tiistai 31. tammikuuta 2017

Kulinaristin Göteborg - korvapuusteista gurmeehen


* * *
Katuruokaa ja kahviloita, kalaa ja äyriäisiä, kotiruokaa ja gurmeeta - Göteborgista löytyy jokaiselle jotain!

* * * 

Ruokamatkailijaa Göteborg hemmottelee - jopa brittilehdistössä on innostuttu kaupungista nousevana foodiematkakohteena. 

Paikallisten pelkäksi Avenyksi kutsuma pääkatu Kungsportsavenyn on vilkas yöelämän keskus ja täynnä ravintoloita, jonne viikonloppuisin saa varautua jonottamaankin. Ensimmäinen neuvoni  kaupunkiin on kuitenkin tämä: vältä katua viimeiseen saakka.Andalusian auringossa_kulinaristin GöteborgKuten arvata saattaa, ratsastavat kadun ravintolat lähinnä keskeisellä sijainnillaan. 

Yksi näistä on Brasserie Lipp, jonne erehdyimme brunssille suositusten perusteella. 

Parhaimmaksi anniksi jäi pöydistä löytyvät väriliidut, joilla (ilmeisesti salihenkilökunnan jo muutamaankin kertaan unohtamaa tilausta odottava) ruokabloggari saa itseään viihdytettyä pöytäliinaan piirtelemällä.Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg


Sen sijaan kannattaa suunnata esimerkiksi Tredje Långgatanin tai Magasingatanin suunnalle, jotka molemmat ovat eläväisiä ravintolakeskittymiä.

Yksi asia, joka Göteborgissa muuten kannattaa muistaa on se, että yhä useampi ravintola operoi käteisettömänä, eli niissä voi maksaa vain kortilla. Tämä kannattaa siis tarkistaa joka ravintolan kohdalla erikseen. 


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg


Kauppahallin kautta piknikilleKauniina päivänä kannattaa ravintolat jättää kokonaan välistä. Sen sijaan kannattaa suunnaksi Stora Saluhallen, kerätä sieltä pikniktarpeet ja suunnata kaupungin suurimpaan puistoon Slottskogeniin niistä nauttimaan. 

Kierroksen Göteborgin kauppahalleissa (suosikkipysähdyksineni!) löydät blogista täältä.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_kauppahallit


Väliaika - kahvia ja pullaa


Kahvitaukojaan göteborgilaiset rakastavat - tunnetaanhan kaupunki koko Ruotsin fikapääkaupunkina. 

Ihan erityinen paikka göteborgilaisten sydämessä on kanelipullalla. Cafe Husarenista löytyvät kaupungin suurimmat ja yleisesti parhaina pidetyt puustit.

Varaudu muuten siihen, että yksin et saa Husarenin pullaa syötyä!


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Cafe Husaren


Oma sydämeni sykkii salaa kuitenkin Cafe Kringlanin kakuille, täytetyille leiville ja mummolamaisen kotoisalle tunnelmalle.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Cafe Kringlan
Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Cafe Kringlan


Haga, josta molemmat paikat löytyvät, on tunnettu nimenomaan kahviloistaan - Telegraph on jopa nimennyt sen yhdeksi maailman hipstereimmistä kaupunginosista

Göteborgilaisten fikanhimo pitää onneksi huolen siitä, että hyviä kahviloita löytyy kaikkialta. Toinen suosikeistani on ranskalaistunnelmallaan (ja -leivoksillaan) viettelevä Le Pain Francais- leipomokahvila, joita löytyy kaupungista useammastakin osoitteesta (myönnettäköön: myös sieltä Avenyltä).Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Le Pain Francais


Katuruokaa ja äyriäisövereitä


Toinen asia, mistä göteborgilaiset eivät pullakahviensa lisäksi saa tarpeekseen ovat äyritäiset. Ihan niinkuin porilaisilla, on heillä oma hampurilaisensakin. 

Siinä missä porilaisen tekee se lauantaimakkarasiivu (jonka kuulemma kuuluisi olla sipulimakkaraa), on göteborgaren salaisuus räksallad, eli katkarapusalaatti. 

Göteborgin foodtruckit löydät  täältä


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_katuryoka_göteborgare


Erinomainen paikka äyriäisövereihin on kalalle ja äyriäisille omistettu kauppahalli Feskekôrka ja sieltä löytyvä Kajutan-ravintola


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Feskekorkan_Kajutan


Nautiskele iltapäivän ratoksi vaikka sillilautanen tykötarpeineen  (n. 16€)...


