keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Shish Barak -palestiinalaiset lammasnyytit valkosipuli-korianteri-jogurttikastikkeessa


For English please see here

* * * 
Shish Barak, eli valkosipuli-korianteri-jogurttikastikkeessa kypsennetyt lampaanjauhelihanyytit ovat yksi rakkaimmista Palestiinan ruokamuistoistani. Tässä minun reseptini!

* * * 
Rakastan lihan ja taikinan pyhää liittoa kaikissa muodoissaan. Italian tortellinit, Venäjän pelmenit, Georgian khinkalit, Puolan pirogit, Uzbekistanin mantit, Kiinan dim sumit... ahh.

Niiden Palestiinanserkku on nimeltään Shish Barak ja nyytit kypsennetään jogurtissa. Kuulostaa kummalta, mutta toimii. Kysy vaikka kirjani julkkarivierailta!





Työläitähän nämä kyllä (etenkin harjaantumattomalle) ja jos jo entuudestaan stressaantuneen ja kirja-arvioita käytännössä ripulin kourissa jännittävän kirjailijan tehtävänä on ruokkia 40 ihmistä kirjansa julkkareissa, eivät nämä välttämättä ole se ihanteellisin valinta yötä myöten silmät ristissä taiteiltavaksi. 

Tai toisaalta, sen verran ylistävää  palautetta nämä saivat, että ehkä ne sittenkin olivat kaiken vaivan arvoista?





Työläin osuus näissä on tuo nyyttien täyttö ja nipistely. Siksi teenkin näitä yleensä isomman satsin kerralla ja pakastan ne sitten sopivan kokoisina annoksina pakkaseen odottamaan. 

Ja asennekysymys kai sekin on: pistä habibipoppi raikaamaan taustalle ja keräänny keittiönpöydän ääreen talkoisiin vaikka kaverin kanssa. Siinä tulee samalla koko viikon juorutkin hoidettua kovin autenttiseen Lähi-idän tyyliin!

Työläydessä on se kääntöpuolikin: nämä ovat riittoisia kuin mikä. 





Niissä maissa, joissa tällaiset nyytit ovat olennainen osa sitä ruokakulttuuria ovat perheet olleet isoja ja väki perinteisesti köyhää. Monta suuta on siis pitänyt ruokkia mahdollisimman halvalla. 

Liha taas on tyypillisesti se kaikista kallein raaka-aine, mutta yhdistämällä se ovelasti taikinakääreeseen, saadaan vähä riittämään pitkälle. Tässäkin reseptissä neljänneskilo jauhelihaa riittää ruokkimaan kuusikin suuta!

Valmiiksi täytetyt nyytit voi siis myös pakastaa: levitä nyytit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, laita pelti pakkaseen muutamaksi tunniksi ja pussita sitten sopivan kokoisissa erissä (näin ne eivät takerru pakastettaessa toisiinsa kiinni).






neljälle - kuudelle

Shish Barak - palestiinalaiset lammastäytteiset taikinanyytit korianteri-valkosipuli-jogurttikastikkeessa


kuoritaikina:

5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2-2 ¼ dl vettä

Sekoita vehnäjauho ja suola keskenään. Lisää sitten joukkoon öljy ja sekoita murumaiseksi. Lisää sitten vesi ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Hiero muutama ruokalusikallinen öljyä sen pintaan. Jätä lepäämään peitettynä ja valmista sillä välin täyte.

mausteinen lammastäyte:


1 sipuli, hienonnettuna
1,5 tl bokharatia (tai 4 epices-mausteseosta, johon ohjeen löydät kirjasta!)
250 gr lampaan (tai naudan) jauhelihaa
1,5 tl kuivattua minttua
3/4 tl suolaa

muutama rkl öljyä paistamiseen

Kuumenna öljy pannussa. Kuullota sipuli kunnes läpikuultavaa. Lisää sitten käyttämäsi mausteseos ja muutaman minuutin päästä jauheliha, minttuja suola. Kypsennä kunnes liha on kypsää – n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Jaa kuoritaikina neljään osaan ja pidä osiot peitettynä aina yhtä työstäessäsi. Kaulitse se leivinpaperin päällä (jauhoja ei tarvita) ohueksi levyksi ja ota noin 6 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla (tai viinilasilla) pyörylöitä.

