torstai 30. tammikuuta 2014

Appelsiini-inkiväärikanaa

Tänään alkavia kiinalaisen uuden vuoden juhlintoja ennakoiden olimme viime viikonloppuna aasialaisissa tunnelmissa. Ennakointi on muuten tuon festivaalin suhteen paikallaan - koko kansan paetessa sukulaisiin juhlimaan seisoo mm. alueen merivienti ihan jumissa viikkotolkulla.

Tänään alkaa hevosen vuosi. Ihan noin kirjaimelliseksi emme kuitenkaan heittäytyneet, vaikka ihahanaa herkkua se heppakin on. Lautaselle päätyi sen sijaan ihan kanaa. Viime aikoina keittiössä useasti nähdyn appelsiinin ryydittämänä. Appelsiini on ruoanlaittoonkin soveltuva raaka-aine - mehu antaa makeutta, mutta se kuori tuo ruokiin lämpöä. Ihan hervottomaksi ei sen kuoren käytön kanssa tosin kannata heittäytyä - tuloksena on muuten varsin kitkerää seuraa.

Appelsiininkuorista on piakkoin blogiin tulossa myös todellista kompostista karkiksi- hävikistä herkkua!


Idean tälle antoi se surullisenkuuluisa Gordonin kovan onnen karkkipossu. Omat kanani olivat luullisia, mutta toki tähän voi fileitäkin käyttää.

Neljälle

4 kanan rintaleikettä

Marinadi:

3 appelsiinin mehu
1 appelsiinin kuori isoina lastuina
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl osterikastiketta
3 isoa valkosipunlinkynttä
1 kanelitanko
1/4 dl Shaoxing- riisiviiniä tai kuivaa sherryä
1 iso chili
n. 5 cm x 3 cm pala inkivääriä

Paistamiseen:

1/2 dl öljyä
3/4 dl sokeria

Tarjoiluun:

1 punainen chili
muutama kevätsipulin varsi

Poista rintaleikkeistä luu ja leikkaa haluamasi kokoisiksi lohkareiksi. Sekoita marinadin ainekset ja anna maustua kylmässä muutaman tunnin ajan. 

Nosta kanapalat marinadista ja kuumenna pannussa öljy ja sokeri. Kun sokeri karamelisoituu, heitä pannulle kanat. Anna niiden saada väriä ja kaada sitten perään marinadi. Keittele hiljasella porinalla kunnes kanat ovat kypsiä (koosta riippuen ei tuohon juurikaan 10 minuuttia enempää mene) ja nosta ne sitten kastikeestaan. Pidä lämpimänä. Siivilöi marinadi ja anna jäljelläolevan kastikkeen redusoitua korkealla lämmöllä kunnes se on paksua ja siirappimaista. Tarkista maku ja tarjoile kanan kanssa.

_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?       3 kommenttia :

  1. Hepan vuosi on kuulemma hyvä ja vahva vuosi ,näin mi nua valisti muutama päivä sittenkiinalainen lääkäri ,joka on täällä erikoistumassa ja asuu vapaaehtoispaikkani toipilaskodissa.Appelsiinit sopivat kyllä nii n moneen:-)

    VastaaPoista
  2. mahtavaa! mähän jään sitten odottelemaan ihan überonnistunutta vuotta :-)

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvältä, ja kivat ainekset. Tätä pitää joskus kokeilla.:)

    VastaaPoista