perjantai 25. marraskuuta 2016

Mitä tehdä Tampereella? Vinkkejä historian- ja kulinarisminnälkään


* * * 
Tampereelta löytyy nähtävää niin historianharrastajalle kuin ruokaturistillekin.

* * * 

Tampere - tuo Suomen Manchester. 

Teollisen vallankumouksen kehto.

Punatiilen dominoima työväenliikkeen tyyssija. 

Lapsuuteni TV:n Thilia Thaliasta tuttu teatterikaupunki. 

Göteborgaren työ vei meidät taas viikonlopuksi tähän Pirkanmaan helmeen ja maamme kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, joka on juuri tehnyt historiallisen päätöksen ja päättänyt seurata pääkaupungin jalanjäljissä maamme toiseksi raitiovaunuverkoston omaavaksi kaupungiksi. 

Valtuuston yli kymmenen tuntia vatvoma keskustelu herätti melkoista intohimoa puoleen ja toiseen. 

Huolta herätti mm. kuurojen kohtalo: liian hiljaisina kun raitiovaunut katsottiin heille hengenvaaralliseksi uhaksi. Ehkä siellä Tampereella ei ole oivallettu, että se kuuro pysyy kuurona, oli se desibelitaso sitten mitä tahansa? Tai että silmät niillä pääsääntöisesti kuitenkin toimivat? 

Harvemmin sitä täältä isolta kirkoltakaan raportoidaan, kuinka kolmosen spåra niittää kuolemaa ja on taas vaatinut uuden uhrin kuulovammaisten pahaa-aavistamattomasta joukosta. 

Onnea Tampereelle joka tapauksessa - vaikka eihän tuo teknologian etuvartiossa seisominen heille toki uutta ole. 


Tampereen tehtaat



Esimerkiksi koko Suomen ensimmäinen sähkövalo syttyi nimenomaan Tampereella Finlaysonin tehdassalissa vuonna 1882. 

Tampere paistatteli tuolloin muuten saavutuksellaan melkoisen maineikkaassa seurassa: tuota ennen moisia hienouksia oli nähty Euroopassa vasta neljässä kaupungissa, joista yksikään ei ollut Helsinki.

(Pariisi, Strasbourg, Lontoo ja Milano, kun nyt satuit kysymään). 



Tampere jokinäkymä



Pysyvää asutusta Tammerkosken seudulla on ollut jo 600-luvulta lähtien, joskin ei siellä sillalla varmaan vielä tuolloin kovinkaan taajaan tanssahdeltu.

Kaupunkioikeudet Tampere sai vuonna 1779, mutta vielä tuolloin sen asukasluku jäi alle tuhannen. 1800-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä Finlaysonin puuvillatehtaan myötä alkanut teollistuminen kuitenkin nelinkertaisti asukasluvun vuosisadan puoleenväliin mennessä. 1900-luvulle tultaessa tamperelaisia oli jo hulppeat 36 000.

Sadantuhannen asukkaan rajapyykki ohitettiin 1950-luvulla ja 200 000 paukahti täyteen vuonna 2003.

Teollisuuskeskuksena Tampereesta kehittyi myös merkittävä poliittinen ja taloudellinen keskus, jossa mm. nais- ja työväenliike oli aktiivinen: olihan väestö sattuneesta syystä tehdastyöläis- ja naisvoittoista. Hyvissä käsissä tamperelainen järjen valo on tänäkin päivänä: onhan niillä mm. tuo Nuorgamin Emmi

Tuonaikaiseen työläiselämään pääsee tutustumaan Amurin työläismuseokorttelissa tai työväenmuseo Werstaassa. Finlaysonin omistajasukuun kuuluneen von Nottbeckin perheen vaiheita kartoittava Museo Milavida puolestaan tarjoaa väläyksen siihen vähän paremman väen elämään. 

Tampereella oli kyseenalainen kunnia toimia parin historiaan jääneen henkilön; muuan Leninin ja erään Stalinin ensimmäisen tapaamisen sijaintina. 

Salaisen tuumaustuokion seurauksena miehet menivät ja pistivät alulle Neuvostoliiton syntylaukauksena toimineen vallankumouksen, eikä miljoonien kadoksiin, pakkotyöleireille ja kidutuskeskuksiin päätyneiden ihmisten kiitollisuudella varmaankaan ole rajaa. 

