torstai 22. lokakuuta 2015

Lihaton lokakuu: karibialainen kasvisburgeri

* * * 



* * * 

Ei ole kuulkaa helppoa kasvissyöjän elämä. Erään tutkimuksen mukaan 84 % kasvissyöjistä päätyy takaisin lihansyöjiksi. Toisen tutkimuksen mukaan taas kolmasosa retkahtaa lihaan humalapäissään. Itsekin lihallisten ilojen pariin palanneena entisenä kasvissyöjänä ymmärrän sen täysin (It was the bacon that did it!). Ei kenelläkään iske aamukolmelta taksijonossa himo porkkanaan. Ei kukaan herää seuraavana aamuna kaivaten lehtikaalia. Burgeria, joo.

Nämä Soyappétitin soijafileistä valmistetut burgerit saivat skeptisen testiyleisön hiljaisiksi. "Todella hyvää", huokaisivat El Mercadot. "Tämä on niin hyvää että unohdin syöväni kasvisruokaa", totesi puolestaan Tsatsikimestari (ja otti lisääkin).

Salaisuus on marinoinnisssa - sillä kun saa soijafileisiinkin makua. Nämä voi halutessaan tehdä marinoitumaan jo edellisenä iltana. Paneroinnin ja uppopaistamisen kannalta nämä ovat muuten kanaakin kiitollisempia - kana kun helposti liian pitkän paistoajan myötä kuivahtaa. Samaa ei tarvitse pelätä soijafileiden kanssa: näissä pihveissä yhdistyy rapea paistopinta ja mehukas sisusta. 

Soijafileet - ehdottomasti jatkoon!

PS. Itsetehtyihin burgeribriosseihin löydät ohjeen täältä. 






Neljälle

Karibialaiset kasvisburgerit:

4 burgerisämpylää (tarvittaessa gluteenittomia)

4 soijafilettä (8 jos käytät isompia sämpylöitä)
1 l kasvislientä

Marinadi:

1 dl soijakastiketta
0,5 dl hunajaa
1 limen mehu ja raastettu kuori
1,5 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
1 punainen chili

Leivittämiseen:

vehnäjäuhoja (korvattavissa kookos- tai soijajauhoilla)
2 kananmunaa (rakenne vispattuna)
muutama dl kookoshiutaleita

Paistamiseen öljyä

Keitä soijafileitä kasvisliemessä 10 minuuttia, höyrytä kuivemmiksi ja upota marinadiin, neljästä tunnista vaikka seuraavaan päivään. 

Pyyhi kuiviksi, pyörittele jauhossa, sitten kananmunassa ja kookoshiutaleissa. Uppopaista öljyssä kunnes kullanruskeita. Valuta talouspaperin päällä.

Mango-chili-inkivääri-dressing:


1,5 dl majoneesia
3 reilua rkl mangopyrettä (tarvittaessa esim. Piltti-lastenruokasarjan mangososetta!)
1/2 - 1 pieni punainen chili (mausta riippuen)
1/2 - 1 tl hienonnettua inkivääriä
hyppysellinen (n. 1/2 tl) curryä

Sekoita ainekset sekaisin, ja siinä se on!

Korianteri-valkosipuli-lime-dressing:

1 iso korianteripuska
1 jalapeño
1,5 limen mehu
1 (iso) valkosipulin kynsi
1,5 rkl öljyä
(suolaa, pippuria, sokeria)

Soseuta ainekset tehosekoittimessa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla (tai sokerilla).

Tarjoiluun: 

salaatinlehtiä, tomaattisiivuja, siivutettua punasipulia, tuoretta korianteria

Lämmitä halkaistut sämpylät ja kokoa burgerit. 

Tarjoile. Vaikka polentaranskalaisten tai bataattiranskalaisten kanssa. 





PS. Muista käydä tsekkaamassa myös lihatonta lokakuuta viettävän kollegani Hannan Sopan tämän viikon resepti!





* Yhteistyössä Blogirinki ja Soyappetit


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


9 kommenttia :

  1. Friteeraus onkin mainio tapa tehdä soijafileitä - kiitos vinkistä!
    Hampurilaisen väliin minäkin laitoin vastikään filettä, nyhtösoijana kylläkin. Hyvää niinkin!

    VastaaPoista
  2. Voi luoja, miksi en ole älynnyt friteerausta! Nämä menee kyllä niin testiin. En ole juuri innostunut soijasuikaleista kun ne ei maistu miltään, mutta tuo marinointihan on hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on, on ja on :-) kookos, marinadi ja nuo dressingit - kick ass <3

      Poista
    2. ps.kokeile sitä thaicurryäkin, se vaan toimii ihan kaikille :-) http://www.andalusianauringossa.com/2015/10/lihaton-lokakuu-thaimaalainen-punainen.html

      Poista
  3. Mun taantuma kasvissyöjästä lihansyöjäksi lähti kylmistä nakeista :D. Mutta totta, burgerit tuli hyvänä kakkosena sen jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehhehheee :-) mulla oli kaveri jolle nakit kanssa koituivat kohtaloksi taidelukioaikoina. Se söi niitä juurikin vain humalassa ja perusteli vielä asiaa sillä että "eihän niissä oikeasti mitään lihaa ole" :-)

      Poista
  4. Uuh mitkä ruokakuvat, tuli nälkä! Soijaa en ole koskaan kokannut, täytyy paikata aukko sivistyksessä.

    VastaaPoista