perjantai 29. marraskuuta 2013

No ny Rillataan!

Pohjoisen tyttönä minulla on varsin lämmin suhde rieskaan. Vaikka omat yritykset eivät mitään kansallisia juhlapäiviä vaatineita suurmenestyksiä ole olleetkaan... Niinpä olen ihan surutta rakastunut VAASAN Rillaan joka, kuten on nähty, taipuu (kirjaimellisestikin!) moneksi - niin cocktail-herkuksi kuin meze-pöydän kuninkaaksikin

Ja sitä pizzaahan minä söisin vaikka joka päivä... Niinpä ei minua montaa kertaa tarvinnut houkutella mukaan VAASAN ja Indiedaysin herkkuhaasteseen, jossa olivat mukana mm. VAASAN Lapin Rilla pizzapohja ja ruisnachot. Selvää oli jo alusta, että pizzaahan siitä tulisi, mutta koska kampanjassa olivat mukana myös ne ruisnachot (joiden tyytyväinen koekäyttäjä voi suositella niitä dipattaviksi tai sitten vaikka tacokeiton kaveriksi!), niin ajatukset riensivät heti Meksikon aurinkoon, jonka nousua tämän hetken trendikkäimmäksi keittiöksi olen ilolla seurannut. 

Ihan vielä en ole itse asiaan päässyt: masa harina- pussi on odottanut kaapissa jo kuukausia pääsyä itsetehtyihin tacoihin eikä sitä nyhtöpossuakaan ole täytteiksi vieläkään tullut keiteltyä... Mutta tästä se lähtee! Kielitieteilijä minussa huvitteli ajatuksella nimetä nämä Macchu Picchun nachopizzoiksi, mutta kyllähän te lukijat sen verran fiksua sakkia olette, että äkkiäkös te olisitte tajunneet, ettei se Macchu Picchu ole Mehikoa nähnytkään...!



Ja siitähän se ajatus sitten lähti...

Tulista lihaa, papuja, itsetehty tomaattikastike, avocadoa, punasipulia... ja niitä nachoja. Kyllä, nachoja pizzaan. Ja aye caramba miten hyvää tästä tulikaan! Elä turhaan etelän poika sita pizzaasi tilaa - äkkiäkös sie pistät ihan omas tulemaan! Noihin VAASAN Lapin Rilla pizzapohjiin kun on mausteet ja yrtitkin leivottu mukaan sen pehmeään tomaattiseen taikinaan. Eipä niillä juuri epäonnistua voi!



Kyllä näistä pizza aikaiseksi saadaan!

Pizzakastikkeena voi toki käyttää kaupan suosikkia, mutta äkkiäkös sekin valmistuu ihan kotona. Tacomausteen voi niinikään ostaa kaupasta, mutta eipä senkään valmistaminen minuuttia pidempään vie.

Tomaattikastike:

1 tlk (á 400 gr) kokonaisia säilyketomaatteja
2 valkosipulinkynttä
3/4 rkl kuivattua basilikaa
3/4 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria

Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne veitsen hamarapuolella. Pyörittele niitä kattilassa hetki öljyssä ja lisää sitten tölkkitomaatit ja yrtit. Anna porista viitisen minuuttia, kunnes tomaatit ovat kuumenneet ja soseuta sitten blenderissä. Kaada takaisin kattilaan, lisää punaviinietikka, sokeri ja neilikka. Tarkista maku ja lisää maun mukaan suolaa ja mustapippuria (tai sokeria). Keitä vielä hieman kokoon (kymmenisen minuuttia) ja anna jäähtyä.

Tacomausteseos:

1/2 rkl sipulijauhetta
1/2 rkl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1 tl kuminaa
3/4 rkl juustokuminaa
3/4 rkl jauhettua korianteria
3/4 rkl paprikaa
1/2 rkl chilijauhetta
1/2 rkl cayennepippuria
vajaa 1 tl kanelia
vajaa 1 tl inkivääriä
1 limen raastettu kuori

Sekoita ainekset.

