lauantai 25. tammikuuta 2014

Orange is the new black

Vaikka kuinka haluaisin kasvaa vähäeleisen tyylikkääksi aikuiseksi Hermés-laukkunaiseksi, on minulla epäilykseni haaveen toteutumisen edellytyksien suhteen. Ihan ensimmäinen on se, että ne laukut maksavat useamman tonnin. Toinen on se, että jostain syystä haaveilen nimenomaan oranssista Hermésistä. Kyllä, Kiinteistömaailman, postilaatikkojen ja Guantanamo Bayn räikeästä oranssista. Joka on väreistä ehkä se kaikista vähiten vähäeleinen. Eikä sovi yhteen oikein minkään kanssa. Toisaalta, asusteiden yhteensoinnuttaminen on Guantanamo Bayn asukkien murheista ehkä se pienin...?

Vaan ei minusta taida kummoista älykköäkään tulla: joku kysyi minulta kerran, onko appelsiini englanniksi orange sen värinsä takia, vai kutsutaanko oranssia orangeksi nimenomaan sen värisen appelsiinin takia. Kädet nousivat pystyyn. En tiennyt. Näitä leppoisia aasinsiltoja pitkin pääsemmekin hyppelemään päivän reseptiin: orange curdiin!

Vaikka kuinka haluaisi sujuvaa suomenkieltä osaltaan edistää ja ylläpitää, niin ei se "appelsiinitahna" vain jotenkin kuulosta oikealta. Ja kutsummehan me lemon curdiakin sen alkuperäisnimellä. Tässä siis jo aikaisemmin blogissa nähdyn lemon curdin makeampi, leiskuvammanvärinen serkku. Sukulaisensa lailla tämä tahna on mitä monikäyttöisin: se käy paahtoleivälle, lettujen kanssa, kakkujen ja pikkuleipien (esim macaronien!) täytteeksi ja piirakoihin. Ainakin tuota viimeistä herkkua on blogiinkin tulossa ihan heti kohtapikaa! Jos vain saan pidettyä sormeni kurissa...





4 isoa appelsiinia
4 kananmunaa ja 1 keltuainen 
100 gr voita
3 dl sokeria

Raasta appelsiinien kuori. Jos haluat kitkerämpää, raasta kaikki appelsiinit. Makeampaan riittää 1-2 appelsiinin kuori. Säädä tällöin myös sokerin määrää vähemmäksi. Purista appelsiinien mehu ja yhdistä kulhossa voin ja sokerin kanssa. Sulata vesihauteessa kunnes voi on sulanut. Sekoita tasaiseksi ja siivilöi. Vatkaa kananmunat kuohkeiksi toisessa kulhossa ja yhdistä niihin mehuseos. Jatka kypsentämistä vesihauteessa 10-15 minuuttia kunnes seos alkaa saeta. Halutessasi seoksesta vieläkin paksumpaa (käyttäessäsi sitä esimerkiksi piirastäytteenä, lisää 1 rkl maissitärkkelystä ja kypsennä vielä kymmenisen minuuttia. 







Jotkut tekevät curdinsa pelkästään keltuaisista, jolloin tuloksena on kirkkaampi ja syvemmän värinen tahna. Makuasia tämäkin, mutta koska flan de naranjan jäljiltä oli jo sen verran paljon valkuaisia odottamassa uusiokäyttöä, käytin surutta munat kokonaisina...



__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



9 kommenttia :

  1. Mä rakastan oranssia....tosin vaatteissa mulla on sitä vain muutamassa T-paidassa....Jeps,appelsiinitahna ei vaan kuulosta yhtähyvältä kuin orange curd;D Ui,sä teit macaronsejakin! Olen tehnyt niitä vain kimpassa petit fours-kurssilla mutta kotona en vielä koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 2005 vietin kesän Israelissa ja olin pakannut mukaan huolella valitun matkagarderobin joka koostui pääosin oranssista. Joka kesällä 2005 olikin poliittisesti varsin latautunut väri :-) Oletettujen Gush Katif-sympatioideni vuoksi sainkin osakseni oudoksuviakin katseita! Ja ei, macaronseja en ole vieläkään saanut tehtyä itse. Ostan varmaan Hesarista kokosivun mainoksen kun siinä vihdoin onnistun ;-) millaiset olivat omat kokemuksesi? Onnistuivatko?

      Poista
    2. Ai niin tuon yhteyden olin ihan unohtanut, ja olisit varmaan saanut paheksuvia katseita minultakin oranssisessa garderobissasi;D

      Poista
    3. Siis me tehtiin niitä opettajan avustuksella kurssilla joten ei edes ollut mahdollista epäonnistua;:D
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/10/marmeladin-pate-de-fruit-ja-muidenkin.html

      Poista
    4. tuo 2005 tapaus oli vahinko. ei ole tosin montaa kertaa tullut noin pätevää (poliittis-moraalinen) syytä mennä ostamaan uusi vaatevarasto :-)

      Poista
  2. Kappas, muillekin maistuvat curdit - itse kokkasin juuri mustikka-kardemummacurdia. :) Appelsiiniversio kuullostaa kivalta!
    http://ssiiri.wordpress.com/2014/01/21/ihana-mustikka-kardemummacurd/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mustikka-kardemumma?! tuo on ihan nerokasta :-)

      Poista
    2. Ei ollut omaa keksintöä, mutta olen ehdottomasti samaa mieltä. ;)

      Poista
    3. Taas kannatti poiketa ku sai 2 uutta curd vinkkiä :-) kiitos teille!

      Poista