Tampereelta löytyykin yksi koko maan kummallisimpia museoita: Lenin-museo. Vakoilumuseo, toinen Tampereelta löytyvä museokuriositeetti on puolestaan alansa ensimmäinen koko maailmassa.

Sisällissodan synkkien vuosien aikana Tampere oli punaisten hallinnassa ja kaupunki toimi monien ratkaisevien taisteluiden näyttämönä. 


Tammerkosken rannassa sijaitsevasta Vapriikki-museokeskuksesta löytyy asialle omistettu pysyvä näyttelykin.



Tampere Finlaysonin tehdas



Tampereen kaupunkikuvaa määrittävät yhä suorastaan ikonisiksi muodostuneet; Tammerkosken ympäristöön levittäytyvät punatiiliset tehdasrakennukset taivasta halkovine kookkaine savupiippuineen. Teollisuuden siirryttyä enenevässä määrin halpatuotantomaihin, ei savupiipuista tosin puksauttele savua ulos enää monikaan. 

Sen sijaan tehdasaluetta on kunnostettu museoiden, pikkuputiikkien ja ravintoloiden kansoittamaksi viihtyisäksi kortteliksi. Yksi suosikkiosoitteistamme on Panimoravintola Plevna, jonka oman panimon valikoiman parissa saa varsin kivuttomasti vietettyä vaikka kokonaisen iltapäivän. 


Jos muuten keskieurooppalainen oluttupatunnelma kiehtoo enemmänkin, kannattaa suunnata elsassilaisravintola Wistubin Tarte Flambéen/ Flammekuechen äärelle!


Tampere Plevna panimo



Ruokamatkailijan kannattaa ehdottomasti etsiytyä ydinkeskustassa hieman piilossa olevaan, yli 100-vuotiaaseen kauppahalliin

Kauppahalli ei ole kovinkaan suuri, mutta sitäkin hurmaavampi. 


Tampereen kauppahalli 1


Tampereen kauppahalli 2




Edelliseen Tampere-juttuuni saamien vinkkien perusteella (kiitos teille!) löytynyttä ranskalaista Neljä Vuodenaikaa-ravintolaa ihastuttavampaa lounaspaikkaa saa kaupungista hakea. 

White Guide Nordicissakin noteeratussa ravintolassa oli vierailupäivänämme tarjolla mm. mahtavaa sorsaa. Erinomainen hinta-laatusuhde - muista myös tsekata delin puolelta löytyvä upea raakamakkaravalikoima. 


Kotiinviemisiksi kannattaa hamstrata myös brittityylisiä piiraita, jotka saivat minut kaappienglantilaisena vallan liikuttumaan. 

Muita tsekkaamisen arvoisia paikkoja ovat Kalaherkut Nygren sekä välimerellinen herkkukauppa Mama's Corner. 


Tampereen kauppahalli 4


Tampereen kauppahalli 5


Kaupungin alkuasukasväestö ei muuten pettänyt rempseydessään tälläkään kertaa (edellisestä kerrasta lisää täällä). 

Seisoessani tupakalla hotellimme kattobaarin terassilla lähestyi minua yksi juuri maailmalta vuosikymmenten jälkeen takaisin kotikonnuilleen palannut Pyynikin poika. 

"Tiedäksää plikka yhtään kuinka kaunis sää oot!" hän huokaisi minua tuijottaen, saaden ihailullaan minut liki sanattomaksi. Mutta vain hetkellisesti.

"Vaan mee ihmeessä sisälle, sullahan jäätyy p***u!

Moro taas, Tampere - seuraavaan kertaan!

* * * 

PS. Lisää sisäpiirin vinkkejä Tampesteriin löydät Emmin lisäksi myös Kohteena Maailma-blogin Ramilta. Ravintolasuosituksia kannattaa bongailla puolestaan Sivumaku-blogin Janilta.

Lisää omia ravintolalöytöjäni kaupunkiin löydät blogista täältä.

