keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Makumatka maailman ympäri - vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin* * * 

Etnisen ruoan rakastajalle Lontoo on aarreaitta. Tässä minun ravintolavinkkini kaupunkiin!

* * * 

Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi


Tulossa olevien lomien sekä edullisten lentotarjousten ansiosta moni teistäkin tulee tänä vuonna suuntamaan Lontooseen, vanhaan kotikaupunkiini. 

Paljon kaupungilla onkin tarjottavaa (etenkin Saudibiljardöörin budjetilla), mutta myönnetään se: Englanti on maa, johon harvemmin matkustetaan ruoan perässä. Paitsi kaltaiseni kulinaristiretkeilijä, joka matkustaa kaikkialle nimenomaan ruoan perässä. 

Englannin pitkä siirtomaahistoria ja maasta löytyvä huomattava maahanmuuttajataustainen väestö mahdollistavat melkoisen makumatkailun ympäri maailmaa. 

Vaikka osa niistä tarjoaa jopa Michelin-tähdellä palkittuja fine dining-elämyksiä, ovat Lontoon etniset ravintolat yleensä oiva vaihtoehto paitsi autenttiseen, myös yllättävänkin edulliseen herkutteluun.


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi


Lontoon Brick Lane - curryrakastajan paratiisi


Monet maahanmuuttajayhteisöt ovat asettuneet tiettyihin osiin Lontoota, mikä usein tarkoittaa myös tietyn alueen keittiöiden ravintolakeskittymää. 

Yksi tunnetuimmista on etelä-aasialaisten asuttama Brick Lane itä-Lontoossa (lähimmät metroasemat Aldgate East tai Liverpool Street). 


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_2


Annoskoot ovat usein sellaisia, että yhdestä currystä syö kaksikin ihmistä. Huomaa kuitenkin, että pöytään auliisti kannetut pappadumit ja muut lisukkeet maksavat yleensä ekstraa.

Taso paikoissa vaihtelee paljon (jokaisen mainostaessa ikkunoissaan tarjoilevansa kaupungin parasta curryä!), mutta yksi takuuvarma (joskin vähän tyylikkäämpi ja kyllä, vähän hinnakkaampi) osoite on neljästä osoitteesta löytyvä Dishoom

PS. Tästä ravintolasta löydät lisää juttua London and Beyond-blogista!


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_3


Beigel Bake - pala New Yorkia Lontoossa


Brick Lanelta löytyy myös Beigel Bake, ihastuttava pieni pala juutalaista New Yorkia. Suosittu paikka, jossa kannattaa varautua jonottamaan, ruuhkaan (sekä toisinaan myös henkilökunnan huutoon) mutta onneksi tämä paikallinen legenda on avoinna 24/7.

Ihanan sitkoisat ja täydelliset bagelit, mutta todella halvat hinnat (alk. muutaman euron). Ehdoton suositus suolalihalle.


Oy,vey - Lontoon juutalaiset soul food-klassikot


Jos juutalaisen keittiön anti kiinnostaa enemmänkin, löytyy sitä juutalaisten kansoittamasta Golder's Greenistä Pohjois-Lontoosta. 

Keskustan alueella samaan fiilikseen pääsee ainakin Monty's Delissä.


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_4


Lontoon parasta turkkilaista ruokaa


Turkkilaista ruokaa himoitsevan kannattaa puolestaan suunnistaa pohjois-Lontooseen ja Harringayn Green Lanesin alueelle (Manor Housen tai Turnpike Lanen asemat). 

Jos matka sinne saakka ei houkuttele, Islingtonissa sijaitsevasta Anteplileristä (metro: Angel) löytyvät parhaat pidet ja lahmacunit Bosporinsalmen tältä puolen. Kaikki muukin on hyvää, mutta mitä ikinä otatkin, jätä ehdottomasti tilaa paikan baklavalle.


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_5
Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_6


Lähi-itää laidasta laitaan


Jos Lähi-itä kiinnostaa, hyvää ja kohtuuhintaista mezeä saa keskustan alueelta libanonilaisesta Yalla Yallasta. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin lahmacunin libanonilainen serkku arayes sekä kananmaksa granaattimomenasiirapilla (resepti tähän myös uudessa kirjassani!) 

