tiistai 29. marraskuuta 2016

Bulgaria - holokaustin synkkien vuosien valopilkku


Bulgarian kansa pelasti rohkealla vastarinnalla juutalaisväestönsä varmalta kuolemalta. Tarina on hämmästyttävä... ja totta. 

* * * 

Vain muutama päivä Tampereelta kotiutumisen jälkeen istun lentokoneessa, ympärilläni taas joukko tamperelaisia. Tällä kertaa tosin paikallisia viiniharrastajia.

Koneen valmistautuessa laskuun avautuvat ikkunasta syksyisenruskeat näkymät. Ankean näköisiä lähiöitä, rapistuneita maalaismaisemia. Ulkona yhä laiskasti laiduntavien lehmien hajun voi liki haistaa. 

Viimeistään lentokentällä turkisreunusteisiin saappaisiin (kymmenen sentin koroilla, tottakai!) ja muovitimantein koristelluihin aurinkolaiseihin sonnustautuneiden naisten yliampuva estetiikantaju paljastaa, missä päin maailmaa ollaan. Tervetuloa Bulgariaan!

Seurueen muiden jäsenten siirtyessä keräämään matkatavaroitaan, kiirehdin minä lähimmälle kioskille ostamaan savukkeita. Havahdun yllättyneenä niiden kalleuteen: melkein samoissa hinnoissa ne ovat täälläkin! Vasta myöhemmin muistan, että EU-jäsenyydestä huolimatta on täällä yhä käytössä paikallinen valuutta leva, minkä seurauksena euroissa hinnat ovat hieman alle puolet leva-vastineistaan. 

Kioskin poika tervehtii minua ujosti hymyillen. "Shalom!" Olen hetken hämilläni, ennenkuin muistan kaulassani roikkuvan Daavidin tähden. Onkohan se ihan viisasta? Olisiko se parempi laittaa laukkuun? Itä-Euroopan maat kun ovat taas kerran otsikoissa kasvavan antisemitisminsä vuoksi. 




Bulgaria on kuitenkin eri maata, kuten sen poikkeuksellinen historiakin osoittaa. Siinä, missä suurin osa Itä-Euroopan juutalaisista kohtasi kuolemansa joko paikallisissa ghetoissa tai keskitysleireillä, on Bulgarian tarina 50 000 juutalaisensa pelastamisesta liki varmalta tuholta hämmästyttävä. Tarina on paitsi uskomaton, myös totta ja yksi tuon synkän vuosikymmenen harvoja valopilkkuja. 




Akselivaltojen kanssa liittoutuneessa Bulgariassakin juutalaisväestöön kohdistui sodan edetessä enenevässä määrin rajoituksia. Vuonna 1943 maa solmi salaisen sopimuksen, jonka puitteissa 20 000 juutalaista oltiin lähettämässä miehitetyssä Puolassa sijaitseville keskitysleireille. 

Siirtojen oli määrä alkaa maaliskuun 10. Kuljetusvaunujen saapuessa nousi Bulgaria kuitenkin kapinaan. 




Niin tavallinen kansa kuin uskonnolliset johtajat järjestivät mielenosoituksia ympäri maan ja uhkasivat estää junien liikkeellepääsyn vaikka sitten raiteille heittäytymällä. Bulgarian hallitukselle virtasi vetoomuksia, joissa vaadittiin suunnitelmista luopumista. 




Erityisesti tästä on kiittäminen kolmea miestä: ennen sotaa oikeusministerinä toiminutta Dimitar Pesheviä, Bulgarian ortodoksikirkon päätä Stefan I:stä sekä Plovdivin metropoliitta Kirilliä. Näistä jälkimmäinen sai alaisensa mm. väärentämään tuhansia kastetodistuksia estääkseen juutalaisväestön karkotukset.

Yhdessä he saivat lopulta ylipuhuttua Bulgariaa tuolloin hallinneen tsaari Boris III:n, joka puolestaan vakuutti Hitlerin ja Eichmannin siitä, että juutalaisten työpanos oli maalle välttämätön. 




Syitä niin kirkon kuin tavallisten bulgarialaisten osoittamaan rohkeaan vastarintaan voi vain arvailla. 

Miksi juuri Bulgariassa? 

Miksei vastaavaa nähty muualla? 

Mitä kaikkea sellaisella olisikaan saatu aikaan...




Yksi syy on varmasti juutalaisväestön pitkällä historialla maassa. Heitä on ollut täällä ainakin 100-luvulta jaa lähtien ja rinnakkaiselo eri väestönosien kesken on Bulgariassa ollut rauhallista. Itse asiassa juutalaisia on ollut täällä pidempään kuin itse bulgarialaisia. 

Toiseksi syyksi siihen, miksi natsi-ideologia ei ottanut täällä oikein tuulta alleen, on arveltu Bulgarian omaa historiaa. Puoli vuosituhatta turkkilaisimperiumin sorron alla sai ilmeisesti aikaan sen, ettei bulgarialaisia kovin helpolla voitettu uuden viharetoriikan puolelle. 

Perverssillä tavalla tilannetta auttoi myös yhteistyö Natsi-Saksan kanssa. Juutalaisten vihollisen kanssa liittoutuminen antoi Bulgarialle epäilemättä paremmat edellytykset puolustaa juutalaisväestöään, kuin mitä sillä olisi ollut Saksan miehittämänä.




Ei tarinalla toki kaikkialla yhtä onnellista loppua ole: Saksan miehittämien, mutta Bulgarian hallinnoimien alueiden (Kreikan Traakia, itäinen Makedonia ja Serbian Pirot) 11  000 juutalaista kerättiin kokoon maaliskuun 3. ja 4. välisenä yönä, viikko ennen Bulgarian suunniteltuja kuljetuksia. 

Luoteis-Bulgariassa Danuben varrella sijaitsevan Lomin ja Wienin kautta he saavuttivat lopullisen määränpäänsä: Treblinkan. 




11 päivää myöhemmin heitä oli enää jäljellä reilu 10.

* * * 

PS. Jos reissukohteideni juutalainen historia kiinnostaa enemmänkin, löydät niistä lisää tietoa blogin arkistoista:





*Matkayhteistyössä Viinitimo ja European Trade House*

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


   Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue7   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

34 kommenttia :

  1. Hyvä postaus! Enpä aiemmin ollutkaan lukenut Bulgarian rohkeudesta/ erilaisuudesta juutalaisvainojen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. yllätyksenä se tuli itsellenikin! mutta täytyy sanoa, että oikein hyvä reissunaloitus :-)

      Poista
  2. Olisipa näin ollut muissakin maissa,mistä juutalaiset lähetettiin keskitysleireihin.Hieno kirjoitus Erja neshama:-)En ole koskaan käynyt Bulgariassa,vaikka se on kiinnostanut,ja mulle tulee Bulgariasta mieleen fetan tapainen,täällä niin suosittu bulgarialainen juusto.Tuosta kirjoituksestasi tuli mieleen,että vaikka Suomesss oli vain pieni juutalainen seurakunta,js Suomi liitossa saksalaisten kanssa,niin Mannnerheim ei suostunut luovuttamaan Suomen juutalaisia natseille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta. Etenkin muiden alueen aiden tarinat tntevana tuo Bulgarian esimerkki on entistä hämmästyttävämpi.

      Täytyy sanoa, että Bulgaria yllätti monessa suhteessa. Ehkä asiaa auttaa se, että jätin suosiolla ne massaturistikohteet väliin...? Kyllä sieltä nähtävää löytyy ihan joka lähtöön. Yhdessä kaupungissa törmäsin jopa israelilaiseen turistijoukkoon :-)

      Göteborgilainen tosin muistutti tuossa siellä Mustanmeren turistihelvetissä Burgasissa tapahtunesta terroristi-iskusta, jossa israelilaisia turisteja kuljettaneeseen bussiin iskettiin muutama vuosi sitten. Europolinkin tutkimukset viittasivat Hizbollahiin, mutta mitään syytteitä ei lopulta saatu nostettua.

      Poista
  3. Kiitos Erja Bulgarian historian kirjan avaamisesta. Käytyäni Yad Vashemissa (parikin kertaa) olin pitkän aikaa hiljaa ja järkyttynyt. http://www.yadvashem.org/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset kokemukset aina ovat - itse olen vääntänyyt itkua pitkin Baltian ja Balkanin. Siksi tämä valopilkku tuli mielestäni jakaa muillekin sitä entuudestaan tuntemattomille <3

      Tällaista kansalaistottelemattomuutta toivoisi näkevänsä enemmänkin...

      Poista
  4. Itsellekin uusi asia vaikka tuon ajan antisemitismista on tullut luettua todella paljon. Kiitos! Hienoa että joskus jotain positiivistakin aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ylläyksenä tuli itsellekin, vaikka aika paljon kuvittelin aiheesta tietäväni. Miksihän tästä ei ole puhuttu enempää?

      Poista
  5. <3 <3 <3 Sodan jälkeen tosin 90 prosenttia Bulgariankin juutalaisväestöstä koki turvallisemmaksi muuttaa Israeliin, joten eivät määrät sielläkään enää merkittäviä ole...

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen tarina! Muutama ihminen on todellakin omalla rohkeudellaan pelastanut monta muuta <3

    VastaaPoista
  7. Tanska piiloitti myös juutalaisiaan lähettämällä heidät Ruotsiin pakoon. Erittäin kaunis Mesusah tuossa yhdessä kuvassa. Antisemistismi tosiaan on nousussa ja noussutkin aika paljon ympäri maailmaa myös Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuosta kuulin Tukholmassa synagogavierailun yhteydessä. Toi on nätti mezuza - se on Sofian synagogalta. Se näyttää todella vaikuttavalta, joten sellä olisi ollut kiva käydä, mutta satuin kaupunkiin sapattina...

      Poista
  8. Olipa ihana lukea bulgarialaisten rohkeista valinnoista juutalaiskysymyksissä.

    VastaaPoista
  9. Mukava lukea näistä kammottavista asioista joksus näin positiiviselta kantilta, hyvä Bulgaria! Ihmiset osaa olla toisilleen niin julmia, on sitä vaan vaikea ymmärtää. Jos Bulgarian kaltaisia maita olisi ollut enemmän, sillä olisi todellakin saatu säästettyä niiin monia ihmishenkiä.
    Itse on tullut tutustuttua asiaan enemmän sieltä kurjemmalta puolelta, nimittäin vierailemalla Auschwitz-Birkenaussa. Todella kamala paikka.. http://lentopelkoblogi.net/puola-auschwitz-ii-birkenau/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en osaa kuvitella ikinä uskaltavani vierailla tuolla, sen verran herkkä olen näiden asioiden suhteen...

      Poista
  10. Hyvä Bulgaria! Katsottiin hiljattain leffa mikä tuli heti tästä postauksesta mieleen, tositapahtumiin perustuva Defiance (en tiedä miten leffa on suomennettu). Ei huono pätkä!

    VastaaPoista
  11. Oli ihan uutta tietoa minulle, mutta todella mielenkiintoista lukea näistä positiivisista tarinoista tuolta ajanjaksolta. Hyvä kysymys, että miksi tätä ei tapahtunut myös muissa maissa...

    VastaaPoista
  12. Tämähän oli positiivinen asia bulgarialaisista! Nyky-Bulgariasta meille ei jäänyt muutaman vuoden takaisella vierailulla kovin positiivista kuvaa, kun heti Sofiaan saavuttuamme meitä yritettiin huijata niin taksissa kuin valuutanvaihdossa, mutta kait se sitten on niin, että köyhässä maassa on pakko yrittää. Toisaalta ei ole, esimerkiksi Aasiassa, joten kai se osittain on kulttuurista ja moraalista kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mulla oli tuuri taksikuskien kanssa enkä koskaan vaivaudu mihinkään rahanvaihtoon - jos kortilla ei voi maksaa, niin seinästä saa!

      Poista
  13. American Jewish Committeella oli ainakin vielä pari vuotta sitten Thanks to Scandinavia -projekti, jossa olivat mukana myös Suomi ja Bulgaria, kiitoksena juurikin juutalaisväestön suojelemisesta. Käsittääkseni Bulgaria ei myöskään osallistunut romanien holokaustiin Porajmokseen. Hienoa, Bulgaria!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bulgarian tapahtumista tehtiin dokumenttielokuvakin, joka ei tosin ole ilmeisesti kovinkaan laajalle levinnyt. Ainakin yhdelle noista miehistä myönnettiin myös paikka Israelin "Righteus among the nations"-listalla. Hyvä Bulgaria <3

      Poista
  14. Hyvä uutinen. Pikkuvirkamiehet ottivat vastuuta ja väärensivät todistuksia, mikä on kiitettävää kansalaistottelemattomuutta.

    VastaaPoista
  15. Kivaa historiatietoa, en ollut tällaisesta tietoinen. Bulgariasta tosiaan vain Sunny Beach -mielikuvia, joten kaikki positiivinen tervetullutta, heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta :-) Taidan jättää Sunny Beachit vastaisuudessakin muille...!

      Poista
  16. Mielenkiintoinen historia, tästä en tietänytkään. On myös mukava lukea ja muuttaa omia mielikuvia maasta, Bulgariasta, kun lähinnä tulee mieleen aurinkorannat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep - ne aurinkorannat kun ovat kuitenkin ihan sitä samaa ihan kaikkialla muuallakin :-)

      Poista
  17. Kiitos taas historiapläjäyksestä. :-) Bulgaria on vähän sellainen paikka, että sen tuntee ainoastaan aurinkorannoistaan, mutta kaikki muu on tuntematonta. Olisi kyllä mielenkiintoista tehdä siellä historiakierros!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se aurinkorantojen ulkopuolinen Bulgaria se vasta kiinnostava onkin!

      Poista