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


ruotsalainen sillisalaatti 2       



TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

42 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Toistaiseksi paikallistuntemus on vielä todella vähäistä, mutta pikkuhiljaa :-)

      Poista
  2. Niinhän sitä sanotaan, että p***u-huumori naurattaa aina!
    LOL :D

    VastaaPoista
  3. Kyllä Nääsvillessä osataan, sano entinen tyttö, mustamakkara kädessä. Tunnistin monta paikkaa Tampere-kierroksesi varrelta makumuistojen kera. Joista varmaan parhaimpia ovat olleet Panimoravintolan Plevnan kesäterassi, jossa ihastuin ikihyviksi kylmän kirsikkaoluen makuun. Koiranikin lepäili tyytyväisenä päydän alla punaisen tiiliseinän varjossa. Toinen oli jossain alempana virran varrella, johon kuului kosken kohina, mutta se oli vähemmän miellyttävä paikka ahtauden takia ja hätäseen juodun oluttuopin kanssa. Kolmantena keskustassa aivan sillan kuopeessa ravintola (nimeä en muista), josta saa sitä maailman parasta pyttipannua, paikka on kuitenkin omalla tavallaan hieno. Seuraavana tietysti (vaikka listaus tuleekin ihan randomina)on Tammelan tori ja Tapolan Mustamakkara-koju. Paras hetki on mielestäni heti aamulla, kun tori heräilee eloonsa ja kauppiaat pystyttelevät kojujaan torialueelle. Kukkakauppiaiden ympäröimä alue oli todella suuri ilo silmille. Miten tuore ja kuuma mustamakkara voikin olla niin hyvää puolukkahillon ja sinapin kanssa ja tietysti mustaa kahvia palan painikkeeksi. Milavida Cafeen kesäinen puistokahvilan tunnelma kiehtoi myös mieltäni, vaikka viereisessä pöydässä istuikin Marjatta Leppänen kuuluisan valetohtorinsa kanssa, mutta en antanut heidän häiritä oloani. Pyynikin harju näköaloineen on raikas tuulahdus keskellä kesäpäivää ja Pyynikin tornin kahvilasta saa ne Suomen suurimmat ison nyrkin kokoiset ja maukkaimmat kanelisokeriset korvapuustit. Yhdestä korvapuustista riittää ihan hyvin kahdellekin syötävää. Näsineulan huvipuistosta ei ole paljon kertomista, vaikka lapset nauttivatkin hurjasta menosta. Laatoitin omaa polkuani päästyäni pois lentävän maton kyydistä ja lopuksi kastelin vielä itseni Tukkijoella. Delfinaariokin on jo historiaa. Pispalan plikoista en puhu mitään. Kiitos kyydistä Erja.

    VastaaPoista
  4. Nyt 15 vuotta kaupungissa asuttuani olen vihdoin tottunut murteeseen sen verran, ettei tunnu siltä kuin eläisi keskellä Kummeli-sketsiä. :D Jo heti Tampereelle muutettuani tuli jotenkin kotoisa olo kaupungin kompaktiudesta ja vilkkaasta kulttuuri-scenestä. Ruokapaikkoja en ole pahemmin kolunnut, mutta museot ovat kyllä täällä oivallisia! Tosin täytyy myöntää, että Lenin- ja Vakoilumuseo ovat edelleen käymättä... Hiljattain tutustuin Vapriikin pysyvään sisällissota-näyttelyyn, joka oli suorastaan karmaiseva varsinkin nyt, kun kaupunkia tuntee paremmin. Kummallista ajatella, että alle 100 vuotta sitten Tampereen keskusta on ollut hirvittävien verilöylyjen näyttämönä. Suosittelen todellakin kaupunkilomaa Tampereella! Joka lähtöön riittää varmasti kiinnostavia kohteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ai että noin kauan siinä menee :-) Tuo Vapriikin-näyttely kuulostaa todella mielenkiintoiselta - kiitos vinkistä! On hyvä, että aihetta on Suomessa alettu vihdoin käsitellä - monilla alueilla sen arvet istuvat kuitenkin vielä tiukassa.

