä perunaa. Ja ehkä vähän pekonimurua. 

Taitaa olla Ruotsinristeilyn paikka - onhan ne uuden vuoden shampanjatkin jostain hankittava!


Viking Line joulubuffet 2016_2


Michael Björklundin suunnittelema joulupöytä Viking Linen laivoilla 18.11.2016 - 26.12.2016.

Hinta ruokajuomineen aikuiselta 38 €, lapsilta 8,50 € (6-11-vuotiaat) ja 12,50€ (12-17-vuotiat). Etukäteen ostettuna hinta aina 2€ halvempi.

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



   Jouluinen maalaisterriini possusta_pysty  


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

42 kommenttia :

  1. Näyttää hyvältä. Mm. joulubuffaa mene maistelemaan viikonloppuna Viking Gracelle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grace on suuri rakkauteni <3 muistakaa shampanjabaari!

      Poista
  2. Nyyh,tämä jäi multa pois välimatkan vuoksi. Mutta ihanalta näyttää ,voi kuvien kautta herkutella;D

    VastaaPoista
  3. Laivalounaat ovat olleet perinteisesti ylitse pursuavia runsaudensarvia ja niin näyttää olevan edelleenkin. Ruokalista on kovasti saaristolaispainotteinen johtuen tietysti pääkokista. Erikoisuuksina pistivät silmääni lämminsavustetut lohen evät ja suolattu voi :) Olen muutaman kerran vetänyt itseni ihan ähkyyn runsaista antimista, mutta ilmeisesti sitä vanhetessaan viisastuu eli olen noukkinut lautaselleni vain sellaista mitä harvemmin tulee syötyä kotioloissa tai joulupöydän kattauksesta eli ravut & äyriäiset, mäti & kaviaari ja kylmäsavutetut lohituotteet, juustoja unohtamatta. Tuo juustonjämistä tuunattu tahna saattaisi olla ihan kokeilun arvoinen jutska ihan arkenakin ja vaikka saaristolaisleivän tai joululimpun päällä. Viiniä saattaisi kulua kohtuullisesti, jos ihan pitkän kaavan mukaan malttaisi istua ja nauttia koko rahan edestä pöydän antimista. Hvvää Joulun odotusta sinullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvät on sinulla valinnat - samat on minulla. vaikka... ei koskaan kohtuudella :-)

      Ihanaa ja tunnelmallista joulun odotusta sinnekin!

      Poista
  4. Voisin niin viettää joulunkin passattavana ja ihan risteilyllä, kun sitä suurimman osan vuodesta viettää omassa keittiössä ja hiki otsalla! Vaikka on oppinut jotenkin valikoiden syömään noissa buffeteissa, niin ähkyhän siellä aina tulee vaikkakin pelkkiä katkiksia, mätejä ja juustoja nauttien!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sama täällä :-) silli, mäti ja katkikset. siinä on ne minunkin suuret heikkoudet <3

      Poista
  5. Vaikuttaa kyllä mädit & muut varsin houkuttelevalta, mutta silti itseä mietityttää se, että koska saan laadukasta lämmintä ruokaa laivan buffetista? Ei ole sellaista kyllä osunut kohdalle vielä niin Ruotsin kuin Karibian risteilijöillä. Omasta mielestäni määrää saisi pienentää ja panostaa lämpimän ruuan osalta laatuun. Toinen asia mikä yleensä itseä buffetissa hämää on se, että suurin osa ei ihmisistä ei omaa minkäänlaisia käytöstapoja alkaen jonottamista. Eli kun menen laivalle, niin yritän mennä a la carteen ja jos menen buffetiin, niin johtuu se ainoastaan siitä syystä, että muksut on reissussa mukana.


    Nim. Laadukasta buffetin lämpöistä ruokaa metsästäessä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin, no. tuossahan tuo bufet-pöydässä odottaminen aiheuttaa omat haasteensa: monikaan ruoka ei parane siinä ruokailijoita odottaessaan.

      Viking Line on tänä vuonna tosissaan panostanut a la carte-raflojensa tasoon ja ne olivatkin todelinen yllätys. Monesti paluumatkalla tulee kyllä testattua myös buffa - ihan vain noiden katkarapujen ja kalapöydän muiden antimien vuoksi.

      Noista käytöstavoista olen kylä kanssasi samaa mieltä - ihan kuin ihmiset olisivat ensimmäistä kertaa päästetty ihmisten ilmoille!

