torstai 21. maaliskuuta 2013

Possurullaa

Isommat lihanvalmistusoperaatiot ovat meillä tuon Herrasmiehen alaa. Grilli, mies ja tolkuton jötkäle lihaa on niitä asioita jotka vaan kuuluvat yhteen.

Ja hyvin hän hommansa hoitaakin. Ankan hän saa joka kerta kypsennettyä niin täydelliseksi, että kerran se on saanut allekirjoittaneen jopa itkemään. Joskin työperäisellä uupumuksellakin oli epäilemättä osansa tuossa.

Tänään sitä lihaa teinkin kuitenkin minä. Ja possua vielä. Kastike oli niin hyvää, että kyllä, nuolin kattilankin.

Kahdelle

Possu:


n. 500 gr possunfilettä
12 kuivattua aprikoosia puolikkaina
1 reilu rkl voita
1 rkl timjamia
1 ison
(tai kahden pienen)
 paahdetun valkosipulinkynnen tahna 
(ohje täällä)
suolaa, pippuria

Aprikoosikastike:

6 kuivattua aprikoosia
2 dl lihalientä
2 ison paahdetun valkosipulinkynnen tahna
loraus valkoviiniä
1 rkl voita
0.5 rkl rosmariinia
(tai timjamia)
suolaa, pippuria
2 reilua rkl maustamatonta tuorejuustoa/
 turkkilaista jogurttia/ 
n. 1 dl kermaa

Leikkaa possunfilee auki sen muotoa mukaillen noin 1,5 sentin paksuiseksi levyksi. Sekoita voi, timjami, valkosipulinkynnen tahna seokseksi ja levitä se possufileelle. Mausta suolalla ja pippurilla ja kääri tiukalle rullalle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria ja paista fileeseen kaunis väri voi-öljyseoksessa pannulla. Cocktail- tikut ja sellainen lihamestarinnaru ovat tässä epäilemättä paljon hyödyllisempiä apuvälineitä kuin paljaat sormet. Kääri se sitten folioon ja paista 200 asteessa 20 minuuttia. Anna levätä 10 minuuttia foliossaan. 

Tee sillä välin kastike. Keitä 6 aprikoosia n. 2 dl lihalientä, kunnes ne pehmenevät ja pullistuvat hieman. Pidä kattilaa silmällä, sillä aprikoosin sokerit tekevät liuoksesta siirappimaisen, jolloin se palaa helposti pohjaan. Kaada se blenderiin ja soseuta valkosipulitahnan kanssa tasaiseksi. Kaada pannuun loraus valkoviiniä ja 1 rkl voita makujen irrottamiseksi. Lisää sitten soseuttamasi aprikoosi-lihaliemi-valkosipulitahna ja sekoita tasaiseksi. Lisää mukaan rosmariini tai timjami ja kuumenna. Lisää sitten tuorejuusto (tai kerma tai jogurtti) ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehia hiljaisella lämmöllä n. 5 minuuttia.

Leikkaa possurulla siivuiksi ja kaada folioon mahdollisesti jäävä neste mukaan kastikkeeseen. 






3 kommenttia :

  1. Tästähän olikin puhetta aiemmin,ja kyllä on herkullista. Kastikekin kuulostaa tosi hyvältä. Kesää & grilliä odotellessa :D

    VastaaPoista
  2. Tuollaiset vähän makeat ja hedelmäiset kastikkeet ovat lihan kanssa kyllä ihan top. Ja possua on syöty ja syödään meilläkin aika paljon - sanoo hän samalla, kun uunissa nyhtöpossu muhii...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo nyhtö saa jo sanana kaiken kuulostamaan niiiiin ihanalta! saako tulla kylään :-)?

      Poista