tiistai 13. kesäkuuta 2017

Berenjenas Fritas - uppopaistetut andalusialaiset munakoisot (vegaani, gluteeniton, kosher )



* * * 

Berenjenas Fritas eli uppopaistettu munakoiso on helppo, nopea, gluteeniton ja vegaanillekin sopiva herkku, joka  tuo Andalusian tapasbaarit hetkessä kotikeittiöösi!

* * * 

Berenjenas fritas_uppopaistettu munakoiso_gluteeniton_vegaani_tapas_resepti_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_1


Ilmojen vaihdellessa räntäsateesta rakeisiin ja sadekuuroista shortsikeleihin, karkaavat ajatukseni Andalusian aurinkoon. Useat teistä tulevat todennäköisesti karkaamaan sinne ihan oikeastikin, eikä ihme. 

Miettikää nyt: loputonta auringonpaistetta, kiireetöntä maleksimista merentuoksuisilla rantabulevardeilla ja varjoisilla tapasbaarikujilla tuntikausia kestäväksi venähtäviä lounaita.

Ilmassa leijuvaa grillatun lihan ja äyriästen tuoksua, täpötäysien terassien lomassa puikkelehtivia tarjoilijoita ja kiikkeriin pikkupöytiin lennähtäviä, toinen toistaan houkuttelevampia annoksia. 

Vielä yksi merkitsevä tyhjiä laseja osoittava ele ja lasi täyttyy taas viilentävästä viinistä. 

Auringon lämpö hehkuu iholla vielä pitkälle iltaan - aivan kuin osa siitä saisi sielunkin hohkaamaan. 

Kyllä siinä kuulkaa ihmisen sielu lepää. Eikä ole hallituskiriiseistä tai talvirenkaiden käyttöönotosta tietoakaan!


Berenjenas fritas_uppopaistettu munakoiso_gluteeniton_vegaani_tapas_resepti_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_2


Sitä luulisi, että moisissa helteissä uppopaistaminen olisi viimeinen asia, joka ihmisellä tulisi mieleen. Mutta silloin ihminen olisi niin kovin väärässä. Uppopaistamisesta kun Andalusiassa, etenkin Malagan ympäristössä tykätään - ihan locona.

Yksi kummallisimmista tapasklassikoista ovat nämä uppopaistetut munakoisot, jotka voi halutessaan leikata joko kiekoiksi tai näissä kuvissä näkyvän kaltaisiksi pötköiksi.

Munakoisosta on muuten siitäkin kiittäminen arabivalloittajia, jotka sen aikanaan alueelle toivat.

Riisijauho antaa taikinalle entistä enemmän rapeutta, mutta sen sijaan voi toki käyttää tavallista vehnäjauhoakin.



Berenjenas fritas_uppopaistettu munakoiso_gluteeniton_vegaani_tapas_resepti_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_3


Neljälle

Berenjenas Fritas - andalusialaiset uppopaistetut munakoisot


1 iso munakoiso (400 g)
suolaa

Frityyritaikina:
2 ¾ dl riisijauhoja
2 ½ dl vettä

Uppopaistamiseen:
öljyä

Tarjoiluun:
miel de caña -ruokohunajaa, vaahterasiirappia tai tavallista tummaa siirappia

Leikkaa munakoiso pitkittäin reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi ja nämä puolestaan poikittain saman paksuisiksi, ranskalaisia perunoita muistuttaviksi tangoiksi. Ripottele päälle suolaa ja aseta siivilään itkemään noin puoleksi tunniksi.

Kuivaa munakoisotankojen pinta. Teet sen helpoiten latomalla ne puhtaalle, kuivalle keittiöpyyhkeelle ja painelemalla päällä kevyesti toisella keittiöpyyhkeellä.

Sekoita frityyritaikinan ainekset keskenään paksuksi seokseksi ja kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. 

Upota munakoisotangot öljyyn muutamassa erässä. Valuta ylimääräinen taikina ja paista tankoja kuumassa öljyssä, kunnes niiden pinta on rapeutunut ja alkaa vähän saada väriä. Sekoita frityyritaikina tasaiseksi aina ennen uutta munakoisoerää.

Valuta paistettuja munakoisoja hetki talouspaperilla ja tarjoile ruokohunaja- tai siirappilorauksen kanssa.


Berenjenas fritas_uppopaistettu munakoiso_gluteeniton_vegaani_tapas_resepti_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_4


PS. Tämä kirjastanikin löytyvä resepti oli mennyt kokeiluun myös Haarukkavatkain - blogissa!