      Poista
  6. Ääh, tämä ulkosuomalainen haluaisi kunnon joulupöytään! Teen jotakin jouluherkkuja täksikin jouluksi, mutta monen perinteen osalta olen jo luovuttanut, koska tarvikkeiden etsiminen on työlästä eikä perhekään oikein arvosta klassikoita kuten lanttulaatikkoa.
    Parhaan jouluaterian olen muuten syönyt Tanskassa. Voitti perinteisen suomalaisen jouluaterian 100-0!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse olen noita eri joulupöytiä testattuani ja muutaman jouluruokakampanjan tehtyäni jo valmiiksi väsynyt jouluun :-) tulisi jo uusi vuosi!

      Poista
  7. Olin jo ennen tätä postausta miettinyt, että ois kiva mennä ihan vaan ruokaristeilylle, ja nyt kyllä varmaan joudun varaamaan jouluruokaristeilyn! Näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
  8. Haha, kasvissyöjäthän eivät missään tapauksessa voi syödä tuhdisti. :D Se mikä näissä buffeteissa harmittaa, on että tuota hintaa ei koskaan viitsi maksaa kun näissä ei ole huomioitu vegejä kunnolla. Löytyyhän tuolta papuja ja juustoja (jos niitä syö) protskupuolelta, ja itse syön välillä kalaakin, mutta nykypäivänä alkaa jo niitä lihattomia vaihtoehtojakin olla niin paljon tarjolla, että on kyllä silkkaa ajattelemattomuutta ettei niitä tarjolle laiteta. Nehän sopii myös sekasyöjille mainiosti. Jos tuonne lisäisi vaikka seitania tai nyhtökauraa, yhtä lajia vegeleikkelettä ja porkkanagraavi"lohta", niin alkaisi näyttää paremmalta. 15 sillilajista varmaan olisi varaa vaihtaa pari poiskin, jos ei pelkkä lisääminen onnistu. Tosi kummaa, ettei huippuluokan kokitkaan ota näitä huomioon. Voisihan sille ympäristöllekin pari ajatusta meinaan suoda, jos nyt ei kasvissyöjien tarpeet kiinnosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo - en minäkään kyllä kasvissyöjänä tuota hintaa maksaisi.

      Poista
  9. Vähänks kallis! Mutta arvostan hyvin tehtyä silliä kaikessa muodoissaan. Sen sijaan punakaali on lähes ainoa ravintoaine, jota inhoan. No, sitten on turskan maksa ja punanapsija, mutta ehken ole koskaan syönyt hyvää. Skandijuustoista en osaa mitään sanoa, enemmän tulee minun lempijuustoni Alppimaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. veikkaan että keskivertobuffa-aterioitsija kyllä syö koko rahan edestä :-) Ainakin minä tuolla katkarapumäärälläni taidan päästä jopa hieman voitonkin puolelle :-)

      Poista
  10. Ai ai, nälkähän tätä lukiessa tulee :P Hinnasta tuli mieleen, että tuo lasten hinta on kyllä aikuisen hintaan nähden edullinen. Ja alle 6-vuotiaat ilmaisia. Joskus kyllä mietin, että jos ei yhtään alkoholia juo, niin aikuisten hinta on aika kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta. onneksi tuo kattaus on kyllä sen verran laaja, että sieltä löytää nirsompikin ruokailija rahoilleen varmasti vastinetta!

      Poista
  11. Juuri oltiin lasten kanssa viikonloppuna Ruotsin-risteilyllä (tosin kilpailevalla yhtiöllä) ja otettiin eka kertaa buffet-menut koko risteilylle. Eli siis aamiaiset ja joulubuffetit. Huh huh, sanon minä. Vieläkin olen niin täynnä, ettei tullut nälkä edes kuvia katsoassa - kuten yleensä. :D

    Siljallakin buffettien hinnat oli aika kovat, mutta perusteltiin itsellemme ne siksi, kun lapset saivat syödä ilmaiseksi.

    Mä yleensä olen ihan eniten innoissani alkupalapöydästä, nimenomaan kaloista. Sitten käyn hakemassa paistia ja jotain lisuketta ja siirryn taas nautiskelemaan jälkiruokapöytään. Eli isoimmat kiksit saan ekoista lautasellisista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan samoilla linjoilla ollaan täälläkin ja kyllä ne alkuruokavalikoimat mun mielestä sitä buffan vahvinta antia onkin: lämpimät ruoat aina vähän kärsii siitä seisottamisesta...

      Poista
  12. Nam nam, mulla olis sama strategia - parkkeeraus kalapöydän viereen. Tuo lämminsavustettu lohen evä on ylintä herkkua, kun evän rasvaan tarttuu savun maku kunnolla. Aasiassa muuten ei kannata ihmetellä, jos isännät ojentaa kalan eviä ystävällisesti - ne on kalojen parhaat palat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no evä vois vielä mennäkin - mutta siinä vaiheessa kun siirryttäis vaikka silmiin tai muihin eksoottisempiin osiin, niin vois tehdä jo tiukkaa :-D

      Poista
  13. Huh. Ensin tuli nälkä mutta sitten ähky. Mielenkiintoisia uutuuksia. Miksi eivät mainosta kuka tarjoilun takana on...tuo maistelumenuu kuulostaa myös mielenkiintoiselta. Hyvä että uusivat juttuja. Useasti laivalla käyneenä ei aina jaksa samaa. Muuten mikä laivayhtiö olikaan keksinyt sen viiden teejutun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä tuota joka vuosi markkinoidaan sillä sen takaa löytyvällä kokilla , etenkin nyt kun se on Micken käsialaa.

      Nuo uusitut ravintolat maistelumenuineen ovat ehdottomasti kovimpia juttuja, mitä noilla laivoilla on nähty.

      Poista
  14. Mä en ikinä oo tykännyt laivojen ruuista, mutta noihan näyttää tosi hyviltä :D

    VastaaPoista
  15. Risteilyllä tulee aina toiseen suuntaan mennessä käytyä buffassa. Kotimatkalla sitten a la carten vuoro. Joka kerta tulee syötyä liikaa. Irtokarkkibuffa kuulostaa vaarallisen hyvältä,;)

    VastaaPoista
  16. Kääk! Tuli nälkä! Muutenkin täällä Ausseissa jatkuvasti himoitsen suomalaisia jouluruokia niin tämä nyt oli kuin kääntelisi sitä veistä haavassa. Jos miulta kysytään, ihmisiin, jotka selviytyy laivan buffasta normikokoisella annoksella ei voi luottaa. Huh, onneksi en ole ruokabloggari, jouluruokien monta kertaa syöminen tosiaankin kävisi jo työstä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. viimeeksi eilen tuli taas otettua varaslähtö jouluun kun kävin testaamassa kilpailijan kattauksen. röyh :-)

      Poista
  17. Kyllä olisikin jo korkea aika aloittaa jouluruokailut. Me ollaan kerrankin edes osa joulusta Suomessa, ja ehdin äidin jouluruokapöytään. Monena vuonna putkeen on pitänyt tyytyä kaupan tarjouslaatikoihin joulun jälkeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen miettinyt asiaa ja omalla kohdallani katkaravut, muutama silli ja joku hyvä patee riittäisi oikein hyvin... ikävä kyllä muu perhe ei suostu mihinkään noista :-)

      Poista
  18. En ole laivaihminen, enkä buffetti-ihminen, mutta mielenkiinnolla seurannut näitä Viikkarin ruokauudistuksia. Minusta tämä joulupöytä näytti ja kuulosti hyvältä, ja hintakin on sama, kuin vähän parempi brunssi Helsingissä. Myös ne a la cartet on alkanut kiinnostaa, en usko, että ovat niin hyviä kuin kaikki väittävät! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kävin eilen testaamassa kilpailijan joulubuffan ja Viking vei taistoon kotiin kepeästi :-)

      usko pois - nuo VIkingin uudistetut ravintolat on just niin hyviä kuin niiden väitetäänkin olevan :-)

      Poista
  19. Aa, kuulostaa niin hyvältä! Tänä vuonna ei tule vietettyä joulua Suomessa, mutta vähän kyllä sitä joulupöytää on ikävä... Onneksi Japanissa on Ikea, josta saa jotain ruotsalaisia joulujuttuja, ainakin pipareita, glögiä ja graavilohta. :-D

    VastaaPoista
  20. Laivan buffeteista tulee erityisesti mieleen humalaiset viinihanojen ääressä nuokkuvat risteilyvieraat, eikä se ruokakaan ole oikeen koskaan tehnyt mitään suurensuurta vaikutusta. Mutta tämä kyllä kuulostaa varsin maittavalta aterialta, vaikkakaan possut ja muut lihakset eivät runsain mitoin kuulukaan ruokavaliooni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tämä oli. Eilen testasin SIljan joulubuffan ja Viking vei joka suhteessaa voiton kotiin!

      Poista
  21. Ihanaa löytää sielunsisko - olen joskus saanut palautetta, että katkaravut kuolevat sukupuuttoon ei pommikalastuksen vaan minun mässäykseni takia :p Todella kaunis postaus!

    VastaaPoista