maanantai 21. maaliskuuta 2016

Kylmäsavuhärkä-sipuliquiche - vähän parempaa lihaa vähän parempaan juhlaan Atria Kulinaarilta ja Fairview Shiraz Sangiovese

Jos siellä vielä tuskaillaan tulevan pääsiäispyhäviikonlopun tarjottavien kanssa, niin nyt voi hengähtää vähän: tämä piiras pelastaa minkä tahansa juhlapöydän. Tuo karamelisoidun sipulin, upean savuisan kylmäsavuhärän ja pääsiäisen yrttien liitto on yhdessä nimittäin jotain ihan älyttömän hyvää. 

Sunnuntailounaalle saapuneet vieraat kehuivat sitä kilpaa. Aamupäivän kokkailun uuvuttama emäntä oli itse hieman nöyremmällä kannalla... kunnes seuraavan päivän lounaseväiksi päätynyt viimeinen palanen pysäytti kokinkin. No onhan se, herranjumala. Ihan älyttömän hyvää. 

Maun syvyyden salaisuus löytyy tuosta kylmäsavuhärästä. Atrian Kulinaari-sarjan kokolihaleikkeleet ovat kotimaisia laatutuotteita, joista etenkin tämä kylmäsavuhärkä viekoitteli mennessään myös allekirjoittaneen, jonka jääkaapista leikkeleitä ei käytännössä koskaan löydy. Siinä on upean intensiivinen maku, jolle rosmariini ja kylmäsavustus antavat entistä enemmän potkua. Jos maku siis ratkaisee, on tämä valikoima sinulle. 





Kuudelle - kahdeksalle

Kylmäsavuhärkäpiiras karamelisoidulla sipulilla:

Pohja:

3.75 dl (täysjyvä)jauhoja
90 ml (rosmariini)oliiviöljyä (ohje itsetehtyyn öljyyn täällä!) 
2 tl suolaa
90 ml vettä

Sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi ja kaulitse kevyesti jauhotetulla työtasolla ohueksi, hieman käyttämääsi vuokaa isommaksi levyksi. Helpointa on kaulita se kahden leivinpaperin välissä. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä halkaisijaltaan 22-26 cm olevaan vuokaan (tai painele se suoraan vuoan pohjalle ja reunoille). Tasoita ja leikkaa ylimääräiset pois. Siirrä kylmään odottamaan puoleksi tunniksi ja tee sillä välin täyte.

Täyte:



muutama rkl voita paistamiseen
3 keltasipulia, ohuelti siivutettuna
3 punasipulia, ohuelti siivutettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1,5 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl ruskeaa sokeria
4 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna 
suolaa, mustapippuria



150 gr Atria Kulinaari kylmäsavuhärkää, suikaloituna

3 kananmunaa
2 dl kermaa

Kuumenna voi kattilassa. Lisää punaviinietikka ja sokeri. Kun sokeri on sulanut, lisää kattilaan sipuli, valkosipuli sekä yrtit. Laske lämpöä ja anna hautua kannen alla peitettynä kunnes sipuli on karamelisoitunut eli n. 40-60 minuuttia. Tarkista maku, suolaa ja pippuroi.

Paahda kylmäsavuhärkäsuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne rapsakoituvat. Kääntele sipuliseoksen joukkoon. Vatkaa munat ja kerma sekaisin.

Esipaista piiraspohjaa varttitunnin verran 200-asteisessa uunissa. Lusikoi sipuli-kylmäsavuhärkäseos piiraspohjalle ja kaada kermaseos päälle. Jatka paistamista vielä toiset 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile. 





Muista tsekata myös muut Blogiringin kollegoideni juhlapöydän tarjottavat täältä!





Ja kyllähän näin upea piiras arvoisensa viinin ansaitsee. Suositusviini tuntuu ehkä yllättävänkin stydiltä, mutta piiraasta löytyy niin kermaista täyteläisyyttä, karamelisoidun sipulin viekoittelevaa makeutta, rotevaa yrttisyyttä kuin aromikasta savuisuutta, joten ei viini liikaa ole. 

Etelä-afrikkalaisen Fairview'n Shiraz Sangiovesessä (14.90€) on muhevaa runsautta ja hienoista mausteisuuttakin, joka toimisi melkeinpä minkä tahansa tuhdimmankin ja jopa riistaisemman ruoan kanssa. Siitä löytyy kuitenkin myös sen yleisvaikutelmaa keventävää kypsää marjaisuutta sekä savuista maanläheisyyttä, joka toimii hienosti kylmäsavuhärän kanssa.

14 kuukautta tammitynnyreissä kypsytetty viini on lisäksi Reilun kaupan sertifioimaa eettistä tuotantoa, joten sitä voi nautiskella hyvällä omalla tunnolla vaikka vähän lisääkin...!







