torstai 7. heinäkuuta 2016

Tukholman Suuri Synagoga


* * * 

Tukholman Suuri Synagoga tekee vaikutuksen jo arkkitehtuurillaan, mutta myös huikeilla tarinoillaan.

* * * 


Instagramissa taannoinen Ruotsinreissu sai ihan oman hashtaginsa: #datewithdestiny. Ja juuri niin järisyttäväksi se osoittautuikin: matkan jälkihuuruissa leijutaan täällä nimittäin yhä vieläkin...! 

Oaxenin lisäksi Tukholma oli täynnä muitakin mieleenpainuvia hetkiä. Sen kai se oikeanlainen seura takaa... Yksi niistä oli vierailu Tukholman Suuressa Synagogassa, joka vierailupäivänämme avasi kesän yleisökautensa. Englanninkielinen opaskierros on tarjolla maanantaista torstaihin klo 11 ja 12, perjantaisin vain klo 11. Lisää tietoa ja linkin ilmoittautumiseen löydät seurakunnan sivuilta täältä. Sisäänpääsy 15 €/ 20 $/ 150 SEK.

Wahrendorff-kadulta löytyvä synagoga on yksi Tukholman kolmesta synagogasta ja ainoa konservatiivisuuntausta edustava. St.Paulsgatanilla sijaitseva Adat Jisrael sekä Riddargatanin  Adat Jeschurun ovat ortodoksisynagogia. Näistä jälkimmäisen sisustus on muuten tuotu tänne Hampurista, Saksan ainoasta surullisekuuluisasta Kristalliyöstä selvinneestä synagogasta. 



Kuva: Wikipedia


950 hengen kapasiteetilla varustettu Suuri synagoga otettiin käyttöön syyskuussa 1870. Sen suunnitteli ruotsalainen arkkitehti Fredrik Wilhem Scholander. Arkkitehtuuriltaan se edustaa orientaalista tyyliä ja paikoin sen koristeelliset yksityiskohdat ja taidokkaat puuleikkaukset tuovat mieleen jopa Alhambran ja Sevillan Alcazar-palatsin. Ero esimerkiksi Korfun synagogaan on huomattava. 

Synagoga on kaupungin suojelema historiallinen ja kulttuurinen kohde.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue

Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue2

Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue3


Tyylillisesti synagoga on saanut paikoin kotoisuudessaan varsin eriskummallisia vaikutteita myös Orientin ulkopuolelta. Päätyruusuke esimerkiksi on tyypillistä goottilaisille kirkoille, vierailupäivänämme sen käytävää reunustaneet koivut taas loivat ehtaa skandinaavista kevätjuhlatunnelmaa.

Yksi paikallinen erikoisuus ovat synagogasta löytyvät urut - ensimmäiset koskaan synagogassa näkemäni! Ulkomuodoltaan nekin tosin muistuttavat juutalaiskotien ovenpielestä löytyvää, tietyn Tooransäkeen sisäänsä kätkevää mezuzaa.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue4


Niitä soitetaan sapattina ja pyhäpäivien palveluksissa.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue5


Ikkunanpuitteet puolestaan henkivät ruotsalaista talonpoikaisromantiikkaa. 


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue6

Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue7


Synagogan kahdeksanhaarainen hanukkamenorakynttelikkö lahjoitettiin yhteisölle vuonna 1792. Sen jalustan kiemuraiset G-kirjaimet ovat kunnianosoitus tuolloiselle hallitsijalle, lahjoituksen armollisesti hyväksyneelle Kuningas Kustaa III:lle.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue8


Kuten yläkerran parveke kertoo, alunperin miehet ja naiset istuivat  täälläkin erillisissä osastoissaan: miehet alhaalla ja naiset salia kiertävällä lehterillä. Nykyään käytössä on myös erillinen perheosio.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue8

Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue9

Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue10

Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue11


Aron Hakodesh eli arkki on synagogan pyhin alue ja pitää sisällään palveluksissa esiinkannettavat Toorakääröt. Niitä synagogalla on 20. Vanhimmat näistä ovat peräisin 1800-luvulta, joskin osan hopeiset panssarit ovat jopa 1700-luvulta. 

Suuren lukumäärän selittää se, että 1800-luvulla ympäri Ruotsia perustettujen pienempien juutalaisyhteisöjen kuihduttua niiden synagogat myytiin ja Toorakääröt palautettiin Tukholmaan - yleensä sillä ehdolla, että ne palautetaan jonain päivänä mahdollisesti perustettaviin uusiin yhteisöihin. 


