For English please see here
* * *
Shish Barak, eli valkosipuli-korianteri-jogurttikastikkeessa kypsennetyt lampaanjauhelihanyytit ovat yksi rakkaimmista Palestiinan ruokamuistoistani. Tässä minun reseptini!
* * *
Rakastan lihan ja taikinan pyhää liittoa kaikissa muodoissaan. Italian tortellinit, Venäjän pelmenit, Georgian khinkalit, Puolan pirogit, Uzbekistanin mantit, Kiinan dim sumit... ahh.
Niiden Palestiinanserkku on nimeltään Shish Barak ja nyytit kypsennetään jogurtissa. Kuulostaa kummalta, mutta toimii. Kysy vaikka kirjani julkkarivierailta!
Työläitähän nämä kyllä (etenkin harjaantumattomalle) ja jos jo entuudestaan stressaantuneen ja kirja-arvioita käytännössä ripulin kourissa jännittävän kirjailijan tehtävänä on ruokkia 40 ihmistä kirjansa julkkareissa, eivät nämä välttämättä ole se ihanteellisin valinta yötä myöten silmät ristissä taiteiltavaksi.
Tai toisaalta, sen verran ylistävää palautetta nämä saivat, että ehkä ne sittenkin olivat kaiken vaivan arvoista?
Työläin osuus näissä on tuo nyyttien täyttö ja nipistely. Siksi teenkin näitä yleensä isomman satsin kerralla ja pakastan ne sitten sopivan kokoisina annoksina pakkaseen odottamaan.
Ja asennekysymys kai sekin on: pistä habibipoppi raikaamaan taustalle ja keräänny keittiönpöydän ääreen talkoisiin vaikka kaverin kanssa. Siinä tulee samalla koko viikon juorutkin hoidettua kovin autenttiseen Lähi-idän tyyliin!
Työläydessä on se kääntöpuolikin: nämä ovat riittoisia kuin mikä.
Niissä maissa, joissa tällaiset nyytit ovat olennainen osa sitä ruokakulttuuria ovat perheet olleet isoja ja väki perinteisesti köyhää. Monta suuta on siis pitänyt ruokkia mahdollisimman halvalla.
Liha taas on tyypillisesti se kaikista kallein raaka-aine, mutta yhdistämällä se ovelasti taikinakääreeseen, saadaan vähä riittämään pitkälle. Tässäkin reseptissä neljänneskilo jauhelihaa riittää ruokkimaan kuusikin suuta!
Valmiiksi täytetyt nyytit voi siis myös pakastaa: levitä nyytit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, laita pelti pakkaseen muutamaksi tunniksi ja pussita sitten sopivan kokoisissa erissä (näin ne eivät takerru pakastettaessa toisiinsa kiinni).
Ja asennekysymys kai sekin on: pistä habibipoppi raikaamaan taustalle ja keräänny keittiönpöydän ääreen talkoisiin vaikka kaverin kanssa. Siinä tulee samalla koko viikon juorutkin hoidettua kovin autenttiseen Lähi-idän tyyliin!
Työläydessä on se kääntöpuolikin: nämä ovat riittoisia kuin mikä.
Liha taas on tyypillisesti se kaikista kallein raaka-aine, mutta yhdistämällä se ovelasti taikinakääreeseen, saadaan vähä riittämään pitkälle. Tässäkin reseptissä neljänneskilo jauhelihaa riittää ruokkimaan kuusikin suuta!
Valmiiksi täytetyt nyytit voi siis myös pakastaa: levitä nyytit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, laita pelti pakkaseen muutamaksi tunniksi ja pussita sitten sopivan kokoisissa erissä (näin ne eivät takerru pakastettaessa toisiinsa kiinni).
neljälle
- kuudelle
Shish Barak - palestiinalaiset lammastäytteiset taikinanyytit korianteri-valkosipuli-jogurttikastikkeessa
kuoritaikina:
5 dl
vehnäjauhoja
1 tl
suolaa
0,5 dl
öljyä
2-2 ¼
dl vettä
Sekoita
vehnäjauho ja suola keskenään. Lisää sitten joukkoon öljy ja
sekoita murumaiseksi. Lisää sitten vesi ja vaivaa taikina
kimmoisaksi. Hiero muutama ruokalusikallinen öljyä sen pintaan.
Jätä lepäämään peitettynä ja valmista sillä välin täyte.
mausteinen lammastäyte:
1 sipuli,
hienonnettuna
1,5 tl
bokharatia (tai 4 epices-mausteseosta, johon ohjeen löydät kirjasta!)
