tiistai 24. tammikuuta 2017

Kierros Göteborgin kauppahalleissa - Feskekôrka, Stora saluhallen, Briggen ja Kville


* * * 
Etsiydytkö matkoillasi aina kauppahalleihin? Tässä kierros Göteborgin neljän kauppahallin tarjonnassa!


* * * 

Kulinaristiretkeilijän ensimmäisiä pysäkkejä kaupungissa kuin kaupungissa ovat paikalliset kauppahallit. Göteborgista niitä löytyy peräti neljä.

Kaksi niistä (Feskekôrka ja Stora Saluhallen) on ihan keskustassa. Ne ovat myös kauppahalleista parhaat, joten jos aika on kortilla, ei kannata potea huonoa omaatuntoa, mikäli ehtii tsekata vain nämä kaksi. 


Kolmaskin (Briggen) on vielä kävelymatkan päässä, mutta neljännen kohdalla (Kville) kannattaa turvautua jo julkisiin. 


Stora Saluhallen


Kungstorgetin alue Göteborgin keskustassa on perinteisesti ollut kaupankäynnin keskus. Vuonna 1889 avattu; Suomestakin varsin tuttua kauppahalliarkkitehtuuria edustava suuri kauppahalli onkin Göteborgin kauppahalleista vanhimpia.


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Stora SaluhallenVuonna 1969 halli koki merkittävän (ja kipeästi kaivatun) uudistuksen, kun sinne vihdoin saatiin lämmitys. 

Tuota ennen lämpötila saattoi sisällä laskea talvisin jopa -15
º c, joten asiakkaat saivat ostoksensa mukaan valmiiksi pakastettuina.Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Stora Saluhallen


Vuosina 2009-2012 suoritetun remontin jäljiltä hallin tunnelma on raikas ja nykyaikainen. Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Stora Saluhallen
Kuva: Wikipedia

Tarjonnaltaan Stora Saluhallen on Göteborgin kauppahalleista monipuolisin: täältä löytyy kaikkea mahdollista luontaistuotteista juustoihin ja raakakakkuihin; unkarilaisista makkaroista kreikkalaisiin keittoihin ja dimsumeihin. 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Stora Saluhallen


Tsekkaa ainakin Brogyllen (naurettavan hyvä pullapitko, syntisen ihania browneita ja erinomaista luomuhapanjuurileipää)...


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Brogyllen


...Göteborgista useammastakin sijainnista löytyvä Steinbrenner & Nyberg (erinomaisen näkkileivän lisäksi ihania kakkuja ja suklaita!)...


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Steinbrenner & Nyström


... sekä Mille i Hallenin leikkelevalikoima ja Flickorna Kanoldin käsintehdyt suklaat (Göteborg havssalt!) 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Mille i HallenNiin kauppahallin kirjoitusasu kuin sen merkitys (aivan oikein: kalakirkkoahan se tarkoittaa) kertovat, ettei tällaista paikkaa voisi muualta kuin Göteborgista löytyä. 

Vuonna 1874 käyttöön vihitty Feskekôrka on Göteborgin kauppahalleista vanhin. Käyttöön vihkiminen ei tässä yhteydessä ole lainkaan liian liturginen ilmaisu, sillä tämän kalaan ja äyriäisiin erikoistuneen kauppahallin ulkoasu on saanut innoituksensa nimenomaan kirkoista. 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Feskekorka
Kuva: Wikipedia


Osuvampaa symbolia Göteborgille on vaikea keksiä: tämä kun yhdistää sen kummallisen paikallismurteen, omaleimaisen huumorintajun sekä göteborgilaisten pohjattoman rakkauden kalaan ja äyriäisiin. 

Jos kaipaat lisää todisteita siitä huumorintajun erikoisuudesta ja merenelävien merkityksestä näille ihmisille, niin miten olisi tämä: täällä on jopa menty naimisiin. 

Tositarina. 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Feskekorka


Koolla ei hallia ole pilattu - sen kaikki kuusi yrittäjää ovat yläkerrassa sijaitsevaa Gabriel-ravintolaa lukuunottamatta jakautuneet hallia halkovan yhden käytävän varrelle. 

Äyriäisrakastajalle tämä on kuitenkin paratiisi (vaikkei tietenkään mitään Cádiziin verrattuna...) , jota ei kannata missata.

Lounasaikaan kannattaa saapua hyvissä ajoin ja suunnata 
Kajutan-ravintolan apajille. 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Feskekorka


Saluhall Briggen


Hagan viereisillä Långgataneilla sijaitseva Saluhall Briggen rakennettiin vuonna 1891 alunperin paloasemaksi. Sata vuotta myöhemmin palokunnan muutettua toisiin toimitiloihin avattiin paikka kauppahalliksi kunnostettuna. 

Pieni on tämäkin: myyjiä on vain kahdeksan. 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Briggen


Juustorakastajille suosittelemisen arvoinen vinkki on Briggen's ost, jonka tiski liikutti jotain jopa minun juustofoobisessa sydämessäni. 


