lauantai 13. toukokuuta 2017

Sjömagasinet Göteborg - matalan kynnyksen Michelin-paikka* * * 

Sjömagasinet on yksi Göteborgin rakastetuimpia ravintolainstituutioita ja klassikko ihan syystä. Matalan kynnyksen Michelin-paikka etenkin lounaalle!

* * * 

On vasta keskipäivä, mutta aurinko paistaa Göteborgissa liki pilvettömältä taivaalta. Lämpötila lähentelee kolmeakymmentä ja itänaapuri Suomi tuntuu lumi-, räntä-, ja raekuuroineen vain huonolta Kummelivitsiltä.

Yhteisen vapaapäivämme kunniaksi olemme päättäneet omistaa koko päivän pelkälle hauskanpidolle, ja milläs sen paremmin aloittaisi kuin loistavalla lounaalla.

Painaudun lähemmäs Göteborgarea ja huoahdan tyytyväisenä. Juuri nyt elämä ei voisi parempaa olla ♥ 


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi


Etsiessäni ravintolasuosituksia Göteborgiin saan  90 % ajasta saman vastauksen: Sjömagasinetin, jota etenkin göteborgilaiset itse tuntuvat pitävän kaupungin ehdottomasti parhaana ravintolana. 

Paitsi yksi. 

"Onhan se ihan hyvä", mutisi minun Göteborgareni. "Olen minä siellä käynytkin". 

Miehen oma vastaus olisi todennäköisesti hilpeän hymyn saattelemana joko Max (ruotsalainen hampurilaisketju) tai Sibylla (ruotsalainen nakkikioskiketju). 

Mutta tämä ei olekaan hänen bloginsa. Niinpä tästä ei tule raporttia ruotsalaisesta roskaruoasta, vaan kertomus yhdestä Göteborgin rakastetuimmista ravintolainstituutioista.


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_2


Jo Klippanilla sijaitsevan Sjömagasinetin puitteet ovat olennainen osa kaupungin merenkululle ja -kaupalle rakentuvaa historiaa. 

Punainen tupa on peräisin jo vuodelta 1775, jolloin se toimi juurikin täällä Göteborgissa vuonna 1731 perustetun Itä-Intian kauppakomppanian varastona. Ravintola avautui vuonna 1984 ja vuosina 1994-2010 sitä veti kaupungin kulinaarinen legenda Leif Mannerström. 

Vuonna 1999 paikalle myönnettiin Michelin-tähti, jota se piti hallussaan vuoteen 2010 saakka. 


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_3

Tuolloin ravintolan osti sen nykyinen omistaja (ja toinen paikallinen suuruus) Ulf Wagner. Kaupan myötä paikka menetti automaattisesti tähtensä, saadakseen sen kuitenkin takaisin vuonna 2013. 

Niinikään White Guide Nordic antaa paikalle tuoreimmassa oppaassaan 81 pistettä, tehden siitä kaupungin kolmanneksi parhaaksi rankatun ravintolan.


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_4


Mutta tilastot sikseen ja asiaan!

Paikka on varsin matalan kynnyksen gurmeeta jo siksi, että se on kaupungin ainoa myös lounaalla auki oleva Michelin-rafla. Siinä missä paikan illallismenujen hinnat alkavat 895 kruunusta (n. 92 €), jää kolmen ruokalajin lounaalle hintaa "vain" 62 €.

Mikään pakko ei toki ole koko menua ottaa, vaan ateriansa voi vapaasti koota lounaan à la carte- listaltakin (alkuruoat reilu 20€, pääruoat 20 - 38 €). 

Pöytävarauksen kanssa kannattaa tosin olla liikenteessä hyvissä ajoin, sillä ilman sitä tänne on yleensä aika toivotonta edes yrittää.


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_5

Vaikka paikka on ehdottomasti valkopöytäliinaista fine diningiä, jossa servetti taitellaan vessareissun aikana huomaamattomasti uusiksi ja leivänmurut pyyhitään pöydästä erityisellä tarkoitukseen pyhitetyllä harjalla, ei pokkuroinnista ja pönötyksestä ole täälläkään tietoa. 

Ei, ei edes silloin kun Herr Wagner itse kiertää salia tervehtimässä vieraita ja varmistamassa, että kaikki varmasti viihtyvät.

Ehkä se on se göteborgilainen mutkattomuus? Vai onko meistä tullut jo omanarvontuntoomme tukehtumaisillamme olevia tärkeileviä ääliöitä (tuskinpa, sillä niitä löytyi kyllä lounaan asiakaskunnasta...)?

Palvelu pelaa ollen huomaavaista sekä asiantuntevaa ja vanhan aitan puitteet antavat kaikelle sopivan rouhean ja kotoisan silauksen. 


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_6


Muun maailman viettäessä muistojumalanpalvelusta Donald Trumpin ensimmäiselle 100 päivälle vastuussa maailman suurimmasta ydinasearsenaalista keskityimme me juhlistamaan jotain ihan muuta: allekirjoittaneen syntymäpäivää. 