250 gr
lampaan (tai naudan) jauhelihaa
1,5 tl
kuivattua minttua
3/4 tl
suolaa
muutama rkl
öljyä paistamiseen
Kuumenna
öljy pannussa. Kuullota sipuli kunnes läpikuultavaa. Lisää sitten
käyttämäsi mausteseos ja muutaman minuutin päästä jauheliha,
minttuja suola. Kypsennä kunnes liha on kypsää – n. 10
minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Jaa
kuoritaikina neljään osaan ja pidä osiot peitettynä aina yhtä
työstäessäsi. Kaulitse se leivinpaperin päällä (jauhoja ei
tarvita) ohueksi levyksi ja ota noin 6 cm halkaisijaltaan olevalla
muotilla (tai viinilasilla) pyörylöitä.
Täytä
noin teelusikallisella täytettä ja taita puolikuuksi. Nipistä
reunat kiinni ja käännä alareunan sakarat nyytin taakse ja nipistä
kiinni. Lado leivinpaperilla vuoratulle uunipelille odottamaan
peitettynä, kunnes nyytit ovat valmiita kypsennettäväksi.
Kaikkiaan
nyyttejä tulee n. 52 kpl.
Korianteri-valkosipuli-jogurttikastike:
1 kg
turkkilaista jogurttia (tarvittaessa
2 dl
vettä
½
sitruunan mehu
1 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
3 isoa
valkosipulinkynttä
3 rkl
tuoretta hienonnettua korianteria
3 rkl
öljyä
tarjoiluun:
za'atar-mausteseosta (kotitekoiseen versioon ohje kirjassa!)
paahdettuja pinjansiemeniä
loput korianteripuskasta
za'atar-mausteseosta (kotitekoiseen versioon ohje kirjassa!)
paahdettuja pinjansiemeniä
loput korianteripuskasta
Kaada
jogurtti ja vesi isoon kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä
väliin sekoittaen kunnes seos alkaa kuplia. Kuumenna öljy pienessä
paistinpannussa ja kuullota siinä valkosipulia ja korianteria.
Sekoita
sitruunanmehu jogurttiin. Lisää sitten valkosipuli-korianteriseos
öljyineen ja mausta.
Lisää
taikinanyytit kastikkeeseen ja kypsennä poreillen noin 20 minuutin
ajan, kunnes ne ovat kypsiä.
Ripottele
päälle za'ataria, loput korianterinlehdistä ja paahdettuja
pinjansiemeniä.
Tarjoile
sellaisenaan tai riisin kera.
Näistä on oman versionsa ehtinyt tehdä jo siellä julkkareissa näihin hullaantunut Viimeistä Murua Myöten- blogin Saara ja on näihin kerennyt ihastua myös Kaikki Äitini Reseptit-blogin Nannakin!
Onkos kukaan teistä vielä päässyt tutustumaan näihin?
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!
Ei vielä, mutta aion vappuaattona laittaa pöytään kaikenlaisia Lähi-idän herkkuja, ja nämä ovat ehdottomasti mukana!
VastaaPoistaoi miten ihana kuulla <3 toivottavasti tähän tykästytään teilläkin <3
PoistaIhania makuja ja herkulliset kuvat, tämä menee testiin!
VastaaPoistakiitos kauniista sanoistasi - toivottavasti löytävät hyvän kodin teilläkin <3
PoistaNOita tehtiin täällä myös edellisessä tai olisko se ollut sitä edellisessä MasterChefissä kun oli taitava kilpailija jostain arabikylästä ;D Mulla on ylhäällä lihaton versio,jonne lihatäytteen sijaan tulee sieniä ja linssejä (ja jugurttina vuohenmaitojugurttia) mutta en ole vielä saanut aikaiseksi tehdä niitä. Sun maustepurkit:)
VastaaPoistanää on vielä parempia kuin siellä teillä päin syömäni :-)0
PoistaAivan ihanan näköisiä nyyttejä! Mulla on jotenkin jäänyt kaikki tuontyyppiset pikkunäpertelyt tekemättä kun askarrellessakin on aina sormiin liimaantunut kaikki glitteristä saksiin. Ehkä joskus vielä rohkaisen mieleni. Kastike voisi ainakin onnistua!
VastaaPoistarohkea rokan syö ;-)
PoistaOi, nää oli ihan taivaallisen hyviä! Mä en jotenkin ole vielä uskaltautunut kokeilemaan näitä itse, kauhee suoritus paine, kun on syönyt kirjailian itsensä valmistamia :D
VastaaPoistaihana että maistuivat (kaiken sen kaaoksen keskelläkin!) <3
PoistaKohta juttua myös mun blogissa, mutta nämä saavat kuolan valumaan. Olisipa näitä hellalla odottamassa lounashetkeä, mutta ei - kun on ylijäämä perunasalaattia ja nakkeja :(
VastaaPoistaminä jo niiiiiiiiiiiiin odotan <3
PoistaIhanat nuo sun maustepurkit. Eivät ole ihan joka kodin hyllyn täytettä :)
VastaaPoistaniin - ei me taideta ihan joka koti ollakaan:-)
Poista