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Feskekorkan_Kajutan_sillilautanen...tai joku paikan kolmessa koossa tulevasta äyriäisvalikoimasta (alk. 60€). Tarjolla myös (kotimaisia!) ostereita.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Feskekorkan_Kajutan_äyriäisvatiEikä kannata unohtaa Gothia Towersissa sijaitsevan Heaven 23- ravintolan legendaarista katkarapuleipääkään, josta voit lukea lisää blogissa täältä.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Heaven 23_katkarapuleipä


Husmankostia - konstailematonta kotiruokaaHusmanskost, eli kotiruoka on koko länsinaapurin rakastama instituutio. Sitä tarjotaan käytännössä kaikkialla, enkä ole vielä huonoon husmanskostiin törmännytkään. 

Yksi hyvä (ja edullinen) osoite tähän on Ölstugan, jossa viikottain vaihtuvan listan annos kuin annos jää noin 10 euroon. Seitsemästä sijainnista löytyvä Ölstugan on tsekkaamisen arvoinen myös mielenkiintoisen olutvalikoimansakin vuoksi.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_husmanskost


Vasagatanilta löytyvä Smaka on toinen; vähän trendikkäämmissä puitteissa vähän parempaa husmanskostia tarjoileva ravintola.

Varaus suositeltava!


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_husmanskost_SmakaUsein vaihtuvalta ruokalistalta löytyy niin lihapullien kuin wallenbergaren kaltaisten klassikoiden lisäksi myös esimerkiksi ostereita (pääruokien hinnat 16-20€). Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_husmanskost_Smaka


After work - päivän paras hetki


Göteborgin vilkas ravintolaskene on onnistunut itsensä markkinoinnissa ja ravintolat ovat löytäneet asiakaskuntansa. 

Päivisin tarjolla on edullista lounasta, viikonloppuisin kokoonnutaan brunsseille ja alkuillasta (etenkin perjantaisin!) monella paikalla on erikoishinnoiteltu after work-menu.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_afterworkGurmeematkailijan Göteborg


Kulinaristiretkikohteena Göteborgissa riittää vastusta vaikka sille arkkiviholliselleen Tukholmallekin. Esimerkiksi yhden tähden Michelin-ravintoloita on täällä saman verran (7) kuin tuplasti isommassa pääkaupungissa. 

Täältä löytyy siis elämyksiä myös vähän kovemmankin luokan gurmandille. 

Esimerkiksi kätevästi ihan hotellimme takaa löytyi Bib Bourmandilla palkittu tunnelmallinen (ja erinomaisella palvelulla varustettu) Somm Restaurant & Wine Bar.

Intiimi mutta sopivan rouhea tunnelma...


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Somm... mielenkiintoisia viinejä...


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Somm... ja vivahteikasta, loistavaa ruokaa. 

Kompaktin ruokalistan (alku-, pää- ja jälkiruoissa kaikissa kolme vaihtoehtoa) lisksi tarjolla varsin kohtuuhintaiset kolmen, viiden tai kahdeksan ruokalajin tastingmenut (45€/ 66€/ 87€). Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Somm
Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_SommJos Michelin-tasoista ruokaa haluaa päästä testaamaan vähän pienempään nälkään, suosittelen illan aloittamista 28+- ravintolan viinibaarin puolella (annosten hinnat 5-15 euroa).


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_SommToinen vinkki pienemmän budjetin herkutteluun on lounas ehkä Göteborgin legendaarisimmassa ravintolassa Sjömagasinetissa.

Kolmen ruokalajin lounas kustantaa n. 62€ (tarjolla myös vapaavalintainen ruokalista, jossa alkuruoat n. 20€, pääruoat 20-40€) mutta ilman hyvissä ajoin tehtyä varausta on tänne mahtumisesta turha haaveillakaan. 

(Vertailun vuoksi: illallisella neljän ruokalajin tasting menu 92€)


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_SommLoistava valinta Michelin-turistille on White Guide Nordicin kaupungin viidenneksi parhaaksi ravintolaksi rankkaama, joka aistille iloa tarjoava SK Mat & Människor

Tänne suuntautuneesta tragikoomisesta visiitistämme löydät lisää blogista täältä


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_SK Mat och Människor
Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_SK Mat och MänniskorPannaanko vähän bisseä? Olutturistin Göteborg

Hagan vierestä löytyvistä Långgataneista Andra Långgatan on etenkin viikonloppuisin äärimmilleen täyttyvä vilkas baarikatu, jonka tarjonnasta riittä valinnanvaraa pseudoranskalaisista viinibaareista pseudoenglantilaisiin pubeihin. 

