keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Ruotsalainen sillisalaatti - helppoa herkkua joulupöytään (gluteeniton, kosher)


Ruotsalainen sillisalaatti on joulupöydän klassikko ja valmistuu helposti Ahdin valmiista sillifileistä!

* * * 


Lähtölaskenta vielä kuukauden päässä odottaviin joulupyhiin on jo alkanut: perheemme Whatsapp-ryhmä täyttyy päivityksistä useamman kerran päivässä. Töölöössä on korkattu Rakkautta vain-kausi, Vantaalla fiilistellään jo Jouluradiota, Oulussa jännätään matkustusaikatauluja ja Göteborgissa lasketaan jo päiviä. 

Sen kaikkein polttavimman kysymyksenkin käsittely on aloitettu jo hyvissä ajoin: mitä siihen joulupöytään tänä vuonna katetaan? Oma panostukseni on helppo: no silliä tietenkin. 

Syöhän sitä kinkkua kerran vuodessa, mutta laatikot voisin konmarittaa minäkin. Sillistä sen sijaan en luovu: se on minun jouluni, juhannukseni, vappuni ja joka ikisen hotelliaamiaisen kohokohta.

Ahdin yhteistyökampanjassa bloggaajat kehittävät sillistä syksyn ja joulukauden juhlapöytiin soveltuvia herkkuja - käy siis tsekkaamassa muutkin herkut Sillikoulusta! Tuosta akatemiasta löydät reseptit ja vinkit tilanteeseen kuin tilanteeseen!

Ihan erityisen hurmaantunut olen jo nyt Vatsasekaisin Kilinkolin-blogin avantgardistisesta ihanuudesta: sillijäätelöstä voitaikinavohveleilla (!)

Silli onkin kala, joka voi kehuskella niin monipuolisuudellaan, ekologisuudellaan  kuin terveellisyydelläänkin. 

ruotsalainen sillisalaatti


Niin Ahdin Perinteinen Sillifilee kuin Perinteinen Matjessillifilee valmistetaan ihan täällä koto-Suomessa ja molemmista löytyy sen vastuullisesta alkuperästä kertova MSC-sertifikaatti. Lisäksi tuotteiden raaka-aineena käytetty, parhaimmillaan ja pulleimmillaan kalastettu Norjansilli sisältää runsaasti Omega-rasvahappoja, jotka auttavat pitämään mm. sydämen, kolesteroliarvot ja ihon juhlakunnossa. 

Omassa joulupöydässäni tulee tänä vuonna olemaan yhden göteborgilaisen mentävä aukko, mutta korvaan sen kattamalla pöytään tätä ruotsalaista sillisalaattia. Itse käytin tähän suursuosikkiamme matjessilliä, mutta voi tämän tehdä myös perinteisestä sillifileestä - silloin maustepippurin määrä kannattaa tosin tuplata. Kannattaa myös muistaa, että korkean suolapitoisuutensa vuoksi Perinteisiä Sillifileitä kannattaa ennen käyttöä liottaa muutaman tunnin ajan. 


ruotsalainen sillisalaatti 2


Kuudelle - kahdeksalle

Ruotsalainen sillisalaatti:

2 pkt (á 150 gr) Ahti Matjessillifileitä
3 perunaa (yht. 300 gr), keitettynä ja jäähdytettynä
2 isoa (esikeitettyä) punajuurta (yht. 300 gr)
1 punainen omena
1 punasipuli
1 maustekurkku (halutessasi)

200 gr ranskankermaa
muutama rkl punajuurten lientä
1/4 -1/2  tl jauhettua maustepippuria
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun (halutessasi): keitettyjä kananmunia ja ruohosipulia.

Notkista crème fraîche punajuurten liemellä ja mausta maustepippurilla.

Suikaloi silli ja muut salaatin ainekset. Sekoita keskenään ja kääntele joukkoon crème fraîche. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja/tai pippurilla. 

Tarjoile.


ruotsalainen sillisalaatti


Toinen ikisuosikkini matjessillille on gubbröra.

Ja mihin noita Ahdin Perinteisiä sillifileitä voisi käyttää? Vaihtoehdot ovat loputtomat, mutta varmaa on, että niitäkin tulee joulupöydässämme näkymään. 

Joko 


Mitkä ovat teidän jouluruokasuosikkinne? Nähdäänkö teillä silliä?
* Yhteistyössä Foodlover.fi sekä Ahti *

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Viking Line joulubuffet 2016_mäti   Heirol joulupöytä maalaisterriini possusta   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

41 kommenttia :

  1. Kyl nyt niin sillittää! Noista yksittäispakatuista sillifileistä on niin halppo tehdä melkein mitä vaan. Itse olen ihastunut erityisesti Tallinnan kaupasta (Jyväskylässä) ostamiini Virolaisiin sillifileisiin (250g, 500g ja 1kg:n pakkauksissa), joiden suolaisuusaste ei ole ollenkaan niin tuhtia kuin Ruotsalaisten valmistajien tuotteet, eikä hintakaan ole kuin puolet Abban hinnasta. Ilmeisesti työ maksaa tai välikädet ottaa osansa. Näin ennen joulua olen myös ostanut marketeista tarjolla olevaa sitä ihan ehtaa ja aitoa Islantilaista rasvasilliä kokonaisena. Kokonaisen Islannin rasvasillin perkaamisessa on tietysti oma työnsä, mutta se on myös sen arvoista. Sain käsiini vuosia sitten Högforssin valurautaisen pitkulaisen kourun muotoisen sillipannuun, johon olen laittanut yhden sillifileen, sipulihakkelusta ja kermaa ja sitten vaan koko hoito uuniin. Ei riitä sanat kertomaan sitä taivaallista makua tuosta paistoksesta keitinpottujen kera tarjoiltuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllähän sitä hintaa lisää varmasti se kotimaisuusaste - Suomessa kun työntekijöille maksetaan vähän eri lailla kuin siellä Virossa ;-)

