keskiviikko 18. tammikuuta 2017

10 faktaa Göteborgista, tuosta Ruotsin Tampereesta


* * * 

Ruotsin länsirannikolla sijaitseva Göteborg on ihana kohde vaikka viikonloppumatkalle. Tässä 10 kiinnostavaa faktaa tuosta Ruotsin toiseksi suurimmasta kaupungista.

* * * 

Göteborg on vienyt sydämeni. Eikä se johdu pelkästään eräästä 178-senttisestä rauhanturvaajakomistuksesta - kyllä minä siihen kaupunkiinkin rakastuin. 


Kaupunkia halkovien kanaalien varrelle rakennettu Göteborg hurmaa helpostilähestyttävyydellään ja rennolla ilmapiirillään. Miksipä et siis valitsisi seuraavan viikonloppumatkasi kohteeksi tätä länsirannikon helmeä? Finnairin siivin lennät sinne suoraan alle puolessatoista tunnissa (menopaluu alk. 170 €). 

Tässä 10 faktaa kaupungista, joka antoi maailmalle mm. Volvon, maailman suurimman kanelipullan ja Håkan Hellströmin.Andalusian auringossa_Göteborg_Östra Hamngatan


1. Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin ja koko Pohjoismaiden viidenneksi suurin kaupunkiEtenkin sen kanaalien ympärille levittäytyvillä, pikkuputiikkien täyttämillä mukulakivikujilla tätä on kuitenkin liki mahdotonta muistaa. Kaupungissa on viehättävää, rannikkoruotsalaista piparkakkukylämäistä idylliä ja rento ilmapiiri.

"Göteborg on vähän niinkuin... Ruotsin vastine Tampereelle", nauraa kaupungissa asuva broidini. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Victoriapassagen


2. Göteborgilaiset vs. tukholmalaiset


Göteborgilaisten omalaatuinen murre ja huumorintaju vain vahvistavat tamperelaisassosiaatioita. 

Tukholmalaisten; göteborgilaisten verivihollisten mielestä kummassakaan ei tosin ole mitään hauskaa. "Ne ovat vain... kummallisia", tiivistää arvionsa Tukholmassa asuva kaverini. 

Halveksunta on tosin molemminpuolista: Göteborgaren mielestä "tukholmalaiset ovat itseään täynnä olevia, turhantärkeitä snobeja". 


Andalusian auringossa_Göteborg3. Göteborg on Ruotsin fikapääkaupunkiAh. Fika - tuo länsinaapurillemme niin rakas instituutio. 

Kyse ei ole pelkästään kahvipaussista, vaan yhdessä ystävien kanssa jaettu kahvikupponen ja kakkupala ovat yksi heidän rakkaimmista nautinnoistaan. 

Nautinnollisesta luonteestaan huolimatta perinteeseen tulee suhtautua ilmeisen vakavasti - olen kuullut ihmisten nousseen työyhteisöjensä silmätikuiksi ihan vain sen vuoksi, etteivät osallistuneet työpaikkansa kahvitunneille. 

Toisin kuin esimerkiksi Pohjois-Koreassa, ketään ei kuitenkaan ole tiettävästi lähetetty internointileireille moisen sosiaalisen skandaalin vuoksi.Andalusian auringossa_Göteborg_kanelipulla4. Göteborgista löytyy Euroopan suurin ostoskeskus Nordstan320 000 neliömetriä. 150 toimistoa. 180 liikettä. Ihan Göteborgin keskustasta löytyvää Nordstania rentouttavampaa paikkaa teini-ikäisten tyttöjen isille alennusmyyntien aikaan on vaikea keksiä...!Andalusian auringossa_Göteborg_keskusta


5. Göteborgin vaakunassa on virheGöteborgin vaakunassa komeilee kieltään ylpeästi esittelevä leijona, johon kaupungissa ei voi eri muodoissaan olla törmäämättä.

Leijona itsessään on heraldiikan voimakkain symboli, mutta Göteborgin leijonan kohdalla kummallista on sen positio. Normaalisti eläimet kuvataan heraldiikassa oikealle suuntautuneina, kun taas vasemmalle suuntaavien koetaan pakenevan. 


(Heraldiikan käsitys oikeasta ja vasemmasta poikkeaa meidän kuolevaisten ymmärryksestä.)