Vanha kotikatuni Edgware Road on libanonilaisten ravintoloiden keskittymä ja helppo kohde keskeisen sijaintinsa ansiosta. Yksi hyvä ja edullinen (joskin ulkomuodollaan koreilematon) paikka on Al Arez.

Itäisen Välimeren minulle niin rakasta makumaailmaa edustaa puolestaan Leicester Squaren läheltä löytyvä, Bib Gourmandilla palkittu Palomar. Varaus suositeltavaa, joskin baarin puolelle mahtuu myös muutama ex tempore-asiakaskin. 

Ei ole toisaalta ihmekään, että rakastan ravintolaa - sen jerusalemilainen sisarravintola MachneYuda on yksi suosikkiravintoloitani koko maassa. Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_7


Saisiko olla afgaaniruokaa?


Jos taas haluat jotain vähän erikoisempaa, kokeile afganistanilaista keittiötä, kuten Kilburnissa (bussi nro 16) sijaitsevaa, samannimisen manhattanilaisravintolan sisarta Arianaa

Ravintola ei tarjoile alkoholia lainkaan, mutta monen muun vastaavan ravintolan lailla omaa ns. BYOB- käytännön (ei, ei "Bring Your Own Bomb"), eli oman pullon voi halutessaan tuoda mukanaan. 

Syö ainakin aushakeja, paikallisia liha- tai kasvistäytteisiä taikinanyyttejä.


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_8


Lontoon Chinatownin dim sum-taivas


Lontoon Chinatown asettui nykyiselle alueelleen Sohoon 1970-luvulla ja on suosittu turistinähtävyys, jossa alkuvuoteen ajoittuvan kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan aikaan ei  mahdu edes kääntymään. 


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_9


Suosittelen kuitenkin sivuuttamaan pääkadun Gerrard Streetin ja suuntaamaan sen sijaan sen viereisen Lisle Streetin dim sum- taivaaseen. 

Dim sumeja tarjoillaan alueen ravintoloissa päivittäin noin viiteen saakka. Oma suosikkini on kiinalaistenkin suosima Young Cheng, jonne saattaa lounasaikaan joutua jopa jonottamaan. 

Laaja valikoima, josta löytyy muun muassa marinoituja ankankieliä. Kaikki annokset ovat alle neljä euroa, joten kahden hengen lounas oluilla jää alle neljänkympin.


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_10


Lontoon japanilaisissa ravintoloissa ramen jatkaa voittokulkuaan


Japanilaisilla ravintoloilla ei ole samanlaista keskittymää, mutta sushi-buumia seuranneen ramenbuuminkin ansiosta japanilaisia ravintoloita löytyy ympäri kaupunkia. 

Viime vuosina kaupunkiin rantautuneen ramenin ansiosta nuudelihullulle löytyy montakin suositeltavaa osoitetta, joista osa kilpailee kolmekin vuorokautta keitetyllä liemellään, toiset taas nuudelinvalmistusprosessillaan.

Suosittelemisen arvoinen on mm. pikkuriikkinen Kanada-Ya (varaudu jonoihin).

Nobu on maailmankuulu gourmet-ravintola, jonne alkuvuosien hypen jälkeen saa nykyään pöytävarauksen jo varsin helposti. Modernimpaa tulkintaa suosivan kannattaa suunnata myös Rokaan

Lontoon teatterimaailman keskuksessa Aldwychissä sijaitseva ravintola tarjoaa monien muiden alueen ravintoloiden tapaan alkuiltaisin tavanomaista edullisemmin hinnoiteltua pre theatre-menua.

Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_11


Lontoon afrikkalaisen ruoan tarjonta


Lontoon afrikkalaiset ravintolat ovat keskittyneet Pohjois-Afrikan ja Itä-Afrikan keittiöihin. Eritrealaista ruokaa varten kannattaa etsiä käsiin Notting Hillin kulmilla sijaitseva Westbourne Park ja MosobVinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_12


Katuruokafestarit kokoavat yhteen koko maailman


Myös erilaiset street food-festarit tarjoavat mahdollisuuksia tutustua muiden maiden ruokatarjontaan. Erityisesti Aasia ja Etelä-Amerikka ovat hyvin edustettuina - normaalisti myös vegaanit on otettu hyvin huomioon. 

