perjantai 2. toukokuuta 2014

Parsatempura

Muutaman muun blogin kanssa meilläkin on otettu varaslähtö kevään parsakauteen. Kärsivällisyys kun ei muutenkaan ole niitä osaamiseni ydinalueita, niin en sitten jaksanut odottaa, että ne suomalaiset parsat kaupanhyllyille kolahtaisivat. 

Takaraivossa oli lisäksi pitkään kutkuttanut suunnaton tempuranhimo, joten sitä sitten siis. Ja paineitahan ei ollut: Emon vietyä taannoin Naapurinpojan parsaneitsyyden ei se saa siitä enää tarpeekseen. On ihan hämmästynyt kyseisen kasviksen "jopa lihaisasta monimuotoisuudesta". 

Ei se tempura aina onnistu ammattilaiskeittiössäkään, kuten El Chorron lounas osoitti. Käytetyistä kasviksista (ja koosta) riippuen kannattaa ne esikeittää ei-ihan-kypsiksi, koska kovimmat eivät ehdi kypsyä läpeensä tuolla öljyporekylvyssään. Kuivaa ne ennen tempurataikinassa uittamista. Taikinan täytyy myös olla tarpeeksi ohutta, jotta se ehtii kypsyä eikä jää sellaiseksi juustomaisen taikinamaiseksi sisältä. Lisäksi se kannattaa tehdä vasta ihan juuri ennen käyttöä. 

Rapsakan ilmavan lopputuloksen varmistamiseksi myös öljyn tulee olla tarpeeksi kuumaa - silloin se taikina alkaa kypsyä samantien öljyyn osuttuaan. Niinpä kotikeittiön rajallisen rasvakeitinkapasiteetin valossa ne joutuu paistamaan erissä, jottei öljyn lämpötila ehdi liikaa laskea. Muista tarkistaa öljyn optimaalinen kuumuus ennen jokaista erää (180° mikäli sinulla on siihen vaadittavat laitteet). Lisää uppopaistamisen saloista täällä.

Tempuran kanssa temppuillessa on lisäksi hyvä muistaa, että kuten kaikki uppopaistettu ruoka, se on parhaimmillaan ja rapsakoimmillaan vastapaistettuna. Mitä kauemmin se odottelee että saat kameran säädöt ja kuvakulmat oikein, sitä varmemmin se lötkähtää... Gluteenittomia näistä saa korvaamalla jauhot vaikka riisijauholla. Soodaveden sijaan voi puolestaan käyttää myös olutta!

Parsatempura:

500 gr puntti parsaa

Trimmaa parsat ja esikeitä (tai höyrytä) muutaman minuutin ajan. Upota jääveteen hetkeksi (tämä keskeyttää kypsymisen ja säilyttää niiden värin). Kuivaa. 


Tempurataikina:

3,5 dl vehnäjauhoja
1/4 dl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
1/4 tl kurkumaa
3 dl jääkylmää soodavettä

Sekoita taikinan kuivat ainekset yhteen ja ala sitten kaataa nestettä koko ajan sekoittaen. Sekoita nopeasti tasaiseksi, kasta parsat taikinaan ja paista erissä kuumassa öljyssä. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile. Vaikka tuollaisen aiheeseen sopivan aasialaistyyppisen dipin kanssa. Tai miksi ei vaikka mango-chili-inkiväärimajoneesin kanssa!




Dippikastike:

1 dl soijaa
1/2 dl hunajaa
1 limen raastettu kuori ja mehu
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
muutama tippa seesamiöljyä

Sekoita ainekset yhteen ja tarjoile tempuran kanssa. Grillikautta silmälläpitäen kannattaa ohje muuten laittaa talteen - se kun toimii mitä oivallisimmin myös marinadina!





Ja Naapurinpojan arvio? "Jännittävän mereneläväistä". Ai niin, ja "parasta parsaa mitä olen koskaan syönyt"! Emo 0 - ruokabloggari 6!


___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



4 kommenttia :

  1. Parsa on niin hyvää. Kyllä sitä on jo tullutkin syötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on - ihan lempikasvikseni. eiköhän siitä(kin) vedä taas seuraavien viikkojen aikana aika tukevat överit :-)

      Poista
  2. Vau. Kaikki uudet parsaressut on tervetulleita,myös tämä. Meillä parsakausi korkattiin jo ainakin kaksi viikkoa sitten :-) kohta se on ihan huipussaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on! sama vika täällä - vielä kun saisi muuttokiireiden keskeltä (eik tämä koskaan lopu?!) parkkeerattua itsensä koneen ääreen tarpeeksi kauaksi aikaa naputellakseen niitä blogiinkin... :-/

      Poista