sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Tarte Flambée/ Flammkuche - Alsacen vastine pizzalle



* * * 

Tarte Flambée (Flammkuche) on Alsacen vastine pizzalle - ihanan helppo ja pekoninen herkku!

* * * 


Tarte Flambee_Flammkuche_resepti_Alsacen pizza_Andalusian auringossa_ruokablogi


Katselin kerran yhden illan päätteeksi Göteborgarea syvälle silmiin, tartuin häntä kädestä ja kuiskasin sieluikkaimmalla äänelläni kohtalokkaan kysymyksen: "arvaa, mitä minä rakastan?" 

Göteborgare katsoi minua takaisin hymyillen sitä ihanaa hymyään, joka saa polveni heikoksi ja vastasi yhtä viettelevällä äänellä: "pizzaa."

Romanttinen hetki. Niin totaalisen ohi. 


Tarte Flambee_Flammkuche_resepti_Alsacen pizza_Andalusian auringossa_ruokablogi


Vaan ei taida tulla kenellekään tätä blogia lukeneellekaan yllätyksenä, että noinhan se on: minä todella rakastan pizzaa (blogista löytyy jopa resepti aamiaispizzaan...)

Koska minulla on kuitenkin yhä hienoisia ongelmia sen pizzaan jokseenkin olennaisesti kuuluvan juuston kanssa, olen ihan erityisesti ihastunut eri puolilta maailmaa löytyviin pizzavastineisiin, joista sitä ei löydy. Näitä ovat mm. Turkin lahmacun sekä pide sekä kirjastanikin löytyvä arabialainen sfiha

Osataan sitä tosin Euroopassakin: Alsace; yksi lempiviinialueistani on kunnostautunut asiassa luomalla Tarte Flambéen, jossa juustoa saattaa olla tai saattaa olla olemattakin. Eikä ole ihme, että tähän rakastuin - siinä suosituimmassa versiossa on pekonia. 

Pekoni = rakkaus. Kysy keltä vain. 


Tarte Flambee_Flammkuche_resepti_Alsacen pizza_Andalusian auringossa_ruokablogi


Kuivaa siitä ei italialaisen peruna-rosmariinipizzani lailla kuitenkaan tule - siitä pitää huolen rapean pohjan päällä köllöttelevä ranskankermakerros. 

Suomesta tätä herkkua harvemmin saa, mutta Tampereenkävijöitä onnistaa - siellä sijaitsevan Wistub Alsacen Tarte Flambée on ehkä jo yksinään syy ottaa kaupunki vaikka päiväretken suunnaksi. 

Jos tarvitset lisäinspiraatiota tuohon Suomen Göteborgiin, löydät sitä blogista täältä ja täältä


Tarte Flambee_Flammkuche_resepti_Alsacen pizza_Andalusian auringossa_ruokablogi

Alueesta riippuen Tarte Flambée tunnetaan myös nimellä Flammkuche. Alunperin se oli nimenomaan saksankielisten maalaisten kotonaan tekemää ruokaa - ravintolakelpoista siitä tuli vasta 1960-luvulla nähdyn pizzahuuman myötä.

Tämän Gratinéen lisäksi tunnetuimmat versiot ovat sieniä sisältävä Forestière sekä samannimisellä juustolla kuorrutettu Münster, mutta on tästä olemassa makea; kanelia, ohueksi siivutettua omenaa (ja monesti myös Calvadosin kaltaista omenaviinaa)  sisältävä versio. 

Tarte Flambee_Flammkuche_resepti_Alsacen pizza_Andalusian auringossa_ruokablogi


2 isoa tai neljä pienempää

Tarte Flambée Gratinée - Alsacelainen pizza savupekonilla 


pohja:

2,5 tl kuivahiiva
1,5 tl sokeria
1,5 dl lämmintä vettä
1,5 rkl öljyä
4 dl (00-pizza)jauhoja
1/2 tl suolaa

täyte:

150 gr crème fraîchea
muutama kourallinen raastettua (Gruyère) juustoa
140 gr (savu)pekonia
1 pieni sipuli

Tarjoiluun: hienonnettua ruohosipulia, mustapippuria

Yhdistä kuivahiiva, vesi sekä sokeri ja jätä peitettynä sivuun viideksi minuutiksi. 

Lisää seokseen sitten öljy, jauho sekä viimeisen jauhodesin mukana suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan tunniksi. 