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue11


Vaikka synagoga telee vaikutuksen puhtaasti esteettisillä  meriiteillään, antaa kierros asiantuntevan oppaansa ansiosta mielenkiintoisen väläyksen myös Ruotsin juutalaisyhteisön historiaan. 

Oppaanamme toiminut ihana Eva oli sen ikäinen, että on jo omana elinaikanaan todistanut monta merkittävää murrosta. Juutalaisten määrä on vähentynyt, jumalanpalveluksiin osallistuvien määrä samoin. Jiddish ei ole enää kenenkään kotikieli eikä häitä tanssita synagogassa enää läheskään entisen veroisesti. Antisemitismi on taas nousussa, minkä seurauksena yhä useampi juutalainen on katsonut paremmaksi muuttaa Israeliin. 


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue12


Ensimmäinen juutalainen, jolle Ruotsi myönsi luvan pysyvään oleskeluun oli saksalainen kauppias Aaron Isaac vuonna 1774. Kaukaa viisaana Isaac toi kuitenkin mukanaan riittävän määrän juutalaisia, jotta rukouksiin vaadittava minyan (10 Bar Mitsva-iän ylittänyttä miestä) saataisiin kokoon. 

Tuohon aikaan juutalaisiin kohdistui vielä paljon rajoituksia ja mm. heidän asuinpaikkansa oli tarkkaan rajattu, samoin kuin ammatit, joita heidän oli luvallista harjoittaa. 

Alunperin juutalaiset saivat asettua Tukholman lisäksi vain Göteborgiin ja Norrköpingiin. Täydet kansalaisoikeudet juutalaiset saivat vuonna 1870, missä vaiheessa juutalaisten määrä maassa oli kasvanut noin 3000.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue13


Tänään Ruotsissa on juutalaisia noin 20 000, joista 12 000 Tukholmassa. Näistä kuitenkin vain noin 4400 on seurakunnan jäseniä. Suurimmat juutalaiset muuttoaallot tänne koettiin tsaarin vainojen ja toisen maailmansodan jälkeen. 

Sodan aikana Ruotsin juutalaisten tilanne oli monia muita maita parempi. Maa pysyi puolueettomana eikä missään vaiheessa edes katkaissut diplomaattisiteitään Natsi-Saksan kanssa. Sen sijaan Ruotsi kunnostautui niin Norjan kuin Tanskan juutalaisten pelastamisessa. Puolet Norjan 1000 hengen kokoisesta juutalaisyhteisöstä pelastettiin vunna 1940 Ruotsiin ja vuonna 1943 järjestettiin massiivinen, 7000 ihmisen hengen pelastanut pelastusoperaatio Tanskassa. 


Lisäksi Ruotsi ja etenkin tuolloin vasta 32-vuotias dipomaatti Raoul Wallenberg jää historiaan kymmenientuhansien unkarinjuutalaisten pelastamisesta Budapestistä. Unkarin juutalaisväestö oli turhaan anonut apua lähetystöiltä ympäri Euroopan, mutta vain Ruotsi tuli apuun myöntäen juutalaisille Schutzpassin nimellä tunnetun suojapassin, joka ilmoitti kantajansa olevan Ruotsin vallan alainen. 

Vain kivenheiton päässä synagogasta sijaitseekin Wallenberg-tori sekä Puna-armeijan vuonna 1945 vangitsemalle ja myöhemmin neuvostoliittolaisessa vankilassa kuolleelle Wallenbergille omistettu muistomerkki. 

Aikaisemmin keväällä Ruotsi sai muuten historiansa toisen pyhimyksen (ensimmäinen 625 vuoteen) kun Paavi Franciscus kanonisoi ruotsalaisen nunnan Elisabeth Hesselbladin, jonka kerrotaan pelastaneen kymmeniä juutalaisia piilottelemalla heitä luostarissaan Roomassa.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue14


Holokaustin uhreja ja sen hirvittävää perintöä ei ole unohdettu täälläkään. Synagogan ulkoseinään on kaiverrettu Ruotsissa sukulaisia omanneiden 8000 uhrin nimet ja pyyntö siitä, ettei heitä unohdettaisi. 

"Vain muistamalla menehtyneet voimme jatkaa taistelua rasismia, antisemitismiä ja suvaitsemattomuutta". kyltti muistuttaa. 


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue15


Yhtä lohdutonta näiden nimilistojen näkeminen on aina - oli kyseessä sitten Riikan juutalaisghetto, Tukholma tai mikä tahansa niistä sadoista ja tuhansista tämän käsittämättömän tragedian kärsineistä kylistä ja kaupungeista. 

