keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kieli pitkällä

Vaikka kuinka olen kielellisesti lahjakas ja yritin kieli poskessa ja vähän vyön allakin keksiä tähän  jotain nokkelaa johdatusta, niin kaikki kielivitsit on viime aikoina taidettu kaluta loppuun  - sitä kun on kokannut niin Silläsipuli- blogi kuin Onko Nälkä- blogin Chef Joneskin. Viimeeksimainittu pohjoisen suuruus ehättikin samanlaisille apajille savuahvenesta ja poron(!)kielistä tehdyllä annoksellaan. 

Kieli ei ole kaikkien mieleen, mutta jos ei sitä ole kokeillut, kannattaa sille antaa tilaisuus. Se on sitäpaitsi halpaa - possunkielellä esimerkiksi kilohinta jää alle seitsemään euroon. Jos syömässä on isompi joukko, kannattaa suunnata naudankieleen, joka (yli kilon painoisena) onkin melko kunnioitusta herättävän kokoinen mötkäle.

Muutaman tunnin kypsennyksellä kielestä saa varsin mureaa herkkua, jota tuli mieleen käyttää vitello tonnatomaisesti. Vitello tonnato on Italian Piemontesta kotoisin oleva antipastoklassikko, joka täyteläisen tonnikalakastikkeen kera tarjoillista ohuista vasikanpaistisiivuista. Vaan enhän minä kovin luova ollutkaan ollut: kieltä oli kuulemma käytetty Vitello Tonnatoon jo Murunkin keittokirjassa, vaikka itse en ollut sitä edes hoksannut.

Ehkä ihan parasta kielihommissa on kuitenkin se liemi, joka kannattaa ehdottomasti säästää. Sen lihaisessa ja hieman makeassakin maussa on jotain ihanan lohdullista. Käytä liemi kastikkeisiin, keittoihin tai risottoon. 

Alkuruokana tästä riittää reilusti 4-6 hengelle

4 possunkieltä (yht. n. 1,5 kg)

Haudutusliemi:

2 porkkanaa
1 sipuli
2 sellerinvartta
4 laakerinlehteä
10 maustepippuria
10 mustapippuria 
n. 2 tl suolaa

Lohko vihannekset ja kuumenna vettä kattilassa niin paljon että kielet peittyvät. Anna porista hiljaisella lämmöllä kielten koosta riippuen 1,5-2 tuntia (2,5-3 naudankielelle). Kuori pinnalle muodostuvaa vaahtoa pois aina välillä. Kuori kielet, valuta liemi ja anna kielten jäähtyä liemessään. Kieli säilyy viitisen päivää. Siivuta se  ja tarjoa tonnato-kastikkeen kera. 

Tonnato-kastike:

3 dl majoneesia
1 prk öljyyn säilöttyä tonnikalaa
1/2 dl rouheasti pilkottuja suolaliemeen säilöttyjä kapriksia 
2 rkl kielen keitinlientä
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
1 rkl hienonnettua persiljaa
3/4 tl valkopippuria

Tarjoiluun: 70 gr rasia rucolaa ja kapriksia

Sekoita ainekset tasaiseksi ja tarjoile viipaloidun kielen kanssa.





Ruokabloggareiden tammikuun chiliaiheisen ruokahaasteen äänestys on muuten alkanut ja kestää ylihuomiseen saakka. Kovan onnen karkkipossu kiittää äänistänne... Äänestämään pääsee täällä!



____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



15 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. varsin kielipuoliseksi aloin itseni vallan tuntea :-)

      Poista
    2. Minut voisi varmaan manipuloida kielen ystäväksi (ruokamielessäkin), jos ei kertoisi mitä syön. Tykkäisin ihan täysillä ja sitten saisin vasta tietää :D

      Poista
    3. siinä on se jännä ominaisrakenteensa kyllä enkä voi sanoa että itsekään olisin ihan hulluna ajatukseen jostain, joka on jo asunut jonkun toisen suussa. Toisaalta, kananmuna...

      Poista
  2. Hei, sähän olet hyvä kielissä....
    :)

    VastaaPoista
  3. Silloin joskus lapsena kun vielä söin lihaa tykkäsin siitä,Kielen rakenne on sellainen miellyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tykkään kanssa kovasti. ja upposi myös yleisöön, joka ei kieleen aikaisemmin ole koskenut ;-)

      Poista
  4. Hyvännäköistä kieltä... ja kun on hiljainen hetki, niin blogissani on sinulle haaste :-) http://jakaikkeamuuta.blogspot.fi/2014/01/haastevastauksia.html

    VastaaPoista
  5. Kävin äänestämässä kyllä =)

    VastaaPoista
  6. Nam,nam. Kieli on aivan aliarvostettu juttu,harmi. Onneksi me kolme ainaki pidetään mainetta yllä,kieli pitkällä tai keskellä suuta. Jälkimmäinen kieliläppä oli unohtua :-) Kadehtimistakin riittää kun kaikki äitini reseptit Nanna kokkaa hirvenkieltä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on. vaikka eipä se poronkielikateus kauas jäänyt :-) kyllä nyt olen pettynyt kielipäähäni kun tuo vitsi jäi ihan paitsioon :-)

      Poista