Oluenhimon tyydyttämiseen yksi alueen parhaita osoitteita on varmasti Första Långgatanilta löytyvä; yli 350 oluen valikoimalla ja, no, varsin maanläheisellä tunnelmalla varustettu Haket Pub.Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Andra LånggatanKeskustassa suosittelun arvoinen paikka on ihan Kungstorgetin kauppahallin vierestä löytyvä Kungstorgets Brygghus, jonka laajasta valikoimasta löytyy runsaasti ruotsalaisia pienpanimo-oluita. 

Tuoreimmalla reissulla ihastuin mm. tukholmalaisen Brutal Brewingin Tail of a Whale- pale wheat aleen.


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Kungstorgets BrygghusLisää pubeja löytyy Viktoriagatanin suunnalta, jossa myös hinnat ovat jonkin verran ihan ydinkeskustaa edullisemmat (minkä vuoksi se onkin Andra Långgatanin lailla sen läheisen yliopiston opiskelijoiden suosiossa). 

Ykkössuosikkini täällä on tunnelmallinen Noba, jonka useasti vaihtuvaan olutvalikoimaan voi tutustua myös joko puolen metrin tai metrin tastinglautojen muodossa. Vehnäolutfanina ihastuin etenkin jonseredilaisen Poppelsin panimon belgialaistyyppiseen, raikkaan mausteiseen Witiin. 

Myös muuut pohjoismaat ovat hyvin edustettuina; Suomea täällä edustaa Malmgårdin Emmer IPA. 


Andalusian auringossa_kulinaristin Göteborg_Noba


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor         TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

57 kommenttia :

 1. Onneksi kerkesin syödä pikku lounaani ennen tämän postauksesi avaamista. Ihanalta ja herkulliselta koko kaupunki vaikuttaa näiden kuvien ja kertomusten kautta. Isot peukut Göteborgille, heijaa sverige :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla :-) Todellakin iso peukku Göteborgille <3

   Poista
 2. Tämän luettuani päädyin selailemaan lentoja Göteborgiin viikonloppumatkalle.... Että niin herkullinen ja houkutteleva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ooh! tuota parempaa palautetta ei ihminen voi saadakaan <3

   Poista
 3. Tämähän kertoo kaiken: "Katuruokaa ja kahviloita, kalaa ja äyriäisiä, kotiruokaa ja gurmeeta - Göteborgista löytyy jokaiselle jotain!" Kyllä nykyaika on helppoa, kaikki kulinaristiset kohteet on jo valmiiksi maisteltu ja hyväksi havaittu, joten koko rundin toteuttamiseen tarvitaan vain navigaattori ja paksu lompsa, yhtä poikkeusta lukuunottamatta ... vehnäoluen juojaa minusta ei saa millään ilveellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpäs sitä ei asiakastyytyväisyyden eteen tekisi :-)

   Ai että vehnäolut ei kelpaa! Taitaa se olla niin epätrendikäs valinta muutenkin, että kai sitä sinnillä pitäisi minunkin opetella jotain muuta juomaan...

   Poista
  2. On minulla toinenkin inhokki, nimittäin Lammin sahti! Joutsalainen on ihan erilaista :) Belgialainen kirsikkaolut kylmänä on ihan ykköstä. Englantilaisesta Pale Alesta puhumattakaan tai irkkujen omasta ns. nestemäisestä leivästä.

   Poista
  3. No enpä olisi kyllä tiennyt, että sahdeissakin on noin paljon eroja :-) ! Mikä siitä joutsenolaisesta tekee ylivoimaisen?

   Poista
  4. Joutsalainen sahti oli tuhtia ja viljaisaa. Pitkään lasiin, pitkin reunaa hitaasti kaadettuna, pintaan jää paksu kermamainen vaahto, jonka läpi ryystettynä kullanruskea kylmä sahti on todella makoisaa, helteisenä kesäpäivänä etenkin ja paikan päällä Joutsassa nautittuna. Lammin sahtia tuli kerran ostettua Lammilta, paikallisen marketin yhteydessä olevasta, sahtipanimon myymälästä. Olin matkalla Vihtiin, jossa isäntäväki oli tarkoitus yllättää suurella maalaisrieskalla ja palvikinkulla, jonka olin napannut kyytiini, aamulla reissuun lähtiessäni, suoraan Palvarin myymälästä. Perille saavuttuani kattaus oli pian valmis ja keskellä pöytää komeili suuri sahtikannu. Skoolattiin keskikesän juhlalle ja yhteiselle tapaamiselle. Suuntäyteiset kulaukset olivat kuiten järkyttävä pettymys kaikille, sillä sahti oli ihan litkua, ohutta ruskeaa kotikaljamaista velliä, joka maistui ja haisi palaneelle bakeliitille. Juomatta jäi Lammin sahti ja koirakin kävi nostamassa jalkaa omenapuun juurella, jonne kyseinen sahti lopulta päätyi. Jälkeenpäin olen saanut hyviä ohjeita sahdin kuljettamisesta autossa. Joutsalaisten sahdintekijöiden ohjeen mukaan sahtiastia pitää kääriä kuin pieni lapsi kapaloon ja vieläpä moninkertaiseen pehmusteisiin, tärinän välttämiseksi, syystä että pidempijaksoinen tärinä pilaa sen maun alusta loppuun. En tiedä onko ohjeistuksessa perää, mutta sahdin juonti on jäänyt vähemmälle vuosiksi ja sen kuljetus ympäri maakuntia myöskin. Jätän sen muiden murheeksi tai pitäisikö sanoa että, laitan vahingon kiertämään.

   Poista
 4. Mahtava kirjoitus ja ihania vinkkejä, jotka pistetään nyt mieleen sen mahdollisen Göteborgin reissun varalta. :) Itse palasin viime viikolla Puerto Ricosta ja blogissa oli vastikään san Juanin ruokatarjonnasta. ;)

  http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/ruokakulttuuria-ja-ravintolakokemuksia-san-juanissa/

  VastaaPoista
 5. Hyvä, nyt tiedän hipstereimmät kaupunginosat, niin osaan niitä välttää. Hipsterit voisivat välillä innostua vaikkapa golfin peluusta, niin sitten ravintoloiden hintataso tippuisi meikäläisen kukkarolle sopivaksi.

  VastaaPoista
 6. Osui aika hyvin mun makuhermooni! Äyriäiset, craft beer, hyvä ravintolaruoka.
  Mun on kohta lähdettävä ihan varta vasten Göteborgiin!

  VastaaPoista
 7. Äyriäisöverit on ihan mahtava sana :D! Tähän postaukseen tulen palaamaan kun tuolle suunnalle lähdemme. Eipä tarvitse ottaa muuta selville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä tietää :-) Omalla to do-listallani on seuraavaa kertaa varten jo korvamerkittynä Hoze (jonka kuusi asiakaspaikkaa myydään loppuun jo kuukausia ennen) sekä Koka <3

   Poista
 8. Kylläpä mahtuu yhteen kaupunkiin huima herkkutarjonta! Haluan syödä noita kaikkia! Niinkuin muutkin kommentoijat, niin tässähän on alettava suunnitella viikonloppureissua Göteborgiin!

  VastaaPoista
 9. Yleisellä tasolla kukana ei tunnu pitävän Ruotsia kunnon ruokamaana, mutta tämäkin postaus todistaa sen luulon vääräksi.... :)

  VastaaPoista
 10. Onneksi tällä kertaa olin syönyt ennen postauksesi lukemista, muuten olisi taas valunut vesi suupielistä...
  Aivan mahtavan herkullisia kuvia! Nam!

  VastaaPoista
 11. Olipa kattava juttu kulinaristin paikoista! Kauppahalli kaupungissa kuin kaupungissa on yksi lempipaikoistani. Viimeksi olimme Rotterdamin kauppahallissa ja sinne jäi kulinaristin sydä. Vaikka me söimme vain leivät kahvilassa ja churrot suklaakastikkeella. Jos matkustaisin Göteboriin tämä juttu pitäisi ottaa mukaan.

  VastaaPoista
 12. Tuo katkarapuleipä (vai kakku? :D ) näyttää ihan älyttömän herkulliselta. Tosi kivan näköisiä ravintoloita ja kahviloita.

  VastaaPoista
 13. No nyt oli kyllä superkattava ruokapostaus Göteborgista :) Varmasti löytyy näiden suositusten perusteella jokaiselle jokin :) Piknik <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivottavasti on hyötyä - jalat, vatsa ja lompakko oli taustatutkimusta tehdessä kovilla :-)

   Poista
 14. Vau, tässäpäs on kattava lista ravintolavinkkejä! Ja hyvä vinkki välttää Avenyn ravintoloita, sillä väenpaljous ei ilmeisesti tässäkään tapauksessa takaa hyvää!