Niinpä aloitimme lounaamme reteästi shampanjalla (Taittinger Réserve Brut, 180 SEK/ reilu 18 € lasi).

Kerrankos sitä ihminen 27 30 no, vuosia täyttää.


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_7
'

Sillä jatkettiin myös alkuruoan; piparjuurikreemin ja krassin kanssa tarjotun punajuurigraavatun lohen läpi. 

Kaunis ja kepeä annos, jossa maut ja tekstuurit olivat niin kohdillaan. 

"Tässä on kyllä kaikenlaisia... makuja", totesi seuralainenkin ihastuksissaan. Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_8


Pääruokana tarjoiltua piikkikampelaa, turskaa, hummeria sekä valkoista parsaa sisältänyttä annosta saatteli unelmaisenkuohkea tryffeli-beurre blanc - kastike. Niin ja uppopaistettuja ostereita. 

(Jos olisin vulgääri, sanoisin, että kusin hunajaa. Onneksi en ole. )

Göteborgaren haarukka pysähtyi puolivälissä ateriaa hänen huokaistessaan, ettei haluaisi annoksen koskaan loppuvan. 

Siinä oli taas kuulkaa rannikko-Ruotsi lautasella. Ja kaverina sommelierin suosituksesta hienosti toiminutta Sancerrea (140 SEK/ 14.50 € lasi). Oj, vad bra. 

(Vaikka rakastankin tuota Göteborgarea yli kaiken, niin vähän sydämessä kyllä koputteli kaipuu: Kissabloggari olisi tässä vaiheessa taas paukauttanut ilmoille antamuksellisen arvionsa tyyliin: "saisko tätä kastiketta jauhemuodossa että voisin snortata sen suoraan sieraimiini?")

Onneksi me ei olla vulgäärejä sitten yhtään...


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_9


Jälkiruoan vanukkaan koostumus ei olisi täydellisempi voinut olla, vaikka sen kaverina tullut raparperihilloke jakoi hieman mielipiteitämme. Inkiväärikeksilastu toi annokseen kuitenkin kiva kontrastia ja rakennetta. 

(PS. Huomatkaa seuralaisen fäshön- ja laifstail- blogeista tutut päivän asu- poseeraussormet. Ehkä altistus blogimaailmalle on mennyt jo hieman liian pitkälle?)


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_10


Jälkiruokaespressoilla ja kahdella kivennäisvesipullolla lounaalle kertyi hintaa reilut 208€. 

Ja mitä sanoi makkaramies? "Herranjumala että oli hyvää. Miksi täällä ei tule käytyä useamminkin?"

Onnistunut valinta siis. Ensi kerralla testaamme sitten Maxin. Ja sen Sibyllan. 

Mutta näin meidän kesken: laitan kaiken varalta varauksen menemään kyllä Kokaankin...


Sjomagasinet_Goteborg_Michelin ravintola_ravintolasuositus_Andalusian Auringossa_ruokablogi_matkablogi_11


Lisää ravintolavinkkejä kaupunkiin löydät blogista täältä.

Entäs te? Löytyisikö teiltä ravintolasuosituksia Göteborgiin? Mitkä paikat ovat vieneet teidän kielenne ja mielenne?* * * 

Sjömagasinet
Adolf Edelvärds gata 5
41451 Göteborg

tel. +46 31 775 59 20


 info@sjomagasinet.se

* * * 

 ________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?Andalusian auringossa_Göteborg_SK Mat och Människor      Andalusian Auringossa_ruokablogi_raksallad_skagenrora_katkarapusalaatti_katkaraputahna_gluteeniton   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

26 kommenttia :

 1. Vahvasti nyt kyllä epäilen, että Göteborgare on pikkuhiljaa luisumassa meidän kaltaseksi....noi sormiveet huolestuttaa. Kovasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se luulee varmaan niiden vielä olevan hauskat :-o ?

   mutta kuten huomaat - you're always on my mind <3

   Poista
 2. Sangen herkullisen näköisiä annoksia! Miljöö itsessään kiehtoo myös. Kumpa pääsisin tämän omin suin ja silmin kokemaan.

  VastaaPoista
 3. Näyttää ihan mielettömältä! Olen käynyt Göteborgissa vain työmatkalla, ja silloin piti löytää joku "mikä tahansa" lounaspaikka läheltä messuhallia. Löytyi joku ihan kamala pulju josta sai lasagnen. Ei jäänyt silloin Göteborg mieleen minään kulinarismin mekkana, joten ehkä sinne pitäisi tosiaan tehdä reissu myös muissa, kuin työn merkeissä... Kun ei ole kaukanakaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Göteborg todella on kulinaristille ihan mahtava kohde <3

   Poista
 4. No nyt näyttää hyvältä, ruoka ja miljöö. Täytyypä painaa mieleen, jos tulee sielläpäin reissattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaikki oli kyllä kohdillansa - onneksi tuolta paikalta sitä on oikeus odottaakin <3

   Poista
 5. Näyttääpä ihanalta paikalta! Tämä täytyy kirjata ylös, seuraavaa matkasuunnitelmaa varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan ehdottomasti <3. Lisää osoitteita löytyy täältä:

   http://www.andalusianauringossa.com/p/ravintola.html

   Olen itse ihan hullaantunut Göteborgiin ja odotan jo kovasti muutaman viikon päässä odottavaa seuraavaa tutkimusmatkaa <3

   Poista
 6. Hienon näköiset on annokset. Ruuan määrä lautasella tuo tosin väkisinkin ajatuksen, että tuleeko tuosta täyteen. Mut jos niitä annoksia on useampia niin eiköhän niistä tule.

