* * *
Salaisuuksiani arkikokkaukseen ovat mm. nuudelit sekä rotisserie-kana. Niistä syntyy vaikka tämä herkullinen ja nopea thaimaalainen kookos-kana-nuudelikeitto.
* * *
Taannoin minulta kysyttiin Hesarin haastattelussa vinkkejä arkikokkauksen nopeuttamiseksi. Koska olin (taas) itseäni paremmassa seurassa (toinen juttuun haastateltu henkilö oli kuitenkin Pekka Terävä) en viitsinyt sanoa ihan mitä ensimmäisenä olisi mieleen tullut.
Mutta näin meidän kesken voin sen salaisuuteni jakaakin.
Oletteko valmiita?
Wolt.
Kyllä vain.
Etenkin tämän kevään aikana on päätä rasittanut niin monta asiaa, että ruokabloggariksi suorastaan hävettävän usein olen suosiolla ulkoistanut koko muonituspuolen Woltille. Ja suorastaan traagisen usein se on ollut Pizza Hutin Italian BBQ.
Ihan oikeassa käytössä ne Hesariin antamani vinkit kuitenkin meilläkin ovat. Yksi parhaimmista on se kauppojen grillitiskeissä myytävä, valmiiksi grillattu rotisserie-kana (tai sen osat).
Niistä kun sekoittaa nopeasti ruokaisan salaatin (kuten vaikka tämän St. Tropezin kana-pastasalaatin), tahnan vaikka leivän päälle tai uuniperunan kaveriksi (oma suosikkini on tämä kana-avokadotahna) tai sitten niissä saa täyttävyyttä vaikka keittoon (kuten vaikka tähän välimerellisen paprikaiseen kanakeittoon).
Luussa kypsennetyssä kanassa kun vain on niin paljon enemmän makua ja mehevyyttä kuin niissä aneemisissa vakuumipakatuissa rintsikkatoppauksissa.
Toinen arjessa helppo raaka-aine on nuudeli - se kun kypsyy valmiiksi murto-osassa siitä, mitä pasta veisi.
Tässä thaimaalaisessa kana-kookos-nuudelikeitossa kohtaavat nämä molemmat vinkit. Ja rakastamani kookosmaito, jota käytän kokkauksessa kermaa paljon useammin: tölkkitavarana kun kookosmaito säilyy ja on siten yksi kuiva-ainekaappini vakioasukkaista.
PS. Jos grillaat kanan itse, suosittelen tutustumaan juuri markkinoille tulleeseen Jyväbroilerin basilika-sitruunaruohomarinoituun rintapaistiin! Toimii tähän makumaailmaan erinomaisesti!
Thaimaalainen
kookos-kana-nuudelikeitto:
neljälle
2 kanan (luullista) rintaleikettä (tai valmiiksi paistettua kaupan grillitiskistä)
1,5 rkl hienonnettua inkivääriä
1,5 rkl hienonnettua valkosipulia
2 punaista chiliä, hienonnettuna
200 gr siitakesieniä, suikaloituna
7,5 dl kanalientä
1 tlk kookosmaitoa
50 gr nuudeleita (gluteenittomaan
versioon käytä riisi- tai mungpapunuudeleita)
2 kevätsipulinvartta, suikaloituna
1 rkl kalakastiketta (tai
soijakastiketta)
(½ - 1 rkl ruskeaa sokeria)
½ puskaa korianteria, hienonnettuna
½ puskaa (thai)basilikaa, hienonnettuna
tarjoiluun: limelohkoja
loput yrteistä
paahdettuja maapähkinöitä
(halutessasi)
Mikäli käytät raakaa kanaa, paahda paloja 180-asteisessa uunissa 45
minuutin ajan, kunnes ne ovat läpeensä kypsiä. Valele paistamisen
aikana uunivuoan pohjalle valuneilla nesteillä. Anna jäähtyä
hieman. Valmista sillä välin liemi.
Mittaa kattilaan inkivääri,
valkosipuli ja chili ja kanaliemi. Kiehauta ja anna porista
kymmenisen minuuttia. Lisää sitten sienet ja jatka keittämistä
miedolla lämmöllä kymmenen minuutin ajan.
Kun kana on jäähtynyt niin, että sitä
kestää käsitellä, irrota liha luusta ja riivi haluamasi
kokoisiksi suikaleiksi. Lisää se liemeen kevätsipulin sekä
kookosmaidon kanssa.
Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten nuudelit. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Sekoita joukkoon yrtit.
Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten nuudelit. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Sekoita joukkoon yrtit.
Mausta kalakastikkeella. Tarkista maku
ja säädä kohdilleen lisäämällä joko kalakastiketta ja/tai
sokeria.
Ripottele päälle loput yrteistä ja
tarjoile limelorauksen kera.
Maistuisiko thaimaalainen kookos-kana-nuudelikeitto teille?
Jakakaa myös ihmeessä omia vinkkejänne arkikokkauksen nopeuttamiseksi? Mitkä ovat teidän salaisuutenne?
Jakakaa myös ihmeessä omia vinkkejänne arkikokkauksen nopeuttamiseksi? Mitkä ovat teidän salaisuutenne?
_________________
SAISIKO OLLA LISÄÄ?
Mä olen tainnut tehdä tuota samaa tofulla, on kyllä niin ihanan makuinen keitto niinkin;D Hyviä neuvoja siellä Hesarin jutussa; ja totta , rotisserie kanapaikat taitavat olla aika hottia nyt;täällä on lyhyessa ajassa avattu joku 5-6 sellaista.
VastaaPoistaKappas! Espanjassa niitä oli aika paljonkin ja kyllä se vain kummasti helpottaa :-)
PoistaAriela. onhan niitä täällä aiemminkin ollut ,esim, yksi monen monta vuotta torin viereisellä kävelykadulla,ja Allenbyn loppupäässä yksi , mutta nyt on oikea buumi,on perulaista ,on sitä ja tätä... Etelä-Amerikassa söin paljon grillikanaa (silloin vielä) ja se oli kyllä parhaiten tehtyä grillikanaa ikinä ,oli se sitten Venezuelassa,Kolumbiassa tai Perussa.
PoistaOi, olipa kiva postaus. Meillä on ensi viikolla ylioppilasjuhlat ja sinne tulee juurikin kana-kookoskeitto, ilman tosin nuudelia, jottei mene huonoksi. Nyt sain idean tarjota sitä limen kanssa :) Ihanaa viikkoa!
VastaaPoistaihanaa viikkoamyös sinne, supermama <3
PoistaNuudelikeitot ovat ihania ja juurikin kanasta tehtynä. Ja kyllä meilläkin Wolti varmaan käytettäisiin, mutta kun Espoon puolella se valikoima on ollut aika kapea...
VastaaPoistane on kyllä sellaisia sielunlämmittäjiä <3
PoistaKana-kookos-nuudelikeitto on tuttu herkku täälläkin. Ja seuraavana päivänä se on jo muotoutunut lähes padaksi, mikä ei ainakaan sitä huononna.
VastaaPoistaomnomnom <3
PoistaTäällä myös yksi anonyymi kookos-kana-noodelikeittojen syöjä. Todellinen arjen pelastaja, nopea, kamat löytyy useimmiten kaapista, lapset rakastaa ja vaivaton tehdä. Tarvitseeko enempää sanoa?
VastaaPoistasiinäpä se :-)
PoistaTää näyttää ihan mielettömältä! :) <3 varsinkin kun tekee mieli jotain missä on chiliä! :D ihanaa viikonloppua sinne ruudun toiselle puolen! <3 :)
VastaaPoistaaurinkoista ja rakkaudentäyteistä viikonloppua teillekin x
Poista