Jokalauantainen Urban Food Fest on sieltä parhaimmasta päästä ja sopii täydellisesti yhteen Shoreditchin kaupunginosan (yksi Lontoon suosikeistani!)  hurmaavan boheemin viban kanssa. Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_13
Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_14


Brittiruokaa unohtamatta - lihapiiraista Michelin-tähtiin


Sanottiin englantilaisesta ruoasta sitten mitä tahansa, on sillä minun sydämessä ehdottomasti oma paikkansa. Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_15
Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_16


Covent Gardenin sydämessä sijaitseva Battersea Pie Station on ihan ehdoton pysähdyspaikka kaltaiselleni pie, mash and gravyn pyhää kolminaisuutta palvolvalle - en saa tarpeekseni Winstonesta.

Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_17

Eikä Lontoonreissu olisi täydellinen ilman kunnollista pubilounasta. 

Fulhamissa sijaitsevalla Harwood Armsilla on jopa Michelintähti (vähän edullisempaan herkutteluun kannattaa tsekata paikan lounas!)

Varaus käytännössä pakollinen. 

Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_18

Englantilaisia ruokaperinteitä sekä eurooppalaisia vaikutteita (saisiko olla vaikka Foie Gras Crème Brûléeta?) yhdistelevä Duck & Waffle on niinikään suosittelemisen arvoinen paikka; jo 40. kerroksessa sijaitsevan ravintolan ikkunoista avautuvien upeiden näkymien vuoksi. 

Ja hei - avoinna ympäri vuorokauden!


Vinkit Lontoon etnisiin ravintoloihin_Lontoo_Andalusian auringossa_ruokablogi_matkablogi_19

Mitäs sanotte? Lähtikö nälkä? Mitkä ovat teidän Lontoon-suosikkinne? 
_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?
  

      Juutalaisäidin kanakeitto_juutalainen kanakeitto_jiddishe maman kanakeitto_kosher_gluteeniton_Andalusian auringossa_ruokablogi_3   shish barak_Andalusian auringossa_kulinaristiretkia Jerezista Jerusalemiin_ruokablogi_lammasnyytit_jogurttikastikkeessa 


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

29 kommenttia :

 1. Kiitos tästä koosteesta! Viimeksi helmikuussa rakastuin Lontooseen lopullisesti. Tästä riittää koluttavaa useaksi seuraavaksi kerraksi.
  Lontoo on ihana ruokakaupunki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen siellä reissannut niin ennen kuin jälkeen siellä asumiseni, niin pakko myöntää, ettei Lontoo koskaan tuntunut kauhean helposti lähestyttävältä. Mutta onhan se uskomaton ja kyllä me ollaan yhteen kasvettu <3

   Poista
 2. Aah, ihanaa, Lontoo ja ruoka. Just palattiin Lontoosta ruokareissulta ja jo tekis mieli mennä takaisin. Lontoon katuruoasta jo kirjoitinkin, mutta ruokapaikoista yksi on ylitse muiden: Persepolis. Taivaallista ruokaa pienessä persialaisessa kulmakaupassa Peckhamissa, eikä todellakaan ole hinnalla pilattu. Persepoliksesta on tulossa vielä ihan oma postauksensa, niin paljon siihen ihastuin.

  VastaaPoista
 3. Kyllä noi ruokafestarit oli houkuttelevin näistä vaihtoehdoista. Hyviä vinkkejä kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos - toivottavasti vinkit löytävät mahdollisimman monta Lontoonreissaajaa ja sellaiseksi mielivää :-)

   Poista
 4. Ahh ihana postaus! Rakatan matkapostauksia - niissä pääsee jo vähän matkan tuntuun! Tämä pitää tulla lukesemaan vielä uudestaan ennen Lontoon matkaa :) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että on apua :-) Sen vuoksi tässä syödään (teidän kaikkien edestä! ) ;-)

   Poista
 5. Minä haaveilen ja suunnitelen ja sinä menet. Sinä päivänä, kun sitten oikeasti saan nostettua ahterini täältä koneen äärestä, tiedän mistä napata mukaan matkavinkit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sinä kuule teet niin paljon ja saat aikaiseksi ihmeitä <3 sua ei voi kuin ihailla x

   Poista
 6. Oijoi, pitää ottaa tämä lista mukaan seuraavalle Lontoon matkalle. Niin paljon kuin italialaista ruokaa rakastankin (kaikkien maakuntien), joskus olisi kva syödä muutakin. Ja Rooman etnisten ravintoloiden tarjonta ei ole oikein suurkaupunkitasolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ei varmasti olekaan, mutta ehkä Rooma saa sen anteeksi italialaisen ruoan annillaan :-) ?

