keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Berenjena Frita con Miel de Cana - munakoisoa andalusialaisittain

Tapasvalikoima on Andalusiassakin laaja ja vaihteleva. Mutta tyypillistä Andalusian erikoisuuksille on runsaassa öljyssä paistaminen. Ja siitähän me tykätään.

Ei täällä olla ihan niin hifistejä alueellisen tuotannon suhteen kuin vaikka Italiassa, mutta etenkin Cordoban, Sevillan ja Granadan alue tunnetaan oliiviöljyistään, jossa ruoat usein paistetaan. Meidän keittiössämme käytetään tosin vanhasta tottumuksesta yleensä auringonkukkaöljyn kaltaista, neutraalimpaa tavaraa. Jota onneksi supermercadosta voikin roudata kotiin 5 litran kanistereissa. En ehkä edes tahdo tietää mitä valtimoissamme virtaa. Ja kuinka kauan...

Vaikka sanovathan nuo, että salaisuus on tarpeeksi kuumassa öljyssä, jolloin paistettavan ruoan pinta rapsakoituu, ilman että se imisi suuria määriä öljyä itseensä. Veikkaan silti, että "noilla" ei ole sydän- ja verisuonitautien lääkärin tutkintoa.

Tyypillistä paistetuille ruoille on se, että ne pyöritetään pelkissä jauhoissa jauho-kananmuna- leivänmuru-operaation sijaan. Tämä menetelmä tunnetaan nimellä a la andaluza. Näin saadaan aikaan ihanan rapeita pikkumustekaloja, kaloja ja... vaikka munakoisoja.

Testikeittiössä oli vuorossa yksi Herrasmiehen suosikeista: tuo la Cala de Mijaksen kohdalla mainittu Berenjena Frita con Miel de Cana. Tapaksista se on ehkä helpoin ja edullisin. 

Täällä se tarjoillaan paikallisen tumman ja paahteisen sokeriruokohunajan tai melassin kera, mutta siihen voi huoletta käyttää ihan tavallista hunajaa. Joskin tumma siirappi (tai sen ja hunajan sekoitus) lienee paras korvike. Vaikka munakoison luontainen makeus tulee kyllä paistettuna niin ihanasti esille, että nämä ovat melkoisen makoisia ihan sellaisenaankin!

2 annosta

1 keskikokoinen munakoiso ( reilun 300 gr painoinen)
n. 1 rkl suolaa
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 l öljyä paistamiseen
hunajaa tai siirappia tarjoiluun

Leikkaa munakoiso n. 1/3 sentin siivuiksi (jos haluat tikkuja, leikkaa ne reilummiksi, n.  sentin viipaleiksi). Aseta siivut leivipaperille ja ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa. Anna hikoilla puolisen tuntia ja käännä. Suolaa toiseltakin puolelta ja anna hikoilla toiset puoli tuntia.

Kuumenna öljy kattilassa kuumaksi. Pyyhi munakoisoviipaleista pisaroinut neste huolellisesti talouspaperilla niin, että viipaleiden pinta on kuiva. Halkaise isommat viipaleet kahtia . Tikkuja halutessasi leikkaa viipaleet n. sentin paksuisiksi tikuiksi, Kierittele jauhoissa aina yksi satsi kerrallaan. Ravistele viipaleista ylimääräinen jauho ja pudota kuumaan öljyyn. 

Paista muutama minuutti, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Nosta öljystä reikäkauhalla ja anna öljyn valua kauhasta ja nosta sitten viipaleet talouspaperin päälle valumaan. Levitä ne paperille mahdollisimman erilleen loppujen paistamisen ajaksi, jotta ne säilyvät rapeina.

Nauti sellaisenaan tai hunajan tai siirapin kanssa. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti