tiistai 10. tammikuuta 2017

Hyvää ja halvalla: viinimatkailijan Bulgaria on butiikkiviinitiloja ja loistavaa roséviiniä


* * * 
Viinimatkalle Bulgariaan? Mikä ettei! Bulgaria on yksi kiinnostavimmista nousussa olevista viinimaista, joka yllättää etenkin roséviinien tasollaan. Nappaa tästä vinkit, mitä juoda ja missä!


* * * 


Bulgaria on yksi mielenkiintoisimpia nousussa olevia viinintuottajamaita, mutta viiniteollisuudella on maassa varsin pitkät perinteet. Viininvalmistuksen taidon toi mukanaan yksi ensimmäisistä, tuhansia vuosia sitten Bulgariaan asettuneista kansoista: traakialaiset. 

Noista ajoista saakka viini on ollut olennainen osa paikallista kulttuuria. "Ei se viinimme välttämättä aina kovin hyvää ole ollut", hymähtää oppaamme. "Mutta niin halpaa se on ollut, että köyhilläkin on ollut siihen varaa!"

Bulgarialaiset itse jopa väittävät Dionysoksen, kreikkalaisen viininjumalan, olleen todellisuudessa bulgarialainen ja tulleen vain adoptoiduksi Kreikan pantheoniin. Kuka tietää - kyseisen jumaluuden alkuperä kun on vähintäänkin kummallinen jopa kreikkalaisessa mittakaavassa: vaikka hänen isänsä oli itse pantheonin pääjumala Zeus, oli hänen äitinsä ihan tavallinen kuolevainen. 

Maa jakautuu viiteen pääasialliseen viinialueeseen, joista juuri Plovdivin ympäristöön levittäytyvä, viinitiloja vilisevä Traakian laakso on viinimatkailuun kaikista ihanteellisin: alle 100 kilometrin säteellä löytyy viinitiloja kymmeniä.

Vuoteen 1986 Bulgaria oli itse asiassa (luonnollisesti Ranskan jälkeen) maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa. Kommunismin aikana tuotanto kuitenkin hiipui, mutta Neuvostoliiton ja sitä seuranneen sosialismin romahtamisen jälkeen viinitilat yksityistettiin ja elinkeino alkoi hitaasti elpyä. 

Etenkin EU:iin liittymisen jälkeen maahan viranneilla tuilla on saatu lyhyessä ajassa huomattavia parannuksia ja uusia, kiinnostavia butiikkitiloja on syntynyt jo runsaasti. 


Andalusian auringossa_viinikartta_BulgariaAlkuperäisrypäleitä maasta löytyy yli 40, joista punaiset Mavrud ja Nebbiolon sekä Syrahin risteytys Rubin ovat yleisimmin käytetyt. Melnik taas oli aikoinaan jopa niin suosittua, että itse Winston Churchill tilasi sitä vuosittain satoja litroja. Valkoisista eniten käytetty on Dimyat, josta tehdään myös varsin kelpoa paikallista brandyä.

Laatuviinien tuotanto keskittyy kuitenkin muualta tuotuihin rypäleisiin: punaisissa pääosin Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah-sekoituksiin ja valkoisissa Chardonnayhin ja Sauvignon Blanciin. 

Reissun ehdottomasti suurimmaksi yllättäjäksi nousevat kuitenkin bulgarialaiset rosé-viinit: parempiin olen törmännnyt vain Provencessa.  


Andalusian auringossa_rypäleet_viinimatkalla Bulgariassa


Halpaakin viini on (tai no, missäpä se ei sitä olisi suomalaiseen hintatasoon pakon edessä tottuneelle?) - etenkin se, mitä paikalliset ostavat suoraan tiloilta viiden litran kanistereissa noin euron litrahintaan. 

Taso vaihtelee paikasta toiseen, mutta etenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana bulgarialaisten viinien laatu on noussut vauhdilla ja on noteerattu jo kansainvälisestikin. 

Arvostettu Concours Mondial de Bruxelles - viinikilpailu pidettiin viime vuonna itse asiassa juurikin Plovdivissa. Andalusian auringossa_viinimatkalla BulgariassaAloittaessamme viinitilakierroksemme on viimeistenkin rypäleiden sadonkorjuu maassa juuri päättynyt. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_sadonkorjuu


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_viinitila


Medi Valley Winery


Kuten sen ympärille levittäytyvät jylhien vuoristomaisemien perusteella saattaa arvatakin, on Medi Valley koko Bulgarian korkeimmalla sijaitseva viinitila. Tunnin ajomatkan päässä Sofiasta etelään sijaitsevasta Smochevon kylästä löytyvä Medi Valley Winery kohoaa myös yhdeksi koko reissun suosikeistani. 

Vuonna 2007 avattu viinitila on avoinna vierailijoille joka päivä - lisää tietoa löydät täältä

Nykyaikainen ja siisti rakennus tarjoaa vierailijalle paljon tietoa alueen viinihistoriasta sille omistetun galleriankin muodossa. Kiinnostavuutensa lisäksi paikka on erinomainen kohde myös hintatasonsa vuoksi: tastingien hinta alkaa muutamasta eurosta. Viinejä voi ostaa mukaan talon puodista ja niidenkin hinnat lähtevät alle viidestä eurosta. 


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Medi ValleyViinitilan käyttämät rypäleet ovat Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Merlot sekä Cabernet Sauvignon. Talon portfolio koostuu kolmesta linjasta: A Good Year- perusviineistä,  Incanto- nimeä kantavasta premiumvalikoimasta sekä vuonna 2014 lanseeratusta, näiden kahden väliin sijoittuvasta Excentric Incanto-lajitelmasta. 

Näistä viimeksimainitusta löytyvät myös omien viljelmien ulkopuolelta ostetuista rypäleistä valmistetut 100-prosenttiset Mavrud, Viognier sekä Rubin.

Kaikki talon punaviinit kypsyvät 12 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä - bulgarialaisia ei käytetä, koska niiden laatu vaihtelee talon mukaan liikaa vuodesta toiseen. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Medi ValleyTalon Mavrud poikkeaa kuivuudessaan ja raskaudessaan niin paljon perinteisen Mavrudin vähän geneerisestä, pehmeästä tyylistä, ettei sitä ole Mavrudiksi tunnistaakaan. Niinpä se ei ole löytänyt yleisöään niin Bulgariassa kuin kansainvälisilläkään markkinoilla.

A Good Year-sarja on tastingin todellinen yllättäjä: niin hennolla savuisuudellaan sekä trooppisella hedelmäisyydellään huumaava Chardonnay 2015 kuin upean tasapainoinen Rosé (55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5 % Syrah) päätyvät kotiinviemisiksikikin. 

Tuo rosé on yksiä parhaita koskaan juomiani!Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Medi ValleyJos muuten olet liikenteessä täällä päin, kannattaa reissu ehdottomasti yhdistää vierailu läheiseen Rila-luostariin - yhteen Bulgarian UNESCOn maailmanperintökohteista!


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Medi Valley


Starosel


Alle kahden tunnin ajomatkan päässä Sofiasta Traakian laaksoon päin löytyy puolestaan Staroselin viinimatkailukeskus, joka on edullinen  ja monipuolinen kohde aloittelevalle viinimatkailijalle. 

Esimerkiksi kahden hengen huone on viikonpäivästä riippuen 45 €/ 52€/ yö ja hintaan sisältyy ihan kaikkien fasiliteettien käyttö. Pelkkien tastingkierrosten hinnat vaihtelevat reilusta 3 eurosta 15 euroon. 


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_viinitarha_StaroselKompleksi pitää sisällään niin hotellin, kylpylän, ulkouima-allasalueen ja ravintolan.

Niin, ja sen viinitilan. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_StaroselStaroselin puitteisiin on panostettu, joskin kierroksen vetäneen miehen maneereista päätellen ("tiedättekö miten viiniä maistetaan?") opastettavina on ilmeisesti yleensä ei-kovinkaan-aiheeseen-vihkiytyneitä vierailijoita. 

Muinaista Kreikkaa henkivä tasting-rotunda on toki vaikuttava (Disneyworld Winelover Edition-tyyppisellä tavalla), mutta esimerkiksi sen hämäryys tekee siitä kaikkea muuta kuin ihanteellisen esimerkiksi viinin värin analysointiin. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_tasting_StaroselRavintola taas on... no, bulgarialainen. Hinnat eivät hirvitä ja vatsansa saa takuulla täyteen. 

Paikan nettisivu ei ole kansainväliselle matkailijalle tosin kovinkaan käyttäjäystävällinen, sillä kaikki informaatio löytyy vain bulgariaksi. 

Onneksi on Google Translate.Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_ravintola_Starosel


Bessa Valley


Ognianovon kylässä lyhyen ajomatkan päässä Staroselistä Plovdivin lähellä (n. 150 kilometriä Sofiasta) sijaitseva Bessa Valley hurmaa niinikään sen ympärillä avautuvilla maisemillaan. 

