sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Gothia Towers ja Heaven 23- Göteborgin parhaat näkymät ja maailman paras katkarapuleipä


* * * 


Göteborgin Gothia Towers tekee vaikutuksen niin puitteillaan, kaupungin parhailla näkymillään kuin ehkä maailman parhaalla katkarapuleivällään.

* * * 

Päivän ohjelman viivästyessä hieman saavumme broidin kanssa Göteborgin Gothia Towersille kaikista pahimpaan after work-ryysikseen. 

Ilman pöytävarausta. 

Ja juuri sen näköisinä, että olisimme viettäneet koko päivän tehden juuri sitä, mitä olemmekin: syöden ja juoden tiemme läpi Göteborgin. 

Silmäiltyämme hetken suorastaan masentavan tyylikkäitä ruotsalaisseurueita shampanjalaseineen sellaisen rampauttavan alemmudentunteen kourissa, jonka vain suomalainen osaa, mietimme jo hetken vähin äänin poistumista. 

Onneksi sisu, tuo toinen viehättävä suomalainen ominaispiirre, ei anna periksi. 

Meillä on tehtävä. Ja se viedään loppuun. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Gothia Towers
Kuva: Gothia Towers


Kolmesta erikorkuisesta tornista koostuva Gothia Towers on paitsi yksi Göteborgin maamerkeistä, myös 1200 huonetta käsittävästä hotellista ja useasta ravintolasta 
koostuva kokonaisuus - yksi alansa suurimpia koko Euroopassa. 

Gothia-kompleksin Tower 3 kohoaa peräti 29 kerrokseen. Meidän kohteenamme on Tower 1 ja sen kerroksessa 23 sijaitseva Heaven 23.
Andalusian auringossa_Gothia Towers_Heaven 23_LisebergLisebergin, Göteborgin huvipuiston viereinen sijainti takaa upeat näkymät yli koko kaupungin ja etenkin Lisebergiin kaikessa jouluvalaistuksessaan. 


Aihe skeptisyyteen nro 1: Ravintola, jolla on tällaiset näkymät, ratsastaa pelkästään niillä, eikä joudu koskaan panostamaan itse ruoan tasoon. Andalusian auringossa_Gothia Towers_Heaven 23_LisebergMistään halvasta paikasta ei näillä puitteilla selvästikään voi olla kyse. 

Aihe skeptisyyteen nro 2: Tulossa on varmasti nokkaa pitkin katsomisesta koostuvaa alentuvaa palvelua. Andalusian auringossa_Gothia Towers_Heaven 23_Liseberg


Paikka on jo vähän ennen kuutta äärimmilleen täynnä ihmisiä, joiden kimallukselle jäisi kakkoseksi Liberacekin. Tänne tullaan selvästi näyttäytymään (eikä sinapit paidalla ja tukka takulla niinkuin me). 

Aihe skeptisyyteen nro 3: Rahoilleen täällä ei varmastikaan saa vastinetta. 
Andalusian auringossa_Göteborg_Gothia Towers_Heaven 23Ja mitä vielä!

Meidät ottaa vastaan iloisesti hymyilevä tyttö, joka heti kuullessaan, ettei meillä ole pöytävarausta rauhoittelee, ettei se mitään - jotain kyllä järjestyy!

Seuraavaksi meidät saattaa pöytään yhtä aurinkoisella välittömyydellä varustettu toinen asiakaspalvelun ammattilainen ja hetkeä myöhemmin käymme menua läpi kolmannen yhtä hämmentävän erinomaisen palvelualttiin yksilön kanssa. 

Siinä meni teoria 2. 

Syy siihen, miksi tännekin oli ihan välttämättä päästävä on tässä: Heaven 23:n legendaarinen katkarapuleipä, jota ravintola mainostaa maailman parhaana. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Gothia Towers_Heaven 23_katkarapuleipäVuonna 1984 päivänvalonsa nähnyt klassikko on saanut inspiraationsa Amerikasta, jossa kaiken kuuluu tunnetusti olla suurta tai ainakin isoa. 

Läpimurron King Size Räkmacka koki vuonna 2002, kun Heaven 23 avattiin. Miljoonan myydyn katkaravuleivän raja rikottiin toukokuussa 2009 ja loppua ei näy. Leipiä myydään ympäri vuoden, päivittäin, 17 leivän tuntivauhdilla. Niitä on valmistamassa ihan erillinen linjastonsa ja vuodessa tämä tarkoittaa 35 tonnia katkarapuja. 

Jokaiseen leipään tulee salaattia, majoneesia, keitettyä kananmunaa, ainakin 200 gr kuorittuja katkarapuja, marinoitua punasipulia ja kurkkua - King Size DeLuxeen vielä muikunmätiäkin. 