      Tuo sinun reseptisi kuulostaa kyllä taivaalliselta! Siihen kun pääsisin käsiksi niin siitä ei kyllä jäisi muille enää jaettavaa :-)

      Poista
    2. http://www.kaleva.fi/teemat/ruoka/sillia-herrasvaen-tapaan/361343/

      Poista
    3. Ehkä tänä vuonna saan sillisalaatin vihdoinkin pöytään saakka, aina on sillifileet unohtuneet kaappiin. Hanskin resepti ja tuo pannu, nyt iski astiahaukka...

      Poista
    4. ihanaa joulunodotusta teillekin :-)

      Poista
  2. Tällaiset selkeänmakuiset ja perinteikkäät reseptit on niitä parhaita. Pääsee kyllä ainakin omaan joulupöytään.

    VastaaPoista
  3. Tää on varmasti meidäm sinsallan vanhempi serkku. Jokatapauksessa, teit reseptistä kuvineen aivan mielettömän houkuttelevan. Eli tekolistalla!

    VastaaPoista
  4. Mulla sillit on vielä opettelussa. Rosollinikin syön ilman, mutta pikkuhiljaa opettelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rosollin perään en ole koskaan oppinut ymmärtämään :-)

      Poista
  5. Silli on jotenkin sellaisenaan aika masentavan värinen ja oloinen. Punajuurella höystettynä sillikin pääsee ihan uuteen elämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, ei se ulkomuodollaan hurmaa mutta ah,se maku <3

      Poista
  6. Ei, ei, silli ei lähde minun mukaan kaupasta oikeastaan koskaan... ainoastaan uusien perunoiden kera kerran kesässä. ;) Herkulliset kuvat sinulla mutta katan joulupöytään jotain muuta sillin tilalle.

    VastaaPoista
  7. Tämä! Kuulostaa ja näyttää ihan järjettömän hyvältä! Pitäisköhän pyöräyttää joulupöytään!

    VastaaPoista
  8. Mä en osaa sitten yhtään ruottia, mutta hyvän sillisalaatin tunnistan heti. Ihanat kuvat ja varmasti herkkuresepti!

    VastaaPoista
  9. Kyllä se punajuuri vaan on niin tätä päivää. Tässäkin herkussa on niin kauniit värit ja varmasti myös maku kohdallaan. Jäin ihailemaan sinun lautasiasi! On kyllä kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) noita lautasia löytyy multa muutamassakin värissä - olen niin rakastunuut vanhaan englantilaiseen posliiniin <3

      Poista
  10. Haha, mä taas en oo vieläkään ymmärtänyt, miten joku pitää sillistä :D voi niitä aikoja kun jouduin kalatiskillä käsittelemään niitä äärettömän rasvaisia ja limaisia möllyköitä :D mutta nuo lautaset sen sijaan ovat niin ihania :)))

    VastaaPoista
  11. Ahkeroin pari vuotta sitten ison satsin erilaisia sillejä joulupöytäämme, olivat menestys. Sitten viime vuonna ostimme jotain kaupan tiskiltä löytyneitä sillejä vähän kiireessä ja puolet porukasta sai ruokamyrkytyksen. Tämä joulu on siis sillitön, mutta menkööt tämä muistiin sitä seuraavaa joulua varten. Reseptisi on meinaan ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. dios mio! ruokamyrkytys ei kyllä ainakaan joulutunnelmaa nostata :-/

      Poista
  12. Meillä on todellakin sillejä jouupöydässä. Ne ovatkin ainoita perinteisiä jouluruokia mitä meidän pöydästämme löytyy. Ehdoton on sillikaviaari. Se on kulkenut mukanani jo vuodesta 1999.

    VastaaPoista
  13. Silli on ihanaa! silliä on PAKKO olla joulupöydässä, muuten en ala! tosi kaunis tämä sinun reseptisi, olisi ainakin näyttävä lisä joulupöytään :)

    VastaaPoista
  14. Mä olen supersilliskeptikko, mutta siis miten ihanan näköisiä kuvia!

    VastaaPoista
  15. Silli ja punajuuri kuulostaa valloittavalta yhdistelmältä! Ja näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. thänks! se ihan perinteinen ruotsalainen kermavaahdollinen versio ei omaan makuuni kyllä oikein istu :-)

      Poista
  16. Onpas kiva ohje! Tekisi niin mieleni laittaa kaikkea uutta joulupöytään, mutta hirvittää, jos ruokaa jää haaskiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onhan se niinkin. itselleni riittäisi oikeasti ihan vain muutama juttu... mutta kun ne sitten sattuvat olemaan sellaisia ruokia, jotka eivät kenellekää muulle perheessä kelpaa...

      Poista
  17. Ihanat kuvat! En oo suuri sillin ystävä, mutta sun ohje alkoi houkuttamaan, kuulostaa herkulta 😊.

    VastaaPoista
  18. Syön silliä kaksi kertaa vuodessa: kesällä uusien perunoiden kera ja jouluna isän jokavuotisissa joulujuhlissa. Mulle maistuu jos sitä ei syö liian usein :) Kiva tunnelmalliset kuvat muuten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aamiaisen sillivalikoima on yksi hotelliarvosanoihini vaikuttava tekijä :-) niin isossa roolissa se elämässäni on <3

      Poista