Alunperin kyse on siis todennäköisesti ollut virheestä (laita humanisti asialle ja tee itse perässä...), joskin göteborgilaisten mielestä heidän leijonansa on noin päin ollakseen valmis puolustamaan Ruotsia tuolloin sen itäisiä osia hallineita tanskalaisia vastaan.

Jotain kuningas Kustaa Aadolf II:n vuonna 1621 perustaman Göteborgin erityisasemasta maassa kuitenkin kertoo se, että se on ainoa kaupunki Ruotsissa, jonka vaakunasta löytyvät nuo koko maata symboloivat pyhät kolme kruunua. 


Andalusian auringossa_Göteborg_vaakuna6. Göteborgilaiset ovat meri-ihmisiä henkeen ja vereen


Ruotsin itärannikkolla, Pohjanmeren rannalla sijaitsevan Göteborgin asukkaat rakastavat mertaan. Göteborgaren mukaan "vasta täällä se oikea meri alkaa - sitä itärannikon (lue: Tukholman edustalla olevaa) lätäkköä ei sellaiseksi edes lasketa". 

Tämä näkyy niin kaupunkilaisten hillittömässä äyriäiskulutuksessa, kuin sen saatavuudessa. Täältä saa niin paikallisesti pyydettyjä ostereita kuin mustekalaakin (!!!). 

Yksi Göteborgin tunnetuimmista maamerkeistä onkin Konserttitalon edustalle vuonna 1927 pystytetty merenjumala Poseidonin patsas.


Andalusian auringossa_Göteborg_Poseidon


7. Göteborg on Pohjoismaiden Lontoo


Göteborgin tamperemaisuus ei tunnu olevan kovinkaan yleisesti tiedostettu fakta - sen sijaan kaupunki tunnetaan kyllä pikku-Lontoona. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Notting Hill


Tämä johtuu 1800-luvulla alkaneen teollistumisen kaupunkiin houkuttelemasta englantilais- ja skotlantilaisväestöstä. 

Monet heistä tekivät omaisuuksia Pohjanmeren yli suuntautuneella kaupalla ja heidän (englantilaisten nyt ainakin - skotlantilaisillahan on maine sellaisina Iso-Britannian laihialaisina...) lahjoitustensa ansiosta kaupunki sai niin kirjastonsa, yliopistonsa kuin sairaalansakin. 


Andalusian auringossa_Göteborg


8. Göteborg on vilkas kulttuurikaupunkiKaupungissa vuosittain järjestettävä Göteborg International Film Festival on koko Pohjoismaiden suurin elokuvafestivaali (hah! Mitäs siihen sanotte Tukholma!).

Tänä vuonna 40. kertaa vietettävän, tammikuun lopulla alkavan festivaalin lipunmyynti on juuri alkanut ja siellä saa maailmanensi-iltansa mm. eräästä kaarinalaissyntyisestä Touko Laaksosesta kertova Tom Of Finland-elokuva

Göteborgin sinfoniaorkesteri on koko Ruotsin kansallisorkesteri (aijai, Tukholma..) ja löytyy kaupungista myös (ehkä maailman rumimmassa oopperatalossa kotiaan pitävä) ooppera


Andalusian auringossa_Göteborg
Toim. huom. Kuvan rakennuksella ei ole mitään tekemistä tekstissä mainittujen syytösten kanssa

Lisäksi kaupunki on antanut maailmalle (ainakin Göteborgissa) käsittämätöntä suosiota nauttivan Håkan Hellströmin - maailman kovimman poptähden, josta kukaan ei ole Göteborgin ulkopuolella kuullutkaan. 


9. Göteborg on ruotsalaisen jalkapallon kehto


Ensimmäinen maassa koskaan pelattu matsi käytiin juurikin Göteborgissa vuonna 1892. Paikallisia joukkueita kaupungissa on kolme, joista kaksi UEFA Cup-mestaruuttakin voittanut IFK Göteborg on tunnetuin. 


Andalusian auringossa_Göteborg_IFK Göteborg


10. Göteborg on yksi Euroopan segregoituneimpia kaupunkeja

Ensimmäinen 1600-luvulla virallisesti Göteborgin asukkaaksi rekisteröitynyt henkilö oli itse asiassa hollantilainen. 