Rhodope-vuoriston läheisyydessä sijaitsevien viinitarhojen korkeus merenpinnasta yhdistettynä savesta ja kalkkikivestä koostuvaan maaperään tuottavat hapokkaita ja mineraalisia viinejä.

Kiinnostavaa kyllä, viljellyt rypäleet koostuvat pelkästään punaisista lajikkeista: Merlotista, Syrahista, Petit Verdotista sekä Cabernet Sauvignonista. 

Terävän puolukkaisesta bukeestaan huolimatta pehmeydellään yllättävää Merlotia lukuunottamatta viinit ovat varsin kuivia ja tuhteja - ehdottomasti parhaimmillan ruoan kanssa. 

Viinitila on avoinna maanantaista perjantaihin. Tastingkierrosten hinnat alkaen 10€/ hlö (min. 10 hlöä) tai VIP-pakettina (min. 5 hlöä) 25€/ hlö.

Lisää tietoa löydät täältä.


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Bessa ValleyViinitilan tarina alkaa vuodesta 2001, jolloin sitä ympäröivän alueen hankki omistukseensa yli 800 vuoden viininviljelykokemuksen omaavan von Neippergin aatelissuvun nykyinen päämies: kreivi Stephan von Neipperg. 

Entuudestaan hänellä on kuusi viinikellaria Bordeaux'ssa. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Bessa Valley140 hehtaarin viiniviljelmät tuottavat vuosittain 550 000 - 650 000 pulloa viiniä, joista 80 prosenttia menee vientiin (pääosin Iso-Britanniaan, Keski-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan). 

Syynä tähän on mm. hinta: esimerkiksi portfolion lippulaiva Enira Reserva (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah) maksaa n. 25€, joka Bulgariassa vastaa lapsen kuukausittaista päiväkotimaksua. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_tasting_Bessa Valley


Villa Yustina


On jo ilta kaartaessamme viinitilan pihaan. Vielä hetki aikaisemmin ympäröivän Rhodope-vuoriston huiput purppuranpunaiseksi kullannut aurinko on ehtinyt laskea ja ensimmäiset tähdet syttyvät yllämme kaartuvalle tummalle taivaalle. Jostain kantautuu vaimeana kylän koirien haukuntaa. 

Läheisten laidunten tuoksu sekoittuu ilmassa leijuvaan herkulliseen grillin aromeihin. Syy löytyy sisäpihalta, jossa Josif hymyilee leveästi ja viittoilee lähemmäs avotulella vartaassa kypsyvää kokonaista karitsaa. 

Tervetuloa Villa Yustinaan, toiseen Bulgarian viinikierroksen suosikkiini!


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Villa YustinaSiinä, missä muu maailma juhlii helmikuun 14. romanttisen rakkauden suojelupyhimyksen Valentinuksen päivänä, tunnetaan päivä Bulgariassa (ja joka ikisen sinkkkutytön kalenterissa...) viinin päivänä. 


Silloin tästä suihkulähteestä kerrotaan virtaavan veden sijaan viiniä.


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Villa Yustina26 kilometrin päässä Plovdivista sijaitsevasta Ustinan kylästä löytyvä Villa Yustina on yksi maan kymmenistä butiikkitiloista. Syitä, minkä vuoksi paikka kannattaa ottaa viinikierroksen kohteeksi on monia: mahtava henkilökunta, kiinnostavat viinit sekä erilaiset, mm. Rhodopen alueen ruokaa ja viiniä yhdistävät teematapahtumat (4 ruokalajin ateria viineineen n. 20€).

Tänne voi myös huoletta unohtua pidemmäksikin aikaa, sillä tilalta löytyy oma guesthouse (2 tastingiä sisältävä yö neljältä hengeltä reilu 150 euroa, pelkkä yöpyminen reilun satasen. Pelkkien tastingien hinnat alkavat n. 6 eurosta/ hlö). 

Lisää tietoa löydät täältä.Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Villa YustinaVasta 2006 perustetun talon portfolio koostuu kolmesta linjasta: Villa Yustina-, 4 seasons-, sekä Monogram- nimisestä premiumvalikoimasta. 

Käytetyt rypäleet ovat valkoisissa Traminer, Semillon sekä Sauvignon Blanc, punaisissa Pinot Noir (ai että miksikähän tästä tulikaan suosikkini?), Merlot, Cabernet Franc sekä Cabernet Sauvignon. Niitä natiivirypäleitä löytyy täälläkin vain yhdestä viinistä: Monogram-sarjan Mavrud-Rubin-blendistä. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Villa YustinaEdellämainitusta Mavrud-Rubinista löytyy kompleksisuutta, johon harvoin näissä blendeissä törmää. 

