sunnuntai 31. elokuuta 2014

Helsingin ravintolatarjontaa: Pastor

Helsingin ravintolamaailmassa tapahtuu. Paljon ja vauhdilla. Uusia ravintoloita (ja salakapakoita!) syntyy sellaisella vauhdilla, ettei meinaa perässä pysyä. Autenttisten Aasian makujen lisäksi on tänne rantautunut jopa muutama afrikkalainenkin ravintola, ihan ehtaa meksikolaistakin ja nyt ehkä syksyn odotetuin ravintola: perulaiseen keittiöön erikoistunut Pastor Erottajankadulla. 

Kävimme eilen (muiden supermallien lailla...) tutustumassa paikkaan sen viihtyisällä avajaisbrunssilla. 





Paikan yleisilme on freesi, ripauksella skandinaavista minimalismia joka ottaa hienosti huomioon rakennuksen omat kauniit, veistokselliset yksityiskohdat. Seuralainen huomautti erikseen erityisella kiitollisuudella hyvin toteutetusta äänentoisto- ja valosuunnittelusta (kaikkeen ne miehet huomiota kiinnittävätkin...)






Taustalta löytyy Helsingin ravintolaskenessä moneenkin soppaan lusikkansa työntäneitä konkareita kuten Kim Heiniö. Kuten ravintolan nettisivun kuvasta käy ilmi, yksi osakkaista on Mikko Leppilampi. Mitään julkkisravintolaa ei tästä silti olla luomassa, sillä molemmat kaveruksista ovat liikenteessä nimenomaan hyvän ruoan vuoksi.





Perulainen ruoka on itsellenikin (no, cevicheä lukuunottamatta) varsin uusi tuttavuus. Perun kansallisruoaksikin tituleerattua marsua ei listalta tosin löydy (kyllä, olisin ottanut!)





Menua luonnehditaan sanalla nikkei, joka viittaa Perun kulinaaristen perinteiden sekoittamiseen itä-Aasialaisella (ja espanjalaisella!) vivahteella. Niinpä ceviche on etuoikeutetusti hyvin edustettuna - joskin oman sydämeni sai pamppailemaan pääruoista löytyvä mustekalaconfit (!). 

Annokset on täälläkin, edustamiensa kulttuurien perinteiden mukaisesti, tehty jaettavaksi. Tarjolla on niin illallista (set menut alkaen €52) kuin lounastakin (ruokalajien määrästä riippuen 15 eurosta 33 euroon). Tulossa on myös rentotunnelmainen brunssi. 





Pekka Koirasen huolella kokoamalta viinilistalta löytyy noin 150 (!) vaihtoehtoa. Jonka lisäksi löytyy vielä parikymmentä listan ulkopuoleltakin. Ja siltä varalta että 50 Cent blogiani lukee: kyllä - myös Cristalia.






Myös drinkkilistaan on satsattu. Tequilat ovat erityisen hyvin edustettuina. Klassikkococktaileihinkin laittaa Pastor oman twistinsä ja erilaiset yrtit, uutetut viinat, hedelmät ja hillot tekevätkin listasta varsin houkuttelevan. Bloody Marystä löytyy täällä mm. ripaus sahramia.






Aloitimme iltapäivän iloisesti kuplivalla...





... joka kävi myös tarjolla olleiden hodareiden kylkeen.









Jälkkäriksi oli tajunnanräjäyttävän upeita tartaletteja, jotka vietiin käsistä. Seuralaisen käsistä. Minun toimestani. En vain saanut tarpeekseni!







Letkeän musiikin, seuran ja tarjoiluiden ansiosta aurinkoinen iltapäivä kului sen verran leppoisissa tunnelmissa että eihän me raaskittu kotiin lähteä laisinkaan. Niinpä jäimme tutustumaan vielä itse menunkin antiin. Alkuun tostada marinoidulla siialla. Todella hyvää. Guacamolessa oli erinomainen hapokkuus josta me tykättiin isosti.




Sitten kanatäytteisiä empanadoja. Unelmankevyt, rapea kuori - hyvin maustettu täyte. En ole parempaa saanut. Ei, en edes Espanjassa. 




Pääruoaksi meille suositeltiin soijasta, inkivääristä, sitruunaruohosta ja perulaisesta chilikastikkeesta potkunsa saavaa Gambas- annosta. Dios Mios, että oli katkaravuilla kokoa. Ja makua. 




Ja minulle... no, kyllähän te jo arvasitte. Mustekalaconfitia. Miksi, oi miksi minulle ei ole koskaan tullut mieleen confitoida sitä? Mureaa. Ihanaa. Pehmeää. Ihanaa. Suussasulavaa. Ihanaa. Tapenade antoi annokselle hienon lisän. Laittaisin tähän sydänhymiön jos en yhä muistaisi kuinka vanha ja epäkatu-uskottava olenkaan. 




Jälkiruokaosastolla poikkesin ensimmäistä kertaa tavoistani enkä ottanutkaan crème brûleeta. Otin tarjoilijan listan parhaaksi kehuman Crema Batidan (chilisen tummasta suklaasta tehdyn fondantin appelsiinijäätelöllä). Ja olihan se hyvää. Ei ihan niin juoksevaa keskeltä kun olisin toivonut tosin ja myös jäätelön appelsiinisuus jäi hieman vaisuksi.