Maahanmuuttajataustaisten osa väestöstä on nykyäänkin melko korkea: arviolta 18 prosenttia suur-Göteborgin alueen väestöstä on syntynyt jossain muualla. 

Tuoreet tutkimukset paljastavat Göteborgin eri naapurustoista löytyvän ruotsalaisviranomaisten mukaan (ja heitähän ei helpolla hätkäytetä) hälyttävän paljon sympatioita uskonnollisia ääriliikkeitä kohtaan. 

Keskustassaliikkuja on toki täysin turvassa kanelipullineen ja katkarapuvoileipineen. Lähinnä levottomuudet näkyvät Angeredin, Bergsjön ja Biskopsgårdin lähiöissä, joista viimeksimainitussa paikalliset jengit ottivat päivä kotiinpaluuni jälkeen leikkisästi yhteen mm. käsikranaatein.


Olo olisi muuten entistäkin kevyempi, ellei broidini sattuisi asumaan juurikin tuolla... 


Andalusian auringossa_Göteborg_Byns Bistro


Bonuspallo: Ei göteborgilaisia myöskään turhalla vaatimattomuudella ole pilattu: kaupunki on omien sanojensa mukaan ainakin maailman parhaimman katkarapuvoileivän ja suurimman kanelipullan koti. 

Mm. näistä lisää seuraavissa matkaraporteissa!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan_Sofia         Tampere Finlaysonin tehdas


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

40 kommenttia :

 1. Eikä, nyt mun pitäis päästä Göteboriingin. Nämä sun matkapostaukset ovat vaan niin mukaansa tempaavia. Ihanalta ja tutustumisen arvoiselta kaupungilta kuullostaa tämä "Ruotsin Tampesteri". Aah äyriäisiä, kanaaleja yms. Mitenhän mä pääsisin äkkii eläkkeelle tai lottovoittajaks, lähtisin heti kiertää maailmaa. Voihan hyvin ja mukavia reissuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi miten ihana kuulla, muru <3 aina kiva saada sut mukaan!

   Poista
 2. Mä olin Göteborgissa joskus vuonna 2003-Mentiin purjeveneellä Götakanaalia pitkin Tukholmaan,ja maisemat oli upeat,nukkuminen sen sijaan oli paatilla tosi epämukavaa. Göteborgia ehdittiin ihastella parin päivän ajan,ja on se tosi nätti kaupunki:) P.S. Tel Avivissakin on Fika,ruotsalaisten perustama leipomo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Göteborg on kyllä ihana. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo...

   Muistankin tuon Fikan :-) Korvapuusti ei välttämättä ole se mu juttuni, mutta onhan ne hellyttäviä <3

   Poista
 3. Olipa kova postaus! Göteborg on kiinnostanut jo pidempään, tästä sai hyvin vinkkiä mitä odottaa :)

  VastaaPoista
 4. Taas sinä onnistuit tempaisemaan minut mukaan matkallesi. Tällä kertaa Göteborgiin, tuohon kanavien kaupunkiin, jonka läpi olen kerran hätäisesti ajanut olosuhteiden pakosta. On tosi hienoa nauttia parhaista kohteista valikoituna, jotka jäivät tuolloin näkemättä ja kokematta. Kummallista kyllä näkymät toivat mieleeni Irlannin pääkaupungin Dublinin rakennuksineen ja pikku siltoineen, jossa merikin on lähellä. Viihtyisin varmasti tuolla kahviloiden ja kanelipullien kaupungissa, kuin myös jättimäisten katkarapuvoilepien koukuttamana. Rannikkokaupungin merenkulku ja kaupankäynti sekä siirtolaisuus naapurimaiden kesken tulevat selkeästi esille aika monelta nurkalta katsottuna, heraldiikan leijonasta lähtien. Jellona hieman huvitti, samoin katsantasuunta, vertailukohteena tietysti Suomen vaakuna. Kukahan täällä rakkaassa Scandinaviassa on oikein alkuperäisasukas? Taidetaan olla maahanmuuttajia kaikki enempi tai vähempi ja siitä ei ota selkoa kuin DNA-tutkimus kunkin juurista. Entisenä faitterina minua lämmitti ajatuksesi rauhanturvaajia kohtaan, olenhan minäkin YK-lääkintävääpeli vuosimallia 1986 - 88, nykyisellään kriisinhallintaveteraani ja oikein puolustusministerin lähettämällä ID-kortilla tunnistettavissa. Kallistan kulttuurille ... Skål på den saken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sotilasperheestä itsekin tulevana arvostukseni teitä kohtaan jotka tuota työtä teette, on niin kova ettei siihen sanoja löydy <3

