lauantai 2. maaliskuuta 2013

Tunisialaista mustekalaa

Tuntuu absurdilta, että siitä, kun itse Arabikevään myllerryksiä paikan päällä Tunisiassa seurasin on jo kaksi vuotta. Paikallisten tuttavien mielentilat eivät vieläkään ole kovin positiivisia tulevaisuuden suhteen ja pelkona on yhä, että yhdenlaisesta yksinvaltiudesta ollaankin vain siirrytty toiseen. 




Viime aikoina ajatukset ovat olleet Tunisiassa ja maan nykyisessä sekasorrossa. Niinpä sitä kalamaria täyteltiin tänään tunisialaisittain. 

Tähän käytin isompaa sorttia, sellaisia n. 20 cm x 8 cm kokoisia otuksia. Niiden puhdistaminen tuntuu paljon suuremmalta urakalta kuin mitä se oikeasti on.  Vaikeaa se ei ole. Sottaista kylläkin (Kaipa nuo keittiön verhotkin vielä jossain vaiheessa puhtaaksi saadaan...) Ja kunhan sen oppii, on se aika... rentouttavaa. 

Vedä pää irti vartalosta, vedä irti se sieltä törröttävä muovisen näköinen selkäranka-asia, poista vartalon sisään mahdollisesti jääneet sisäelinosat, vedä tai leikkaa irti evät ja poista se purppurainen nahka (lähtee ihan vetämällä). Leikkaa lonkero-osa päästä irti heti silmien alapuolelta, pullauta keskeltä ulos se pallomainen osa ja se oli siinä! Täytettyihin mustekaloihin (etenkin tämän kokoluokan) tarvitaan ehjiä tuubeja, joten ostan kerralla yleensä useamman eliön joita sitten zen-tilassani puhdistelen. Rikkinäiset pakastan lonkeroiden kanssa sitten erikseen muihin tarkoituksiin, kuten salaatteihin, täytteisiin tai kroketteihin.

Tämä on myös oivallinen hävikinminimoimisruoka: Perkuujätteet käytetään täytteeseen ja musteella värjättiin kuskus. Mustekalan mustetta myydään ainakin täällä myös ihan sellaisenaan ja sillä voi värjätä niin majoneesia kuin riisiä ja pastaa. Makua ei tarvitse pelätä, sillä se ei ole lainkaan niin voimakas mitä voi luulla: siinä on vain häivähdys merta, mutta esim. kuskusille se antaa jännän, kaviaarimaisen ulkonäön.

Kahdelle


Täyte:  

2 mustekalaa puhdistettuna
1,5 dl pinaattia
1 dl hienonnettua persiljaa
1 kananmuna
1,5 dl mustekalan lonkeroita ja muita perkuujätteitä 
0.5 dl kuskusia (kypsentämättömänä)
1 tl minttua
1 tl tilliä
1 rkl kevätsipulia tai ruohosipulia
1 tl sitruunankuorta
suolaa, pippuria

Kastike:

1 sipuli
1 tl hienonnettua valkosipulia
1 dl tomaattipyrettä
3 tl harissatahnaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl fenkolia
6-7 dl vettä
suolaa, pippuria

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja täytä mustekalat. Älä kuitenkaan turhan täyteen, jotteivät räjähdä. Sulje putkiloiden päät muutamalla cocktail-tikulla. 

Kuumenna pannussa öljyä ja kuullota siinä valkosipulia ja sipulia. Kaada sitten joukkoon fenkoli, paprikajauhe, harissatahna ja tomaattipyre. Sekoita ja keitä hetken aikaa. Lisää sitten vesi ja sekoita tasaiseksi. 

Asettele mustekalat kastikkeeseen ja kypsennä keskilämmöllä 30-35 minuuttia. Tarkista välillä, ettei neste ole haihtunut ja lisää sitä tarvittaessa, lusikoiden samalla kastiketta mustekalojen päälle.

Tarjoile kuskusin kanssa.

(Keitä kuskus paketin ohjeiden mukaan. Mikäli käytät mustetta, 1 pussillinen riittää kahteen desiin kypsentämätöntä kuskusia)




13 kommenttia :

  1. Jälleen on kiva käydä täällä kuolaamassa. :;) hyvän näköstä taas

    VastaaPoista
  2. Seuraavan kerran kun olet Suomessa, niin mulla olisi antaa sulle itsetehtyä harissaa. Ilmoittele !

    VastaaPoista
  3. Tulipa tuosta kuskusista nätti mustana:) Yleensä tykkkään mustakalasta a la plancha,mutta pitäisi kokeilla sitä myös täytettynä joskus,kun kerran ihan tuoreena sellaista saa.Olen myös lukenut paljon Tunisian nykytilanteesta,etenkin sen jälkeen kun oppositiojohtaja tapettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo- vallan aatelisen ja arvokkaan näköinen on tuo kuskuskasa :-)

      Poista
  4. OI nam - meillä isäntä tekee ihan taivaallisia täytettyjä mustekaloja, mutta nuokin näyttävät ihanilta. Suomessa ei tuo puhdistus tunnu olevan kovin tuttua puuhaa kyseistä tuotetta myyvillekään. Isäntä joutui marketissa opettamaan kalatiskin myyjälle ihan kädestä pitäen... aika ihme, etteivät pidä kaupoissa huolta siitä, että myyjät osaavat itse käsitellä tiskillä olevia tuotteita. Ei oikein voi puhua palvelutiskistä. Kysyin isännältä saiko avustaan edes alennusta - ei ollut kuulemma saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mahtavata! en tiennyt että Suomessa saa mustekaloja noinkin hyvin- jo muutama on kommentoinut omiaan. Mitäs eksoottista teillä isäntä omiinsa laittaa :-)?

      Poista
    2. Hups, pahoittelen väärinkäsitystä. Kylmää, lunta ja jäätä inhoavat Tuplaespresso ja Mies kokeilevat miltä tuntuu olla osa-aikaportugalilaisia ja Vappuun asti sijaintimme on Atlantin rannalla vajaat 450 kilometriä Fuengirolasta länteen. Todettiin että Helsinki ei ole maailman napa ja asioita voi hoitaa osan vuotta myös muualta käsin. Minäkään en tiedä millainen mustekalatilanne on Suomessa. Meidän kalmarit (lulas) ostettiin paikallisesta kalahallista. Samalla opetellaan käyttämään kaikenlaisia outoja kaloja. Elämä täällä itäisessä Algarvessa alkaa vaikuttaa niin kivalta että todennäköisesti vuokrataan tämä mökki myös ensi talveksi.

      Poista
    3. no mutta oikein ihanaa ekskursiota teille sinne :-)

      Poista
  5. Onpa kaunis värimaailma tuossa annoksessa. Tykkään!

    VastaaPoista
  6. Miten annos joka sisältää kuskusia voi olla gluteeniton???

    VastaaPoista