  Mut joo, yli 200€ lounaasta ei ihan joka päivä viittis maksaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no tuli täyteen. eikä siitäkään mitään iloa ole, että menee syömään vain vetääkseen itsensä sellaiseen ähkyyn ettei yöunistakaan mitään tule (testattu on sekin :-D )

   Poista
 7. Musta yli 200 € kahden hengen lounaasta on tosi paljon millä tahansa mittarilla mitattuna, mutta selkeästi paikassa on sitä jotain kun ravintola vetää täyteen. Ja siis ihaniltahan kaikki ruoat näyttää, joten ehkä en niin paljoa ihmettele vaikka mennään oman kipukynnyksen yli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin... kyllähän mekin mentiin fiiliksellä "oh, 62€? no eihän se ole juuri mitään tuollaisesta paikasta! Mutta lisääpä siihen sitten juomat niin kappas vain.

   Poista
 8. Rakastan lukea ruokajuttuja! Ihanan näköinen miljöö ja ruoka näytti suussasulavalta, erityisesti olisin halunnut maistaa pääruokaa. Michelin-paikassa 62 euroa lounaasta ei vaikuta niinkään pahalta, mutta toki 200 euron loppulasku olisi ollut aika huh huh. Toki teillä jo pelkästään samppanja toi lähes neljäkymppiä heti lisää. Ja kerrankos sitä 28-vuotissynttäreiden kunniaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä rakastan syödä ruokajuttuja varten :-)

   Joo, muissakin Pohjoismaissa tuo alkoholin hinnottelu on kyllä sellaista, että lisää helposti aterian lopussa ainakin sen aterian verran lisää dollareita laskuun... :-/

   Poista
 9. Sibylla. Eikö se toimi myös Suomessa. Minä muistan lukeneeni nuorena sellaisen tyttökirjan, jonka sankari oli Sibylla ja mietin, miten se edes lausutaan. No mutta, kerrankos sitä täyttää vuosia. Tai, aika monta kertaa.

  VastaaPoista
 10. Todella comfty paikka ja kauniilla maisemalla varustettuna. Ihana katsella näitä sinun kuvia ja haaveilla ruoka-annoksista. Meikäläisen lapsiperheen elämä ja matti, ei anna armoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) onneksi teillä on siellä kotona huippukokki ihan omasta takaa <3

   Poista
 11. Kesäkuun lopulla lennähdän Göteborgiin pariksi päiväksi. Alun perin kaupungissa oli tarkoitus viettää vain Coldplayn konsertin ajan, mutta sinun Göteborg-ruokapostaustesi innoittamana yhdistetään keikkaan parin päivän tutkimusmatka paikallisiin ravintoloihin. Tämän hintaluokan raflat ovat tällä hetkellä maksukyvyn ulkopuolella, mutta onneksi paikan päältä löytynee muitakin käymisen arvoisia ravintoloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Göteborg on ihana <3 ja löytyy ihan varmasti muutakin. Omia vinkkejäni löytyy mm. täältä:

   http://www.andalusianauringossa.com/2017/01/kulinaristin-goteborg-korvapuusteista.html

   Poista
 12. Minulle on vaikeaa laitaa ruokaan tuollaisia summia. Loistava ruoka on ihanaa, mutta tyydyn mieluummin tosi hyvään (nyt ei puhuta Sibyllasta kuitenkaan) halvemmalla ja matkustan loput rahat. :) Olen ymmärtänyt, että Michelin-paikkoihin "kannattaa" nimenomaan mennä lounaalle: ruoka yhtä hyvää, mutta illallista edullisempaa. Mutta siis tuo ruoka, siitähän piti olla puhumassa. Jos maistuu yhtä hyvälle kuin näyttää, eivät tainenet rahat kuitenkaan hukkaan mennä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle taas se hyvä ruoka on yksi reissujen suurimpia moottoreita, eli matkustetaan mieluummin vähemmän, mutta paremmin :-)

   Poista
 13. Göteborgissa on tullut vuosien saatossa vierailtua useastikin, mutta edellisestä kerrasta on sen verran pitkä aika että tuolloin en vielä ihan samaan tapaan ymmärtänyt hyvän ruoan päälle kuin nykyään. Pitäisi varmaan tehdä uusintareissu, on nimittäin herkullisen näköistä, ja kauniissa miljöössä! Sinänsä komppaan kyllä seuralaistakin, että Max ON hyvä :D

  VastaaPoista