   Jännä tuo Dublin-assosiaatio, eipä tullut itsellä mieleen! Kiitos kun olet mukana ja tarinoillasi avarrat minunkin maialmaani!

   Poista
 5. Hauska postaus ja miten hellyyttävät nuo kiikkustuolit olikaan! Lämminhenkinen fiilis jää päällimmäiseksi kyseisestä kaupungista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on ihana kuulla, sillä juuri sitä GBG onkin <3

   Poista
 6. Toi ostoskeskus kuulostaa ihan painajaiselta :) Muuten näyttää ja kuulostaa kivalta kaupungilta. Viime kesän scandinaavian kiertue ei sinne ihan osunut, joten pitää seuraavalla kerralla pistäytyä. Jos vaikka pääsisi Volvon tehtaillakin käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Göteborg on todella leppoisa kaupunki, jonka soisi useammankin ihmisen löytävän!

   Poista
 7. Enpä olisi muuten tiennyt, että Göteborg on noin iso. Ehkä se voisi olla ihan varteenotettava vierailupaikka.

  VastaaPoista
 8. Onpa upea, kaupunki siis ainakin, mieluusti siitä rauhanturvaajastakin olisi nähnyt kuvan. ;)

  Vaan nyt nousi ihan kyynel silmäkulmaan tätä lukiessa. Entinen, ruotsalainen pomoni osti läksiäislahjaksi Håkan Hellströmin CD:n ja sanoi sen aina muistuttavan minusta. Jotenkin Ruotsi ja kaikki vaan tulvahti mieleen.

  Göteborgilla ja Tukholmalla taitaa olla jotakuinkin samantyyliset välit kuin Turulla ja Helsingilllä. Molemmat omalla tavallaan kauniita, turha siitä on kiistellä kumpi on kauniimpi. :)

  - Gia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin no... rauhanturvaajan kanssa tilanne on ajautunut selvitystilaan... :-/ aika näyttää, noustaanko tästä.

   Hkan Hellström! Joku on kuullut Håkan Hellströmistä :-)

   Molemmilla kaupungeilla on ehdottomasti puolensa. Göteborgin maanläheisyys ja rentous teki kyllä kotinsa minun sydämeeni <3

   Poista
 9. Tosi hauskasti ja osuvasti kirjoitettu juttu Göteborgista! Ja niin totta! Kaupunki on hurmannut minut monella tapaa, ei tietty vähiten siksi, että poikani asuu ja opiskelee siellä, siksi siellä tulee käytyä usein. Monelle suomalaiselle vieras kaupunki, mutta suosittelen tutustumista. Etenkin keväällä ja kesäisin aivan ihana kaupunki, myös läheinen saaristo näkemisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että teki kunniaa <3 Se saaristo on tähänastisilla reissuilla jäänyt vielä kokematta... toivottavasti sinnekintulee vielä päädyttyä!

   Poista
 10. Kiva kuulla tästä kaupungista. Itse kun olen joskus pohtinut, että onko siellä mitään. Ollaan joskus läpkulkumatkalla Tanskaan pistäydytty kaupungissa muutaman tunnin ajan. Silloin ei juurikaan jäänyt mieleen mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi on! Vaikka mitä! Slottskogenin iso puisto, josta löytyy mm. pieni eläinpuisto sekä kirkkaina iltoina kierroksia tarjoava observatorio, lukuisia ihania ravintoloita ja kahviloita, Universeumin tiedekeskus, hurmaavia pikkuputiikkeja...

   Poista
 11. Pullat näkyivät kyllä katukuvassa! Saisiko olla 11. fakta - Göteborgin saaristo on mahtava ja sinne pääsee helposti myös julkisilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo saaristo on saanut niin paljon ääniä että pakkohan sinne on päästä!