Laita uuni tässä vaiheessa lämpiämään 250 asteeseen. Mikäli sinulla on pizzakivi, jätä se uuniin tässä vaiheessa. Jos ei, tee sama uunipellille.

Leikkaa pekoni haluamasi kokoisiksi paloiksi ja ruskista pannulla kunnes se alkaa rapeutua. Nosta reikäkauhalla odottamaan. 

Kaulitse kohonnut taikina ohueksi levyksi. Jauhoja taikina ei tässä vaiheessa tarvitse, joten helpointa on kun tämän tekee leivinpaperin päällä, josta se on helppo kumota suoraan kuumalle pellille.

Esipaista pohjaa nelisen minuuttia. Levitä sille sitten kerros crème fraîchea ja ripottele juusto sen päälle. Lado juuston päälle sipulirenkaat sekä pekoni. Jatka paistamista, kunnes juusto on sulanut. 

Ripottele (halutessasi) päälle ruohosipuli sekä mustapippuria ja tarjoile. 


Tarte Flambee_Flammkuche_resepti_Alsacen pizza_Andalusian auringossa_ruokablogi

Lisää pizzareseptejä blogin arkistoista löydät alta:


Onko Tarte Flambée/ Flammkuche vienyt jo teidän sydämenne?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


5 vinkkiä ranskalaiseen Tampereeseen_Tampere_ranskalaiset ravintolat_Andalusian auringossa_matkablogi_ruokablogi   Andalusian auringossa_perunareseptejä ympäri maailman_perunarosmariinipizza_kosher        Andalusian auringossa_ruokablogi_aamiaispizza Florentine_kylmäsavulohi_pinaatti_kananmuna_gluteniton_kosher


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

16 kommenttia :

  1. Pizzan kokoinen kiitos koosteesta ja erityisesti Tarte Flambée Gratinée - Alsacelainen pizza-ohjeesta. Sain taas hyvä syyn mennä kyökin puolelle hääräilemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä jään odottamaan kuvamateriaalia :-) Ihanaa sunnuntain jatkoa sinulle ja läheisillesi jotka näistäkin tuotoksista pääsevät kanssasi nauttimaan!

      Poista
  2. On Sulla ihana mies, ei ihme että polvet notkuu ja jalat lähtee alta näistä hänen kommenteistaan. Ja ruuasta, kokeilen pitsaa. Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ON ihana mies :-) Vaan ehkä se on jo aikakin...? <3

      Poista
  3. Tarte flambée on todellakin vienyt mielen sekä kielen - se on se pekoni juu <3 onpa upea pizzareseptikokoelma sulla! Alkoi tekemään samantein mieli sellaista yhdeksän ruokalajin pizzadinneriä ;)

    VastaaPoista
  4. Mä en ole koskaan itse valmistanut Flammkuchea, mutta onnekseni olen kuitenkin päässyt tätä herkkua maistamaan. Taivaallisen hyvää kerta kaikkiaan. Ehkä pistän miehen leipomishommiin. Hän tekee meillä kaiken pizzaan viittaavan.

    VastaaPoista
  5. No todellakin, flammkuchen on ihan ykköstä! Tein siitä joku aika sitten vegeversion, joka oli hyvää joo, mutta jäi kaipaamaan pekonia. Arvatenkin :D

    VastaaPoista
  6. Minäkin rakastan pizzaa ja varsinkin tällaisia creme fraiche kucheneita. Jos ruoassa on creme fraichea, pekonia ja juustoa niin eihän se voi olla kuin hyvää. Ihanaa vappua teille molemmille!

    VastaaPoista
  7. Kanttarelli-flammkuchen on muuten super hyvää. Siihen(kin) sopisi se pekoni. Cafe Dajasta Krunikassa saa flammkutcheneita, oletko kokeillut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh - kiitos vinkistä! Olen kyllä muistaakseni joskus syönyt sitä jossain Krunikan kummallisessa saksalaisraflassa mutta ihan liian harvoin tuohon törmää!

      Poista
  8. Helposti valmistuva flammkuchen kuuluu meilläkin arkiruokarepertuaariin. Pizzakivellä pohjasta saa täydellisen ja kun pizzakiven laittaa vielä grilliin... Juuri keksinkin, mitä meillä syödään taas seuraavaksi :)

    VastaaPoista