sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Viilennystä helteeseen - vesimelonigazpacho


* * * 

Raikas gazpacho viilentää kesähelteillä - tämän kesän kuumin versio tehdäänkin vesimelonista!

* * * 

Myönnän sen heti alkuunsa - olen suorastaan säälittävän huono syömään kasviksia ja hedelmiä. Elleivät ne sitten ole uppopaistettuja. Tai kääritty pekoniin. Jälkimmäistä metodia tapahtuu tosin etenkin hedelmien kohdalla valitettavan harvoin. 

Reissujemme hotelliaamiaisilla saan tästä säännöllisen muistutuksen Kissabloggarin lappaessa lautastaan täyteen kaikkea tuoretta ja vihreää minun jonottaessani kolmatta santsikierrosta pekonia. Mutta miettikää nyt itsekin: eiväthän ne herätä samanlaisia intohimoja ja ylitsepääsemättömiä mielihaluja kuin vaikka pizza. Tai se pekoni. 

Ei kukaan ole valmis järsimään irti vaikka omaa käsivarttaan saadakseen porkkanaa. Ei kukaan havahdu aamuneljältä siihen, että nyt on saatava kurkkakaalia. Ei Alepa näe lauantaiaamuisin väentungosta hamstraamassa tomaatteja. 

Yksi poikkeus tähänkin tosin omalla kohdallani on: vesimeloni. Siitä en saa tarpeekseni ja siihen tulee näin kesäisin ihan oikeasti himo. Jopa siinä määrin, ettei ole tullut mieleenkään sotkea siihen pekonia. 

Viime aikoina helteet ovat hellineet Suomea, mikä on ollut enemmän kuin tervetullutta, sillä tänä kesänä joudun muiden kiireiden vuoksi hylkäämään haaveet reissaamisesta. Ja helteethän suorastaan huutavat seurakseen ihanan viilentävää ja raikasta gazpachoa. Aikaisemmin blogissa on nähty niin tavanomainen tomaattipohjainen keitto, kurkkuversio, sen Andalusian sukulainen salmorejo sekä valkoinen versio nimeltään ajo blanco. Nyt on vuorossa vesimeloni. Joka on muuten näistä ehkä se kaikkein paras. 

Uutta ulottuvuutta niin tähän kuin muihinkin gazpachoihin saa muuten grillaamalla/ paahtamalla raaka-aineet ennen soseuttamista!


vesimelonigazpacho


Tapas-annoksena neljälle, shottikokoisena annoksena n. 12:lle

Vesimelonigazpacho:

1 kg vesimelonikuutioita (suunnilleen 1 minivesimeloni)
2 tomaattia
1/2 kurkku
1/2 punainen paprika
1/2 pieni punasipuli
1 jalapeño
3/4 dl öljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1,5 tl suolaa
iso korianteripuska

tarjoiluun: öljyä, korianteria, loput kasvikset pieniksi kuutioituna 

Kuutioi kasvikset (poista tomaatista kova kanta) ja hienonna ylimääräiset pieniksi kuutioiksi tarjoilua varten. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Anna jäähtyä  ja maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai vaikka seuraavaan päivään. 

Tarkista maku ennen tarjoilua ja säädä tarvittaessa kohdilleen lisäämällä suolaa tai viinietikkaa. Tarjoile öljylorauksen ja pieniksi kuutioitujen kasvisten kanssa. 


vesimelonigazpacho_2


PS. Vesimelonigazpachosta on innostuttu myös Lakeuksien Ladyn Nannan Kaikki Äitini Reseptit- blogissa!

_________________

SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

44 kommenttia :

  1. Vesimelonigazpacho on näköjään kuuminta hottia nyt... Teen juuri omasta tämän viikon keitosta postausta. Laitan aina hedelmiä gazpachoon, vesimelonin lisäksi siinä maistuvat mm. nektariinit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ooh <3 accidentally fashionable- just the way i like it :-)

      Poista
  2. Tämä oli niin kauhian hyvää, niin kauhian hyvää <3
    Ps. Maittaa se pekonikin tälle, heti niiden vihannesten jälkeen ;)

    VastaaPoista
  3. Eihän tästä voi olla innostumatta! Tuo paahtaminen makujen syventäjänä on kyllä hyvä vinkki myös gazpachoon, jotenkin en ollut sitä tajunnut, kun vetelin vaan noita tuoreita aineksia liquadoriin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllähän kesällä haluaa mahdollisimman vähän sitä aikaa viettä siellä hellan ääressä... :-)

      Poista
  4. Miten minulla on mennyt tämä herkkuresepti ohi! Meillä fanitetaan vesimelonia ja ne oli juuri tarjouksessakin. Ehdottomasti tämä menee meidän viikonloppuruokalistalle, kiitos ja mukavaa viikkoa muru!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sitä samaa <3 olen sinnikkäästi päättänyt, että kesän lopusta ei ole vielä tietoakaan!

      Poista
  5. Tuohon voi kyllä päälle laittaa pekonimurua. Mun mielestä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllähän te mut tiedätte - kaikkeen voi laittaa sitä pekonimurua :-)

      Poista
  6. Kuulostaa raikkaalta ja näyttää täyteläiseltä! Mä olen viime viikkoina yrittänyt ajaa kotona kovasti läpi tuota kasvisten syönnin lisäämistä, ne kun on usein niin helppo skipata, jos tarjolla on jotain muutakin. Tai ainakin niiden suhde muuhun syötävään on väärä. Lounaalla osaan jo kasata puolet lautasesta kasviksilla, mutta kotona pitää sitten olla ihan tarkoituksella salaattiannos, ei pelkkä lisuke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, opettelua se on mullakin varmaan koko loppuelämä :-)

      Poista
  7. Meillä on syöty urakalla vesimelonia kesän aikana salaatissa, pitänee kokeilla tämä seuraavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on niin ihanaa - onneksi sen käyttö ruoanlaitossa on löydetty täällä meilläkin!