   Poista
 12. Ei paha, paitsi käsikranaatit, se on hyvin paha. Mutta eikös se ole rauhanturvaajalle sopiva ympäristö. Jotenkin kun ajattelee ruotsalaisia ja heidän kulttuuriaan, niin tosi iso kanelipulla sopii siihen. Minua tietysti kiinnostaa nuo kolme kruunua ja pidän sitä hakaristiin verrattavana vihasymbolina, mutta halusin kuitenkin ottaa selvää, tarkoittaako se Ruotsia, Suomea ja Puolaa. Siitä on erilaisia teorioita, mutta niissä on esitetty, ettei Suomi olisi yksikään niistä kruunuista, vaan Norja ja Tanska. Silti on vähän omistuista leveillä vaakunalla, jossa esitetään hallinnollisia pyyteitä naapurikansoja kohtaan. Siinäpä keskustelua ruotsalaiselle kahvihetkelle, perrrkele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tajusinpa juuri, etten edes tiedä mitä nuo kolme kruunua symboloivat!

   Poista
 13. Siis apua, heraldiikassa vasen on oikea ja oikea on vasen? Tuo leijonahan on ihan selkeästi oikealle päin suuntautunut... vai? :D Göteborgissa pitäisi kyllä poiketa. Viime talvena tutustuin sentään Karlstadiin aika tehokkaasti! Mutta surullista tuo väestön jakautuneisuus ja ääriliikkeiden sympatisointi, to say the least.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onhan se ikävää, mutta ei tuo todellakaan mikään sotatanner ole :-)

   Poista
 14. Tykkään Tampereesta, joten ehkä tykkäisin sitten myös Göteborgista. Varsinkin, jos kerran sieltä saa ostereita ja mustekalaa, loistavaa! Ja kahvittelun arvostamisesta Göteborg saa pisteitä myös :) Tosi ikävää kuultavaa nuo levottomuudet kyllä.

  VastaaPoista
 15. Vaikuttaa kyllä tosi kivalta kaupungilta, matkakuumehan tässä tuli! Länsinaapurimme on aika vieras minulle, vaikka olisi niin oiva viikonloppukohde lentämällä!

  VastaaPoista
 16. Aaah, siis minun on ihan pakko päästä käymään Göteborgissa piakkoin! Olen suunnitellut reissua koko tämän kaksi vuotta, mitä olen Köpiksessä asunut, mutta en ole vieläkään saanut aikaiseksi... Ehkä nyt keväällä olisi vihdoin korkea aika :) Ja hei, mun käsittääkseni koko muu Ruotsi pitää tukholmalaisia "itseään täynnä olevina, turhantärkeinä snobeina" :D

  VastaaPoista
 17. 10 vuotta sitten kaupungissa käyneenä en voi sanoa muistavani sieltä mitään muuta kuin ihanat vaatekaupat ja letkeän tunnelman. Sen jälkeen olenkin usein miettinyt sinne palaamista, mutta nykyään reissun keskiössä olisi varmasti paljon muutakin kuin nuo alennusmyynnit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. letkeä se onyhä tänäänkin :-) seuraavaksi tulossa on ravintolavinkit, nuo omat suosikkini <3

   Poista
 18. Göteborgissa haluaisin käydä. Ruotsia haluaisin muutenkin nähdä enemmän. Se on niin lähellä, mutta silti sitä on tullut nähtyä todella vähän. Vielä joskus se on roadtripin aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sepä se. Toivon todellakin, että edessä on vielä monta reissua Göteborgiin...

   Poista
 19. Tampere on kiva, joten ehkä tykkäisin myös Göteborgista. En ole siellä koskaan käynyt eikä se nyt totta puhuen kovin paljoa houkuttele, mutta jos joskus niille kulmille eksyn, niin pidän tämän postauksen mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivottavasti vinkeistä on apua jos sinne päin joskus päädyt!

   Poista
 20. Kävin itse Göteborgissa ensimmäisen ja tähän asti ainoan kerran joskus n. 10 vuoden ikäisenä. Ehkä parhaiten kaupungista onkin jäänyt mieleen sen huvipuisto, ihana Liseberg. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. veikkaan että nyt se voisi viekoitella jollain muullakin... :-)

   Poista