tiistai 22. tammikuuta 2013

Revuelto de Esparragos y Gambas - andalusialainen munakokkeli

Tänään on luvassa sitä Fuengirolassa syötyä parsa-jättikatkarapu-munakokkelia. Ja koska tänään on (taas) sellainen päivä, että vähennämme hiilihydraatteja (Paha peruna! Paha pasta! Paha patonki!), niin tämä on tehty ilman niitä siinä annoksessa mukana olleita paistettuja perunoita, mikä on ilmeisesti se hieman tyypillisempi tapa joka tapauksessa.  Ja koska jätin perunat pois, niin laitoin mukaan vielä lisää katkarapuja. Että se siitä itsehillinnästä...

Muutenhan tämä on toki juurikin sellainen ruoka, että sinne pannunpohjalle voi heitellä melkolailla mitä tahansa sieltä kaapinpohjalta sattuu löytymään. Savulohi kävisi tuon parsan kanssa oivallisesti. Ehkäpä sahramihippusen kanssa...? Parsankin voisi halutessaan korvata vaikka herneillä.

Tähän kannattaa käyttää niitä pieniä vihreitä parsoja. Jos niitä ei löydy, niin käytä vapaasti niitä isoja- siinä tapauksessa ne kannattaa ensin esikeittää.

Mikäli niitä perunoita tähän laittaa (ja miksi ei laittaisi!), suosittelen paistamaan ne ensin pannulla rapeiksi öljyssä ja hyppysellisessä paprikajauhetta . Chilin määrää voi säädellä käyttämäsi paprikan tulisuuden mukaan. Kahden hengen annokseen riittää yksi sellainen vähän isomman kokoinen peruna joko kuutioituna tai pienehköinä, n. reilun puolen sentin siivuina. Kokkeliin ne kannattaa käännellä mukaan vasta viimeisenä, etteivät turhaan nuukahda.

(kahdelle)


6 keskikokoista kananmunaa (tai 4 todella isoa)
1 kourallinen kevätsipulia (tai puolikas sipuli)
14 (raakaa) jättikatkaravun pyrstöä  (jos käytät perunoita,10 riittää) 
24 pientä vihreää parsaa (tai n. 8 kpl esikeitettyjä isoja)
1 tl hienonnettuja chilejä
1 tl jauhettua valkosipulia
1 kourallinen persiljanlehtiä
suolaa ja pippuria


Vatkaa kananmunat kevyesti kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Jos käytät kevätsipulia, lisää ne munien joukkoon. Mikäli käytät tavallista sipulia, lisää se ohuina siivuina pannuun parsojen kanssa.

Napsaise parsoista kuivat päät tarvittaessa pois ja leikkaa 2-3 osaan riippuen käyttämiesi parsojen koosta. Kuumenna öljy pannussa ja lisää mukaan parsat ja valkosipulijauhe.

Kun parsat ovat hieman pehmenneet, lisää mukaan nokare voita, chilit sekä katkaravut, suola ja pippuri.

Kun katkaravut ovat kypsyneet, kaada joukkoon kananmunaseos ja nosta pois liedeltä. Sekoita rauhallisesti pohjaa myöten- kanamunat kypsyvät jälkilämmössä kuivumatta liikaa. Mikäli käytät perunoita, kääntele myös ne mukaan tässä vaiheessa. 

Sekoita joukkoon lopulta  persilja (ei turhan hienoksi hakattuna) ja tarjoile!
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti