maanantai 13. helmikuuta 2017

Aamiaispizza savulohella, pinaatilla, kananmunilla ja idioottivarmalla Hollandaisekastikkeella (gluteeniton, kosher)


* * * 

Pizzaa aamiaiseksi? Pizzabrunssi? Voi kyllä! Tämä aamiaispizza kylmäsavulohella, pinaatilla, kananmunilla ja idioottivarmalla Hollandaisella on täydellinen aloitus viikonloppuaamuun!

* * * 


Kulinaristin Göteborgia kartoittavassa blogipostauksessani olisin tietysti voinut mainita myös Tredje Långgatanilla sijaitsevan Brewers Beer Barin, joka on aika lähellä niiden ruutupaitaisten, risupartaisten ja ah, niin yksilöllisten hipstereiden taivasta. 

Vähintäänkin yhtä paljon kuin pienpanimo-oluiden valikoimastaan, on paikka tunnettu myös juureen leivotusta pizzastaan.  Antakaas kun vielä kertaan tuota hieman mielessäni. 

Juureen leivottua. 

Pizzaa.

Mmmmmm..... (olenko ainut, jolla kuola valuu tällä hetkellä kuin seniilillä rottweilerillä?)

Viikonloppuisin tarjolla on brunssi, jonka tarjonta koostuu tasan yhdestä ruokalajista: siitä pizzasta. Mutta aamiaisversiona. Pizzaa aamiaiseksi! Ja, tack!

Vaihtoehtoina on joko kaikki pitkäksi venähtäneen yön vauriot korjaavat tykötarpeet sisältävä English Breakfast tai mm. pinaatilla, ricotalla, artisokansydämillä varustettu ja Hollandaise-kastikeella kruunattu Florentine. 




Andalusian auringossa_ruokablogi_aamiaispizza Florentine_kylmäsavulohi_pinaatti_kananmuna_gluteniton_kosher



Pizzabrunssi! Mikä nerokas idea! 

Kyllähän minä sitä pizzaa useinkin aamiaiseksi syön (etenkin sunnuntai-aamuisin sekä uudenvuodenkarkeloiden ja vappubakkanaalien kaltaisia juhlapyhiä seuraavina päivinä) mutta kuoleman kielissä kotiovelta konttaamalla noudettu kotiinkuljetus ei jotenkin kuulosta yhtään niin... hohdokkaalta.




Andalusian auringossa_ruokablogi_aamiaispizza Florentine_kylmäsavulohi_pinaatti_kananmuna_gluteniton_kosher



Mutta siitähän se idea sitten lähti. 

Eikä parempaa aloitusta sunnuntaipäivään kyllä ihan heti keksi. Kaverit kylään, Mimosat lasiin ja brunssipizzat pöytään. Voin kertoa, että ensi viikon paikat keittiönpöytäni äärestä on jo varattu. Niin ruokaisiakin nämä ovat, että kahdella pizzalla ruokkii jopa kahdeksan ihmistä.

Pizzataikinan tekee muutamassa minuutissa edellisenä iltana jääkaappiin kohoamaan ja tuo idioottivarma Hollandaise-kastike hoituu sekin vain muutamassa minuutissa. Kastikkeen voi toki tehdä hyvällä omallatunnolla pussistakin, mutta mikäli sinulla on sauvasekoitin ja siihen sopivankokoinen korkeareunainen astia, ei ole mitään syytä olle tekemättä sitä itse, sillä juuri niin helppoa se on!

Luotto-ohjeeni pizzataikinaan löydät blogista täältä.

PS. Halutessaan kylmäsavulohisuikaleet voi lisätä myös vasta valmiiseen pizzaan! 



