perjantai 10. heinäkuuta 2015

Okonomiyaki ja Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc

* * * 

For English please see here

* * *

Alkukesästä iskenyt nuha äityi sellaiseksi keuhkoputkentulehdukseksi, ettei moista oltu vähään aikaan nähtykään. Mutta sai se jotain aikaankin: ihan totaalisen rauhoittumisen (ja somepaaston!). Naapurinpoika totesi muutaman viikon koomaani tuijotettuaan kuinka minun pitäisi itse asiassa olla kipeä useamminkin(?) Olen kuulemma niin paljon rauhallisempi ja rakastettavampi kun en riuhdo menemään sata lasissa!

Nyt elämä onneksi jo voittaa ja lasissa onkin... Chenin Blanc!

Blogi on viime aikoina ollut hiljaisempi kuin venäläinen ihmisoikeusjärjestö ja Instagraminkin perusteella voisi luulla minun olevan vähintään kuollut. Yllättävän äkkiä se mielenkiinto kokkaamiseen katosi ihan kokonaan  - niinpä viime aikojen ruokaympyrä on pääosin koostunut naapuripizzeriasta jo siinä määrin, että ollaan varmaan jo niiden joulukorttipostituslistallakin...

Muutama päivä sitten saapui kuitenkin tuorein munaringin (kihihii!) lähetys, jotka saivat minut vihdoin houkuteltua keittiöön. Tuloksena oli (vihdoin ja viimein!) okonomiyaki, johon tutustuin Japanissa asuneen ystäväni kautta jo vuosia sitten, mutta johon vasta taannoisella Lontoon matkalla ihan tosissani rakastuin. 

Käännettynä Okonomiyaki tarkoittaa suunnilleen "ihan miten haluatte", mikä kertoo sen pyttipannumaisesta luonteesta.  Taikinan ja kaalin lisäksi siihen voi siis heitellä oman maun (ja jääkaapin sisällön) mukaan ihan mitä haluatte. Itse käytin possunkylkeä, mutta katkaravut tai mustekala kävisivät ihan yhtä hyvin.

Jossain ohjeissa kaali ja kevätsipuli sekoitetaan jo taikinaan, itse olen oppinut sen näin. Mutta tämänkin suhteen tehkää (arvaatteko jo varmaan mitä on tulossa?) ihan miten haluatte. 

Valmis tuote kuorrutetaan okonomi-kastikkeella, johon löytyy ohje mm. Sivumaku-blogista. Jos nälkä on kovempi kuin autenttisuudenjano, voi sen korvata vaikka BBQ-kastikkeella, hoisin-kastikkeella tai osterikastikkeella - ihan miten haluatte!

Tonnikalasta tehtyjä bonitolastuja myydään japanilaisen ruoan kaupoissa, samoin kuin dashia eli japanilaista kalaliemijauhettakin. Jos niitä ei satu olemaan käsillä, voi taikinan tehdä veteenkin ja korvata bonitojauheen vaikka paahdetuilla ja murustetuilla norilevyillä - niitä kun saa nykyään jo joka kulmakaupastakin (ohjeet merilevän paahtamiseen täällä). 





Kahdelle hengelle (Kaksi pienempää tai yksi iso)

Okonomiyaki

taikina:

2 kananmunaa
2,5 kalalientä dashi-jauheesta (tai vettä)
4 dl vehnäjauhoja (korvattavissa gluteenittomalla jauhoseoksella tai vaikka riisijauholla)
1 tl suolaa (halutessasi vaikka norisuolaa - ohje täällä)
2 tl jauhettuja bonitohiutaleita

muutama rkl ruokaöljyä paistamiseen

täyte:

250 gr (varhais)kaalia, ohuesti suikaloituna
2 kevätsipulia hienonnettuna
100 gr possunkylkeä ohuina siivuina

tarjoiluun:

kevätsipulia
50 gr possunkylkeän rapeaksi pannulla paahdettuna
(wasabi)majoneesia
okonomi-kastiketta

Okonomi-kastike:

1,5 dl ketsuppia
1 dl Worchester-kastiketta
1 dl sakea
1 dl miriniä
3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sokeria

Mittaa kastikeainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes kastike keittyy kokoon ja paksuuntuu.

Pilko tarjoiluun tarvittavat possunkylkisiivut suikaleiksi, laita kylmälle pannulle ja laita levy keskilämmölle. Paahda välillä käännellen, kunnes rapeita. Nosta pannulta ja valuta talouspaperin päällä. 

Sekoita yhteen taikinan ainekset. Kuumenna öljytty pannu keskilämmöllä ja kaada pannulle 1/4 taikinasta jos teet kaksi, 1/2 taikinasta jos teet yhden ison. Pyöräytä ohueksi levyksi, ripottele päälle bonitojauhe ja lisää sen päälle kaali ja kevätsipuli (jätä hieman tarjoiluun). Lado näiden päälle possunkylki, paina lastalla aineksi hieman kasaan ja kaada päälle saman verran taikinaa. Kun massa on jähmettynyt, käännä se ja paista toiseltakin puolen. 

Lorauta päälle okonomikastiketta, majoneesia ja koristele rapeilla possunkylkisuikaleilla ja lopulla kevätsipulilla.





Jos muuten ei ole vielä tuttu, suosittelen kokeilemaan Saitakun wasabimajoneesia, jota saimme kesän alussa kokeiltavaksi ja johon olen ihan totaalisen ihastunut. Wasabi antaa majoneesille ihanasti särmää taittaen sen rasvaisuutta ja käy burgereihin, salaatinkastikkeeksi, dipiksi... 





Eikä reseptiä ilman viinisuositusta, joka tänään siis on sitä Chenin Blancia!

Sopiva viini löytyi Bellinghamin The Bernard Series- sarjasta, josta olen aikaisemmin esitellyt teille Grenache Blanc-Viognier-blendin

Tässä Chenin Blancissa (16,98€) on kuivuutta ja hapokkuutta, mutta myös kypsää hedelmäisyyttä, joka käy hienosti aasialaisen keittiön kaveriksi - myös hienovaraiselle eikä yleensä kovinkaan mausteiselle japanilaiselle. 

Tämä viini on niin paikallaan juuri nyt, sillä se kävisi hyvin myös savukalan, etenkin lohiruokien kaveriksi (olisi varmaan ihan tervetullut mökkituominenkin...!). 12 kuukauden tammikypsytys antaa viinille mausteista paahteisuutta, joten se tasapainottaisi hienosti myös runsaiden, kermaisten ruokien täyteläisyyttä. Erinomainen, monitasoinen viini - kokeilkaa!





_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



5 kommenttia :

  1. Oikein jo mietin tässä yksi päivä, että missä oikein luuraat:) Hyvä kun olet parantunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sängyn pohjallahan minä. En kyllä tiedä kauan tässä olisi somekoomaa pitänyt jatkaa ennenkuin maailma olisi silleen Ihan Tosissaan huolestunut ja lähettänyt joukon palomiehiä ovelle tarkistamaan, että mitä on sattunut... ;-)!

      Poista
  2. Hiilarikammoinen ketoilija korvaisi vehnäjauhot joko manteli- tai kookosjahoilla. Kumpaakohan vaihtoehtoa kokeilisi?

    VastaaPoista