lauantai 24. kesäkuuta 2017

10 kiehtovaa asiaa, jota et tiennyt Eestistä* * * 

Eesti on suomalaisille varsin tuttu matkailukohde, mutta tiesitkö näitä 10 kiehtovaa asiaa Eestistä?

* * * 

10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_1


Vain 1,3 miljoonan asukkaan Eestiin matkusti viime vuonna 3,32 miljoonaa turistia. Näistä puolet oli suomalaisia. 

Suomenlahden eteläpuoleinen Eesti onkin suomalaisille vuodesta toiseen se kaikista suosituin ulkomaan lomakohde. 

Sinne järjestetyt halvat laivamatkat, paikallisten laajalti omaksuma suomen kielen taito ja tarjolla olevien tuliaisten tuttuus pitävät kivasti yllä tunnetta siitä, ettei oikeastaan olisi kotoa lähtenytkään. 10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_18


Vanhan Tallinnan tunnelmalliset pikkukujat ovat tuttuja kaikille vähintäänkin maan matkailumainonnasta ja erinomaisesti säilynyt keskiaikainen vanha kaupunki onkin juuri niin hurmaava, mitä UNESCOn Maailmanperintökohteelta odottaisikin. 

Saamme tosin kiittää ihan itseämme siitä, että se selvisi toisen maailmansodan melskeistä näinkin hyvin - veli venäläisen suunnitelmat sen tuhoamisesta kun saivat väistyä tieltä maan suunnattua katseensa Suomea kohti. 

(Ei kestä kiittää!)


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_2


Vaikka viime vuosina suomalaisturistikin on löytänyt yhä enenevissä määrin myös Tallinnan vanhan kaupungin ulkopuolisen Eestin (mm. Pärnun ja Saarenmaan kasvattaessa suosiotaan), on maa monelle vieläkin yhtä kuin Tallinnan sataman Tenumarketit Koskenkorva-mäyräkoirineen ja pilvenpiirtäjämäisiin korkeuksiin kohoavine siiderikeisseineen. 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_3


Eesti on kuitenkin kiinnostava sekä hämmästyttävänkin moderni ja edistyksellinen maa - etenkin kun otetaan huomioon, että suuri osa tästä on saavutettu vain muutaman hassun vuosikymmenen aikana. 

Tässä 10 kiehtovaa faktaa etelänaapuristamme!


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_4


1. Eestissä on naisvoimaa


Eesti on poikkeuksellinen naisvaltainen maa. Miehet muodostavat maan väestöstä vain vajaa 46 prosenttia, eli 100 naista kohden maassa on 84 miestä. 

Koko maailman mittakaavassa Eestin edellä on vain Yhdysvaltoihin kuuluva Pohjois-Mariaanien saariryhmä.

Keskimäärin eestiläisnaiset elävät kokonaisen vuosikymmenen miehiä pidempään.  Ehkä Vana Tallinnan liiallisella käytöllä onkin täysin päinvastainen vaikutus...?

Myös maan nykyinen (ja järjestyksessään maan historian viides) presidentti on nainen: viime vuoden lopulla tehtäväänsä valittu Kersti Kaljulaid.

Eestin kerrotaan myös antaneen maailmalle (väkilukuunsa suhteutettuna) eniten supermalleja. 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_5


2. Eesti on lukutaidossaan maailman ykkösmaita


Maailmanlaajuisessa vertailussa Eesti on yksi maailman lukutaitoisimpia maita. 

Aikuisväestöstä 99.8% omaa tämän ensiarvoisen tärkeän taidon eikä sen edelle mene (lähteestä riippuen) kuin Latvia... tai Pohjois-Korea (?).


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_6


3. Eestin kansainvälinen historia


Eesti on geopoliittinen George Clooney - sen tuntuvat tahtovan kaikki. 

Historiansa aikana Eesti on kuulunut niin Tanskaan (1227-), Ruotsiin (1560-) kuin Venäjäänkin (1710-).


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_8


Ruotsin vallan ajalta on peräisin mm. Tallinnan vanhan kaupungin alla mutkitteleva maanalainen tunneliverkosto. Osa sadoista salaisista käytävistä odottaa perimätiedon mukaan vielä löytäjäänsä, mutta liki 400 on jo yleisölle avoinna (lisää tietoa täältä). 

Venäjä myönsi Eestille autonomian huhtikuussa 1917, joskaan Lenin & Co. ei koskaan uskonut maan Suomen lailla omaavan itsenäistymispyrkimyksiä. Vuonna 1918 Eesti kuitenkin julistautui Suomea seuraten itsenäiseksi... jota kestikin vuoteen 1940 saakka, jolloin se päätyi osaksi Neuvostoliittoa.


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_9


4.  Eestillä on kaksi itsenäisyyspäivää


Edellä mainitun vuoksi Eesti juhlii kahta itsenäisyyspäivää. 

Ensimmäinen (24.2.) juhlistaa päivää, jolloin Eesti julistautui itsenäiseksi vuonna 1918, toinen (20.8.) puolestaan kunnioittaa päivää, jolloin se sai sen takaisin neuvostovallan murennuttua vuonna 1991.


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_10


5. Eesti on teknologian pikkujätti


Mm. Skype sai syntynsä Eestissä (kuten myös astro- ja kosmonauttien avaruudessa ravintonaan käyttämä kuivaruoka!). 

Tietokoneohjelmointia opetetaan täällä jo peruskoulussa ja ilmainen wi-fi on esimerkiksi pääkaupungissa saatavilla liki kaikkialla. 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_11


6. Eesti - maailman ensimmäisten verkkovaalien koti


Eesti siirtyi maailman ensimmäisenä maana online-äänestykseen, eikä nyt puhuta mistään Euroviisuista vaan ihan oikeasta poliittisesta päätöksenteosta. 

Vuonna 2001 valtaan tulleen edistysmielisen hallituksen esityksen myötä maassa kokeiltiin ensimmäisiä internetvaaleja vuoden 2005 kunnallisvaalien muodossa. 

Vain kaksi vuotta myöhemmin samalla menetelmällä hoituivat jo parlamenttivaalitkin. 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_12


7. Eesti onkin Pohjoismaa 


Eestiläiset ovat mm. historiastaan johtuen mieltäneen olevansa kulttuuriltaan lähempänä Pohjoismaita kuin muita Baltian maita.

Niinpä maan lipun virallistamisen aikaan 1918-1919 oli tehtävään ehdolla myös nykyisen lipun sini-musta-valkoisia värejä toistavia, mutta ulkomuodoltaan muiden Pohjoismaiden ristilippuja muistuttavia versioita. 

Ihan täysin ei ajatusta ole kuopattu vieläkään: viimeeksi ajatus ristilippuun siirtymisestä nostettiin Eestissä esille vuonna 2001.


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_14


8. Tallinnalaiset matkustavat ilmaiseksi

Tammikuussa 2013 Tallinnasta tuli ensimmäinen EU-pääkaupunki, joka tarjoaa asukkailleen täysin ilmaisen joukkoliikenteen. 

Ollakseen oikeutettu tähän etuun on oltava pääkaupungin rekisteröitynyt asukas, minkä vuoksi Tallinnan asukasluku onkin viime vuosien aikana kasvanut huomattavasti. 

Niin ovat vastaavasti myös kaupungin verotulot ja paikallisten yrittäjien toimeentulo. Hyvä veto siis! 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_15


9. Eesti on urheilumaa

Paitsi, että eestiläiset ovat kehittäneen ihan oman urheilulajinsa (jättimäisessä keinussa täydet 360 astetta rungon ympäri keinumisen eli kiikingin), ovat he menestyneet perinteisemmissäkin urheilulajeissa. 

Mm. sen olympiamenestys on kautta historian ollut maan pieneen kokoon suhteutettuna jotain ihan älytöntä.

Eestin alavuus (maan korkein kohta on vain 318 metriä merenpinnasta) tekee siitä suositun hiihtoharjoittelukohteen myös muille kuin Eestin oman maajoukkueen edustajille. 

Heidän menestystään seurataan tosin ihailtavalla omistautuneisuudella: kun Kristina Šmigun-Vähi voitti Torinon talviolympialaisissa vuonna 2006 kaksi olympiakultaa, myytiin sukset kuulemma seuraavana päivänä loppuun joka ikisestä maan kaupasta. 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_16


10. Eesti on meteoriittien maa


Pinta-alaansa suhteutettuna on Eestissä eniten meteoriittien aiheuttamia kraatereita maailmassa. 

Suurin näistä löytyy Saarenmaalla sijaitsevalta Kaalin kraaterikentältä, ja on peräti 110 metriä leveä ja 22 metria syvä.


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_17


+ Bonuspallo


Vaikka Eesti on voittanut Euroviisut vain kerran (vuonna 2001), onnistui se jäämään silläkin historiaan.  

Toinen Eestin edustajista, Dave Benton,  oli nimittäin ensimmäinen Euroviisut koskaan voittanut musta artisti. 


10 asiaa jot et tiennyt Eestista Virosta_Andalusian auringossa_matkablogi_18


Tulikos teille Tallinnanmatkaajille ja Eestinreissaajille uutta tietoa? 

Ja hei, kuka osaa kertoa kumpi se maa edes on: Eesti vai Viro?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Viru-hotelli_KGB-museo_Tallinna_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_1   Patatnik_bulgarialainen perunamunakas      Kaks Kokka 2   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

22 kommenttia :

 1. Kiitos mukavasta postauksesta kauniine kuvineen! Tietoakin tuli paljon lisää, mutta tuosta nimestä tuntuu olevan aina jotenkin epäselvyyttä. Minun mielestäni maa on Viro, mutta siskoni puhuu aina Eestistä. Onhan ulkomaalaisille meidän maamme usein Finland tai Finlandia, mutta meille itsellemme Suomi. Kai siis kumpikin nimi on yhtä oikein. Hieno maa joka tapauksessa ja paljon muutakin nähtävää kuin Tallinna. Pärnu on lempparini, mutta kauniita paikkoja löytyy myös itäosista ja kuulemma Hiiumaalta, jossa en itse ole vielä käynyt, mutta mies oli siellä juuri pari päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla! En ole jotenkin koskaan ollut varma, että onko se Viro jotenkin derogatiivinen vai mikä se ero noiden kahden eri version välillä on...

   Itselläkin tekisi mieli roadtrippailla tuolla enemmänkin, kyseessä on kuitenkin sen verran pieni maa, että suht. lyhyessäkin ajassa oli mahdollisuus nähdä niin paljon uutta <3

   Kiitos kun olit mukana matkalla :-)

   Poista
 2. Eestistä puhuvat sikäläiläiset suomea puhuvat tuttuni.

  Kun parikymmentä vuotta sitten aloin tehdä bisnestä lahden yli, puhuivat kaikki asiakkaat ja bisneskumppanit ainakin jonkin verran suomea. Nyt enää harvempi, eivätkä kaikki Tallinnan seudulta olevat pari-kolmekymppiset ole käyneet Suomessakaan, kun kiinnostavampia kohteita löytyy muualta. Tekniset taidot sen sijaan ovat kehittyneet huimasti ja neuvostotavoista hypättiin aikoinaan länsimaisiin käytäntöihin huomattavasti notkeammin kuin Latviassa ja Liettuassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, mitä Baltian maissa on tapahtunut vain muutamassa vuosikymmenessä on hämmästyttävää.

   Niin monessa suhteessa fiilis, ilmapiiri ja mentaliteetti siellä o niin paljon eurooppalaisempi kuin meillä, jolla tätä "vapautta itänaapurista" on kuitenkin kestänyt huomattavasti pidempään...

   Itse pyrin välttämään niitä pahimpia turistirysiä enkä missään nimessä edellytä saavani palvelua suomeksi. Onneksi pärjään tuolla toisella äidinkielelläni melko lailla missä vain :-)

   Nyt mua alkaa kiinnostamaan entistä enemmän, mikä tuo Viro-Eesti-ero on. Ilmeisesti sielläkin on käytössä kaksi nimeä (esim. Viru Hotel, mutta Eesti Vabariik?) , joten olisi kyllä kiva vihdoinkin oppia, että mitkä konnotaatiot milläkin on.

   Poista
 3. Vastauksena viimeiseen kysymykseesi. Tasavallan nimi on suomeksi Viro ja viroksi Eesti. Vrt. Ruotsi ~ Sverige. :)

  VastaaPoista
 4. olihan se joskus Virland/Vironia.(??) kait siitä Suomalaiset ovat tottuneet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viru Hotel, Viru Valge... jostainhan niiden on tosiaan tultava!

   Poista
 5. Viro on teknologisesti kehittynyt nopeasti, koska neuvostoajan jälkeen ei ollut paljon menetettävää. Asiat tuli tehdä tehokkaasta ja halvalla. Se johti IT-teknologian hyödyntämiseen.

  Vaikka Virossa on sähköinen äänestysjärjestelmä, en pidä sitä huippusaavutuksena. Ymmärrykseni mukaan se sisältää huomattavia tietoturvariskejä, jotka ovat sivuutettu. Muutoin kyllä Viro hyödyntää teknologiaa erittäin taitavasti erityisesti julkishallinnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja onneksi johtikin. Maa on edistynyt niin monessa suhteessa niin hämmästyttävää vauhtia!

   Minä taas olen ymmärtänyt, että tietiturvariskit on onnistuttu minimoimaan varsin tehokkaasti?

   Poista
 6. Kiva postaus. Otepäässä monesti hiihtokisoissa olen huomannut, kuinka iso asia urheilu ja omat hiihtäjät ovat tuolle kansalle. Vähän kateellisena sitä hurmosta välillä katsonutkin :-) Ihania kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :-) Ihanasta kaupungista on helppo ottaa ihania kuvia <3

   Poista
 7. Suomen eteläisen naapurimaan nimi on suomeksi virallisissa yhteyksissä Viro tai Viron tasavalta. Maassa puhutaan viron kieltä. Maan omakielinen nimi on Eesti tai Eesti Vabariik. Nimi Viro perustuu Viron pohjoisimman maakunnan nimeen Viru. http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/226

  VastaaPoista
 8. Ihana juttu ihanasta Virosta! En oikein edes osaa sanoa, mikä tekee maasta niin hurmaavan, mutta, sitä se on. Myös kuvista pidin kovasti. Hauskoja juttuja, joista suurin osa minulle tuntemattomia. Mutta tuolle Pohjois-Korean lukutaitoprosentille en voinut olla nauramatta...Vaikka pitäisi kai itkeä...
  Itse olimme juuri vähän aikaa sitten Tallinnassa ja Taageperassa, joista löytyy blogista lisää juttua. Myös Saaremaalla olen matkaillut, mutta ne tarinat ovat kirjoittamatta.Minulla on aina hieman kieliongelmia Virossa, en osaa päättää, puhuisinko suomea, englantia vai venäjää, joten käytän kaikkia sekaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pitäydyn englannissa, venäjän kielellä lienee tuolla päin maailmaa vähän ikävät konotaatiot :-)

   Hurmaava maa tuo tosiaan on ja siellä olisi niin paljon löydettävää itsellekin!

   Poista
 9. Olihan tässä muutamamia uusia faktoja. Lippuvaihtoehdot oli mielenkiintoisia, omakin suosikki löytyi heti. Mukava postaus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos - oma suosikkinikin löytyi ensivilkaisulla :-)

   Poista
 10. Tässähän oli paljon minulle uutta tietoa. Halusin kuitenkin päällimmäisenä kehua ottamiasi kuvia, varsinkin nuo punaiset katot ja kujat/pihat ovat upeita!

  VastaaPoista
 11. Paljon mielenkiintoista nippelitietoa oli tässä!
  Musta Tallinnaan on kiva mennä siksi, että se on nimenomaan niin erilainen, vaikka onkin näin lähellä. Vanha kaupunkihan on tosi keski-eurooppalainen tunnelmaltaan ja rakennuksiltaan. Yhä harvempi puhuu enää suomea ja ihan hyvä niin.
  Goodbye to yesterday on muuten myös Viron euroviisubiisi ja ihan hemmetin hyvä! Ei se voittanut, mutta aina ei tarvii voittaa ollakseen hyvä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta - siinä on ihan toisenlaista eurooppalaistunnelmaa kuin mitä meillä täällä on!

   Poista