Andalusian auringossa_ruokablogi_aamiaispizza Florentine_kylmäsavulohi_pinaatti_kananmuna_gluteniton_kosher


Kaksi pizzaa (4-8 hengelle)



Aamiaispizza Florentine savulohella, pinaatilla ja kananmunalla:


1 annos pizzataikinaa (ohje täällä)

täyte:

200 gr pinaattia
1 rkl cremè fraîchea/ smetanaa/ tuorejuustoa/ turkkilaista jogurttia
1 tl hienoksiraastettua sitruunankuorta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
paistamiseen tilkka voita tai öljyä

100 gr kylmäsavustettua lohta
4 kananmunaa

Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Mikäli sinulla on pizzakivi, laita se uuniin tässä vaiheessa. Mikäli ei, laita uuniin uunipelti tai vaikka valurautapannu. Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, anna pizzakiven/ pellin/ pannun kuumeta vielä n. 45 minuuttia. 

Kuumenna hieman voita tai öljyä pannussa ja kuullota pinaattia kunnes se on muhentunut kasaan. Lisää sitruunankuori, créme fraîche ja mausta (varoen, sillä kylmäsavulohessa on jo reippahanlaisesti sitä suolaa). Sekoita tasaiseksi. 

Kauli kohonnut pizzataikina ohuelti kahdeksi samankokoiseksi pohjaksi. Nosta ne pizzakivelle tai käyttämällesi vastineelle. Lusikoi pinaattiseos pizzapohjille, levitä lohisiivut päälle ja riko sopiviin väleihin 2 kananmunaa per pizza.

Paista uunista riippuen 6-10 minuuttia, kunnes kananmuna on hyytynyt ja reunat saaneet hieman väriä.

Tee sillä välin Hollandaisekastike.

Idioottivarma sitruunainen Hollandaisekastike:


2 keltuaista
1 rkl kylmää vettä
1 rkl sitruunamehua
(3/4 tl hienoksiraastettua sitruunankuorta)
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus cayennepippuria

110 gr voita sulatettuna
(1/2 rkl hienonnettua ruohosipulia)

Mittaa ainekset voita ja ruohosipulia lukuunottamatta sauvasekoittimen sekoitusastiaan. Sulata voi pienessä kattilassa. Sekoita keltuaiset muiden ainesten kanssa ja kaada joukkoon sitten kuuma voisula ohuena nauhana sauvasekoittimen koko ajan käydessä. Kääntele joukkoon ruohosipuli (mikäli käytät), tarkista maku ja mausta.

Lorauta kastiketta pizzan päälle ja nauti.





Andalusian auringossa_ruokablogi_aamiaispizza Florentine_kylmäsavulohi_pinaatti_kananmuna_gluteniton_kosher_PIN ME


Mitäs sanotte? Pizzaa aamiaiseksi - kyllä vai ei? Mitkä olisivat teidän unelmatäytteet? 

PS. Mitkä ovat teidän kokemuksenne gluteenittomista pizzajauhoista? Mikä toimii parhaiten?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

35 kommenttia :

  1. Ou jea - söisin kyllä pizzaa useamminkin brekkariksi, jos kehtaisin... :-D Ja siis ihan muutenkin, ei pelkkään kankkuseen. Nappasin hollandaisen ohjeen talteen, tätä testaan seuraavan kerran mökillä (siellä on Bamix nääs käytössä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen kokeillut vesihauteessa vatkattavia "idioottihelppoja" ohjeita, mutta ei - kokkeloituneet ja leikkautuneet ne ovat. Tämä sen sijaan - onnistunut joka kerta <3

      Poista
  2. Kuka se niin on sanonut, että pizzaa ei voi syödä aamiaisella?! KYLLÄ VOI ihan hyvin! Voikos sen parempaa ollakaan, kuin mehevän maukas pizza mustan kahvin kanssa heti aamutuimaan, vaikka täytteet olivat vain "mitä kaapista löytyy" tyyliin. Varmasti lähtee koneet käyntiin sellaisella ja pärjää pitkään, kunnes oikein syödään :)
    Kyllä koirakin voi olla seniili tai dementikko. Viimeiset aistit, jotka toimivat jotakuinkin loppuun saakka ovat ruokahalu ja seksuaalinen halu, ainakin mielessä, vaikka ei enää muista miksi, vähän niin kuin meillä ihmisilläkin. Minulla oli 7 koiraa yhteensä 37 vuoden aikana ja mieletön ikävä jäi niitä veijareita. Kalahulluksihan minun on tunnustauduttava ja toisena tulee tietysti nuo merelliset herkut kaikkine elävineen. Minulla on pakastimessa savustettua lahna- ja haukimurua pizzan täytteeksi, syystä että italialainen pizzanvääntäjä voitti tässä taannoin maailman mestaruuden pizzalla, jonka täytteenä oli juuri tuota savustettua lahnamurusta. En ole oikein päässyt sinuiksi noiden gluteenittomien jauhojen kanssa. Viimeksi eilen väänsin gluteeniton mausteleipää, jos vaikka yllärivieraita sattuu tulemaan. Maku oli ihan hyvä, vaikka ulkonäkö ei ihan viimeisen päälle ollutkaan sievä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. savulahnarouhe kuulostaakin eksoottiselta... mitäs sen kanssa laittaisi pizzaan?

      Poista
    2. Saiskohan näistä jotain aikaiseksi: sipaisu tomaattipyreetä, aurinkokuivattuja tomaatteja pienittyinä, kirsikkatomaatteja lohkoina, mozzarella-juustoa siivuina, punasipulia silppuna tai renkaina, kapriksia, purjosipulia renkaina, kesäkurpitsaa viipaleina tai suikaleina, suippopaprikaa renkaina, auringonkukkaöljyä tai oliiviöljyä, valkoista balsamicoa muutama tippa, mustapippuria, merisuolaa, ruohosipulia tai sitruunaruohoa, herkkusieniviipalaleita, sitruunamehua, smetanaa tai aiolia ja tietysti sitä savulahnarouhetta. Käytän usein maustesekoitksena Kalaneuvoksen kalamaustetta, joka sopii erinomaisesti kalaruokien maustamiseen ja jopa makkarakeittoonkin. Kalaneuvoksen kalamauste: Suola (64 %), paprika, korianteri, muskottipähkinä, kumina, selleri, cayenne, mustapippuri, valkosipuli, arominvahvenne (E621), sokeri, aromi (rosmariini). Mielestäni savukalan makua ei saa peittää ja sitruunamehulla saa siihen hieman raikkautta taittamaan savuisuutta ja rasvaisuutta. Väriäkin pitää pizzassa olla, joten se varmaan onnistuu noilla vihanneksilla. Mozzarellaviipaleet käyvät tähän hyvin, vaikka toisaalta voisi ajatella jotain rasvaista, mutta miedon makuista juustoa raasteena käytettäväksi. Tulipahan tämäkin asia pähkäiltyä valmiiksi :)

      Poista
    3. no siinä on pizzassa häppeningiä :-)

      Poista
    4. Voihan sen tietysti niinkin tehdä, kuin kälyni eli pizzapohjalle vaan roiskaistaan vähän ketsuppia, pizzamaustetta, sitten sotketaan sekaisin savulahnamurut ja paistettu sipuli + mustapippuria, näiden päälle juustoraastetta tai -siivuja. Sitten koko hoito uunin n. +200 astetta ja 20-30 min- odotusta ja seuraaksi ääntä kohti vaan.

      Poista
  3. Oi nam, ihanat täytteet. :)
    Oma gluteeniton pitsajauhosuosikkini on sekoitus kookosjauhosta ja tapiokatärkkelyksestä:
    http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/paras-viljaton-pitsapohja-tapiokasta/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suurkiitos! miten on - saako noilla korvaavilla jauhoilla samanlaista "pizzamaisuutta" sitkoineen ja sellaisineen siihen pohjaan? Riittävätkö pelkät jauhot vai täytyykö turvautua psylliumeihin ja sensellaisiin?

      Poista
  4. Näyttää ihan älyttömän hyvälle. Pakko kokeilla

    VastaaPoista
  5. Ihastelin aamiaispizzaa jo aiemmin viikolla ja huokailin. Lasi mimosaa ja aamiaispizzaa, yes!

    VastaaPoista
  6. Kyllä kiitos ja just noilla täytteillä <3 Joskus rilluuvuosina tuli hommattua jo edellispäivänä pizza jääkaappiin ja silloin kun sitä viikollakin tuli käytyä ulkona, niin vaikka meni klo 04 saakka, aamulla sitä oltiin kiltistä töissä klo 8! Sen pizzan voimalla ja kylmänä syötynä aamupalaksi...; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä täytyy tunnustaa, ettei nuo rilluuvuodet taida ihan kokonaan olla vielä ohi täällä :-)

      Poista
  7. Kuola valui täälläkin ja juuri osuit lempparitäytteisiini :-) Minä myös tykkään kylmäsavulohesta just silleen vähän paahtuneena eli pistäisi varmaan ihan vaan viimeiseksi minuutiksi mukaan.

    VastaaPoista
  8. Köpiksessäkin on pizzabrunssipaikka Mother. Siellä oli kyllä tarjolla muitakin tilpehöövereitä.
    Kylmäsavulohet lisäisin ehdottomasti paiston jälkeen niinkuin vinkkaat, jolloin niiden koostumus on minusta huomattavasti mukavampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, se on kyllä ihan erilainen sellaisenaan. Tuo Mother on yksi Köpiksenreissulle korvamerkattuja rafloja - vielä kun sinnekin jossain vaiheessa ehtisi...

      Poista
  9. Juureen leivottu pizza on taivaallista. Tuo hollandaise näyttäis kyllä erinomaisen helpolta mun tarpeisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sitä se on :-) Niin helppoa, että sitä söis melkein joka aamiaisella :-)

      Poista
  10. En muista, olenko koskaan syönyt pizzaa aamiaiseksi. Jotenkin miulla aamiainen on suunnilleen aina sama, kun taas iltaruoaksi voi sitten olla mitä vaan. Ehkä aamiaisiakin pitäisi vähän varioida - vaikka sillä pizzalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siitä kuule ansi viikonlopuksi uusi traditio :-) Voin kertoa, että vieraat tykkää...!

      Poista
  11. Pitsa-aamiainen kuulostaa ihan luvattoman hyvältä, mutta miksipä ei. Siinä menee leipä ja täytteet vaan uunin kautta.

    VastaaPoista
  12. Ah, pizzabrunssi! Mikä nerokas nerokas idea. Täytyypä ottaa käyttöön! Ja savulohipizza toimii aina. :)

    VastaaPoista
  13. Pizzabrunssi! Loistavaa! Uskoisin, että idea löisi läpi myös meidän teinikriitikoissa. Ja kun taikinan tekee valmiiksi niin ei edes liian haastavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siinä ei montaa minuuttia mene, kun sen taikinan pyöräyttää vaikka edellisenä iltana kylmään odottamaan :-)

      Poista
  14. Itse olen tehnyt vain tortilla-aamiaispizzaa, mutta kyllä tämmöinen muhkea pannupitsakin maistuisi! :)

    VastaaPoista
  15. Pizzaa aamulla ja päivästä ei voi kuin tulla hyvä..!

    VastaaPoista
  16. Oi nam! Tein joskus isänpäivä "aamiaiseksi" aamiaispannupizzan kananmunalla, pekonilla ja runsaalla juustolla. Menestys tottakai :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on allekirjoittanutta juustovammaista ilahduttavasti vielä juustotonkin, eikä tuon kananmunan ja Hollandaisen ansiosta edes häiritsevästi :-)

      Poista