torstai 8. kesäkuuta 2017

Viru-hotellin KGB-museo - kerros, jota ei ole olemassa* * * 

Tallinan Viru-hotellin salaisesta 23.kerroksesta löytyvä KGB-museo yllättää mielenkiintoisuudellaan. Ehdottoman suositeltava vierailukohde!

* * * 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_1


Viru-hotelli oli maan ensimmäinen tornirakennus, joka valmistuessaan vuonna 1972 teki vaikutuksen 22 kerroksen korkeuteen kohoavalla ylväydellään. 

Vielä tuolloin maa oli tukevasti Neuvostovallan alla, ja oli yleisesti tiedetty salaisuus, että todellisuudessa kerroksia oli tuota enemmän.


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_2


Ei kerroksen olemassaolosta tänäkään päivänä mitän merkkejä löydy: hissin nappulatkin päättyvät 22:een. 

Ylimmästä kerroksesta löytyy kuitenkin mitäänsanomaton ovi, jonka takana odottavat salaiseen kerrokseen 23 johtavat portaat.


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_3


Jos joku sitä sattuikin kysymään, selitettiin oven olemassaolo epämääräisesti "hotellin huoltotehtävillä". 

Vaan yhtä varmasti kuin tuon salaisen kerroksen olemassaolosta tiedettiin, oli paikallisten tiedossa myös se, mitä sieltä oikeasti löytyisi.

KGB:pä tietenkin. 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_4

Kommunistiaikaan täällä, niinkuin kaikkialla muuallakin rautaesiripun väärällä puolen, elettiin tukevasti isoveljen valvonnan alla. 

Seinillä oli korvat ja silmät, vakoilun kohteena niin vieraat kuin henkilökuntakin. 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_5

Hotellin rakennutti Neuvostoliiton virallinen matkatoimisto Inturist. Tämä KGB:n ja NKVD:n; maata pyörittävien salaisten poliisien ja turvallisuuspalvelujen johtama instanssi valvoi ulkomaalaisten vierailuja maahan... ja maassa. 

Inturistin hotellit olivat ainoita, joissa ulkomaalaiset saattoivat yöpyä - paikallisilla niihin puolestaan ei ollut asiaa. 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_6

Virolaisten arkkitehtien suunnitteleman hotellin toteutus annettin suomalaisen rakennusliikkeen tehtäväksi. 

Tarina ei kerro, selvisikö heille, miksi piirrustuksissa vaadittiin niin paljon aukkoja "kaapeleille" ja "johdoille".


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_7


Virolaiset itse nauravat, että siinä, missä muualla maailmassa rakennusmateriaalina käytettiin betonia, suosittiin täällä mikrobetonia


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_8


Mikrofoneja ja kameroita oli kaikkialla: jopa leipälautasissa, jotka katettiin erityisen kiinnostaville vieraille varattuihin; pöytäkarttaan mustalla rastilla merkittyihin erikoispöytiin.

Niiden avulla pidettiin huoli, ettei pelätystä länsimaailmasta vahingossakaan tihkunut mitään puolue-eliitin tänne huolella luoman absurdin rinnakkaistodellisuuden perustaa horjuttavaa informaatiota.

Ihan erityisen tarkkailun alla oli mm. lehdistö. He kuuluivat siihen ryhmään, joka laitettiin aina yöpymään johonkin hotellin 60 kuuntelulaittein varustetusta erikoishuoneesta.


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_9


23. kerroksesta avautuvat myös upeat näkymät yli Tallinnan vanhan kaupungin. 

Miltähän täällä on tuntunut KGB-virkailijan istua - vähintäänkin epäillen sitä, että jossain joku tarkkailee häntäkin?


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_10


Kommunismi saattaa jonkun naiivin; todellisuudesta hälyttävästi vieraantuneen idealistin harhaisissa mielikuvissa  kuulostaa kovinkin ylevältä ajatukselta, mutta todellisuudessa se ei ole ollut sitä missään.