Nachopizzat (4 kpl tai yksi uunipellillinen):

1 pss VAASAN Lapin Rilla- pizzapohjia
pizzakastiketta (esim. ylläoleva annos)
pizzajuustoraastetta (esim. mozzarella)
400 gr jauhelihaa
1 pss tacomaustetta (tai ylläoleva seos)
1/2 tlk maissia (á 340 gr)
1/2 tlk kidneypapuja (á 420 gr)
1 pieni punasipuli
1/2 punainen paprika
3-4 jalapeñoa (maun mukaan)

tarjoiluun: korianterinlehtiä, 1 avokado, turkkilaista jogurttia (tai kermaviiliä/ hapankermaa/ créme fraîchea) sekä VAASAN ruisnachoja

Ruskista jauheliha ja sekoita sitten joukkoon joko 1 pss kaupan tacomaustetta tai ylläoleva seos. Anna hieman jäähtyä.

Levitä pohjalle ensin muutama rkl tomaattikastiketta ja sen päälle ohuelti juustoa. 




Ja sitten jauhelihakerros.




Lisää sitten siivutettua punasipulia, paprikaa sekä valutettu maissi ja pavut.


Kyllähän jopa juustofoobikolla enemmän tuota juustoa lopulta lirahti...


Lisää sitten vielä hieman juustoa ja paista sitten 225-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia kunnes juusto on sulanut. Tiputtele sitten päälle turkkilaista jogurttia ja korianterinlehtiä. Viipaloi avokado ja asettele pinnalle ja kruunaa vielä koko komeus murentamalla päälle ruisnachoja.




Pohjoinen nöyryys saa nyt ihan suosiolla pitää vapaapäivän - sen verran hyvää tämä on. Tacojauhelihan mausteisuus yhdistettynä tomaatikastikkeen pehmeään aromikkuuteen, punasipulin mietoon hapokkuuteen, avokadon täyteläisyyteen, turkkilaisen jogurtin viileyteen, maissin makeuteen, korianterin keveyteen ja noihin nachojen rapsakkuuteen... Tässä on kuulkaa maut ja tekstuurit kohdallaan, sanoisi ruokabloggari!




Vaan mitä sanotte te? Teillä on nimittäin mahdollisuus äänestää suosikkianne kampanjasivuilla! Menkäähän äänestämään - siitä voi voittaa hemmottelupäivän Day Spassa!


* Postauksessa käytetyt VAASAN tuotteet ovat valmistajan sponsoroimia *


______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



10 kommenttia :

  1. hyvin vaihe vaiheelta kuvineen kerrottu. hieno idea laittaa osa aineista vasta paistamisen jälkeen, on niinkuin salaatit päällä, oikein kauniin ja herkullisen näköinen. nachot antavat suutuntumaa, eitunnu vain yhdeltä mössöltä, ninkuin pizza joskus.
    en ole tätä tehnyt, ainakaan vielä, etten voi makua kommentoida. t. raijas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juurikin näin :-) nuo nachot menettäisivät liian paljon sitä rapsakkuuttaan uunissa ja yrtit puolestaan freesiytensä. Avokadosta puolestaan tulisi varmasti sen verran epäilyttävän nälöistä muusia ettei se kovimpiakaan ruokabloggareita houkuttelisi :-)

      Poista
  2. Tuo Rilla näyttää kyllä sellaiselta että pitää kokeilla sitä seuraavalla Suomen reissulla...Kiva Mexico-pizza,ole!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tykkään! etenkin niihin rieskoihin olen ihan hurahtanut. Tunisiassa ollessa järsin paikallista, rieskamaista kokojyväjauhoista tehtyä ohutleipää koti-ikävissäni :-) tuo pizza oli kyllä hyvää - ei näy avokadohulluudelle loppua!

      Poista
  3. Kovat rillaukset! Hitto soikoon kun tuli nälkä :) sulta hoituu kyllä kaikki!

    VastaaPoista