4 Seasons-sarja osoittautuu kuitenkin kokoelmaksi toinen toistaan kiehtovampia viinejä. Kotiin lähtee niin Spring (koska se ei voi tulla tarpeeksi aikaisin!), jossa Semillon tasapainottaa Sauvignon Blancin minulle yleensä liialliseksi yltyvää herukkaisuutta, Autumn (koska Pinot Noir) sekä Cabernet Franc, josta löytyy niin savuisuutta, pippurisuutta, marjaisuutta kuin mokkaakin. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Villa Yustina


Dragomir


Vain muutaman minuutin ajomatkan päässä Plovdivista sijaitseva Dragomirin butiikkiviinitila on erikoinen tuttavuus jo kokonsakin vuoksi: pienempää en ole nähnyt.

Kahden enologin yhteisestä unelmasta syntynyt viinitila on ottanut tehtäväkseen mullistaa bulgarialaisen viinin ja varsin persoonallinen heidän otteensa onkin. 

Rypäleet ostetaan talon ulkopuolelta huolellisesti valikoiduilta tuottajilta ja vuosituotanto jää noin 60 000 pulloon. Suurin osa täälläkin menee vientiin - Bulgariasta Dragomirin viinejä löytyy vain erikoiskaupoista ja huippuravintoloista.

Omistajiensa intohimo bulgarialaiseen viiniin näkyy myös siinä, että viinit ovat pääasiassa blendejä, joissa muualta tuotuja rypäleitä yhdistetään natiivirypäleisiin. 

Dragomir Reserve-sarjasta löytyy 100% Rubin. Mavrudista puolestaan löytyy myös jälkiruokaversio, samoin kuin Dimyatista. 

Sarva-sarjasta taas löytyy Chardonnay-Dimyat- blend, Mavrud-Merlot-blend sekä Mavrud-Rubin-pohjainen rosé. 

Rosén suosio on lähtenyt viime vuosina Bulgariassakin kasvuun ja tuo viimeksi mainittu on palkittu peräti kuusi kertaa maan parhaana lajissaan. 

Omaan makuuni Dragomirin tyyli ei oikein istu: vaikka tuoksu lupailisikin monitahoisuutta ja aromikkuutta, jäävät ne minun mielestäni pelkästään juotuina hieman yksiulotteisiksi. Ruoan kanssa kokemus olisi epäilemättä ihan toinen. Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Dragomir

Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_tasting_Dragomir


Jos aikaa on enemmältikin, löytyy Bulgarian sadoista viinitiloista toki paljon tämän kattauksen ulkopuolellekin jääviä, kiinnostavia tiloja.

Reissun aikana maisteltujen viinien perusteella muihin vierailun arvoisiin tuottajiin kuuluu ainakin Staroselistä pohjoiseen Karlovossa sijaitseva Chateau Copsa, josta löytyy myös eri viinilajikkeiden mukaisesti sisustettu butiikkihotelli (2 hh n. 60 €) sekä houkutteleva (ja todella edullinen!) ravintola. 


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_tasting_Chateau Copsa


Toinen mielenkiintoinen (ja Napapiirin kasvatissa jo nimellään hienoista huvittuneisuutta herättänyt) tuttavuus oli Mustanmeren rannikolla päin Blaskovossa sijaitseva Salla Estate (huomio kaikki Varnan ja Burgasin matkaajat!)

Tastingit alkaen 10€/ hlö, yöpymisen aterioineen sisältävä paketti tilan guesthousessa 65€/ hlö).


Andalusian auringossa_viinimatkalla Bulgariassa_Salla Estate_Pinot Noir


Yksi asia, mikä kannattaa muistaa, on käteinen - osa viinitiloista ei ota kortteja vastaan. 

Miltä vaikutti? Tuliko jano ja heräsikö mielenkiinto? 

Alkon valikoimista ei mitään näistä kokeilemistani viineistä löydy, mutta mitäs sanotte: jos ihan täällä koto-Suomessa saataisiin aikaiseksi bulgarialaisten viinien tasting, jossa olisi samalla mahdollisuus myös tilata edullisesti kotiin omia suosikkeja, olisiko siellä kiinnostuneita liittymään seuraani?

