maanantai 11. maaliskuuta 2013

Mejillones en salsa piquante

Voin vain kuvitella, kuinka viehättävänä ja naisellisena näyttäydyn Herrasmiehen silmissä ryystäessäni simpukoita, kastikkeen roiskuessa pitkin poskia ja valuessa (väistämättä) valkoiselle paidalle... Miksihän sitä aina onkin valkoista päällä juuri tuollaisina hetkinä?

Koska Nerjan simpukat jättivät vähän toivomisen varaa mausteisuudessaan, päätin tehdä niitä itse. Innoitusta hain toisesta espanjankielisestä maasta Meksikosta, jonka isot, rohkeat mutta myös puhtaat maut ovat nyt myös ilmeisen trendikkäitä. Helsingistäkin löytyisi uuden allon meksikolaisia vaikka kuinka, enkä ole vielä ehtinyt kokeilemaan ainuttakaan.

Nuo chilin, valkosipulin, limen ja korianterin maut viehättävät myös toisessa suosikkikeittössämme, Thaimaassa. Tähän käytin makeutta antamaan myös jääkaapin perukoilta löytyneen persimonin, mutta makeutta halutessasi voit korvata sen myös sokerilla tai hunajalla.  Mikäli käytät tomaattimurskaa, ei tomaatteja tarvitse erikseen lisätä kastikkeeseen.

Annoksesta riittää kahdelle. Tai no, olisi riittänyt kahdelle, mutta eihän Herrasmies simpukoita voi allergiansa vuoksi syödä, joten sitä riitti sitten vain yhdelle...

500 gr sinisimpukoita
4 chiliä
3 isoa valkosipulin kynttä
pieni sipuli
1/2 tl inkivääriä
2 limen kuori ja mehu
1 rkl tomaattipyrettä
350 gr purkki paseerattua tomaattia
2 tomaattia
1 persimon
kaksi kourallista korianteria silputtuna
suolaa, pippuria

Huuhtele ja siisti simpukat. Kuumenna isossa kattilassa öljyä ja kuullota siinä chili ja sipuli. Kun sipulit ovat hieman pehmenneet, lisää mukaan valkosipuli ja sekoita koko ajan, jotteivät ne pala. Lisää sitten limen kuori ja mehu, inkivääri sekä tomaattipyre. Hetken päästä lisää paseerattu tomaatti sekä kuutioidut tomaatit ja persimon. Anna kiehua keskilämmöllä vajaa kymmenen minuuttia. Kalastele sitten tomaatinkuoret halutessasi kastikkeesta pois. Lisää puolet korianterista ja mausta suolalla ja pippurilla. Huom! Ole hyvin varovainen suolan kanssa (mikäli käytät sitä laisinkaan), sillä simpukoista itsestään tulee suolaisuutta. Lisää simpukat ja anna kypsyä kastikkeessa n. 5-7 minuuttia. Heitä pois avautumatta jättäneet simpukat. Nosta simpukat tarjoiluastiaan, kaada päälle kastike sekä loput korianterista ja  ryystä iloisesti menemään! Käytä joko ihan oikeita ruokailuvälineitä tai käytä ensimmäiseksi syömäsi simpukankuorta "pinsettinä" kalastellaksesi muiden simpukoiden lihaisat antimet ulos kuoristaan.





10 kommenttia :

  1. Ihana kuva ja niin herkullisen näköisiä, että nyt on varmaan pakko aloittaa simpukkakausi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hyviä olivat, etten jaksanut edes potea huonoa omaatuntoa siitä, ettei H niitä voinut syödä ;-)

      Poista
  2. uuh jea! Nyt osuit herkkään kohtaan :) ja huomenna on vapaa ,joten simpukat maistuis

    VastaaPoista
  3. Tuolle aterialle tulisin mielelläni;D

    VastaaPoista
  4. Herkun näköistä, vaikken mikään simpukkafani varsinaisesti olekaan :-)

    VastaaPoista
  5. Liian pitkä aika viimeisistä simpukoista. Ihanan mausteinen versio, tätä pitää ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista