torstai 17. marraskuuta 2016

Itkettävän hyvää - täydellisen perunamuusin salaisuudet (gluteeniton)


* * * 

Täydellisen pottumuusini salaisuudet? Ruskistettu voi ja karamelisoitu sipuli. Lopputulos on suorastaan itkettävän hyvää.

* * * 


Pottumuusi on ruoista ehkä sitä kaikkein lohdullisinta. Mutta on olemassa muuseja ja sitten on olemassa muuseja. Muutamalla kikalla saa pussimuusijauheestakin syötävää, mutta onhan se kaikista paras aina alusta saakka itse tehtyä. 

Rakkauskirjeen isäni muusille löydät blogista täältä. Isän muusi on tehnyt vaikutuksen vuosien saatossa myös muihin kotiin näytille tuotuihin ruokailijoihin, joskin väliin pienoisella varauksella: "Katso nyt sen väriä - tuossa ei ole kyllä voissa säästelty!" Eikä kyllä kuulukaan. 

Mummoni muusi sen sijaan oli aikoinaan hämmentävä kokemus - rakenne oli kaikkea muuta kuin silkkisen sileä, unelmanpehmeä pilvi, johon halusi hypätä piehtaroimaan. Mummo kun laittoi omaansa sipulia. Eikä todellakaan minään mikroskooppiseksi hienonnettuna silppuna. Ei sitä taidettu Kuusamon perukoilla erityisemmin edes kypsentää. Mutta kyllähän se sipuli toki makua tuo. Ja eksentristä suutuntumaa...sitä halutessaan.

Oma muusini on muotoutunut vuosien saatossa tällaiseksi. Kunniaa se tekee molemmille, mutta omin, hyviksi havaituin twistein. Aitoa voita löytyy siitäkin, mutta ruskistettuna. Sipulia myös, mutta pehmeän makeaksi karamelisoituna ja soseutettuna. Ja tulos... noh, joskus yleensä se katoaa parempiin suihin ihan sellaisenaan. 

Omat vinkkini omaan suosikkimuusiini ovat helpot. Oikea perunalajike, kuivaksi höyryttäminen keittämisen jälkeen ja isoa valkosipulimurskainta muistuttavan perunaprässin käyttö. Niin ja se ruskistettu voi. Ja soseutettu karamelisoitu sipuli.

Ehkä kaikki eivät ole kaltaisiani itkupillejä, jotka liikuttuvat kyyneliin jopa 6 Nations-rugbyturnauksen mainoksia katsellessa, mutta kyllä tätä muusia tehdessä itku pääsee ainakin kahdesti. Ensimmäisen kerran sitä sipulia hienontaessa, toisen kerran valmista muusia maistaessa. 



Itkettävän hyvä pottumuusi karamelisoidulla sipulilla ja ruskistetulla voilla:

1 kg (jauhoisia) perunoita
3 pienehköä sipulia, ohuelti siivutettuna
1,5 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 tl sinappia
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
150 gr voita
1,5-2 dl (täys)maitoa, kuumennettuna

Kuori perunat ja lohko koosta riippuen 4-6 osaan. Höyrytä tai keitä suolatussa vedessä kunnes kypsiä. Karamelisoi sillä välin sipuli kuullottamalla niitä keskilämmöllä paistinpannulla muutamassa ruokalusikallisessa voita.

Kun perunat ovat valmiit, valuta ne ja höyrytä kuiviksi. Soseuta sipuli tehosekoittimessa timjamin ja sinapin kanssa, notkistaen seosta tarvittaessa muutamalla ruokalusikallisella maitoa.

Ruskista voi kuumentamalla sitä pinnoitetussa kattilassa (tai paistinpannulla) kunnes kupliminen lakkaa ja sen tuoksu muuttuu pähkinäisen paahteiseksi.

Purista höyrytetyt ja kuivat perunat perunaprässin läpi. Yhdistä siihen muut ainekset ja vatkaa tasaiseksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja/tai pippurilla.




Ja mitäs tämän kanssa söisi? No vaikka


Tai uusinta lohturuokasuosikkiani: Lindströmin lihapyöryköitä!

PS. Mikä on teidän lohturuokasuosikkinne? Ja missä joukoissa te perunamuusin suhteen seisotte: sipulilla vai ilman?




