maanantai 14. joulukuuta 2015

Tishbi Winery - yhden pysähdyksen ruokataivas

* * *

For English please see here


* * * 


Israel on huikaisevan monipuolinen matkakohde, josta löytyy nähtävää ja koettavaa niin uskonnon, historian, rantaloman kuin ruoankin perässä matkustavalle. Mutta hemmottelee maa viinituristiakin.

Viininvalmistuksella on alueella pitkät perinteet- kertoohan historia itse Jeesuksenkin kokeilleen kykyjä siinä eräissä pienissä häissä. Nykyinen viiniteollisuus on kuitenkin varsin nuorta ja ensimmäiset viinitilat ovat peräisin 1800-luvun lopulta. Muslimihallinnon alla viiniköynnökset oli maasta hävitetty, joten Edmond James de Rotschild käynnisti viininviljelyn Intiasta tuoduin köynnöksin - viinikirva kun teki tuohon aikaan tuhoaan suuressa osassa Euroopan viinitarhoja.


Juutalaisuudessa sen sijaan viinillä on merkittävä seremoniallinen rooli - sillä pyhitetään mm. sapatin alkaminen. Löytyypä juutalaisesta kalenterista ihan erityinen juhlapyhä (Purim), jolloin humalaan juominen on suorastaan uskonnollinen velvollisuus!

Israel on kuuma ja kuiva maa, joka asettaa viininviljelykselle omat haasteensa. Sen tuottamat viinit eivät ole nauttineet kovinkaan kummoista mainetta. Ne ovat olleet poikkeuksetta makeita ja latteita. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut 1960-luvun lopulta lähtien. 

Vuonna 1967 käydyssä Kuuden päivän sodassa Israel valloitti Golanin kukkulat Syyrialta ja nykyään parhaimpina pidetyt viinit tulevat sieltä ja muilta ylänköalueilta, kuten Juudean kukkuloilta ja Karmelin vuoristosta.




Rotschildin vuonna 1882 perustama Karmel Mizrahi oli pitkään Israelin ainoa kaupallinen viinitila. Se on yhä maan suurin viinintuottaja jonka markkinaosuus lähentelee liki 50 prosenttia. 

Sen monopoliasema mureni vasta 1980-luvun puolivälissä, jolloin markkinoille tuli muutama uusi yrittäjä, näiden joukossa Tishbi.

Tishbi oli viljellyt viiniköynnöksiä Karmelin tarpeisiin jo vuodesta 1925 saakka. Vuonna 1980 israelilaista viininteollisuutta koetellut kriisi sai rypäleiden hinnan nousemaan niin rajusti, ettei viinintuottajilla ollut varaa ostaa niitä. Tällöin Tishbi päätti aloittaa oman pienimuotoisen viinintuotannon. Nykyään se on Israelin 5. suurin viinitalo.




Tishbin käyttämät rypäleet tulevat kuudelta viljelmältä ympäri Israelia: Golanin ylängön vulkaanisesta maaperästä, Ylä-Galilean ja Juudean kukkuloiden kalkkimaaperästä, Ala-Galileasta, Zichron Ya'akovista, ja Negevin aavikolta.





Vuotuinen tuotanto on miljoonan pullon luokkaa. Tästä 20% menee vientiin - suurin osa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.




Portfolioon kuuluu neljä eri sarjaa: Tishbi, Tishbi Estate, Tishbi Estate Single Vineyard, sekä Jonathan Tishbi Special Reserve. Kaikki viinit ovat muuten myös vegaaneille sopivia!

Valkoisten valikoima koostuu Chardonnaystä, Viognierista, Gewürtztraminerista, Muscat Alexandronista, French Colombardista, Emerald Rieslingistä sekä Sauvignon Blancista. Special Reserve-sarjasta löytyy lisäksi French Colombardista shampanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini.





Pääpaino on punaisissa, joista israelilaisten viininkulutuskin 75-prosenttisesti koostuu. Punaviinejä tehdään Carignanista, Cabernet Sauvignonista, Petit Verdot'sta, Cabernet Francista, Merlot'sta, Ruby Cabernetista, Shirazista, Malbecista ja Pinot Noirista. 

Viinien lisäksi täällä tehdään myös palkittua brandyä, jota käytetään myös Barbera Zinfandel- jälkiruokaviinin väkevöimiseen. 




Special Reserve-sarjaa lukuunottamatta talon punaviinit käyvät läpi 12 kuukauden tammikypsytyksen (pääosin ranskalaisissa tynnyreissä), Special Reserve-viinit puolestaan 24 kuukauden. 




Binyaminan ja Zichron Ya'akovin puolivälissä, noin tunnin junamatkan päässä Tel Avivista sijaitseva Tishbi on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde viininoviisillekin.  Henkilökunta on ammattitaitoista ja palvelualtista, mikä ei israelaisilla viinitiloilla ole valitettavasti mikään itsestäänselvyys. Suuri osa viinitiloista ei edes vaivautunut vastaamaan yhteydenottoihini.