      Poista
  8. Täällä on jyköstetty vesimelonia sellaisenaan. Rakastan siis vesimelonia, mutta voisihan siitä kehitellä niin paljon muutakin. Tuli siis sopivaan saumaan juuri tämä resepti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on ihan parasta! nyt on kyllä käynyt muutaman kerran niin, että ostettu yksilö onkin ollut ihan älyttömän ylikypsä... onneksi ovat viime aikoina olleet hyvin tarjouksessa!

      Poista
  9. Tunnistan tuon vesimelonihimon, sitä esiintyy täälläkin! Kesäkuussa tuli Carihuelassa syötyä vesimelonia ihan hulluna. Nyt kotimaassa jäänyt vähän vähemmälle, mutta tätä versiota gazpachosta tekis mieli kokeilla!

    VastaaPoista
  10. Meidän lapset vois elää pelkällä vesimelonilla, joten taidanpa huijata niitä tällä keitolla :D

    VastaaPoista
  11. Ah, gazpacho. Itse rakastan paahdetun tomaatin makua tässä kylmässä sopassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on kyllä aina hyvä twisti jos raaskii käyttää keittiössä yhtään enempää aikaa :-)

      Poista
  12. Tänä kesänä vesimeloni on tullut lähinnä grillattua tai syötyä sellaisenaan. Varsinkin helteellä käteviä kun lasten pitäisi malttaa jotenkin juoda (tai syödä) sitä nestettä :) Resepti menee korvan taakse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep - ja onneksi se ei ole lapsillekaan liian eksoottinen raaka-aine niinkuin niiiiiin moni muu...

      Poista
  13. Kylläpäs on mielenkiintoinen ohje, jota täytyy melkein pakosta kokeilla. Ei ole tullut mieleen käyttää vesimelonia tällaisessa reseptissä mutta tämä ei kuulostaan ollenkaan huonolta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tämän lopputulos on todella lähellä sitä, mitä ihminen gazpacholta odottaakin, joten voiisn uskoa että tykkäisitte :-)

      Poista
  14. Melonilla voisi elää koko kesän - jos se ei pissattaisi niin pirun paljon. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aah - enpä ole tullaista pysähtynyt miettimäänkään :-)

      Poista
  15. Rakastan gazpachoa, mutta (apua) en ole koskaan kokeillut tuota vesimeloniversiota - täytyisi kyllä, näyttää JA kuulostaa niin herkulta :)

    Naurattaa tuo alkuteksti uppopaistetuista ja pekoniin käärityistä kasviksista, kuulostaa ihan mun insinööriystävältä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erja 7 vee se tässä saarnaa siitä kasvitsen ja hedelmien monipuolisesta käytöstä... :-o

      Poista
  16. Oijoijoijoi <3 gazpacho on mun suurista suurinta kesäherkkua. Tein viime kesänä ekaa kertaa vesimelonigazpachoa ja huh se oli kyllä hyvää. Tein pitkälti samanlaista kuin tämä sinun, mutta mulla oli siinä myös mustikkaa, vaniljaa ja ketunleipää. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no toi kuulostaa kyllä jo melko avantgardelta :-)

      Poista
  17. Raskausaikana olisin kyllä voinut mennä aamulla jonottamaan lanttua :-)
    Yleensä paahdan ainakin paprikan aina gazpachoon, mutta tässä paahtaminen ehkä pilaisi tuon kaiken raikkauden, vai mitä sanoo madame?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on sulla ollut himot :-)

      Paahtaminen tekee paprikasta makeamman ja veisi sitä sen tuomaa hapokkuutta kyllä pois. Ei se huonoa olisi kyllä sittenkään- sen verran gazpachomainen tämä makumaailma muuten on. Viinietikkaa saisi todennäköisesti lisätä hieman tämän reseptin mainitsemaa enemmän.

      PS. Mademoiselle!!!

      Poista
  18. Olen joskus tehnyt mansikkagazpachoa, mutta vesimeloniversio on aivan uusi tuttavuus. Pitäisi kokeilla viikonloppuna, kun meille on tulossa vieraita grillaamaan. Toimisi varmasti hyvin raikkaana ja kevyenä alkupalana raskaammalle possuaterialle. Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  19. Ohhoh, tätä on ehdottomasti kokeiltava! Tosi herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  20. Oijoi, kuulostaa superhyvältä! Tänä kesänä jostain syystä on tullut syötyä todella paljon vesimelonia. Virossa myytiin ihan jäätävän kokoisia palleroita ja olihan niitä ostettava kerta vielä puoli-ilmaiseksi sai. :)

    VastaaPoista
  21. Miksi ihmeessä tämä ei ole tullut mieleeni. Ensi kesän hittikeitto, voisitko ystävällisesti muistuttaa minua keväällä tämän olemassaolosta :)

    VastaaPoista
  22. Oih nam. Olen muutenkin kantanut tänä kesänä kotiin kaupasta varmaan kolmekymmentä vesimelonia - se vaan on niin hyvää! :D


    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi

    VastaaPoista