maanantai 2. kesäkuuta 2014

Chicharrones - possunkylkeä andalusialaisittain

Nyt on kaiken tämän ravintoloissa haahuilun ja kokkareilla keikistelyn ja Aasia-kaipuun jälkeen aikakin palata blogin juurille ja keittiöön. Andalusialaiseen sellaiseen!

Chicharrones on blogissakin jo kertaalleen tavattu rapeanahkainen possuherkku. Espanjassa se on tyypillistä nimenomaan Andalusialle, mutta on se suosittua myös Etelä-Amerikassa. Etelä-Amerikassa tyypillinen tapa on kuulemma hieroa possuun ruokasoodaa, jättää se jääkaappiin tekeytymään (vaikka seuraavaan päivään), leikata se palasiksi, kipata wokkiin, peittää vedellä niin että palaset juuri ja juuri peittyvät. Sitten palasia keitellään hiljaisela lämmöllä, silloin tällöin käännellen. Vesi haihtuu hiljalleen ja jäljelle jää possunpalasista tihkunut rasva, jossa ne sitten lopuksi kypsennetään kovalla lämmöllä. 

Tämä puolestaan on cadizilaisen ravintola Moron resepti.

tapaksina 4-6 hengelle

1 kg luutonta (luomu)possunkylkeä, nahka viilelltynä
2 valkosipulinkynttä
3 tl suolaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
1/2 sipuli

tarjoiluun: 3 rkl juustokuminaa, kevyesti paahdettuna ja rouhittuna, sitruunalohkoja

Hiero fenkolinsiemenet, 1 tl suolaa ja valkosipulinkynnet tahnaksi. Hiero seos possun lihaan. Käännä liha nahkapuoli ylöspäin ja kuivaa se huolellisesti. Ravintola itse suosittelee tähän hiustenkuivaajaa (!) Ripottele nahalle reilusti suolaa ja jätä 20 minuutiksi. Pyyhi ylimääräinen suola pois. 

Aseta sipulinpuolikas uunivuoan pohjalle ja possu sen päälle nahkapuoli ylospäin. Kaareutuva muoto kun kuulemma auttaa sen rapean nahan syntymisessä. Paahda 230 asteessa uunin yläosassa 20-30 minuuttia kunnes nahka on alkanut rapeutua. Laske sitten lämpö 190 asteeseen ja jatka kypsentämistä pari tuntia kunnes liha on suussasulavan pehmeää. Anna jäähtyä.

Leikkaa suupaloiksi ja paista niihin kuumalla pannulla (ilman rasvaa) rapea pinta. Tarjoile juustokuminan ja sitruunalorauksen kera. Niin, ja kylmän San Miguelin...!




*Reseptissä käytetty possu oli Kotitila.fi- palvelusta testattavaksi saatua luomupossua*

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      




15 kommenttia :

  1. Lääh - pakko pistää testaukseen. Kuulostaa niin ihanan simppeliltä ja maukkaalta! Ei olekaan tolle hiustenkuivaajalle kauheesti muuta käyttöä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo - harvemmin sitä keittiötyövälineitä kylppäristä metsästetty :-) ja possu <3

      Poista
  2. jee. ihanuutta. oikein sika-ihanaa!

    VastaaPoista
  3. Tytöt vei sanat mun suusta. Hieno sikaruoka ja mulle ihan uus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possu on ihan mun bestis - vaikka meninkin tuossa heikkona hetkenäni lupailemaan että muka niitä vihanneksiakin alkaisin syödä... :-/

      Poista
  4. Voi näitä sun reseptejä ! Aina alkaa kuola alumaan ja vatsa mouruamaan nälästä vaikka sen olisi juuri kipannut isolla määrällä täytettä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meidän pitää treffaa tuossa mun keittiönpöydän ääressä niin pääsen syöttään suakin :-)

      Poista
  5. Oi oi, herkkua. Ja fenkoli on kyllä mainio mauste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. näin on - fenkoli ja possu on kyllä ihan loistava kombo :-)

      Poista
  6. Yummy,yummy. Huippu hyvät mausteet. Loistavaa.

    VastaaPoista
  7. Nami, kuullostaa herkulliselta! :)

    VastaaPoista