keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Pikniksämpylöitä aamutuimaan

Meidän kolkkamme Espanjaa on kuulemma ihan sen merelle tunkevan eteläkärjen  jälkeen tuulisin paikka Espanjassa. Ja kun täällä tuulee, niin se meteli pitää isonkin miehen hereillä. Ja silloin kun ei, niin sen ison miehen kuorsaus pitää vuorostaan muut hereillä. Niinpä toisinaan on vain pakko luopua haaveesta hyvinnukutusta yöstä (toinen vaihtoehto sisältää kirveen, joten ylösnouseminen lienee viisaampi ratkaisu) ja keksiä jotain muuta puuhaa. Kuten leipominen.

Anoppi on aina yhtä ihmeissään tätä todistaessaan "Eikö se tiedä, että kaupasta saa sitä leipää ihan valmiina?"  hän jaksaa ihmetellä. 

Ja saahan sitä. Mutta on siinä vastapaistetun leivän tuoksussa kuitenkin jotain niin taianomaista ja lohdullista, että kyllä sen vaivan viitsii nähdä.

Ajatuksena oli leipoa sitä rakastamaani serranokinkkua sämpylöihin. Mutta sitten se ajatus (univelkaisena , ylikierroksilla) alkoi elää ihan omaa elämäänsä ja keksin, että no samalla vaivallahan sinne sisään voisi leipoa kaiken mahdollisen antipasti-tarjonnan, mitä jääkaapista löytyy, niin että siitä tulisi sellainen pikniksämpylä! Ja toki niin voikin tehdä. Mutta esteettisyyden ja purismin ja sen rullan käärimisen helppouden nimissä ei siinä pelkässä kinkussa kyllä mitään vikaa ole...

12 kpl

Sämpylätaikina:

2 dl lämmintä vettä
1/4 pkt hiivaa
4,5 - 5 dl jauhoja
1 rkl öljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
(halutessasi 1 rkl yrttejä, kuten rosmariinia)

Täyte:

6-8 (koosta riippuen) siivua serranokinkkua
1 rkl pinjansiemeniä
(ja/ tai halutessasi oliiveja, hillosipuleita, aurinkokuivattuja tomaatteja jne.)

Voiteluun: 

öljyä

Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Anna levätä hetken, kun hiiva alkaa toimia. Lisää sitten 1 dl jauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten suola ja loput jauhot. Kun taikina alkaa irrota käsistä, lisää öljy ja pyörittele tasaiseksi taikinaksi. Jätä peitettynä kohoamaan, kunnes taikina on kaksinkertainen eli noin tunniksi. 

Vaivaa sitten taikinasta ilmakuplat pois ja kaulitse n. 30 cm x 30 cm suuruiseksi levyksi jauhotetulla työtasolla. Siirrä leivinpaperin päälle. Ripottele pinjansiemenet taikinalevylle ja sitten kinkkusiivut tasaisesti levyn päälle. Rullaa taikina tiukahkoksi rullaksi. Leikkaa 12 osaan ja aseta palat leikkuupinta ylöspäin muffinsivuokaan. Anna kohota puolisen tuntia peitettynä. Voitele sitten öljyllä (tämä on hyvä keino käyttää esim. aurinkokuivattujen tomaattien ja muiden vastaavien purkkien pohjalle jäänyt öljy, jota ei koskaan kannata heittää pois koska siihen on ihanasti imeytynyt kaikki ne maut) ja paista 200 asteessa 15- 20 minuuttia.




2 kommenttia :

  1. Oh, kotona tehty leipä on ihan muuta kuin kaupasta ostettu - paitsi, jos asuu sellaisessa maassa, jossa korttelileipomot ovat vielä hengissä ja saa tuoretta leipää aamutuimaan. Ranskassa näin on paikasta riippuen, mutta mites Espanjassa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei mitään Ranskaan verrattavaa :-( kyllä meilläkin Arroyosta jonkin verran leipomoita löytyy, mutta kovin on valkeaa ja makeaa niiden tarjonta. Lähimercadosta saa vähän kuitupitoisempaa ja vaihtelevampaa tarjontaa, mutta eihän sekään Suomeen verrattuna mitään ole...

      Poista