perjantai 20. tammikuuta 2017

Haga - Göteborgin helmi ja maailman suurimman kanelipullan koti


* * * 

Porvoota henkivä Haga on Göteborgin helmi, jonka kahviloissa ja pikkuputiikeissa saa kulumaan vaikka koko päivän.

* * * 

Kyllähän Göteborgista ihastelemisen aihetta löytyy. Kaupungin vanhin osa löytyy Kustaa Adolfin aukion takana sijaitsevan Kronhusetin ympäristöstä. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Kronhuset


Andalusian auringossa_Göteborg_KronhusetArkkitehtonisesti antoisinta on puolestaan Eiraa ja Kruunuhakaa muistuttava Vasastadenin alue. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_katu


Oma suosikkini on kuitenkin mukulakivikujien ja pastelliväristen puutalojen hurmaava Haga, jossa tuntuu, kuin olisi karannut Astrid Lindgren-kirjan sivuille.

Göteborgin keskusta on hyvin käyttäjäystävällinen: kaikki on käytännössä kävelymatkan päässä. Haga on sitä ihan erityisesti, sillä autolla tänne ei edes pääse.


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga


Porvoota henkivässä Hagassa ei vain voi olla viihtymättä. Ja mikä on viihtyessä: tilastojen mukaan hagalaiset ovat keskivertogöteborgilaisia paremmin koulutettuja, paremmin tienaavia, yhteiskunnallisesti aktiivisempia ja pienemmästä työttömyysasteesta nauttivia. 

Ei asia toki aina näin ollut.Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kahvila


1970-luvulle saakka Haga oli vähän huonomainenenkin; boheemista elämäntyylistään ja ei-välttämättä-niin-kovin-laillisistakaan baareista tunnettu epämääräinen kaupunginosa, mutta 1970- ja 1980-luvuilla suoritettu alueen kunnostus muutti kuitenkin ilmeen ja tunnelman (ja hintatason) totaalisesti. Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_terassi


Suurin osa nyt huolella kunnostetun alueen tunnelmallisista  ja suojelluista taloista on peräisin 1800-luvulta.


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kollaasi


Käytännössä koko Haga asettuu yhden kadun; Haga Nygatanin varrelle. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kukkakauppaRavintoloita, toinen toistaan houkuttelevampia pikkuputiikkeja, herkkukauppoja...Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kanelipulla


...mutta ehkä ihan parasta täällä ovat alueen lukuisat kahvilat. 


Räsymattoineen, eriparikalusteineen, kirjavine tapetteineen ja kukkakuosisine tyynyineen ne hurmaavat mummolamalaisella kodikkuudellaan. Ja leivonnaisillaan ja erinomaisilla leivillään, joiden täytteissä ei ole säästelty. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_Husaren


Kahviloiden vitriinit notkuvat mitä houkuttelevampia herkkuja, mutta maailmankuulu se on ihan tietyn leivonnaisen; kanelipullansa ansiosta. 

Paikalliset tai turistit eivät saa tarpeekseen Hagabullen nimellä täällä tunnetusta korvapuustista. Ne suurimmat ja parhaimmat löytyvät Husaren-kahvilasta.


Ja isoja ne ovat. Olen nähnyt neljänkin ihmisen yrittävän saada sitä syötyä loppuun siinä onnistumatta.


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_katunäkymä

Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kahvila

Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_En Deli


Vatsa täynnä jaksaakin taas ihastella alueen designliikkeitä, erikoisputiikkeja (kaikkea mahdollista saippuasta suklaaseen), vegaanikahviloita...


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_kaupat


...niitä itseään ei yhtään liian vakavasti ottavia hipstereitä...


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_hipsterikollaasi


...ja antiikkiliikkeitä, jotka tuovat mieleen Lontoon Notting Hillin alueen. Myös hinnoissa on samanlaista tunnelmalisää, mutta onhan noissa ihana kierrellä ja hypistellä. 

Etenkin allaolevassa suosikissani, josta löytyy mm. tiaroita. Tiaroita!!!


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga_antiikkikauppa


PS. Jos haluaa tehdä vintagelöytöjä vähän halvemmalla, kannattaa suunnaksi ottaa muutaman minuutin kävelymatkan päässä Haga Nygatanilta sijaitseva Järntorgsgatanin Myrorna-kirpputori, josta kotiin on kantautunut useampikin tulevassa kirjassanikin nähtävä astia. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Haga


Onkos Göteborg teille vielä tuttu? Mitkä ovat teidän suosikkipaikkanne?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Göteborg      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

34 kommenttia :

