perjantai 1. maaliskuuta 2013

Avokadoja vaan ei pastaa

Naapurillamme on avokadopuu. Eli meillä on avokadoja.  (Tiedän. Ruokablogi + avokado = se avokadopasta).  Mutta ehei. En ole vieläkään sitä intoutunut kokeilemaan. Siinä kun pääroolissa ovat kuitenkin juusto (josta en pidä) ja pasta (jota yritän välttää). 

Mutta on se avokado vaan melkoinen vihannes (hedelmä?). Ja sen ihanan vihreä väri minun, oman elämänsä Johanna Tukiaisen, päässä yhdistyy heti vaaleanpunaiseen. Ja kun edelliseltä kala(tiski)reissulta kotiin kantautui entistäkin isompia (tosin tällä kertaa argentiinalaisia) jättikatkarapuja, niin grilliinhän ne päätyivät.  Guacamolen seuraksi. 

Ja kyytipojaksi sitä Albariñoa ja tuota Andalusian aurinkoa. On se vaan hyvä välillä ottaa hetki ja tajuta kuinka paljosta sitä saakaan olla onnellinen... 





Kahdelle

12-16 kpl  jättikatkarapua (kokoluokasta riippuen)
2 reilua rkl voita sulatettuna
reilu loraus sitruunamehua
1 chili hienonnettuna
(koon ja maun mukaan enemmän - omani oli pieni ja tulinen)
1 iso /2 pientä valkosipulin kynttä hienonnettuna
suolaa, pippuria

Sulata katkaravut ja kuori. Vinkkinä ostaessasi kokonaisia ja raakoja katkarapuja: Taittaessasi katkan pään irti saat samalla varovasti vetäen koko suolenkin mukana. Taputtele kuiviksi. Sekoita ainekset keskenään ja voitele grillivartaaseen seivästämäsi katkaravut. Anna maustua puolisen tuntia ja tee sillä välin guacamole.

2 kypsää avokadoa
2 reilua rkl turkkilaista jogurttia
1/2 limen raastettu kuori
1/2 limen mehu
kourallinen hienonnettuja korianterinlehtiä
1/2 hienonnettu chili
(taas oman maun ja chilin tulisuuden mukaan)
ripaus jeeraa
suolaa, pippuria

Sekoita avokadoa lukuunottamatta ainekset keskenään. Kaada se sitten kuorittujen avokadonpuolikkaiden (poista siis kivi) päälle ja muussaa kevyesti haarukalla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna grilli tai parilapannu. Mausta katkarapuvartaat suolalla ja pippurilla ja paista molemmin puolin muutama minuutti/ puoli. Tarjoa guacamolen kanssa. 






Edit: oli tuosta guacamole- ohjeesta näköjään unohtuneet nuo kevätsipulit, eli ruokalusikallisen verran niitä laitoin per annos antamaan vähän sipulisuutta ja rapsakkuutta.

13 kommenttia :

  1. Onpas raikkaan näköistä :) ja oispa munkin naapurilla avokadopuu,vaan ei ole. Postailinkin eilen possunposkista,teille se olis hyvä kun teillä olisi käytössä iberico possua :) Voi jospa joskus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. possunposkia olenkin syönyt vain Suomessa- IHANIA ovat!

      Poista
  2. Viherrän kuin avokado konsanaan, jonkun pihalla ja/tai naapurissa kasvaa avokadoja... Onneksi täälläkin saa jo kelvollisia hedelmiä, ja katkiksiakin! Ihanat värit kuvissa, tuli vesi kielelle.

    VastaaPoista
  3. Voi, miten kade olenkaan. Rakastan avokadoja, mutta niitä on vaan niin vaikea saada hyviä ja oikealla tavalla kypsiä täällä.
    En ole minäkään sitä avokadopastaa vielä tehnyt. SAfkaa-kirja sentään tuli ostettua tässä viikolla alennuksesta,joten ehkä sitä voisi kokeilla jossain kohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toisella naapurillamme olisi (varsin äänekkäitä) kanoja, mutta niiden tuotoksia en ole (vielä?) uskaltaunut nyysimään :-) ne ostan kiltisti kaupasta.

      Poista
  4. Teillä on varmaan nuo katkikset tosi halpoja kun niitä usein laitat.Täällä ne ovat kalliimpia niin ei ihan aina raski niitä laittaa,mutta ihania ovat.Tois herkullisen näköinen annos!
    Mä asun ihan lähellä valtavaa avakadotarhaa,mutta viimeksi kun kävin niin kaikki oli jo poimittu....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ovat. niinpä tulee aina kyllästettyä itsensä (ja pian myös lukijat...?) niillä ennen sitä väistämätöntä Suomeenpaluuta... :-/ siellä niitä ei todellakaan raaski tällä volyymillä kuluttaa!

      Poista
  5. Oi, näyttää järjettömän hyvältä! Meillä avokado päätyy tänä viikonloppuna pastan sijaan avokadomousseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-) ehkäpä itsekin jossain vaiheessa rohkaistun sitä Kuuluisaa Pastaa yrittämään...!

      Poista
  6. Heri, kiitos hyvästä Guacamole-reseptistä. Avokado on herkkuruokaa ja uskomattoman monipuolinen. Äskeisellä Cordoban reissulla törmäsin noihin kuvassasi näkyviin salaatinlehtiin. Nimi on espanjaksi canonicos eli sanakirjan mukaan kanoninen. Onko sinulla niille suomenkielistä nimeä? Suomessa en ole näitä toistaiseksi nähnyt.
    Terveisin Mia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei ja tervetuloa :-) Suomeksi nuo lehdykät tunnetaan nimellä vuonankaali (tai mache)

      Poista