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_11


Täällä, niinkuin kaikialla muuallakin,  leimasi kommunistihallinnon aikaa valvonta, vainoharhaisuus ja valheet. 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_12


Keneenkään ei voinut luottaa; joka ikinen oli potentiaalinen ilmiantaja.

Ulkomaalaisvieraiden osakseen saaman "välittömän asiakaspalveluasenteen" varjolla esitetyt kiinnostuneet kysymykset mm. vierailijan taustoista raportoitiin nekin tänne. 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_13


Tästä huoneesta operaatiota johdettiin. Kuuntelulaite löytyy myös tuosta valkoisesta puhelimesta, punainen puolestaan oli kuuma linja suoraan KGB:n paikalliseen päämajaan.


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_14

Informatiivinen mutta yllättävänkin viihdyttävä museokierros pistää pohtimaan. Maailmaa, jota en ehtinyt nähdä; ideologiaa, jota tuskin koskaan tulen  ymmärtämään.

Oliko tämä kaikki vain joku huijaus vai uskoiko joku tähän ihan tosissaan? 

Palveliko aate viime kädessä ketään? 

Jos se oli niin erinomainen, niin miksi sitä piti ylläpitää näin äärimmäisin keinoin; miljoonien ja taas miljoonien ihmisten hengenkin kustannuksella?


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_15


Jos tosin jotain olen Bulgarian kaltaisissa, kommunismin jälkipuintia käyvissä  maissa reissatessa oppinut, niin sen, että ei se kansa ole lainkaan niin typerää, millaisena valtaeliitti heidät haluaa nähdä. 

Niin ja sen, että varsin hurtilla huumorilla he ovat tottuneet koitoksistaan selviämään. 


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_16

Kylmän sodan aikaan kansalaisia luonnollisesti peloteltiin Amerikan turmiollisuudella, pahansuopuudella ja vääjäämättömän ydinsodan uhalla. Niinpä jokaisen tuli omistaa kaasunaamari, jolla voisi H-hetkellä pelastautua. 

Kansan suussa kulkeneen selviytymisstrategian mukaan tuolloin tulisi vetää maski päähän ja juosta kiireesti lähimmälle hautausmaalle.

(Eihän moisesta kumihupusta oikeasti mitään apua olisi - kyllä he sen tajusivat).


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_17


Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tuli KGB:lle lähtö talosta eräänä keväisenä yönä vuonna 1991. Kiireellä he yrittivät tuhota jäämistönsä ja tyhjentää paikan salakuuntelulaitteistaan. 

Seuraavana aamuna kaikki virkailijat olivat kadonneet, aivan kuin heitä ei olisi koskaan olemassa ollutkaan. 

Itse huone kuitenkin löydettin vasta kolme vuotta myöhemmin ja on sittemmin kunnostettu yhdeksi Tallinnan omaleimaisimmista museoista.


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_19


Museo on pieni, mutta asiantuntevan oppaansa ansiosta todella mielenkiintoinen vierailukohde. 

Opastettuja kierroksia järjestetään niin englanniksi kuin suomeksikin. Pääsymaksu 11€/ hlö, hotellin asukkailta 9€.

Osallistujien määrä on rajattu 20:een. Sen suosiosta johtuen tulee paikka kierrokselle varata etukäteen vaikka Viru-hotellin vastaanotosta. 

Lisätietoa löydät täältä


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_20


Kuka teistä on ehtinyt vierailemaan Viru-hotellin KGB-museossa? Vai oletteko tutustuneet viraston toimintaan jossain muualla? Millaiset fiilikset teille jäi?

PS. Kokemuksia museosta löydät myös Kohteena Maailma-blogista, Muru Moulta sekä Syö, Matkusta, Rakasta-Meriltä.

PPS. Jos tykkäsit tästä, sinua saattaisi kiinnostaa myös blogin kierros KBG:n karmivassa Riikan-päämajassa!