Synagogan ulkopuolen kivetystö on tuotu Budapestin vanhasta juutalaisghetosta. 


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue16


Auschwitz, Dachau, Treblinka... Pelkkiä kirjaimiahan nuo ovat, mutta seinälaattoihin kaiverrettuihin paikannimiin kiteytyy niin karmiva määrä pahuutta. 

Kumpa me muistaisimme. Kumpa tällaista ei enää koskaan tapahtuisi. 

Pelottavinta on se, että olen eri kansanmurhia tutkineilta ihmisiltä kuullut hyvin surullisen muistutuksen siitä, etteivät nämäkään asiat tapahtuneet yhdessä yössä. Tämä oli vain se, mihin se kaikki päättyi; se tapahtumaketju, jonka ensimmäisiä askelia mantereellamme otetaan parasta aikaa.

Vihapuheen legitimisointi. Yhteiskunnan ongelmien sälyttäminen oikeistopopulistisessa retoriikassa syntipukiksi nostetun ihmisryhmän harteille. Ihmisarvon yhtäläisyydestä tinkiminen syntyperän perusteella. Kansanosien nostaminen toisiaan vastaan. 

Tästä se tuolloinkin lähti.


Tukholman Suuri Synagoga_Stockholm Great Synagogue17


Ei Ruotsikaan tosin ihan täysiä pisteitä saa: uskonvapauslaki säädettiin maahan vasta 1951. Ennen tuota ei ruotsalaisilla ollut esimerkiksi oikeutta erota kirkosta muuten kuin liittyäkseen toiseen uskontoon, joka sekin oli kiellettyä vielä 1860.

Eivätkä ne vuonna 1870 myönnetyt täydet kansalaisoikedetkaan ihan täysiä olleet: juutalaiset sairaanhoitajat esimerkiksi saivat luvan työskennellä valtiollisissa sairaaloissa vasta uskonvapauslain jälkeisinä vuosina. 

Ovatko synagogat kenenkään muun matkakohteita? Onko kukaan vieraillut sellaisessa, joko täällä Helsingissä tai ulkomailla?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

29 kommenttia :

  1. Olipa hieno kierros.Hieno synagooga ja hyvin koristeellinen. Ja jännää nuo koivut;mietin että olitko tuolla ehkä Shavuottin aikaan? Helsingin synagoogahan on paljon pienempi,mutta myös kaunis,mutta tehdäänköhän siellä tuollaisia kierroksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. me oltiin just Shavuotin jälkeen joten voi olla että ovat jäänteitä sieltä. Helsingin synagoga on niin kaunis (tuli tuosta arkin kuvioinnista Helsigin synagoga mieleenkin!) , mutta mun mielestä tuollaisia kierroksia ei ole. Joskus on satunnaisesti ollt jotain avointen ovien päiviä, mutta onhan se selvää joka synagogassa että turvallisuuskysymykset joutuu ottamaan huomioon joka käänteessä...

      Poista
  2. Vastaukset
    1. thank you :-) nyt olisi pikkuhiljaa saatava jalat maanpinalle ja töidenkin tekoon... lisää jymyuutisia on nimittäin odotettavissa...!

      Poista
  3. Mielenkiintoinen juttu ja kaunis rakennus tuo synagoga. Olen itse vieraillut synagogassa Prahassa, jossa järjestettiin silloin jokin konsertti. Minuakin huolestuttaa tämä maailmanmenon suunta. Ei valitettavasti näytä siltä että noista ajoista olisivat kaikki lopulta hirveästi oppineet. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei niin. ja se on todella typerää, jos jokaisen sukupolven täytyy tehdä kaikki samat virheet uudestaan, oppimatta mitään edellisiltä sukupolvilta...

      Poista
  4. Koskettavia tarinoita ja ne on tärkeä kertoa eteenpäin! Täytyypä pitää tämä mielessä vähän erilaisena käyntikohteena seuraavalla reissulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskettavia paikkoja nuo ovat ja me (seemiläismielisinä... :-) ) tykättiin kierroksesta ja muiden osallistujien (kaksi muuta pariskuntaa) kanssa käydyistä keskusteluista.

      Poista
  5. Hieno kirjoitus! Empä taida itse käyneeni koskaan missään synagogassa, en ainakaan muista. Ilman muuta kannattaisi mennä ja tällaiselle opastetulle kierrokselle, missä saisi lisää uutta tietoa juutalaisuudesta ja kyseisen paikan historiasta.