  VastaaPoista
 15. Sillilautasta lukuunottamatta voisin syödä kaikki esittelemäsi ruoat ja juoda oluet päälle! :) Mulla on mun ensimmäiselle yksinmatkalle ehdolla tällä hetkellä Göteborg ja Kööpenhamina ja tämä nosti taas Göteborgin pisteitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin todellakin, että suurempi osa ihmisistä löytäisi tuon Ruotsin länsirannikon helmen <3

   Poista
 16. Tuo Cafe Husaren tuli meillekin tutuksi edellisellä Göteborgin reissullamme.
  Lisäksi yksi ateria jäi mielee - ei ehkä ateriana, vaikkei siinäkään ollut mitään vikaa - kasvitieteellisen puutarhan ravintolassa. Toukokuun alussa oli jo lämmintä ja oli kiva syödä ulkona puutarhan laidalla.

  VastaaPoista
 17. Namnamnam! Cafe Husarenissa tuli juuri pari viikkoa sitten käytyä ja oli mukava huomata että heiltä sai useampia gluteenittomia vaihtoehtoja. Ja ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni en jaksanut syödä kokonaan kokosbollarnaa!! O.o Gluteenitonta kanelbullaa en tällä reissulla vielä bongannut joten sen etsiminen jäi toiseen kertaan. Hei olis muuten kiva jos sivusto modautuisi myös puhelimelle sopivaksi, teksti jää kauhean pieneksi tihrustaa puhelimen näytöltä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no onpas kiva kuulla! Tällä hetkellä tuon mobiiliversion kanssa on ongelmia - siitä puuttuu desktop-version ominaisuksia ja niitä kyllä kovatsi pähkäillään!

   Poista
 18. Oon kyllä täysin samaa mieltä, että Göteborgiin voisi lähteä ihan jo pelkästään ruoan takia :)

  VastaaPoista
 19. No nyt tuli sellainen liuta vinkkejä, että täytyy ottaa uudelleen luettavaksi juuri ennen kuin tuonne tulee sitten joskus reissattua. Mut hyvä vinkki tuo, että käteinen ei välttämättä käy.

  VastaaPoista
 20. Olipa sylkeä erittävä postaus, joka on pakko laittaa muistiin seuraavaa Köpiksen reissua varten. Kiitos hienoista kivusta. Tuollainen kirjoittelu taitaa olla aikamherkullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köpiksen? Eiköhän siellä riitä enemmän kuin tarpeeksi ruokapaikkoja ilman että täytyy Göteborgiin mennä...?

   Toivon todellakin, että tarkoitt kuvista - en minä nyt kipua haluaisi aiheuttaa...?

   Poista
 21. Olispa kaikista kohteista olemassa tällainen ruokaopas. Pelkästään siis tämän vuoksi on pakko matkustaa Göteborgiin.

  VastaaPoista
 22. Loistava ravintolaopas Göteborgiin! Ja pahus, kun seurana tätä lukiessa on vain kuppi aamukahvia. Nyt nimittäin tuli nälkä!

  VastaaPoista
 23. Upean kattava herkutteluopas kaupunkiin. Saa haluamaan sinne aina vaan enemmän!

  VastaaPoista
 24. Oi nam, mitä herkkuja! Hauska idea nuo väriliidut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no joo, mutta kyllä aikuinen matkailija kaipaisi vetonaulaksi jotain muutakin - niinkuin vaikka palvelua...

   Poista
 25. Kauppahallit on ihan parhaita, yritän käydä niissä tai vastaavissa aina kaupunkireissuilla :) Ja kanelbullen, mikäpä niitä voittaisi!

  VastaaPoista
 26. Kääk, mikä hinta äyriäisille! Siis ihan hirvee…
  Olen selkeästi pilattu Espanjan ja Aasian hinnoilla. Eihän tuollaiseen 60 euron lautaseen olisi mulla ikinä varaa. Tai no ehkä olisi, muta en raaskisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no eiväthän nuo hinnat kyllä Andalusian jälkeen kauheasti mieltä (tai lompakkoa!) lämmitä, mutta jos toinen vaihtoehto on olla ilman, niin... ;-)

   Poista
 27. Kauppahalli kiinnostaisi, mutta kohokohta oli tietysti lopun olutosuus! Josko matka joskus uudestaan Göteborgiin vie, kaivan postauksen esille :-)

  VastaaPoista