Ja se hinta? 255 SEK, eli n. 26 €. Sen arvoinen? Voi kyllä. 

Eli se siitä teoriasta 3. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Gothia Towers_Heaven 23_King Size Deluxe räkmackaLisäksi tartar-hammasta poltteli niin, että pitihän sitä kokeilla paikan tartariakin (koosta riippuen 165 SEK / 245 SEK = 17 €/ 25€). Erinomaista  oli sekin. 

Tervemenoa teoria 1. 


Andalusian auringossa_Göteborg_Gothia Towers_Heaven 23_tartar


Koko aterialle kertyi yhden oluen (jonka tarjoilija kertoi olevan lähipanimosta saman kadun varrelta!) ja erinomaisen provencelaisen roséviinilasillisen kanssa reilut 60€. Näillä näkymillä, ilmapiirillä, ruoan tasolla, palvelulla (ja pessimismin vääräksi osoittamisella!) ei paha lainkaan. 

Menisikö uudestaan? No menisin. Ja niin muuten menisin myös Tower 2:sta löytyvään Upper Housen Michelin-tähdellä palkittuun ravintolaankin. Joo, ja niiden kattokylpylään

* * * 

Heaven 23
Gothia Towers, Tower 1
Mässans gata 10
tel. +47 31 750 8805
restaurant@gothiatowers.com

* * * 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Göteborg_Poseidon        


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

18 kommenttia :

 1. Åj då ! Åj åj åj då ! Söisin, molempia.

  VastaaPoista
 2. Jessus vilken god (och stor) räkmacka!

  VastaaPoista
 3. Kyllä menisin minäkin! Ekaa kertaa.

  VastaaPoista
 4. Yölliset näkymät olivat huikeita yli kaupungin sähkönsinisten valojen, melkein kuin Empire State Buildingistä. Manhattanilta tuli kuitenkin vielä enemmän mieleen Danten Manala, todella infernaalinen näky. Sen sai aikaan silloiset kellertävät monimetallilampuista tuleva valot, keltaiset taxit ja katutasolta tuprahteleva, sateen jälkeinen, savun sekainen sumu. Maailman pyöriä on kohta kaikissa suurkaupungeissa, upeita! Kaukaa katseltaessa ne näyttävät kiehtovilta, mutta kyytiin en kuitenkaan lähtisi. On minullakin kerran "lähtenyt lapasesta" tuo katkarapujen syönti ja viinin juonti, meren ylityksen aikana, Ruotsin laivalla tietysti. Kohta on blinien syöntiaikakin käsillä ja tuo katkarapupyramidi ja mäti "tarzan"-kastikkeineen kummittelevat vielä pitkään mielessäni. Kiitos Erja :)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minä olen vakaasti sitä mieltä, että meren ylitys on nimenomaan oikea paikka viinin ja katkarapujen yltiömäiselle kulutukselle :-)

   Jouluvalaistuksessaan kylpevä Liseberg on kyllä todella kaunis, etenkin noista korkeuksista ihailtuna. New Yorkin näkymät ovat suurin unelmani jo usean vuoden ajalta, mutta samaan aikaan vähän hirvittää, että kun niistä on niin kauan haaveillut, niin olisivatko ne sitten kaiken odotuksen jälkeen pettymys?

   Ihanaa blinikautta - pitäisi varmaan itsekin laittaa pannu tulille...

   Poista
 5. Arvoin kertomuksistasi tämän kommentoivaksi enkä syyttä. Hauska lähestymistapa, joka kyllä imaisee myös lukijan mukaansa. Olisi hyvä blogikirjoitus tuon Taivaan sivuillekin. Asiakkaita virtaisi ovista ja ikkunoista :-) Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Olen sekä näköalojen että korkeiden rakennusten fani ja vieläpä tykkään ruoastakin. Mainio yhtälö siis! Ihan hurjasti katkarapuja tuossa katkarapuleivässä, härrekuud!

  Göteborgissa en ole koskaan käynyt, mutta tuohon rakennuskompleksiin on.pakko.päästä!

  VastaaPoista
 7. No nyt on jo aika kunnollinen voileipä kun ei itse leipää erota päällysteiden alta. :D Käy melkeinpä kokonaisesta ateriasta.

  VastaaPoista
 8. Kyllä kelpaisi katkarapuleipä tuolla! Edellisestä Göteborgin reissusta on aikaa kymmenisen vuotta ellei jopa jo enemmän, joten olisi aika päivittää sekin kaupunki uudelleen. Toisen postauksesi vertaus Tampereeseen toimii muuten aina :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mää vähän ajattelinkin että se voisi sua tamperelaisena sykähdyttää :-D

   Poista
 9. Oi, näyttää ja kuulostaa niin hyvältä, että jos tuolla päin tulen käymään, niin on pakko kokeilla tuo paikka!

  VastaaPoista