lauantai 15. huhtikuuta 2017

Ajo Blanco - valkoinen gazpacho (gluteeniton, vegaani, kosher)



* * * 

Valkoinen gazpacho on gazpachoista se alkuperäinen. Ihanan  raikas, kesähelteillä viilentävä  tuttavuus!

* * * 

Ajo Blanco_valkoinen gazpacho_gluteeniton_vegaani_kosher_tapas_Andalusian Auringossa_ruokablogi


Gazpachon ja salmorejon lisäksi löytyy Espanjasta vielä kolmaskin kylmänä tarjoiltava keitto: ajo blanco, joka tunnetaan myös valkoisena gazpachona. 

Nuo kylmät keitot ovat ihanan raikkaita ja paikallaan etenkin loppukesästä, kun Andalusian yli pyyhkivät Afrikasta kantautuvat tuulet, joiden ansiosta lämpötila nousee yli neljäänkymmeneen. 

Ilma on kuiva ja kuuma - vielä keskellä yötäkin tuuli puhaltaa sellaisella intensiteetillä, että on kuin hiustenkuivaajassa kävelisi. 

Oma uima-allas on siis kaikkea muuta kuin ylellisyys - se on suorastaan ihmisoikeuskysymys!





Ajonkin raaka-aineet ovat varsin yksinkertaiset: leipää, vettä, valkosipulia ja manteleita. 

Joissain ohjeissa (kuten omassani) käytetään lisäksi viinirypäleitä, jotka raikastavat hapokkuudellaan keittoa enemmän kuin kurkku, toinen yleisesti käytetty raaka-aine. 

Myös vihreä omena toisi tähän kivaa kirpakkuutta ja happamuutta, mutta sitä käyttäessä joutuu nesteen määrää lisäämään. 

Perinteisesti tähänkin käytetään tuota paikallista sherryviinietikkaa, mutta tähän yhteyteen valkoviinietikka sopii mielestäni paremmin. Myös omenaviinietikka toimisi.

Tämä valkoinen versio on itse asiassa se ihan alkuperäinen gazpacho- se tunnetumpi punainen versio kun sai syntynsä vasta conquistadorien tuodessa tomaatin Espanjaan 1500-luvulla. 

Joidenkin teorioiden mukaan tämä on ihan "jo muinaiset roomalaiset"- osastoa ja keiton kerrotaan olevan jäänne roomalaisten tavasta kastaa leipää öljyyn. 

Toisten teorioiden mukaan tämänkin juuret ovat maurilaisajalla ja arabikeittiöiden leipäpohjaisissa sopissa. 

Mene ja tiedä - mutta minä pidän tästä jopa enemmän kuin siitä punaisesta gazpachosta.





neljälle

Ajo Blanco -valkoinen gazpacho


200 g manteleita, yön yli liotettuna (säästä liemi)
3 valkosipulinkynttä
100 g leipää ilman kuoria (noin puolikkaan ranskanleivän sisusta), tarvittaessa gluteenitonta
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa (tai omena- tai sherryviinietikkaa)
225 g vihreitä, siemenettömiä rypäleitä
5 dl manteleiden liotusvettä
1/2 tl suolaa

Tarjoiluun: oliiviöljyä, paahdettuja mantelilastuja, viinirypälelohkoja, ruohosipulia

Valuta mantelit liotusvedestään. Säästä vesi ja käytä sitä keiton ohentamiseen.

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

Siivilöi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa joko suolaa ja/tai etikkaa. Anna jäähtyä muutama tunti ennen tarjoilua.





Tähän kirjastani peräisin olevaan reseptiin on muuten ihastuttu myös Iltasanomien ja Helsingin Sanomien kirja-arvosteluissa!

Dios mio - enpä olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut näkeväni nimeäni noin säännöllisesti ihan valtakunnan ykkösmedioissa...!

PS. Kirjasta löytyy myös resepti kirsikkagazpachoon (!), blogissa taas jo nähdyt gazpachoreseptit löydät alta. 

- gazpacho
- vesimelonigazpacho
- kurkkugazpacho

Onko ajo blanco eli valkoinen gazpacho teille jo tuttu? Vai onko teillä joku toinen suosikki?

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


lammasresepteja paasiaiseen_lammas_paasiainen_Andalusian auringossa_ruokablogi_gluteeniton      vesimelonigazpacho   


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

28 kommenttia :

  1. Kuinkas tuohon voisi olla ihastumatta, varsinkin kun on tykästynyt valkosipuliin ja reseptin laatijaan :)

    VastaaPoista
  2. Ihana kuva.Itsekin postasin tuosta aikoinaan viinirypäleillä,on tosi hyvää:) Täällä just oli pari päivää sitten ne tuulet,tosi pahatkin vielä kun Genetsaretin järvellä puhalsivat niin kovaa että 3 jollain kumilautalla olevaa nuorukaista painuivat tuulen vuoksi järven pohjaan ikuiseen uneen. Ja minulle tuli pölyä sisälle..Hyvää pääsiäisen aikaa motek.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, tästä on yksi versio postattu jo joitain vuosia sitten - kirjan myötä nin resepti kuin kuvatkävivät muodonmuutoksen :-)

      Chag sameach sinnekin - hirmuinen Israel-ikävä! Toivottavasti seuraavalla reissulla saan mukaani Göteborgarenkin <3

      Poista
  3. Manteleiden liotus on varmasti paikallaan. Mä en ole liottanut ja keitto jää jotenkin rakeiseksi. Täytyy muistaa ensi kerralla. Pidän kovasti Ajo Blancosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, se pehmentää niitä kummasti. blenderin tehoista riippuen lopputuloksesta ei siltikään tule ihan samettista, mutta siivilöinti auttaa siihenkin!

      Poista
  4. Ihastuin tähän keittoon pari kesää sitten Torressa. Oli minusta aivan ihanaa. Tosi kivaa, että pääsee tekemään tätä kotonakin!

    VastaaPoista
  5. En oo ikinä tehny enkä edes syöny. Kuinka sä aina onnistut.
    ...ja siis tarj´koitin VIELÄ....

    VastaaPoista
  6. Juurikin Manner Espanjasta palanneena jäin kaipaamaan näitä kylmiä keittoja. Näyttää hyvälle ja ihanat ruokakuvat, jäin ihastelemaan :) Tämä keitto on uusi tuttavuus joten menee testiin.

    VastaaPoista
  7. Oi nam! Kuulostaapa ihanalta. Laitan testiin, kunhan lumisade lakkaa ja ilmat vähän lämpenee :)

    VastaaPoista
  8. Minä teit tätä CampaMiittiin ja se oli oikein hauskaa pieninä shotteina ruoanlaittoruokana. Sittemmin en ole muistanut sitä tehdä. Jotenkin ajatus kylmästä mantelikeitosta ei kuulostanut korvaani herkulliselta, onneksi olin väärässä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla! kyllä tuo ehkä vaatii vähän toisenlaisen sään kuin huhtikuussa lunta räiskivän "kevään"... :-/

      Poista
  9. Onnea kirjamenestyksestä! Kyllä minäkin sen vielä jossain vaiheessa hankin käsiini :-) Kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta.
    Ihanan näköiset annokset ja kuulostaa kyllä herkulliselta. Minä olen ollut vähän huono kylmien keittojen kanssa, kun jotenkin yhdistän ne jälkiruokiin, mutta kai sitä vanhakin oppii uusia taitoja.

    VastaaPoista
  10. Oho. En tosiaankaan tiennyt, että alkuperäinen gazpacho on ollut valkoinen! Taidanpa testata tätä Campakeittiön tapaan shottimuotoisena ja jos tykästyn, kesäkuumalla soppa lähtee termarissa retkelle mukaan. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  11. Mä en ole kauheasti tehnyt minkäänlaisia gazpachoja. Ei sillä ettenkö tykkäisi syödä niitä, mulla on vaan aukko sivistyksessä niiden tekemisen suhteen. Onneksi mulla on nyt eräs erittäin inspiroiva keittokirja, jonka avulla varmasti päästään tästäkin vaivasta. Ja tulispa sellainen kesä, että vois nautiskella keitosta ulkona, puutarhassa, vaikka ei sitä uima-allasta olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ooh - kerros lisää tuosta aarreaitastasi ;-) ihana että se on otettu teillä niin hyvin vastaan <3

      Poista
  12. Oi, tätä versiota en olekaan koskaan maistanut. Kuulostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  13. Wow, sulla kyllä riittää mitä ihanimpia ohjeita!!! Tämäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi miten ihana kuulla <3 toivottavasti viihdyt blogin parissa vastaisuudessakin!

      Poista
  14. Tehty ja tykätty! Seuraavaksi yksi kerrallaan muut gazpachot!

    VastaaPoista