* * * 

Viru-hotelli & KGB-museo
Viru väljak 4
10111 Tallinna

tel. +372 6 809 300

viru.reservation@sok.fi

* * * 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_miksi matkustaa Bulgariaan        Bob Chorba_bulgarialainen papukeitto_vegaani_gluteeniton_kosher_2    


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

10 kommenttia :

 1. Tämä kohde on ollut pitkään toivelistalla! Kerran jo melkein pääsin käymään, mutta ilman ennakkovarausta vapaiden kierrosten ajat eivät sopineet meidän aikatauluihin. Nuo sinun upeat kuvat ja kivasti kirjoitettu postaus toi taas tuon kohteen mieleen ja ehdottomasti sinne seuraavaksi kun pääsen Tallinnassa käymään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella positiivinen yllätys - erityiskiitos siitä kuuluu oppaalle, joka todella sai paikan tarinoineen heräämään henkiin!

   Poista
 2. Museossa ei olla käyty, mutta KGB-kierroksella Tallinnan vanhassa kaupungissa kylläkin. Kieltämättä olen hyvin kiinnostunut näistä historian synkimmistä vaiheista enkä sitä omassa blogissa peittele. Mielestäni on tärkeää, että näiden ei anneta vaipua unholaan vaan myös jälkipolville opetetaan ajasta ennen heitä. Vaikka toki vaikuttaisi siltä, ettei me ihmiset ikinä mitään historiasta opita :) Nyt ei ole Tallinnaan tiedossa kunnollista reissua vähään aikaan, mutta täytyy joku kerta muistaa käydä täällä! Vähän kalliinpuoleinen vain omasta mielestäni tuo lippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen sen ilolla blogiasi seuranneena pistänyt merkille. Itse pyrin aina tutustumaan paikallisiin juutalaisghettoihin ja keskitysleireihin, vaikka etenkin jälkimmäiset tekevät tiukkaa jo ajatustasolla.

   Aika hinnakas tuo tosiaan on, mutta ilmeisesti aika paljon eri esitteiden ja mainosten mukana on saatavilla alennuskuponkeja - jostain kuulin, että joku kierrokselle osallistunut olisi maksanut sitä jotain kuuden euron pintaan.

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu ja tyhjentävä postaus ja hyvä, silmää hivelevä lay out. Olen itsekin ollut tuolla kierroksella ja pidin kovasti. Opastuksessa on kyllä eroa, suomenkielisessä opastuksessa mainitaan paljon yksityiskohtia mitkä englanninkielisestä puuttuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no onpa hyvä tietää - me oltiin sillä englanninkielisellä joka sekin säväytti. Kakolankierroksen lisäksi toinen opastettu kierros joka on oikeasti tehnyt vaikutuksen!

   Poista
 4. Mä en ole tuonne vielä päässyt, vaikka Tallinnassa olenkin useaan otteeseen vieraillut. On se useasti käynyt mielessä, joten ehkä sitten jollain tulevista kerroista.
  Ja mitä kommunismiin ideologiana tulee niin onhan se paperilla täydellisen kuuloinen. Ei luokkajakoa. Tasa-arvo, yhteisomistus. Kaksi ensimmäistä on ihanteita, joihin kaikkialla pitäis pyrkiä ja yhteisomistus tulis sitten saavutetun äärimmäisen tasa-arvon myötä. Teoriassa hyvä, mutta toteutus ontunut aina. Koska ihmiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset. Niinpä. Niillä on taito pilata ihan kaikki :-)

   Poista
 5. Tämä paikka olisi niin mielenkiintoista käydä kurkkaamassa, mutta enpä taaskaan päässyt sinne asti viime Tallinnan pyrähdyksellä, kun suuri osa ajasta kului jostain kumman syystä ravintolassa... :) Vegan Restoran V tuli testattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä meilläkin aika tätä pysähdystä lukuunottamatta syödessä kului :-)

   Poista