* * * 

*Matka yhteistyössä Viinitimon ja European Trade House Ltd:n kanssa * 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?Ravintola Kosmos_Sofia_Ropotamo octopus   Plovdiv_vanha kaupunki      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

14 kommenttia :

 1. Tulihan se viinitarhojen viinienmaistelukierros "viimeinkin", jota olen niin kovasti jo odotellut. Hieno kooste, vaikka yksikin olisi riittänyt minun kohdallani päivää kohden yöpymisineen, kuvatunlaisissa viinimöiden ja "taveroiden" ympäristöissä, palveluista nautiskellen ja palautumisen takaamiseksi. Ensimmäisissä kuvissa näkyvät lumihuippuiset vuoren rinteet tuovat väistämättä mieleeni vierailuni Israelissa Mt.Hermonin juurelle ja kraaterijärven rinteillä sijaitsevalle viinitarhalle. Anteeksi, mutta en voi mitään mielikuvilleni ja muistoilleni. Uskon kuitenkin, että sopivalla ilmastonalalla ja maaperällä on oma vaikutuksensa rypäleiden makuun eri lajikkeissa ja niistä valmistettavaan viiniin. Golanilla Camp Ziuonanin vieressäkin oli viinimö. Hintataso ei tosiaankaan päätä huimaa eli taviskin voisi naustiskella kaikesta tarjottavasta hitaasti ja hartaasti ihan koko rahan edestä. Ja nuo viinikanisterit kotitalouskäyttöön, huh huh ... kyllä tämä Härmä on ihan takapajula, vaikka viinitarhureita löytyy täältäkin ja ihan poronkuseman päästä. Tasting kanssasi olisi ihan unelma, saatikka vielä kotiinviemiset kohtuuhintaan, mutta eihän Herrakaan kieltänyt unelmoimasta. Nostan maljan korkealle, kiitos Erja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muut saivat keskittyä pelkkään nauttimiseen, minä sen sijaan kynä sauhuten yritin saada muistiinpanojakin :-)

   Israelissa ehdin jonkin verran kierrellä, mutta ai että, kuinka sielläkin olisi vinimatkailijalle vielä nähtävää. Juuri Golan jäi aikataulukysymyksistä johtuen väliin ja sieltähän sitä hyvää tavaraa kyllä löytyisi. Niin että suurkiitos vain mielikuvistasi!

   Ilmastohan se on meidän kohdalla se kynnyskysymys kun ei se vinis vitifera meidän ilmanaloissa pärjää. Ei taida Suomen korkeudella ja kylmyydessä pärjätä hybriditkään...?

   Ihana kuulla, että viihdyit kierroksella <3

   Poista
 2. Tämä postaus osuikin tosi hyvään saumaan sillä Bulgaria on kiehtonut minua viime aikoina! En ole kyseisessä maassa koskaan käynyt mutta jostain syystä se nyt on itselläni nouseva tähti :) Kiva että sieltä saa hyviä roseita muunmuassa! Eli tämä pitää luetuttaa vielä miehellä, jos saisi sen houkuteltua mukaan kesälomamatkalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luetuta ihmeessä - uskon, että olisitte positiivisesti yllättyneitä tekin! Kerro ihmeessä, jos voin olla tarkemmin avuksi jossain asiassa!

   Poista
 3. En tiennytkään, että Bulgaria on niin suuri viinimaa. Kyllähän tässä vähän jano pääsi yllättämään! ;) Hävettää myöntää, mutta en ole koskaan käynyt viinitastingissa. Sen takia vierailu jollain tilalla voisi olla kivaa, että pääsisi kokeilemaan viinien maistelua.

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan ajatellut Bulgariaa mitenkään viinimaana. Todella yllättävää, että se on joskus ollut jopa kakkossijalla tuottajamaana. En olisi myöskään arvannut, että siellä tehdään nimenomaan hyvää rose-viiniä. Se vaikuttaa enemmän Välimeren alueen juomalta, ehkä just Ranska tai Italia tulee mieleen. Hyvä, että Bulgarian viinit on nousussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, täynnä yllätyksiä oli tuo maa ja viinitilakiertue <3

   Poista
 5. En ole minäkään ajatellut Bulgariaa viinimaana. Täytyy pistää korvan taakse jos joskus sinnepäin suunnataan.

  VastaaPoista
 6. Eipä tullut syksyn Bulgarian reissulla maisteltua kuin bulgarialaisia oluita. En usko, että sinne tulee ihan heti lähdettyä uudelleen, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia! Nopea reissu näin kotisohvalta :) Bulgaria onkin ennestään tuntemattomampi matkustuspaikka!

  VastaaPoista