maanantai 20. tammikuuta 2014

Flan de naranja

Appelsiinit ovat juuri nyt Espanjassa parhaimmillaan. 





EI näin.
Tai on, koskapa ne eivät olisi? Tuoreina, vasta (omasta tai jonkun muun...) puusta poimittuina ne ovat kyllä yksi ihan parhaista asioista. 

Ja koska tässä pohjoisessa pimeydessä se aurinko ei juurikaan pääse hemmottelemaan, niin se on tehtävä ihan itse. Hemmottelu ja aurinko.

Niinpä viime aikoina on appelsiini kohonnut yhdeksi suosikkiraaka-aineksi - huomaan kantavani niitä kotiin kilokaupalla. Niinikään tämä resepti on Espanjasta; maata kiertäneen ja eri alueiden erikoisuuksiin tutustuneen Rick Steinin Rick Stein's Spain- kirjasta.

Perustana on flan, tuo Espanjan ykkösjälkkäri. Joka on siis eri asia kuin Ranskan vastine. Valencian seudulla se tehdäänkin appelsiinimehusta ja tuloksena on täyteläinen mutta ah, niin appelsiininen herkku. Tammikuun kohtuullisuuden nimissä puolitin allaolevan reseptin. Joskin söin kyllä itse ihan joka ikisen joten se siitä kohtuullisuudesta.

Aikaavievyydestään (sen kun on annettava asettua seuravaan päivään) huolimatta tämä on varsin helppo. Ainoa kinkkisempi asia on tuo karamellin teko. Siitä kun osa tuppaa aina jäämään sinne kattilan pohjalle. Niinpä suosittelenkin tekemään sitä reilumman annoksen, jotta sitä riittää sinne muottien pohjallekin. Esimerkiksi jos annoksen puolittaa, niin kannattaa se karamelli silti tehdä täyden ohjeen mukaan. Itse käytin nesteenä appelsiinin mehua ja lisäsin vielä mukaan hyppysellisen inkivääriä. Mikäli mahdollista, nämä kannattaa tehdä erityisissä flan - tai créme brûlé- muoteissa, joiden seinämät ovat ohuempia, mikä edesauttaa vanukkaiden kypsymistä läpeensä.

Vuokien koosta riippuen 6-8 annosta

Vanukkaat:

4 isoa appelsiinia
300 gr sokeria
14 keltuaista
4 isoa kananmunaa

Karamellikastike:

100 gr sokeria
1/2 dl vettä (tai appelsiinin mehua)
(ripaus jauhettua inkivääriä)

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Laita 6-8 vanukasmuottia korkeareunaiseen uunivuokaan (esim. lasagnevuoka) ja kiehauta tarpeeksi vettä, jotta se yltää puoliväliin muotteja.

Mittaa karamellikastikkeen ainekset kattilaan ja anna sokerin liueta nesteeseen miedolla lämmöllä. Nosta sitten lämpöä ja anna kiehua kunnes seos on paksua ja ruskeaa. Älä sekoita, sillä silloin sokeri on jatkuvassa liikkeessä eikä sillä ole aikaa paahtua ja saada sitä väriä pintaansa. Pidä sitä kuitenkin koko ajan silmällä, sillä jos se paahtuu liikaa, on tuloksena kovin kitkerä sotku.

Kaada karamelli vuokien pohjalle ja pyöräytä sitä hieman reunoillekin. Toimi nopeasti, sillä seos jähmettyy nopeasti.

Raasta 2 appelsiinin kuori ja purista kaikkien appelsiinien mehut - tähän tarvitaan 4 dl mehua. Laita kuoriraaste, mehu ja sokeri kattilaan ja kuumenna kunnes silloin tällöin sekoittaen kunnes sokeri on liuennut. Kun se kiehahtaa, anna sen porista vielä muutaman minuutin ajan ja nosta pois levyltä.

Erottele keltuaiset ja vatkaa ne kananmunien kanssa kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon appelsiininmehuseos, sekoita hyvin ja siivilöi. Jaa seos muotteihin ja kaada kiehuvaa vettä uunivuokaan niin, että se ulottuu puoliväliin muotteja.

Kypsennä uunissa 15-20 minuuttia (riippuen vuokien koosta). Ota vuoka uunista, nosta muotit vedestä. Anna jäähtyä ja asettua peitettynä kylmässä ainakin 4 tuntia, mutta mielellään seuraavaan päivään. 

Kumoa muotit lautasille ja kaada karamellikastike päälle. Jos sitäon jäänyt kovin paljon muotin pohjalle, upota niiden pohja kiehuvaan veteen, jolloin se pehmenee ja lähtee liikkeelle. 

Itse tein lisäksi karamelisoituja appelsiininkuorisuikaleita. Kuumenna kattilassa 2 dl vettä ja 1 dl sokeria. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta siitä ohuita suikaleita. Keitä siirapissa keskilämmöllä silloin tällöin sekoittaen kunnes neste on haihtunut liki kokonaan. 






___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



11 kommenttia :

  1. No johan sesonkiherkun lykkäsit,nams :D

    VastaaPoista
  2. Appelsinihan se on minunkin suosikkejani mikä varmaan myös blogin nimestä tulee esille.Ja kun täällä nyt on puut täynnä sitrushedelmiä on se yksi kauneimmista asioista mitä tiedän;D Ihanan appelsiinisen värisen flanin oletkin tehnyt:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hitusen ehkä liian makea mun makuun, mutta ihanan appelsiininen kyllä :-)

      Poista
  3. Mä en ole päässyt näihin vanukkaisiin ikinä oikein sisään. Mut luulen et se on ihan oma syy - V tykkää kyllä hurjasti. Ehkä mä en ole oikein vanukasihminen - paitsi niistä lasten suklaa-vaniljavanukkaista tykkään joita saa kaupasta ;) Ja sitte creme bruleesta tykkään kans, mut se ei ookkaa vanukas vaan creme brulee. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no aijaa! mä taas tykkään. paitsi jos ne on sellaisia liivatteellä hyydytettyjä. Vaikka nehän onkin sitten pannacottia :-) haluan myös huomauttaa, että oikeasti olen loputtomin, gasellimaisin säärin varustettu, ylen hoikka ja pienipyllyinen yksilö. Mutta kun se kamera lisää sen 5 kiloa ja sitten on tuo kaiken isommalta näyttäväksi saava valkoisten housujen optinen harha ja kaiken huipuksi vielä äärimmäisen epäedullinen kuvakulma ;-)

      Poista
  4. Nam, tätä appelsiiniversiota mä kokeilen ensi kerralla! Ei perusflanissa toki mitään vikaa ole, en mä sillä... :-D

    VastaaPoista
  5. Ja hih,tuo kuvasi appelsiineja poimimassa.,Miksi henkselit;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska teknisesti ottaen kuvan esittämä aktiviteetti luokitellaan kai appelsiinivarkaiksi ;-)

      Poista