torstai 2. helmikuuta 2017

Kermainen karamelisoitu sipulikeitto kastanjatahnalla (gluteeniton, vegaani, kosher)


* * * 
Kermainen karamelisoitu sipulikeitto kastanjatahnalla vaatii vain muutaman raaka-aineen, mutta kelpaa vähän hienommallekin aterialle!

* * * 

Länsinaapurin lihapadoista nautiskelun jälkeen koitti arki ja oli taas aika palata omaan keittiöön. Motivaatio oli nolla ja (reissun gastro-orgioiden jälkeen) niin oli kyllä pankkitilin saldokin.

Tilannetta ei parantanut sekään, että siinä vaiheessa kun sydänsuruiltani sain ruoan vihdoin pysymään sisälläni, olin suosiolla ulkoistanut koko muonituspuolen ja wolttasin hengenpitimikseni tarvittavat ateriat suoraan sängynpohjalle. 

Ruokabloggarin elämän nurja puoli osa 143.


Andalusian auringossa_kermainen karamelisoitu sipulikeitto kastanjatahnalla_vegaani_gluteeniton



Kun lopulta päätin edes yrittää ryhdistäytyä, tuntui ettei kädessä pysy kauha eikä kamera. Kovin on katoavaista tuo mainen kunnia.

Onneksi halvalla ja helpollakin saa hyvää aikaiseksi, kuten tämä ihanan kuohkea kermainen karamelisoitu sipulikeitto osoittaa. Kolme jääkaapista löytynyttä raaka-ainetta, ei siihen muuta vaadita. 

Koko komeuden kruunasi kattilaan viime hetken inspiraation myötä kattilaan päätynyt Ruotsintuliainen: tuubillinen kastanjatahnaa, jota olen tosin nähnyt muutamalla eurolla myytävän ihan tuossa lähi-Alepassakin. 

Jos sitä ei kuitenkaan satu kotona (tai kaupassa) pyörimään, voi sen jättää poiskin, joskin se antaa keitolle ihanasti makeutta ja täyteläisyyttä. Hitunen ruskeaa sokeria (tai kenties lusikallinen maapähkinävoita?) pyöristäisi makuja myös. 



Andalusian auringossa_kermainen karamelisoitu sipulikeitto kastanjatahnalla_vegaani_gluteeniton


Sipulia halvempaa ja kiitollisempaa raaka-ainetta saa hakea. Kilo maksaa alle euron, mutta tunnin karamelisointi antaa sille niin ihanaa syvyyttä, ettei paremmasta väliä. Tämän kehtaisi kattaa alkuruoaksi vaikka vähän paremmallekin aterialle!



Andalusian auringossa_kermainen karamelisoitu sipulikeitto kastanjatahnalla_vegaani_gluteeniton


Kolmelle - neljälle


Kermainen karamelisoitu sipulikeitto kastanjatahnalla:


reilu 1 kg sipulia 
2 rkl voita (tai öljyä)
1/2 rkl balsamicoa
3 rkl tuoretta timjamia (tai 1,5 rkl kuivattua)
7,5 dl kasvislientä
1 tuubi (78 g) kastanjatahnaa (crème de marrons)
3/4 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria

2 dl kuohukermaa, löysäksi vaahdoksi vatkattuna (tai vegaanivastinetta, esim. soijakermaa)

tarjoiluun:

tuoretta timjamia, paahdettua sipulirouhetta (gluteenittomaan tarpeeseen käytä gluteenitonta (esim. Sallinen tai korvaa paahdetuilla ja kevyesti suolatuilla siemenillä)

Kuori sipulit, poista kanta ja siivulta ohuelti.

Kuumenna voi isossa kasarissa tai pannussa ja lisää sitten sipulit. Anna karamelisoitua keskilämmöllä noin tunnin ajan, sekoittaen noin kymmenen minuutin välein ja tarkistaen, ettei lämpö ole liian kovalla ja että nestettä on vielä tarpeeksi eikä sipuli pala pohjaan. 

Jos näyttää, että näin alkaa käydä, laske lämpöä ja lisää tilkka kasvislientä ja sekoita.

Kun sipulit ovat karamelisoituneet pehmeiksi ja kauniin mahonginruskeiksi, lisää pataan hienonnettu timjami ja balsamico ja sekoita tasaiseksi. 