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Briggens Ost


Kville Saluhall


Hisingenin kaupunginosassa sijaitseva Kvillen kauppahalli on Göteborgin kauppahallien uusin tulokas. Vasta 2013 avattu halli on sijainnistaan johtuen lähinnä naapuruston asukkaiden käyttämä; ei sellainen foodie-pyhiinvaelluskohde, jonne tultaisiin muualtakin kaupungista.

Keskustasta tänne pääsee halutessaan Länsmansgårdenin suuntaan liikennöivillä raitiovaunuilla 5 ja 6 sekä Biskopsgårdeniin liikennöivällä linjalla 10 (kauppahallin pysäkki Vågmästareplatsen).


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Kville


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Kville


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_charcuterie

Oli maahanmuutosta sitten mieltä mitä hyvänsä, niin foodien näkökulmasta siinä on ehdottomasti puolensa. 

Kompaktin, mutta kiinnostavan valikoiman omaava Kville on malliesimerkki siitä, millaisesta kulinaarisesta rikkaudesta Ruotsissa saadaan sen etnisesti monenkirjavan väestön ansiosta nauttia: esimerkiksi Kvillen ravintolatarjonnasta löytyy niin sushia, persialaista kuin oma tärppini: hyväntuulisella henkilökunnalla varustettu perulainen Ceviche.


Andalusian auringossa_Göteborg_kauppahalli_Kville_ceviche


Mikä oli teidän suosikkinne? Ja kuuluvatko kauppahallit teidän reissujenne nähtävyyksiin?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kaupat      

TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

20 kommenttia :

 1. Minulta taitaa loppua sanavarasto kesken, jotta voisin kuvata sitä kaikkea, mitä kauppahallit tuovat mieleeni ... kulinaristien mekka, makuelämysten basaari, ruokakulttuurin aarreaitta, runsauden sarvi jne. Kauppahallit ovat juuri niitä paikkoja, joissa haluan ehdottomasti käydä ja tutustua niiden tarjontaan makdollisimman hyvin. Kauppahalleissa on aistittavissa tunnelma, jota ei muualta tavoita. Ne ovat aivan vastustamattomia kaikkine tuoksuineen. Tarjoukset ja erilaiset tuotteet houkuttelvasti esille pantuna vetävät minua puoleensa kuin karhua hunajapurkille. Kauppahallit ovat myös mainioita heräteostospaikkoja, samoinkuin pikkuhoukutukset erilaislle makuelämyksille, laidasta laitaan. Ne ovat myös erinomaisia ruokailupaikkoja isompaan tai pienempään nälkään sopeutettenua, kaikkine herkkuineen. Kiitos Erja :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin totaalisen samaa mieltä! sitä paikallisväriä, niitä paikallisia makuja... kauppahallit ovat yksi suosikkohteitani matkoilla!

   Ex tempore-piknikit ovat monta kertaa hyväksi havaittu tutustua tarjontaan: tiskiltä tiskille, lempparit mukaan ja sitten johonkin läheiseen puistoon antimista nautiskelemaan <3

   Poista
 2. Todellakin kuuluvat! Miten hauska ja informatiivinen postaus. Ansiostasi Götenorg alkaa todella kiinnostamaan.

  VastaaPoista
 3. Olen niitä, jotka matkoillaan tahtovat kauppahalleihin, ja käytän myös paikallista kauppahallia todella paljon. Jännä tuo, että Kville on noinkin uusi kauppahalli. Muutenkin tarjonta vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tykkään noista kyllä ihan älyttömästi! ja onhan se kiva, että kauppahalleille riittää kysyntää niinkin paljon, että uusiakin syntyy!

   Poista
 4. Kauppahallit ovat ihania paikkoja, niissä on se tietty tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin on! niissä on ihan erilaista tehdä ostoksiaan <3

   Poista
 5. Vaikka yritystä vähän onkin, niin Helsingin kauppahalleilla olisi kyllä edelleen kovasti kirittävää... Ihanan oloisia paikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no joo... mutta kyllä Hakaniemellä on ihan erityinen paikka mun sydämessä :-) Mulla on siellä tutut myyjät ja hyvät valikoimat <3

   Poista
  2. Mäkin tykkään Hakiksesta jotenkin tosi paljon <3

   Poista
 6. Hei ihan loistoidea! Mäkin haluun mennä jossain kauppahallissa naimisiin! Kauppahalleissa on jotain tooosi ihanaa, sitä aitoa oikea tunnelmaa, juustoja, herkkuja, ahh<3 Ihanat kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kertoa, että niin Feskekôrkan layout kuin tunnelmakin on ehkä vähän eri kuin jonkun Hakaniemen hallin :-)

   Vaikka olisihan se avioituminen siinä Liha-Hakan porsaanmaksan ja kanansydämien keskellä varmasti elämys sekin :-D

   Poista
 7. Kauppahallit kertovat minun mielestäni paljon maan ruoasta ja tavoista. Lisäksi se tunnelma! Kauppahalleissa on ihana käydä reissulla. Nuo sinun kaikki kuvat olivat niin ihania!

  VastaaPoista
 8. Noissa vierähtäisi helposti monta hetkeä! Ihanat.

  VastaaPoista
 9. Jotenkin tosi makea rakennus tuo kalakirkkohalli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koko rakennus on jotenkin niin ihanan göteborgilaisen kummelivitsimäinen :-)

   Poista