Mutta toinen jälkkärimme Blanco (paahdettu valkosuklaamousse karamelisoidulla banaanilla ja toffeejäätelöllä) oli juurikin niin taivaallista miltä kuulostaakin. Etenkin pienellä sormisuolaripauksella. 




Suurkiitos upeille isännille ja onnea matkaan. Vaikka...tuolla sijainnilla, asiakaspalvelun sujuvuudella, rennontyylikkäällä tunnelmalla ja ruokalistalla... eipä siinä onnea tarvita. Ihan selvä hitti tämä paikka on!




____________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



16 kommenttia :

  1. Pastor on mun "wanna-eat"listallani, sinä ehdit ensin! Meidän pitää kyllä vakavasti harkita ruokafreffejä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen! ja niistä treffeistä olen kyllä ihan totaalisen yhtenevää ja ylen samaa mieltä :-)

      Poista
  2. Vesi tuli kielelle ja vähän valui leukaa myötenkin lukiessa. Perulainen ruoka on mulle ihan täys mysteeri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse tiesin toki vain cevichen j sen hamsterin... ja no aika fuusioitunuttahan tämäkin on mutta sen perusteella mitä ehdimme testata, toimiva on resepti. Niin ruoissa kuin paikassakin :-)

      Poista
  3. Vau,mikä ihanuus:-) Perulainen keittiö on.suosikkini eteläisen Amerikan keittiöistä,sillä siellä tuli herkuteltua yli kuukauden.ajan 9 vuotta sitten.Mulla.muuten on.blogissa perulaisia ohjeita Peru-tagin alla....

    VastaaPoista
  4. me tykättiin kyllä. ihan mahtava fiilis ja homma toimi niin paljon paremmin kuin olis voinut odottaa mestalta joka on ollut auki vasta muutaman päivän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pian tulee vieläkin yksi lisä Helsingin ravintolamaailmaan;tosin pieni paika ja delin tapainen,mutta kuitenkin:-)

      Poista
    2. oooh - taidan jo tietää mistä ravintoladynastiasuvusta päin tuulee... ;-) jään innolla odottamaan!

      Poista
  5. Tänne pääsyä odotan minäkin kovasti! ja otan kyllä varmasti mustekalaa minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mepäs jäädään odottamaan teidän raporttia :-)

      Poista
  6. Sekoilenko vaan, mutta eikö perulainen perinneruoka ole marsu? Huhujen mukaan eläinkaupan marsu ei maistu samalta, luin jostain Helsinkiin muuttaneiden perulaisten testanneen.

    Pastor on ehdottomasti listoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllähän me mietittiin että kumpi se "guineapig" sitten onkaan... ja metsään meni :-) en minäkään sen kummemmin marsun luontaisesta elin/metsästysympäristöstä tiedä (tai siitä, miten se poikkeaa tuollaisesta eläinkauppavarieteetista!) mutta eipä se kyllä nyt lähtökohtaisesti ihan sieltä houkuttelevimmasta päästä ole... vaikka eikai marsucofitkaan nyt huonoa voi olla :-)

      Poista
  7. Uusia ravintoloita (niistä salakapakoista puhumattakaan) tulee todella vauhdilla Helsinkiin. Tosin toisesta päästä putoaa monia poiskin.

    Sain yhteen salaperäisesti esitettyyn uuden ravintolan kick off-tilaisuuteen kutsun, sitten ilmoitettiin tilaisuuden siirtyvän pari viikkoa ja nyt ei olekaan kuulunut mitään... Eli ihan kaikkia suunnitteilla olevia ei ilmeisesti edes avatakaan?

    Mikko Leppilammen osakkuudesta kuultuani olin vähän skeptinen, julkkiskeulaiset ravintolatkun saavat minut aina vähän epäilemään, mutta useammassa paikassahan Pastoria on jo ehditty kehumaan. Ja paikka olisi ihan kivenheiton päässä töistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en tiedä, mikä tilanne tällä hetkellä on, mutta ainakin joitain vuosia sitten kuulin Helsingin ravintolamaailman vaihtuvuuden olevan ihan kärkiluokkaa. Eli yrittäjiä tulee ja menee melkoisella vauhdilla. Joskus sitä pysähtyy miettimään, että kuinka sellaiset ravintolat onnistuvat vuodesta toiseen pysymään suosittuina joissa ei ruoan laadun suhteen ole juurikaan hurraamista ja sitten nurin menevät paikat, joita itse ihan oikeasti kaipaisin lisääkin. Toisaalta, nykytilanteessa on tiukilla itse kukin: ravintolat byrokratioineen ja todella korkeine työvoimakustannuksineen ja vastaavasti kuluttaja, jonka käyttövarallisuus ei kyllä pysy alati kallistuvan elämän tahdissa... Jäänpäs mielenkiinnolla seuraamaan, miten sille sun ravintolallesi käy :-)

      Poista
  8. Kävin täällä kans viime pe ja tykkäsin kyllä, ruoka + miljöö tosi jees! Henkilökunta tosin oli kohtuu hukassa, en tiedä kuuluuko ravintolan rentoon konseptiin vai oliko vain käynnistysvaikeuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meillä ei onneksi moisia ongelmia ollut, mitä hieman ihmettelinkin- olin juuri avatulta ravintolalta ehkä jopa hieman odottanut sellaisia enemmänkin... :-/

      Poista