 1. Vau miten kaunista, kyllä tuolla olisikin kiva käydä lomailemassa!

  VastaaPoista
 2. Tästä postauksesta tuli vähän sekava olo, kun mielikuvat vilisivät ja hyppelivät mielessäni ja silmissäni epätahtiin, ilman minkäänlaista järjestystä ja vieläpä edestakaisin. Ensin kuvittelin itseni pikkupoikana kävelemässä polvihousuissa ja kuluneissa monoissa, vanhassa 1950-luvun puutalo-Jyväskylässä, pitkin mukulakivikatuja. Kuuntelin ohikulkevan hevosen kavioiden laiskaa klopsetta, kun se veti perässään sen lihavan ja punapartaisen Paska-Lahtisen rattaita. Sen äijän, jota me kakarat niin kovasti pelättiin. Etenkin sen valtavan äijän röhisevää naurua, joka tuli kuin jostain kammottavan syvältä, kaivon pohjalta. Nämä puutalot olivatkin kuitenkin ja osittain katsottuna norjalaistyylisiä, joita olin nähnyt jossain Tromssön ja Hammerfestin seutuvilla. Katselin noita puutaloja kaihoisin mielin, koska ne olivat väistymässä kivitalojen ja uuden rakentamisen tieltä. Tuntui siltä, että noiden vanhojen puutalojen elämää on yritetty elvyttää ja jatkaa rakentamalla niihin romantiikan rukkasilla kahviloita yms. liiketoimintaa, turistien pyydystämiseksi ja kruunut kolehtihaaviin laitettavaksi. Jotain mielikuvia ja häivähdyksia syntyi myös Porvoosta, joka on kuiten aika ehjä kokonaisuus, toistaiseksi tai pitäisikö sanoa onneksi. Kuitenkin tällaisen kohtauksen saisi varmaankin pysäytettyä istahtamalla hetkeksi varjoisaan paikkaan, kadunvarsikahvilaan, markiisikankaan alle ja nauttimalla kupillisen kahvia, kaikessa rauhassa, jättimäisen, sokeria karisevan, leivonnaisen kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Paska-Lahtinen" :-D

   Kiitoksia tästä katsauksesta lapsuutesi maisemiin! Uskoisin, että viihtyisit tuolla - siihen kakkukahvien tarjoamaan autuaaseen pysähtymiseen tuolta löytyy paikkoja vaikka kuinka. Norjassa ei ole tullutkaan käytyä ikuisuuksiin, mutta olen nähnyt sen verran ihania kuvia sieltäkin (Alesund?) että houkuttelisi kyllä pakata villapaita reppuun ja lähteä ihan paikan päälle.

   Poista
 3. En ole käynyt Göteborgissa, mutta alkaa kyllä houkuttaa. Haga näyttää tosi kauniilta ja kuka nyt voisi vastustaa paikkaa, josta saa pullia ja tiaroita!

  VastaaPoista
 4. Nyt alkoi tehdä pullaa mieli. Göteborgissa en ole tainnut koskaan käydä (kuka niitä työmatkoja ja välipysähdyksiä kaikkia muistaa?), mutta kiva kun näkee vilauksia uusista paikoista näissä postauksissasi.

  VastaaPoista
 5. Todella ihanan viihtyisä alue. Kesällä auringon paistaessa maistuisi pulla jos toinenkin :D

  VastaaPoista
 6. Miten idyllistä! Mulla on joku ihmeellinen korvapuustihimo koko ajan. Tuolla maistuisi puusti varmasti :)

  VastaaPoista
 7. Viehättävän näköistä! <3

  VastaaPoista
 8. Göteborg on kyllä aivan liian vähän hehkutettu helmi. Kaupunki on täynnä kaikkea ihanaa. Haga on yksi suosikkipaikkojani. Ja sitten tykkään kuljeskella Slottskogenissa (piknikeväät kassissa) ja Delsjön ulkoilualueella. Ja GBG:n saaristo on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delsjö ja saaristo ovat vielä tuntemattomia suuruuksia, saa nähdä tuleeko niihin tutustuttua vielä tulevaisuudessa <3

   Poista
 9. Eipä ole koskaan tullut käytyä. Tai on, mutta ei tutustuttua. Ihanan hurmaavan näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eipä varmaan monellakaan - suomalaisten visiitit taitavat pääasiallisesti rajoittua joko Haaparantaan pohjoisessa tai siihen päiväristeilyyn Tulholmassa...

   Poista
 10. Oon ollu Göteborgissa vaan lapsena, mutta ihan on Ruotsin näköistä nättiä! :)) Ihanan näköistä ja ahhh nuo korvapuustit!! Kuolaan. Ihan niiden takia voisin mennä ;).

  VastaaPoista
 11. Siskoni asui aikoinaan Göteborgissa ja kävin siellä tietysti visiitillä. Kovin paljoa en reissusta tosin muista, mutta tämän kaupunginosan kyllä! Ihana Haga <3

  VastaaPoista
 12. Ihana Haga :) Jaan niin noi sun fiilikset Hagan ja Göteborgin osalta. Omalta visiitiltäni kirjoittelin http://fiiliksiajahetkia.blogspot.fi/2016/09/haga-le-petit-cafe.html ja muutenkin ihanasta Länsirannikosta: http://fiiliksiajahetkia.blogspot.fi/p/ruotsin-lansirannikko.html. Näin korvapuustien suurystävälle helppo kohde ;-)

  VastaaPoista
 13. Enpä ole aiemmin nähnyt kuvia Göteburgista, sehän on aivan ihastuttava kaupunki! Sitä monesti lähtee merta edemmäs kalaan, vaikka ihan naapurissa olisi tuollaisia helmiä tarjolla.

  VastaaPoista
 14. Exäni opiskeli jossain välissä vuoden Göteborgissa ja kävin siellä pariin otteeseen. Mutta tästä on jo tuhottomasti aikaa ja kuvat eivät näyttäneet yhtään tutuilta :D Eli hyvin voisi taas mennä uudestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja helposti :-) seuraavaksi on tulossa niitä meidänkaltaisiamme eniten kiinnostavia vinkkejä eli kulinaristiretekilijän kohteet :-)

   Poista
 15. Göteborgin ihanuus on mennyt multa aikaisemmin täysin ohi! Kiitos vinkeistä :)

  VastaaPoista
 16. Onpa oikein viimeisen päälle ihanan ja idyllisen näköinen paikka! <3 Porvoota henkivä on todellakin oikea luonnehdinta. :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo on söpöläinen - Telegraph listasi Hagan itse asiassa yhdeksi koko maailman hipstereimmistä kaupunginosista :-)

   Poista