lauantai 28. tammikuuta 2017

SK Mat & Människor - Michelin-tähden ravintolalöytö Göteborgissa


* * * 

Michelin-tähdelläkin palkittu SK Mat & Människor on yksi Göteborgin ravintolahelmistä, joka hemmottelee foodien kaikkia aisteja.
* * * 

Tuoreimman Göteborgin ehdottomaksi suosikkiravintolalöydöksi nousi niin White Guide Nordicin kuin rengasmiehen reittioppaankin (yksi tähti) noteeraama SK Mat & Människor

Viimeiselle illalle saamamme pöytävaraus osoittautui yhdeksi koko reissun kohokohdista. Ja tämä siitäkin huolimatta, että Göteborgaren kanssa sukset menivät niin huolella ristiin, että viimeistä ehtoollista vietettiin käytännössä mykkäkoulun vallitessa. 


Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor



Ravintolakokemuksen maksimaaliseen onnistumiseenhan vaaditaan paitsi niin ravintolan (tunnelman, keittiön ja salihenkilökunnan) panos, myös se, että itse on oikeassa mielentilassa. Nyt sitä ei todellakaan ollut, mutta siitäkin huolimatta ravintola hoiti oman leiviskänsä niin erinomaisen onnistuneesti, että ateria teki vaikutuksen. 

Erityisen onnistuneen kuinaristiristirekikohteen paikasta tekee sen intiimin; vain 42-paikkaisen ruokasalin keskellä sijaitseva avokeittiö, jossa annosten valmistumista pääsee seuraamaan aitiopaikalta. 

Jos haluaa itsekin päästä hommiin, onnistuu sekin: Chef's Table- illallisella jopa 12 hengen ryhmät pääsevät etukäteisvarauksella kokkaamaan illallisensa yhdessä kokkien kanssa. Kotiinviemiseksi saa niin ravintolan esiliinan, diplomin... kuin illan aikana kokattujen ruokalajien reseptit.

Kelpais mullekin!


Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor


Niinkuin on oikeutettua odottaakin, yksityiskohtiin on kaikessa kiinnitetty huomiota. 

Kaikki on tyylikästä ja loppuun saakka hiottua, mutta silti viihtyisää. Sitä tämän tason ravintoloihin mielikuvissa turhan usein liitettyä ahdistavaa pönötystä ei täällä tarvitse pelätä. 

Eikä sitä, että joutuu kurvaamaan kotimatkalla Mäkkärin kautta. 



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor



Itse menussa painopiste on sesonginmukaisissa ruotsalaisissa raaka-aineissa: paikallisesti pyydettyä mustekalaa, fasaania Skoonesta ja muikunmätiä Perssonin veljeksiltä Piteåsta. 

Erikseen ei tullut kysyttyä, olisiko tarjolla kasvisvaihtoehtoja, mutta lista itsessään oli varsin lihapainotteinen. Tämänhetkiseltäkään menulta ei juustovalikoiman lisäksi näyttäisi löytyvän kuin yksi vegeannos. 

11 ruokalajista koostuvan ruokalistan lisäksi tarjolla on joko neljän, kuuden tai kahdeksan ruokalajin tastingmenu (62€/ 75€/89 €). 

Viineissä painopiste on vanhassa maailmassa; suuri osa valikoimasta on vielä luomuakin. Viinipaketeissa on tarjolla joko normaali- tai premiumversio, joka pitää sisällään myös normaalisti vain pullottain myytäviä erikoisuuksia (hinnat 41/ 62€, 62€/92€ ja 84€/116€).


Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor


Koska tastingmenut tarjoillaan vain koko pöytäseurueelle, päädyimme neljän ruokalajin kattaukseen...

...kunnes bongasin kuuden ruokalajin listalta mustekalaa. Ruokalajien vaihto ei käynyt päinsä, mutta saimme lisättyä sen omaamme kasvattaen näin illallisemme viiteen ruokalajiin. 

Ensimmäisenä vuorossa oli palvattu ja pinnalta paistettu naudan sisäfilee rakuunamajoneesilla, retiisillä, ruotsalaisella omenalla ja paistetusta sipulista ja leivänmuruista koostuvalla rapealla crispillä.

Herregud, mikä aloitus. 



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor



Lihalla jatkettiin: seuraava annos oli naudan etuselkää puolukoilla, rapeilla keltajuurilastuilla, tuorejuustolla ja pikkelöidyillä sienillä. 

Utmärkt. Niin ihanan lempeää ja lohdullista. Tässä vaiheessa itku alkoi jo kummasti tyrehtyä.



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor


Sitten pöytään kannettiin sitä kotoperäistä mustekalaa, mustalla valkosipulilla, grillatulla tomaatilla, fenkolilla, inkiväärillä ja äyriäisvaahdolla. 

Oj, då. Loistava annos - upeasti kypsennetty mustekala ja hienoja, vahvoja makuja, joita äyriäisvaahdon täyteläisyys tasapainotti.

Hymy alkoi nousta kasvoille väkisinkin ja kuin itsestään pyrki katse karkaamaan vastaapäätä istuvaan seuralaiseenkin. Tai no, ainakin hänen lautaseensa siltä varalta, että sieltäkin löytyisi vähän rääppiäisiä.



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor



Kala-annos (paistettua ja savustettua silokampelaa kermamuhennetulla purjolla, mausteisella paahdetulla porkkanalla ja sitruunalla ja ruskistetulla voilla tuunatulla paistoliemellä) oli omintakeinen.

Annos sai aikaan hassunkummallisen Liisa Ihmemaassa-efektin: silmät sanoivat yhtä, järki toista ja makuaisti jotain ihan muuta.