Vietin varsin leppoisan iltapäivän Tishbillä maistellen läpi tusinan verran viinejä. Päällimmäisenä niistä jäi mieleen niiden huomattava kuivuus, joka omaan makuuni  oli hieman liikaa, johtaen useimpien kohdalla varsin karvaaseen loppuvaikutelmaan. Monet niistä pääsisivätkin varmasti paremmin oikeuksiinsa oikeanlaiseen ruokaan yhdistettynä?

Valkoisista suosikikseni nousi Emerald Riesling, josta löytyi tuhkaa lähentelevän maanläheisyyden lisäksi kaikista eniten aromaattisuutta (Viognier jäi mielestäni latteaksi, Sauvignon Blancin hapokkuus dominoi sitä vähän liikaa ja French Riesling taas olisi kaivannut sitä vähän lisää). Punaisista ihastuin eniten Cabernet Francin lämpöön ja hyvin hillittyyn paprikaisuuteen. 




Eniten hämmennystä aiheutti eniten odottamani Pinot Noir, joka todellakin oli kiertueeni vetäneen Liorin sanojen lailla varsin poikkeuksellinen ja persoonallinen viini.Tilliäkin henkivä, karpaloinen tuoksu jatkui liki mansikkahillomaisen kypsään marjaisuuteen, mutta päättyi yllättäen siihen edellämainittuun karvauteen. 




Tishbi on hyvin vahvasti perheyritys, mikä näkyy ihan kaikessa lämpimästä tunnelmasta lähtien. Taloa johtaa sen perustajien pojanpoika Jonathan ja viinintekijänä toimii hänen poikansa Golan. Toinen poika Michael on mukana viljelyssä ja tytärta Oshraa on puolestaan kiittäminen mm. viinihyytelöistä koostuvasta Tishbin Fine Food-sarjasta. Nuo viinihyytelöt ovat kuulemma upeita juustojen kanssa...!





Loppupäivästä sain seurakseni myös Jonathanin vaimon, jonka kanssa tutustuimme viinin ja suklaan liittoon. Viini-suklaa-tastingit ovatkin yksi tilan suosituimpia aktiviteetteja. Tishbi tuo maahan Valrhonan suklaata, josta tehdään tilan upeat konvehdit.





Mutta ei tässäkään vielä kaikki. Tilalta löytyy lisäksi oma ranskalaistyyppinen leipomo, jonka huikean hapanjuurileivän reseptiä hiottiin kuulemma vuoden (!) verran. Ja voitte uskoa, että sen myös maistaa. 







Leipää voi ostaa mukaan, mutta sitä tarjoillaan myös pihan perällä sijaitsevassa ravintolassa, jonka suojiin vetäydyin myöhäiselle lounaalle. 

Ravintola, kuten tilan viinitkin, on kosher (halavi, eli kalaa ja maitotuotteita tarjoava), eli lihaa sieltä ei saa lainkaan. Tilan viereen oli tosin parkkeerannut myös barbecue-rekka...!

Itse päädyin marinoiduista kasviksista, tahnoista ja siitä mielettömästä leivästä koostuvaan antipastilautaseen (49 NIS = n. 11€), jonka uskomattoman makeista kuivatuista tomaateista tehty tahna oli yksinkertaisuudessaan ihan käsittämättömän hyvää.

Lounaanjälkeisen raukeuden vallassa ja auringon lämmittäessä pyörittelin viinilasia kädessäni hajamielisesti niin kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä elämään tuntien, ettei tuolla hetkellä maailmassa todellakaan ollut paikkaa, jossa olisin mieluummin ollut!




Monipuolisuutensa ansiosta Tisbhi on ruokamatkailijalle loistava yhden pysähdyksen kohde, jossa päivä hujahtaa ohi varsin nautinnollisissa tunnelmissa. Jos aikaa riittää, kannattaa muuten samalla tsekata myös läheinen Zichron Ya'akovin tunnelmallinen kaupunki!





_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


5 kommenttia :

  1. Upeasti kirjoitettu juttu😊Tishbin viinejä, hyytelöitä ja suklaita olen maistanut:he ovat aina mukana kaikill viini/ruokamessuilla,mutta tuolla viinitilalla pitäisi ehdottomasti käydä. Ja tuo sun lounasannos siellä, näyttää niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehdottoman kova suositus visiitille! jo ihan vain tuon leivän takia... x

      Poista
  2. Vastaukset
    1. olen itse törmännyt ya'akov-kirjoitusasuun, minkä vuoksi päädyin käyttämään sitä!

      Poista
    2. Mä meinasin tuota Zichron,kun sulla luki Zichra mutta olitkin sen korjannut.Mä nyt haluan niin tuonne!

      Poista