Täytä noin teelusikallisella täytettä ja taita puolikuuksi. Nipistä reunat kiinni ja käännä alareunan sakarat nyytin taakse ja nipistä kiinni. Lado leivinpaperilla vuoratulle uunipelille odottamaan peitettynä, kunnes nyytit ovat valmiita kypsennettäväksi.

Kaikkiaan nyyttejä tulee n. 52 kpl.

Korianteri-valkosipuli-jogurttikastike:


1 kg turkkilaista jogurttia (tarvittaessa 
2 dl vettä
½ sitruunan mehu
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 isoa valkosipulinkynttä
3 rkl tuoretta hienonnettua korianteria
3 rkl öljyä

tarjoiluun: 
za'atar-mausteseosta (kotitekoiseen versioon ohje kirjassa!)
paahdettuja pinjansiemeniä
loput korianteripuskasta

Kaada jogurtti ja vesi isoon kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä väliin sekoittaen kunnes seos alkaa kuplia. Kuumenna öljy pienessä paistinpannussa ja kuullota siinä valkosipulia ja korianteria.

Sekoita sitruunanmehu jogurttiin. Lisää sitten valkosipuli-korianteriseos öljyineen ja mausta.

Lisää taikinanyytit kastikkeeseen ja kypsennä poreillen noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat kypsiä.

Ripottele päälle za'ataria, loput korianterinlehdistä ja paahdettuja pinjansiemeniä.

Tarjoile sellaisenaan tai riisin kera.


shish barak_Andalusian auringossa_kulinaristiretkia Jerezista Jerusalemiin_ruokablogi_lammasnyytit_jogurttikastikkeessa_PIN ME

Näistä on oman versionsa ehtinyt tehdä jo siellä julkkareissa näihin hullaantunut Viimeistä Murua Myöten- blogin Saara  ja on näihin kerennyt ihastua myös Kaikki Äitini Reseptit-blogin Nannakin!

Onkos kukaan teistä vielä päässyt tutustumaan näihin?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         Andalusian auringossa_ruokablogi_ravintola Purpur_Helsinki

TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

14 kommenttia :

  1. Ei vielä, mutta aion vappuaattona laittaa pöytään kaikenlaisia Lähi-idän herkkuja, ja nämä ovat ehdottomasti mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi miten ihana kuulla <3 toivottavasti tähän tykästytään teilläkin <3

      Poista
  2. Ihania makuja ja herkulliset kuvat, tämä menee testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kauniista sanoistasi - toivottavasti löytävät hyvän kodin teilläkin <3

      Poista
  3. NOita tehtiin täällä myös edellisessä tai olisko se ollut sitä edellisessä MasterChefissä kun oli taitava kilpailija jostain arabikylästä ;D Mulla on ylhäällä lihaton versio,jonne lihatäytteen sijaan tulee sieniä ja linssejä (ja jugurttina vuohenmaitojugurttia) mutta en ole vielä saanut aikaiseksi tehdä niitä. Sun maustepurkit:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nää on vielä parempia kuin siellä teillä päin syömäni :-)0

      Poista
  4. Aivan ihanan näköisiä nyyttejä! Mulla on jotenkin jäänyt kaikki tuontyyppiset pikkunäpertelyt tekemättä kun askarrellessakin on aina sormiin liimaantunut kaikki glitteristä saksiin. Ehkä joskus vielä rohkaisen mieleni. Kastike voisi ainakin onnistua!

    VastaaPoista
  5. Oi, nää oli ihan taivaallisen hyviä! Mä en jotenkin ole vielä uskaltautunut kokeilemaan näitä itse, kauhee suoritus paine, kun on syönyt kirjailian itsensä valmistamia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana että maistuivat (kaiken sen kaaoksen keskelläkin!) <3

      Poista
  6. Kohta juttua myös mun blogissa, mutta nämä saavat kuolan valumaan. Olisipa näitä hellalla odottamassa lounashetkeä, mutta ei - kun on ylijäämä perunasalaattia ja nakkeja :(

    VastaaPoista
  7. Ihanat nuo sun maustepurkit. Eivät ole ihan joka kodin hyllyn täytettä :)

    VastaaPoista