      Poista
  5. Minulla on erityissuhde Tampereeseen, juuri kaikista mahdollisista kaupungeista, koska olen syntynyt siellä, papereiden ja vanhempieni mukaan sairaalassa, mutta itse pidän mahdollisena, että kuoriuduin Sorsapuistossa sinisorsan munasta.
    Nuo pienet luvut ovat merkittäviä, koska silloin, kun Tampesteri oli vielä pieni, siellä asui minun ukkini isovanhemmat, jotka muuttivat sinne 1897. Yhä edelleen minulla asuu siellä sukua.
    Siksi onkin ahdistavaa, kun kaupunki on niin ruma ja siellä on sorsien ruokintakielto Sorsussa. Selkeästi huonompaan päin on menty minun lähdettyäni. Mitä tulee Tampereen liikennehistoriaan, niin siellä oli johdinautojakin aikoinaan. Muistan sen hämärästi.
    Kehotan kokeilemaan Rajaportin saunaa ja Pispalan pulteria.
    Geokätköilijänä tälläydyn harvemmin hameeseen ja yleensä haalareihin, joten alapään paleltumiselle vaaraa ei ole, mutta arvelisin Rajaportin saunan olevan hyvä paikka alapäänsä sulatteluun ja on se hyvä paikka muutenkin.
    Stalinin tavatessa Leninin hän oli edellinen pelkkä pikkutekijä. Sikäli merkittävä kuitenkin, että hän hommaili kommunisteille rahoituksen. Minä en ole Leninin fani ja ehkä siksi Lenin-museo oli minusta tylsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä en arvosta kyseisiä miehiä kovinkaan korkealle, mutta kyllähän ne historian kulkua muuttivat... joskaan eivät parempaan suuntaan...kiitos vinkeistä!

      Poista
  6. Voi olin unohtanut Plevnan. Siellä pitää käydä kun seuraavan kerran mansesteriin eksyy. Kuvassa kauppahallissa näkyi verlan kuoharia. Minulla on sellainen pullo avaamatta. Odotankin jo innolla, miltä tuo maistuu!Lenin museossa käyty ostamassa työn rukkaset....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän viiniskeptikko, joten Verlalainen jäi ostamatta, mutta olisi kyllä ihan mielenkiintoista kuulla, mitä odottaa!

      Poista
  7. Toi Terrassilla kuultu kommentti oli kyllä mainio :) Ja joo, luettuani kuulin sen päässäni juurikin sellaisella Kummeli-äänellä.

    Turkulaiselle Tampere tietysti aiheuttaa aina vähän ihottumaa mutta nyt joitakin vuosia sitten Turun naapurikuntaan muuttaneena on muutaman päivän tutustumisreissu Tampereelle alkanut kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö vain :-)

      No eihän helsinkiläinenkään saisi Turkua ylistää, mutta en ole sen antanut haitata - sehän on aivan mahtava kaupunki <3

      Poista
  8. Tampere on kyllä hieno kaupunki. Ihan liian harvakseltaan tulee vierailtua, vaikka veljeni asuu siellä. Järjestävät hyviä metallifestareitakin :) Mielenkiintoista historiaa, kiva kun avasit aihetta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. asui mullakin, mutten minä vielä silloin sinne ehtinyt ;-)

      Poista
  9. Mukavasti kirjoitettu Tampereen historiasta ja sen syvimmästä olemuksesta! Kiitos tietysti myös lopun linkityksestä blogiini, mistä voi Tampereen kohteista lukea paikallisen tapaan. Eipä silti, hyvin olet löytänyt Tampereen parhaita paikkoja ja kirjoittanutkin niistä. Kauppahallin Neljä vuodenaikaa on erinomainen paikka lounaalle ja muutenkin parhaat eväät kotiin taikka piknikille saa sieltä. Tietysti Stockmannin herkkupuolella on omat kannattajansa, mutta ei ole kauppahallin voittanutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. teidän kauppahalli on ihana! Ja Neljä Vuodenaikaa oli todellinen löytö <3

      Poista
  10. Tampere on tosi kiva kaupunki! Mun suosikkejani siellä ovat juurikin Vakoilumuseo, Plevna ja kauppahalli. Kauppahallissa pikkuinen sushipaikka Umami oli hyvä kokemus ainakin joskus pari vuotta sitten, kun kävin siellä lounaalla. Olen yleensä käynyt ainakin parin vuoden välein Tampereella ihan huvikseni viettämässä viikonlopun, sinne kun on aika helppo lähteä Helsingistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Umami houkutteli myös, mutta Neljä Vuodenaikaa vielä enemmän :-)