* Yhteistyössä  Blogirinki ja Atria Kulinaari

______________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



       


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

18 kommenttia :

  1. Moikka!
    Wau! ihana ohje! <3 Tämä menee testaukseen heti viikonloppuna!
    Varmistelisin vielä, että käykö ruskeaksi sokeriksi ruokosokeri? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. käy toki. ja tuskin se pilalle menisi ihan tavallisellakaan sokerilla :-) kerro, mitä tykkäsitte - meillä tästä ei saatu tarpeeksi!

      Poista
  2. Missähän ihmeen välissä mä tätäkin teen? Kun pakkohan se on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanoisin, että näin se on. taidan mennä kotiin tekemään uuden satsin minäkin.

      Poista
  3. wow, ihanan näköistä piirakkaa, tuoksu tulee tänne asti, niin se on pakko minunkin leipoo, mut taijan tuon kylmäsavuhärän kuiteskin vaihtaa peuraa, ku kaapista sattuu sellaista löytymään, kiitos ohjeesta, tuo piirakkataikina näyttää täydelliseltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh - kylmäsavupeuraa? ooh! kyllä teillä herkutellaan <3

      tuota pohjaa olen aluperin käyttänyt galetteja tehdessä (eli sellainen vapaasti muotoiltava piiras) ja se on niin nopeatekoinen ja helppo käsitellä että valmistuu kirjaimellisesti minuuteissa!

      Poista
  4. Meillä kaverina pari metsästäjää, jolta ostetaan toiselta lapin lintuja ja toiselta aina kerran vuodessa koko peura, se onkin kiva kun se tulee valmiina paloina, vakuumissa ja aina pikku paisti kylmäsavustettuna, ainoa mikä harmittaa on ne luut, kun ne jäävät teurastamoon, olishan se kiva jotain niistäkin keitellä, mut jees, kiva ku on semmoisiakin kavereita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toi kuulostaa aivan mahtavalta - juuri sellaiselta, jota itsekikn kaipaisin! sulla on kylä ihan loistava asenne ruoanlaittoon ja kaiken hyödyntämiseen <3

      Poista
  5. Todella maukaan oloinen piirakka. Mietin vaan, että mitä jauhoja käyttäisin, koska pohjan pitäisi olla gluteeniton. Pelkistä gluteenottimista jauhoista noista pohjista ei tule kovin maukkaita minusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mitä gluteenittomia olet käyttänyt? oletko Urtekramia kokeillut? Niilllä on aika hyvä valikoima.

      Poista
  6. Nyt vois kyllä sanoa, että voi hyvä kolminaisuus. Peukutan heti karamellisoidulle sipulille, toiseksi peukutan kylmäsavustetulle riistalihalle, lämminsavustettukin on ihan huippua, sillä olen ihan täysillä hurahtanut savustettuihin liha- ja kalatuotteisiin. Kaikeksi onneksi asun melko lähellä paikallista Palvaria, jonka tuotteet ovat sitä luokkaa, ettei kauppojen tiskeiltä saa sellaisia herkkuja ikipäivänä. Mainitsemasi herkut yhdistettynä piirakan täytteeksi saavat isommankin miehen nauttimaan hartaudella makupalasta ja ehkä toisestakin tuhdin ja mausteisen riistaviinin kera. Isosti kiitoksia Erjalle! PS. Näin pääsiäistä odotellessa kokeilen tätä reseptiä savustetulla lampaan lihalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se savu antaa niin paljon lisää syvyyttä siihen makuun, ja kun sitä makua on niin paljon, vähempikin määrä sitä lihaa riittää. On sulla onni käynyt kun läheltä löytyy moisia aarreaittoja!

      Ihanaa pääsiäisen odotusta sinnekin!

      Poista
  7. Herkkupiirakkapala toisessa kädessä, lasi viiniä toisessa, silmät kiinni hetkeksi ja kappale taivasta on valmista nautittavaksi! ... kuka keksikään sen, joka taivaalle hiljaa savuna leijalee!? Hyvää pääsiäisen odotusta sinullekin Erja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kuinka sinun kaunosielun ihanista sanoista tuleekin aina hyvälle tuulelle :-)

      Poista
  8. herkkupiiras! minkä kokoinen sun vuoka oli? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin kyllä on :-) Käyttämäni vuoka oli 22-senttinen irtopohjavuoka. Piiraan korkeus riippuu tietysti käytetyn vuoan halkaisijasta - isommalla vuoalla reunat (ja piiras) jäävät matalemmiksi. Olin ahne ja halusin korkean, niin tein vähän pienemään vuokaan :-)

      Poista
  9. Tämä oli tosi hyvää! Lapset ei arvostanut, mutta meille aikuisille maistui. Ja kiva uusi löytö oli tuo öljyyn tehty pohja, joka oli nopeampi ja helpompi kuin se taikinan nyppiminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla :-) Tuo taikina on tosiaan niin helppotekoinen ja helposti käsiteltävä että muutamassa minuutissa on valmis.

      Poista