    VastaaPoista
  6. Aikamoisen hieno rakennus, huh. Ja kaikki toi historia! Hiljaiseksi varmaan vetäis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä vetää. jokaisella kai on ne omat herkät kohtansa jotka vetää ihan erityisen hiljaiseksi...

      Poista
  7. Täytyy myöntää että en ole koskaan tainnut vierailla synagogassa, joten olisi varmaan jo aika korjata tämäkin aukko sivistyksessä... Nuo koivut ovat todella kauniit ja niin ruotsalaiset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eipä ne varmaan keskivertomatkailijan to do-listalla olekaan :-) mutta kyllä ne ovat yleensä arkkitehtonisesti varsin mielenkiintoisia ja erilaisia ja yleensä tarjoavat kiinnostavan katsauksen yhteisön historiaan - ei sillä , että se yleensä kovinkaan onnellinen ole...

      Poista
  8. Kaunis rakennus ja mielenkiintoinen paikka vierailla. En ole tainnut synagogassa koskaan vierailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tulipahan ainakin näin virtuaalisesti sitten käytyä :-) mazel tov :-) !

      Poista
  9. Enpä ole koskaan vieraillut synagogassa. Ei vain ole tullut vastaan, ei vaikka olen samoillut Krakovan juutalaiskortteleissakin ja syönyt siellä aivan loistavan ateriankin. Juutalaisessa ravintolassa.

    On hyvä muistuttaa kaikesta siitä kauheudesta mitä historiassa on joskus tapahtunut. Huomaan, että haet viittauksia tässä ihan oikeutetusti nykypäivään. On sääli, että muun muassa historian opetuksesta ollaan valmiita karsimaan Suomessa. Ilman historiantuntemusta, ei ole ymmärrystä nykypäivästäkään. Karmivinta on, jos tehtäisiin taas samanlaisia virheitä, ja annettaisiin historian toistaa itseään.

    Ylipäänsä arkkitehtoonisestikin nämä ovat mielenkiintoisia paikkoja, mutta erityisesti juuri taustansa takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kyllä noissa paikoissa yleensä pakostakin kuulee myös siitä historiasta. ja aina yhtä karmivalta se tuntuu...

      Poista
  10. Onpa mielenkiintoiset oloinen paikka! :) Tuolla voisi vaikka käydä joskus. Turussa on myös synagoga, mutten ole aivan varma pääsekö siellä käymään. Turun synagoga ei ole mikään iso rakennus, aika lähellä keskustaa. Koskaan en ole synagogassa käynyt, mutta voisin vaikka mennä jos tulee vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei niihin yleensä kovinkaan ex tempore pääse, ihan jo turvallisuussyistä. sellaista on tuo todellisuus tänäkin päivänä.

      Turussa en ole itse asiassa itsekään käynyt ja jos viikolla sattuisi olemaan liikenteessä (viikonloppuisin synagogisssa on se sapatti) niin voiis olla mielenkiintoista käydä kurkkaamassa.

      Poista
  11. Mä luulin olevani hyvin perillä Tukholman nähtävyyksistä, mutta tästä en ollut kuullutkaan. Näin sitä aina oppii uutta matkablogejakin lukemalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuskin tämä kovinkaan yleisesti tunnettu nähtävyys on :-)

      Poista
  12. Olipa mielenkiintoinen postaus monestakin syystä. Synagoga ei tulisi ensimmäisenä mieleen miettiessä kohteita visiitillä Tukholmassa, mutta olipahan hienon näköinen rakennus ja mielenkiintoista historiaa. En ollenkaan tiennyt, että Tukholmassa on noin voimissaan oleva juutalaisyhteisö. Piti ihan googlettaa vertailuksi, Suomessa asuu vain noin 1800 juutalaista. Minä en jostain syystä ole tainnut koskaan käydä synagogassa. Kaikenlaisia muiden uskontokuntien pyhiä paikkoja olen kyllä kierrellyt, moskeijoita, temppeleitä sun muita. Ehkäpä korjaan asian joskus Tukholmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin Ruotsista kuin niin monesta muustakin maasta suuri joukko on päätynyt Israeliin. Mikä on ymmärrettävää, mutta harmillista - ei soisi vähemmistöjen kokonaan kuihtuvan sen ulkopuolellakaan. Uskon vakaasti siihen, että mitä enemmän altistumme muille kulttuureille ja mitä paremmin niitä tunnemme, sitä vähemmän on elinsijaa valhellisille väittämille ja ennakkoluuloille.

      Poista