_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


        


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

49 kommenttia :

  1. Kuulostaa tositosi herkulliselta. Huomenna kokeilen koska valmistan täytetyn naudanfileen ja punaviinikastikkeen...ja mietin just että perunaa jossain muodossa lisukkeeksi ...ei tarvitse miettiä sen enempää. Kiitos! Maalaisbistrosta terveisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh- kertokaahan sitten mitä tykkäsitte <3

      Poista
    2. Noniin, julistan nyt tuomion perunamuusillesi: mieheni söi sitä lusikalla...siis yleensä hän ei ole perunan ystävä... poika totesi että ei parempaa kuin äidin tekemää(hmmmm miten sen nyt ottaa), itse tykkäsin kovasti. Onhan se vähän isompitöinen kuin tavallinen muusi mutta vaivansa väärtti. Muussasin survimella, en sähkövatkaimella koska olen sitä mieltä että silloin muuttuu liisteriksi...mieluummin saa olla vähän paakkuja joukossa. Gourmetresepti...mies lähettää haleja sinulle!

      Poista
    3. oih, miten ihana kuulla :-) haleja sinne teillekin <3

      Poista
  2. Kuulostaa ihanalle muusille. Enpä koskaan ole tehnyt muusia ruskistella voilla, mutta nyt on kyllä pakko kokeilla. Minä yleensä keitän nuo sipulit maidossa pehmeiksi. Yksi inhokki muusi muuten löytyy, ( vaikka meidänkin mummu keitteli muusin ronskeilla sipulin palasilla, se oli hyvää, ) mutta kylmään maitoon tehty muusi, yök!

    VastaaPoista
  3. Pidän sipulista, mutta muusin syön ilman sipulia. Perunamuusissa on tärkeintä käyttää oikanlaista lajiketta, keittää perunat kunnolla kypsiksi, ja muusata tai puristaa perunat, ei vatkata sähkövatkaimella limaksi. Suolaa tarvii aika paljon ja voita jonkin verran. Muutoin mennään fiiliksen ja jääkaapin sisällön mukaan. Yleensä kuitenkin lisätään maitoa (lämpimänä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo- o ;-) karamelisointi antaa tuolle sipulimäärälle ihanan pehmeän luonteen <3

      Poista
  4. Minäkin kirjoitin tänne jotain, mutta koko teksti on hävinnyt johonkin mustaan aukkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onpas harmillista - toivottavasti nuo tietotekniset ongelmat ovat nyt ohi...

      Poista
    2. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta!

      Poista
  5. Voikos tähän nyt enään mitään lisätä, kun tuli ihan haikonen mieli itse tehdystä herkkumuusista. Pottumuusin kylkeen sopivat tietysti sellaiset suomalaiset perinneherkut kuten poronkäristys, karjalanpaisti, lihapullat ja paistetut muikut. Oikeastaan ja nykyisin kiireisen arjen keskellä syyllistyn usein Lidlin Harvest perunahiutaleisiin, joista on tosi helppo tehdä todella maukasta perunamuusia (tämä ei ole mainos). Se ei todellakaan ole sitä kammoksuttavaa Mummun muusia eli mielipahamuusia. Harvest perunahiutaleet toimivat myös eriomaisena jatkeena esim. kalapihveissä, jauhelihapihveissä, maksapihveissä majoneesin tai jugurtin kera korppujauhojen sijasta. Karamellisoitujen sipulien sekaan pannulle olen nykyisin lisännyt hienon merisuolan lisäksi joko ruokosokeria tai siirappia pienen lorauksen makulisäksi. Tänään on taas uusi päivä ja uudet kujeet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. perunahiutaleet ovatkin uusi tuttavuus - täytyypä tsekata! Kiitos taas myös erinomaisista vinkeistäsi :-)

      Poista
  6. Eih, voisin syödä tätä varmasti ison kattilallisen! Eipä ole tullut mieleen lisätä ruskiskettuta voita perunamuusiin, mutta nyt kun sen sanoit, niin totta kai!! En voi varmaan tehdä enää normaalia muussia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin minäkin :-) ai niin - sitähän minä jo teen...

      Poista
  7. Perunamuusissa pitäs olla sipulia ja voida ja täysmaitoa, meillä yleensä syödään läskisoosin kera, mutta meidän perheen lohturuokaa on risotto, tää oikea :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuulostaa upealta - läskisoosille onkin näillä keleillä tarvetta <3

      Poista
  8. Nyt on kyllä muusissa ainekset kohdillaan! Kiitos ihanasta ohjeesta, tällä ohjeella tehdään seuraava muussi :).

    VastaaPoista
  9. En ole koskaan valmistanut perunamuusia näin, mutta tosi mielenkiintoinen ohje. Olen yhdistänyt sipulin ja perunamuusin vain poronkäristystä tehdessä, jolloin tarjoilen siis tavallisen perunamuusin niin, että sinne joukkoon sekoitetaan tuoretta makeaa sipulisilppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. muusiini en halua sattumia... etenkään niitä mummoni muusin kokoisia :-)

      Poista
  10. Kiirepäivinä muussi tekeytyy Pirkan pakastemuussiaineksista, mutta voishan sitäkin tuunata ruskistetulla voilla! Ja tosiaan, ehdottomasti sipulia muussiin. Ja ripaus sokeria.