Porkkanaa esimerkiksi ei olisi porkkanaksi uskoakaan -sen rakenne ja maustehunnutus antoivat sillekin jotenkin ... lihaisan loppusilauksen. Vaan aloinpahan ymmärtää, miten tuo vaatimaton vihannes taipuu niin kylmäsavuloheksi (tsekkaa porkkalan ohje vaikka Hannan Sopasta!) kuin nakiksikin (porkkanakin reseptin löydät puolestaan Appelsiineja ja Hunajaa-blogista)!

Olen liki 100-prosenttisen varma, että tarjoilija kertoi tuon paistoliemen olevan häränhäntälientä ja siltä se kyllä tummassa umamisuudessaan maistuikin. Kalaan, ja etenkin sen kevyeen savuisuuteen yhdstettynä yhdistelmä oli hämmentävä: vaikka silmät vakuuttivat lautasella olevan kalaa, oli suun aistima makukokonaisuus niin syvän lihaisa, ettei enää tiennyt, kumpaa uskoa. 



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor


Kuten kaikki muukin tähän mennessä, oli jälkiruoka yhtä silmiä hivelevää kontrastien ja tekstuurien juhlaa. 

Tyrniä, haudutettua omenaa, vaniljajäätelöä, ruskistettua voita (!!!), marenkimurua ja lämmintä karamellikastiketta. 



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor



Yhdellä oluella ja kolmella viinilasillisella (italialaista Pinot Neroa, joka kantoi onnistuneesti läpi koko aterian) hintaa illalliselle kertyi pari euroa alle 200€. Kannattiko? Absolut!

(Siitä mykkäkoulusta yritetään tosin valmistua yhä vieläkin...)



Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor_keittiö


* * * 

SK Mat & Människor
Johannesbergsgatan 24
41255 Göteborg

+46 31 81 25 80
mail@skmat.se

* * * 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Göteborg_Scandic Rubinen_huone_Superior Sleep         



TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!



Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

16 kommenttia :

  1. "Kyyneleet pyyhi silmistäis" lauletaan jossain laulussa ja joku Porilainen sanos, jot: "äl mökötä ennä, pan vähä paremmmaks." Jopa minäkin ymmärsin jotain noista ripellyksistä, joista löytyy tuttuja aineksia minunkin keittiöstäni, mustekalaa lukuunottamatta. Täytynee tsekata nuo Jaelin reseptitkin uudestaan. Nostan taas maljan sinulle ja laitan sen punkun Riedelin jalattomaan (pikariin) lasiin, josta se maistuu jostain ihmeen syystä aika hyvältä. Euron kuvat silmissäni aion nautiskella kylmäsavustetun ja rosepippurilla maustetun lohisiivun väinämöisen palttoon napin päällä, tarzan kastikkeen kera. Toisena ronkin haarukallani tarjottimelta itse tekemääni pastrami-hirven paperin ohuita lastuja. Skål! :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuollainen jalaton lasi saattaisi toimia minunkin keittiössäni - jostain syystä ne jalalliset tuppaavat ystävien kädessä aina maagisesti rikkoontumaan... :-)

      Sun herkut kuulostaa ihanilta (kuten aina!) - kelpaisivat täälläkin <3 Ihanaa viikonlopun jatkoa!

      Poista
    2. Voisin vaikka tarjota herkkuja tilaisuuden tullen tai viedä kesällä ongelle ahvenia narraamaan veneestä, bonuksena nokipannukahvit ... XD. Nuo Riedelin lasit sain lahjaksi, kun en itse raaskinut ostaa :) https://www.stockmann.com/product/o-cabernetmerlot-viinilasi-2-kpl/1170564881
      Huppelissa oleville vieraille olen tarjonnut juomat teräsmukista!

      Poista
    3. teräsmuki! tuohan on nerokasta :-) olen itse miettinyt sellaisia muovisia lasten nokkamukeja :-)

      Poista
  2. Että sitten voikin heti näin aamupalan jälkeen tulla nälkä. Tai ainakin mieliteko. Ihania yhdistelmiä!

    VastaaPoista
  3. Olipa hieno ateria,nu blev jag så hungrig.Ja tsemppiä mykkäkouluongelmaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Det var helt suveränt - till och med att se de där bilderna gjorde mig så lycklig.

      Toivon tosiaan tämän tilanteen ratkeavan pikapuoliin... jaksaminen on ollut niin vähissä, etten ole saanut vastattuakaan siihen sun s-postiin... <3

      Poista
  4. Miten ihmeessä sun seurassa voi pitää mykkäkoulua? Onneksi ruoka kuitenkin puhutteli eikä tullut yksinäistä :) Väärä kaveri sanon minä!

    POK Darling ja kalaisampia vesiä kohti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mykkäkoulu oli molemminpuolista - katsotaan jos tästä selvittäis vähän avarammille vesille.. en minä ihan hevillä olisi itse kalaa vielä vaihtamassa... x

      Poista
  5. Tuo Chef's Table kuulostaa ihan mahtavalta niin kuin koko ateriakin - sitä mykkäkoulua lukuunottamatta. Onnea äänenetsintään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ainoastaan miedän kaltaisemme ihmiset olisivat valmiita jopa maksamaan oman ruokansa kokkaamisesta :-)

      Poista
  6. Toi on niin kauheeta, jos menee hyvä dinner mököttässä. Toisaalta joskus, jos ruoka on ihan superhyvää, ei enää voikaan mököttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli niin hyvää, että pelasti illasta kaiken, mitä pelastettavissa oli <3

      Poista
  7. Been there done that! :D Meillä oli viimeksi Kroatiassa kauhea perheriita saaren ehkä kauneimmassa ravintolassa. Mutta riita ei aina katso aikaa ja paikkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kriisi ei aikaa tai paikkaa näköjään katso...

      Poista