Soseuta sipulit kasvisliemen ja (mikäli käytät) kastanjatahnan kanssa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. 

Kääntele joukkoon löysästi vatkattu kerma ja tarjoile. 







PS. Jos intoudut tekemään soppaa itsekin, käy ihmeessä heittämässä arvio tuohon kommentteihin!

PPS. Ehdotuksia napakammasta nimestä otetaan myös innolla vastaan - nykyinen nimihirviö kun laukaisee migreenin jo sitä katsomalla...


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg         


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

16 kommenttia :

  1. Ooh, onpa ihana keitto! Juuri eilen katselin jääkaapissa pyörinyttä kastanjatahnaputkiloa. Nyt tiedän mihin käytän sitä. Vaihtoehdoksi löytyisi myös itse tehtyä mantelivoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. omani ostin ihan puhtaasti sen vuoksi, kun se oli niin nätti :-) en todellakaan tiedä, mihin olin sitä suunnittelevani. Bretagnessa vrème de marrons oli yksi suoskki crêpe - täytteistäni <3

      Tuo keitto on niiiiiiiin ihana ilmava - käy ihmeessä kertomassa, mitä tykkäsit!

      Poista
  2. No voi,toivottavasti tilanteet jo parantuneet,ainakin hieman. Kastanjan lisäys keittoon tekee siitä tosiaankin hyvin,mullakin on joskus sellainen julkaistu,tosin täällä en ole nähnyt tuubeissa,vaan kokonaisina (onneksi kuorittuina!)pusseissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, en ole enää edes ajatustasolla innostunut kastanjankuorimisoperaatiosta - tuntuu että ne, joita olen Suomesta löytänyt ovat jrjstään ihan luokattomia. Valmiiksi kuoritut olis niin luksus... <3

      Poista
  3. Minähän suorastaan rakastan sipulikeittoja! Eikä se ole lainkaan mahdollista kuvata tällaista herkkua kahdella sanalla, joten pitkähkö nimi on ihan kohdillaan. Minä ihastuin tähän iki-ihanaan, koko kehoa lämmittävään ja taivaallisen makuiseen sipulikeittoon, heti ensimmäisestä kulhollisesta, ollessani matkalla Haifaan, vuosia sitten. Kulhollinen höyryävää sipulikeittoa, jonka pinnalla kellui juustolla kuorrutettu paahtis oli todellista taivaan mannaa viluiselle ja kaatosateesta läpimäräksi kastuneelle UN-sotilaalle. Tuolloin viimeiset taskun pohjalla olleet dollarit hupenivat Wagoneerin vaihteensiirtovivun korjaukseen. Nämä mainitsemani seikat huomattuaan ystävällinen autokorjaamon omistaja halusi tarjota minulle baarissaan veloituksetta juuri valmistettua sipulikeittoa. Muistan tämä tapahtuman varmaan ikuisesti tai ainakin niin kauan kuin lusikka kädessä pysyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi miten ihana tarina! tuon jälkeen se sipulikeitto on varmasti tuntunut juuri niin lohdulliselta <3

      tuo on yksi asia minkä takia ruokaa niin rakastan: se lusikallinen kuljettaa meidät läpi aikojen, paikkojen ja ennen kaikkea muistojen <3

      Poista
  4. Oi nam! Kastanjatahna on ihanaa, mutten olisi kyllä itse keksinyt laittaa keittoon. Kiitos siis ideasta. Varmasti tulee käyttöön.

    VastaaPoista
  5. Tämä keitto kuulostaa erinomaisen herkulliselta, kastanjatahna sopii siihen varmasti kuin voisilmä pullaan <3

    VastaaPoista
  6. Sipuli on kyllä ihmeellinen raaka-aine. Taidan tehdä tätä keittoa ystävänpäivän alkuruoaksi, kun sattuu kastanjasosettakin olemaan kaapissa!

    VastaaPoista
  7. Tämä on nyt viikonlopun listalla! Tulen sitten uudestaan kertomaan,miten varmasti hyvää keitto oli! :)

    VastaaPoista
  8. Kuulostaapa hyvältä! Mulla olisi kastanjatahnaakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hassua, miten sitä ruokaihmisiltä tuntuukin löytyvän :-)

      Poista