perjantai 24. heinäkuuta 2015

Korealainen coleslaw

* * * 

For English please see here

* * * 


Korealainen keittiö ylittää minun ymmärryskykyni. Miten käymismenetelmä voi tuottaa toisaalta niin jaloja tuloksia kuin viini, mutta myös jotain niin käsittämätöntä kuin kimchi? En tajua. Tämä on sen sijaan logiikkaa sieltä helpoimmasta päästä. Kesä + grillikausi + uuden sadon porkkanat + varhaiskaali... ei voi tarkoittaa muuta kuin coleslaw´ta. Viime vuoden tapaan tämänkesäinen coleslaw sai inspiraationsa Aasian suunnalta ja minunkin jääkaappiini kotiutuneesta Korean ihmeestä: gochujang- tahnasta. 

Nykyään tuota niinikään käymismenetelmällä valmistettua maustetahnaa saa jo normikaupoistakin, joten kaupoille siitä! Gluteenirajoitteisten kannattaa tosin muistaa, että gluteenitonta tämä ei ole. Kevyempään herkutteluun voi puolet majoneesista korvata myös turkkilaisella jogurtilla. 





Lisukkeena tästä riittää n. kolmelle, burgerien tai hodareiden täytteenä n. kuudelle

Korealainen coleslaw:

1 pieni varhaiskaali ( n. 500 gr)
3 porkkanaa
2 tl riisiviinietikkaa (voi tarvittaessa korvata myös valkoviinietikalla!)
2 tl sokeria

3 kevätsipulin varret
puntti korianteria
1/2 dl seesaminsiemeniä

Gochujang- majoneesi:

2 dl majoneesia
1-2 rkl gochujang- tahnaa (maun mukaan)
1/2 limen mehu
1/4 tl seesamiöljyä
1/4 tl valkosipulijauhetta
suolaa, pippuria

Halkaise kaali, poista kova ydin ja uloimmat lehdet ja suikaloi ohuelti. Kuori ja suikaloi/ raasta porkkana. Sekoita riisiviinietikka ja sokeri ja kaada kaali-porkkanaseokseen. Anna muhia kastikkeen valmistamisen ajan.

Yhdistä kastikkeen ainekset keskenään, tarkista maku ja suolaa ja pippuroi (lisää hieman sokeria, jos hauat makeampaa). Sekoita salaatin joukkoon ja kääntele lopuksi joukkoon kevätsipuli- ja korianterisilppu ja seesaminsiemenet.





_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Non nih :)täältä se sitten lopulta löytyi, juuri se mitä olen kaivannutkin. Suomalaiseta maitohappokäymisellä valmisteusta hapankaalista tai saksalaisittain viinihapolla käymismenetelmällä tehdystä hapankaalista saa melkein yhtä hyvää, kun hieman liikkaa etikkaisuutta liottaa pois vedellä huuhtomalla (siis jos ei tykkää siitä). Mojovan mausteinen ja sitruunainen majoneesi porkkanaraasteen kera antaa salaatille juuri sitä oikeaa makua ja suutuntumaa. Kiinan muurin rakentajia taidettiin ensimmäisenä ruokkia kimchillä?! Ihanaa jokatapauksessa kesäisten grilliruokien kanssa ja sinappisella vingretellä salaatista saa jopa laihdutusruokaa ja kelpaa se diureetiksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ihan oikeassa olet. Kimchi on tosin jotain johon en ainakaan toistaiseksi ole onnstunut muodostamaan kovinkaan lämmintä suhdetta...

      Poista