    VastaaPoista
  11. Ihanan kuuloinen ja hieman perinteistä poikkeava pottumuussi. Minun lapsuuden perheessäni peruna on ollut aina hyvin tärkeässä osassa ruokaa ja olen huomannut, että minuun on tarttunut tuo vaativa perunoiden tutkailu. Hyvää perunaa metsästetään ja usein olen kaupassa pettynyt, jos on pitänyt valita jotain niistä omista laatuvaatimuksista poikkeavaa. Perunoissa on kyllä suuria eroja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin on! erityisesti sen huomaa siinä vaiheessa, kun ne kuumeisesti odotetut uudet perunat saapuvat kauppoihin. Ei ole siiklin voittanutta <3

      Poista
  12. Piti vielä tulla sanomaan, että arkimuussiin kokeiltu ja toimii! Eli pikamuussin tein Pirkan pakastetuista perunamuussiaineksista, mikrotuksen ajaksi vain maito ja suola, sitten lopuksi ripaus ruskeaa sokeria ja reilusti ruskistettua voita. Maku on ihan muuta kuin tavanomaisessa muussissa, sokeri tuo aavistuksen makeutta ja ruskistettu voi melkein karamellimaisen maun. Herkullista, vaikkakin tällainen nopea oikaistu arkiversio!

    VastaaPoista
  13. Mun lohturuokasuosikkini on myös perunamuussi - monta monituista kertaa sitä tein jo teini-ikäisenä koulusta kotiuduttuani ja söin koko kattilallisen, suoraan kattilasta tietenkin. Muussissa pitää kyllä olla reilusti voita, ja suolaa. Mun suosikkimuussi pitää vispata todella kuohkeaksi, sellaiseksi kermavaahtoa muistuttavaksi pumpulipilveksi :D Täytyypä kokeilla tuota ruskistettua voita seuraavalla lohturuokakerralla, kuulostaa älyhyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on! ja tuo sun unelmamuusin unelmarakenne kuulostaa just oikeelta :-)

      Poista
  14. Mun on varmaan ihan pakko tehdä tätä ja niitä lindströminpyöryköitä viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mutta :-) käys toki kertomassa miten uppos teillä!

      Poista
  15. Mä voisin lisätä mun muusiini ihan mitä vaan. Oon ehkä omituinen, mutta perussileä ei saa mussa aikaan mitään muuveja. Musta muusi on tylsintä mitä perunasta voi tehdä. Enkä aina edes onnistu. (onkohan noilla kahdella asialla jotain tekemistä toisensa kanssa?)

    Peruna ja voi, sen sijaan. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. muusi taas on mun mielestä niin parasta mitä perunasta voi tehdä :-D

      Poista
  16. Kuulostaa herkulta. Itse en muusiin pistä sipulia, mutta voita pitää olla reilusti eikä ilman perunaprässiä tule muusista kunnollista.

    VastaaPoista
  17. Muusista on kyllä niin montaa koulukuntaa, että miten se tehdään "oikein" vaikka kaiketi kaikki variaatioit ovat yhtä oikeita vastauksia.

    VastaaPoista
  18. Ruskistettu voi! Niinpä! Täydellistä! Nämä yksinkertaiset asita, joita itse ei vaan keksi ovat niitä parhaita. Kiitos itkettävän ihanasta ohjeistuksesta!

    VastaaPoista
  19. Ruskistettua voita olen tunkenut vähän jokapaikkaan, mutta muussiin ei ole tullut mieleenkään sitä laittaa vaikka sehän on nyt ihan loistoidea! Kuulostaa tämä sinun versiosi todella houkuttelevalta! Olen joskus sekoittanut muussin joukkoon kananmunan kuohkeutta tuomaan. Ja voita sekä suolaa pitää olla :-) Reilusti.

    VastaaPoista
  20. Ruskistettu voi kohottaa kyllä KAIKEN!

    VastaaPoista
  21. Nuorempana tykkäsin lisätä perunamuusin sekaan erittäin hienoksi raastettua porkkanaa, muusista tuli samalla kivan väristäkin. Mutta ruskistettu voi kuulostaa kyllä paremmalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voilla tulee kaikesta parempaa :-) juuresmuusi on kyllä ihanaa sekin!

      Poista
  22. Perunamuusi on kyllä pyhä asia. Ihana postaus! :)

    VastaaPoista