      Poista
  11. Siis hyvänen aika! En ole koskaan käynyt Tampereen kauppahallissa, nyt ihan hävettää. Tampereella tulee kyllä melkein vuosittain piipahdettua, aiemmin työn merkeissä mutta nyt sitten enemmänkin Särkänniemi - Pikku Kakkosen puisto -akselilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ei sitä kyllä vahingossa löydä - sen verran piilossa se on.Mutta melkoinen namu!

      Poista
  12. Tampereella olisi kyllä vaikka mitä, mutta aika epämiellyttävän puolen vuoden asumisen jälkeen Tampereella en ole mitenkään tuntenut vetoa koko kaupunkia kohtaan. En, vaikka asumisesta siellä on jo reippaasti yli 10 vuotta.

    Pari vuotta sitten kävin juurikin tuolla kauppahallissa lounaalla, ja se oli kyllä ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en minäkään siellä asumista osaisi kuvitella, kyllä Helsinki on Suomessa minulle se ainoa oikea paikka :-)

      Poista
  13. Tampereelle en ole *koskaan* tainnut päätyä kuin työmatkalle tai ystäviä tapaamaan - ja niillä kerroilla ohjelma on ollut selvillä sen kummemmin miettimättä, että mitä Tampereella voisi tehdä :-)
    Olisikohan turkulaisuudella osansa tässä Tampereen ohittamisessa ...

    VastaaPoista
  14. Siinäpä pläjäys Tampereelta :D Muutaman kerran siellä silloin tällöin tulee ystävien luona yövyttyä, mutten ikinä ole kyllä mitään nähtävää etsinyt :D Ensi kerralla siis ainakin haluan tuonne kauppahalliin :)

    VastaaPoista
  15. Hanneli / duunireissaaja2. joulukuuta 2016 klo 14.31

    Tampereella on tullut käytyä lukuisia kertoja, mutta kaupunkiin oikeasti tutustuminen on jäänyt hävettävän vähälle. Hyvää ruokaa sieltä ainakin saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siltä kyllä näyttää - ensi reissunkin ravintolavaraukset alkavat olla jo selvillä :-)

      Poista
  16. Plevnassa olen käynyt kerran ja vaikken mikään suuri oluen ystävä olekaan, niin siellä huurteinen maistui. Haha, repesin tuohon viimeiseen juttuun, ehtaa Tampere meininkiä :)

    VastaaPoista
  17. Apua, en ole käynyt Tampereella kuin juna-asemalla ja Stockalla. Täytyisi vissiin tutustua paremminkin. Parhainta on kuulemani mukaan se kaupungin henki ja leppoisat ihmiset, joihin sinäkin näköjään törmäsit. :P

    VastaaPoista
  18. Tampere on ehdottomasti yksi lemppareita Suomessa, vaikka en siellä kovin paljon olekaan pyörinyt. Onpa söpö tuo kauppahalli, näyttää hiukan paremmalta kuin Lappeenrannan :D

    VastaaPoista
  19. Tampere on ihana! Aivan mahtavia ruokapaikkojakin siellä ja tuntuu että niitä tulee koko ajan lisää. Lenin- ja vakoilumuseo on vielä käymättä, vaikka olen niihin jo monesti uhannut meneväni vierailulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, ravintolatarjonta on ollut kyllä positiivinen yllätys!

      Poista
  20. Öh, ihailin noita kuvia ja olin kommentoimassa miten rakastan noita vanhoja punatiilisiä tehdasrakennuksia yli kaiken ja sitten luin loppuun... Apua! *reps* Ai kauheeta :DDD

    VastaaPoista
  21. Tampere on mulle ihan vieras. Joskus muksuna käynyt perus särkkikset ja vakoilumuseot läpi. Aikuisiällä oon käynyt vaan kerran ja silloin muistissa on vain Samppanja-baari! :) En tiedä mahtaako olla vielä pystyssä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh -Shampanjabaari! tuo täytyy etsiä seuraavaa kertaa varten <3

      Poista