keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Andalusian tanssivat hevoset - vierailu Andalusian kuninkaallisessa ratsastuskoulussa Jerezissä* * * 

Hevosilla on Andalusiassa pitkät perinteet. Näistä omintakeisin on Andalusian tanssivat hevoset, joihin pääsee tutustumaan Jerezin kuninkaallisessa ratsastuskoulussa.


* * * 

Espanja on monen erinomaisen eläimen koti. Niinkuin vaikka Ibericopossun ja mustekalan. Mutta on heillä kyllä tapana laittaa eläimensä tekemään varsin kummallisia asoita.

Härkätaistelu, tuo yhä suorastaan käsittämätöntä arvostusta nauttiva perinne on näistä tunnetuin (omia kokemuksiani täällä), mutta elää Andalusiassa toinenkin erikoisuus: Andalusian tanssivat hevoset. Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez


Reilun puolen tunnin junamatkan päässä Cadizista on Jerez, mm. sherryn ja Andalusian kuninkaallisen hevoskoulun koti.


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_2


Koulun eri linjoilla on mahdollista opiskella niin kouluratsastajaksi, hevosenkasvattajaksi kuin satulasepäksikin. Maailmanlaajuisesti se on kuitenkin tunnettu nimenomaan sen tanssivista hevosista. 

Toukokuun lopulla hevosille on muuten omistettu Jerezissä kokonainen festivaali, Feria del Caballo. 


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_3


Esityksiä on kahdesta kolmeen kertaan viikossa (tiistaisin ja torstaisin, toisinaan myös lauantaisin), tarkat aikataulut löydät täältä. Esitys on aika hinnakas: aikuisten lippu on sijainnista riippuen 21-27 € ja alle 13-vuotiaiden lastenkin lippu kustantaa 13-17 €. Suosittuja ne kuitenkin ovat: liki 1600 katsojaa vetävä areena on yleensä loppuunmyyty. 

Mikäli sisäinen heppatyttösi on siis yhä voimissaan, kannattaa olla liikenteessä hyvissä ajoin. 

Kuvaaminen esityksessä on muuten kielletty (ilman lehdistön edustajien erikoisjärjestelyjä). Videotaltiointia löydät blogin Twitter-feedistä täältä ja täältä.


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_4


90 minuuttia  kestävä, kahteen esitykseen jakaantuva show on omalla laillaan mielenkiintoinen ja viihdyttävä katsaus tähän omintakeiseen perinteeseen, joka otetaan täällä hyvin vakavasti. Koulun kasvatit esiintyvät toisinaan myös mm. paikallisten sherrytilojen tilaisuuksissa. 


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_5


Hevosten esiintyessään kaikessa rauhassa areenalle pudottelemat pökäleet luovat tahattoman koomista kontrastia ratsastajiensa viileän omanrvontuntoiseen olemukseen.


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_6


Iberianhevosia pidetään niiden jalon luonteensa ja ilmeikkyytensä vuoksi erityisen soveltuvina tällaisiin näytöslajeihin. Jokainen hevonen on käynyt läpi vuosikausia kestäneen koulutuksen, jonka aikana hevonen ja ratsastaja ovat hioutuneet yhteen. 


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_7


Omaa rytmitajuani harvemmin testataan (muualla kuin Lady Moonissa aamukolmelta muutaman epäonnisen kerran vuodessa), mutta takaan, että näille hevosille se jää kirkkaasti kakkoseksi. Ratsastajien sekä heidän hevostensa yhteistyö on vähäeleisyydessään ihailtavan saumatonta. 


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_8

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_9

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_10


Yksittäisten hevosten lisäksi show'hun kuuluu myös perinteisten hevosvaljakkojen taidonnäytteitä esittelevä osio.

Traditiot ovat läsnä vahvasti esiintymisasuja myöten, jotka perustuvat 1700-luvulla käytössä olleille univormuille. 


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_11


Alkujaan tämä hevosurheilun muoto on kuulemma kotoisin Itävallasta. Jerezin koulu on perustettu vuonna 1973 ja sen ylpeys ovat sen puhdasrotuiset iberianhevoset, joiden historian niemimaalla arvellaan olevan ainakin 3000 vuoden mittainen.

Niillä on perinteisesti ollut vahva asema kuninkaallisessa perheessä. Etenkin Filip II (1556- 1598) omistautui hevosten jalostukselle erinomaisin tuloksin. Edellisen kuninkaan Juan Carlos I:n kerrotaan antaneen arvovierailleen hevosia jopa lahjaksikin.


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_12

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_13


Sain myös kierroksen kulissien takana. Tasokas koulu on suosittu ja kilpailu sinne pääsystä on kova: vuosittain kynnyksen ylittää vain muutama prosentti hakijoista.

Tällä hetkellä siellä muuten opiskelee myös yksi suomalainen, joka ei vierailupäivänäni valitettavasti ollut paikalla. 


Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_14

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_15

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_16

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_17

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_19

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_20

Andalusian kuninkaallinen hevoskoulu Jerez_Andalusian Royal Equestrian School Jerez_21Löytyykö sieltä heppatyttöjä/ -poikia? Ovatko tanssivat hevoset teille tuttuja ja minkälaisia ajatuksia esiintyvät eläimet ylipäätään teissä herättävät?* Matka toteutettu yhteistyössä Cadizin alueen matkailun kanssa *

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

5 kommenttia :

 1. Itse on paikan päällä käynyt katsomassa Andalusian hevosten show:ta. Johonkin maaseudulle mentiin ja siellä ensin tarjoiltiin meille tyypillistä espanjalaista ruokaa viineineen flamingo tanssien kera. Nautittiin kovastikin, sitten siirryttiin isoon maneesiin jossa alkoi illan päätähtien eli andalusian hevosten show. Siis aivan huikea oli esitys, pidimme kovasti vaikka emme ns hevoshulluja olekkaan, suosittelisin muillekkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aah - no niin :-) kyllä niiden osaaminen vaikutuksen tekee ja kaikesta näkee että sitä työtä on tosiaan tehty... Tuollainen espanjalaisen ruoan ja flamencon yhdistäminen on ollut kyllä aika katava paketti!

   Poista
 2. Mä olen ollut tuolla lapsena:) En muista oliko se ekalla reissulla (kun olin 8v. tai tokalla,kun olin 10 v.)mutta teki kyllä suuren vaikutuksen ja herätti hevoshulluuden.Upeat kuvat olet saanut otettua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin kun kysyit,olen ratsastanut lyhyen ajanjakson teininä,ja sen jälkeen kerran Venezuelassa,jossa heppani keskittyi enemmänkin syömään kukkasia tien varrella;D Hieman ambivalentti fiilis mitä tulee esiintyviin eläimiin:toisaalta niiden esitystä on kiva katsella,mutta samalla miettii miten rankkaa niiden elämä' on ja miten ne ehkä voisivat paremmin ilman sellaista tiukkaa ohjelmaa....

   Poista
  2. kyllä se on ihan tooista noita yrittää kuvata kuin vaikka noita lihapullia - jälkimmäiset kun pysyvät kiltisti paikallaan :-)

   Onhan se olo vähän ambivalentti joo... vaikka kyllä nuo siltä vaikuttivat, että niillä on hyvät oltavat, verrattuna vaikka johonkin niihin Aasian huumattuihin tiikereihin...

   Poista