Ovatko Berenjas Fritas eli uppopaistetut munakoisot jo teillekin tuttu tapasherkku? Onko kellään tullut vielä tehtyä näitä itse?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Restoran Salt_ravintola Salt_Tallinna_Tallinnan parhaat ravintolat_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_1        Lyutenitsa_bulgarialainen tahna


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

10 kommenttia :

  1. Non nih ... eihän tämäkään niin vaikeata ole, kun on oikeat ohjeet ja melkein kädestä pitäen neuvottuna. Kasvattelin itsekin jokunen vuosi sitten munakoisoja, joista tuli aika jytkyn kokoisia, samoin kesäkurpitsoista. Minun reseptiikkani oli vain aika suppea silloin, mutta oppia ikä kaikki, kun etenee nöyrin mielin ja malttaa varauksetta katsella ympärilleen. Uppopaistaminen tökkäsi taannoin, kun käytin friteerauskeitintä vähän liikaakin, mutta tämän reseptin myötä kaivan sen uudelleen esille, ihan varmasti. Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että lukuhommat ovat jääneet vähemmälle viimeaikoina, kesän tuloa pitkään ja hartaasti odotellessa, parempien päiviä toivossa. Lopulta kaikki hommat kaatuivat kuitenkin päälle ja parin päivän sisällä piti saada kirsikkatomaatit, paprikat ja chilit aurinkoon. Nyt omenapuu kukkii valkoisenaan komeasti, keltaiset laput oksillaan, houkutellen pörriäisiä pölytyshommiin. Sipulit kasvatuslaatikoissaan työntävät vihreitä varsiaan pidemmäksi koko ajan, ihan kuin salaa kasvaen yön aikana useamman sentin. Raparperin lehdet ovat kohta elefantin korvan kokoisia ja yrttipenkissäkin vihertää. Sain paikalliselta biokaasutehtailijalta luonnonkasvuvoimaa kaiken kasvun edistämiseksi, ihan reilun kuorman. Jytyä evästä se näyttää olevankin, ilman lannan hajua. Täytyy sitten raportoida sen voimasta ja tehokkuudesta syksyn myötä Järvellekin olen jo ehtinyt käydä, paistinkalat pyydystellen. Uppopaistetut munakoisot sopivatkin kesäisen kalaruoan kylkeen erinomaisesti. Ohjelmaa on riittänyt omiksi tarpeiksi yllin kyllin lammastilan kesäkauden avajaisista, rantakievariin lohisopalle lettujen kera, lihasäilyketehtaalle makkaroiden ja mustanpuhuvan palvipossun maisteluun ja pian Etelä-Konneveden kansallispuiston järviristeilylle Lapinsalon retkikohteen avajaisiin. Kyllä se on kesä nyt, kun pitää yöllä kirjoitella päivän jatkoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ooh <3 Itsellä kun ei ole pihaa (eikä siten minkäänlaista kokemusta viljelystä!) niin tuo kuulostaa vaikuttavalta :-) Tarvitaanko noiden kasvattamiseen Suomen olosuhteissa kasvihuonetta vai pärjäävätkö ihan avomaalla?

      Uppopaistaminen on kuulemma keskivertolukijalle ollut vähän pelottavaltakin tuntunut projekti, mutta Andalusian keittiötä olisi kyllä ihan mahdotonta kuvitella ilman sitä :-)

      Sulla on kyllä ohjelmaa (ja herkullista sellaista!) kyllä riittänyt - toivottavasti kesä tuo mukanaan paljon iloa ja valoa myös jatkossa!

      Poista
    2. Kirsikkatomaatit, paprikat ja chilit kasvatan talon aurinkoisemmalla puolella, kuistilla ja parvekkeella, altakastelevissa kukkalaatikoissa. Keskimääräinen kirsikkatomaattisato on ollut n. 15kg:n paikkeilla. Jaelkin ihmetteli! Muut kasvavat takapihalla multapenkissä ja kasvatuslaatikoissa. Tuulisesta kelistä huolimatta kävin kaloja narraamassa ja ilahdutin illalla senioriystävääni, viemällä hänelle nahattomia ja ruodottomia haukifileitä 10 kpl. Isot ahvenet paistan itse. Aurinkoisia päiviä ja lämpimiä tuulia sinullekin :) <3

      Poista
  2. Nom nom, munakoisoa (ja viiniä). Täähän kuulostaa täydelliseltä pikkunaposteltavalta. Munakoiso taipuu kyllä vaikka mihin ja tykkää makeistakin kavereista. Tosin sääliksi käy sitä, joka näitä helteessä uppopaistaa!

    VastaaPoista
  3. Terveisiä aurinkorannikolta! Täällä on juuri sellaista kuin kuvailit - ihanaa leppoisaa chillailua! Uppopaistettuja munakoisoja olen kyllä maistanut, mutta en oo itse ikinä tehnyt. Toisten tekeminä olivat kyllä hyviä!

    VastaaPoista
  4. Munakoiso- ja ranuhullu sanoo LÄÄH! Näähän näyttää aivan ranskiksilta? Myönnettävä on etten ole näistä kuullutkaan, mutta pakko olla superhyvää, kiitos tästä <3

    VastaaPoista
  5. Ihan superhyvän näköinen setti. Munakoisoa voisi kokeilla, heti viileän päivän saapuessa :)

    VastaaPoista