   Jännä juttu sinänsä: "italialaisia" ravintoloita löytyy taas ihan mihin tahansa maailmasta menet - laatu tosin on aika paskaa :-D Jostain syystä se on myösse ruoka, jota alan aina hullun lailla kavata, mitä pidempään olen Lähi-idässä asustanut, joka ikisellä kerralla <3 Kerran Betlehemissä likutuin jo siitä, että satuin löytämään kaupasta pestopurkin :-D

   Poista
 7. Tosi hyvät vinkit, näille tulee varmasti käyttöä! Viime reissullani kolusin Brick Lanen aluetta ja sieltä löytyy myös paitsi niitä maailman parhaita curryja, niin myös kivoja ruokafestareita ja kojuja. Tässä linkki minun juttuuni: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/05/02/brick-lane-markkinat-katutaide/

  VastaaPoista
 8. Mä olen viime aikoina kehitellyt itselleni melkoisen matkakuumeen. Just nyt kiinnostaisi yhdistelmämatka Lontoo - Skotlanti, eikä tää postaus ainakaan helpottanut kyseistä matkakuumetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on ihan hirmuinen hinku Skotlantiin <3 <3 <3

   Poista
 9. Hyviä vinkkejä Lontooseen. Mulla ei kauheesti edes ole erityisiä suosikkeja siellä.. Paitsi Sushi Samba siinä D&W:n kanssa samassa rakennuksessa. Kovasti olisi hinku päästä takaisin kaupunkiin, vaikka edellisestä visiitistä ei vielä montaa kuukautta ole. Kesällä kaupungit vaan ovat ihan eri tavalla elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan varma onko Sushi Sambassa tullut käytyä...vaan varmaa on, ettei tuolta kokeilemisen arvoiset ravintolat kyllä kesken lopu :-)

   Poista
 10. Lontoo, Lontoo, ihana Lontoo. Menetin sille sydämeni -97 ja loppua ei näy. Ihana fiilistelypostaus <3

  VastaaPoista
 11. Rakastan Lontoossa ja New Yorkissa sitä, että niissä löytyy kaikki maailman ruokakulttuurit ravintoloista. Toivottavasti Lontoo kutsuu pian, alustavasti mietittynä reissu sinne syksyksi&alkutalveksi. Valioliigaa, pubeja ja laadukasta ruokaa -> muuta ei tarvita :-) Tästäpä saa tulevalle reissulle oivia vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valioliiga, pubit ja ruoka - siinäpä sitä on ohjelmaa <3

   Poista
 12. Mahtavia vinkkejä! Nälkä tuli.. Me käytiin sellaisessa korealaisessa ravintolassa kuin Naru, voin lämpimästi suositella. Ihan huippuhyvät safkat ja hyvä palvelu.

  VastaaPoista
 13. Eipä tarvitse lähteä maailmanympärysmatkalle kun voi vain ottaa ja mennä Lontooseen tutkimaan erilaisia kulttuureita! Tuli nälkä näistä kuvista :)

  VastaaPoista
 14. Mä todennäköisesti näen painajaisia marinoiduista ankankielistä. Sen sijaan päsäyttävää ruokaa jostain muualta voisin syödä. Valitettavasti aika monessa kulttuurissa syödään ankkoja. Edgware rd. on minulle jostain tuttu.

  VastaaPoista
 15. Suurkaupungeissa parhautta onkin juuri monipuolinen ruokatarjonta. Näistä muuten vähiten houkutteli itse englantilainen perinneruoka. Onneksi Lontoosta saa kaikkea :)

  VastaaPoista