tiistai 21. kesäkuuta 2016

Juhannuksen silliherkut


Silli ja uudet perunat ovat erottamaton osa juhannuksen juhlapöytää. Tuttu kala taipuu kuitenkin myös vähän eksoottisempaan muotoon!

* * * 

Minun alkukesäni on kulunut iloisesti saaristoa ja länsinaapuria ihastellessa ja kalaa on tullut syötyä vähintäänkin ravintosuositusten mukaisesti. Reissumaisemissa varustaudutaan jo vauhdilla viikonloppuna koittavaan keskikesän juhlaan juhannussalkoja pystytellen ja sillivarastoja täydentäen. 

Uudet perunat ja silli ovatkin sellainen herkku, ettei juhannus olisi mitään ilman niitä. Tai vappu. Tai joulu. Tai mikä ikinä viikonloppuaamiainen... Nappaa tästä siis vinkit omaankin juhlapöytään!


Silli ja silakka ovat kotimaisina edullinen ja ekologinen valinta, mutta tuosta tutusta kalasta saa tuunattua kovinkin kansainvälisillä vaikutteilla iloittelevia herkkuja - vain mielikuvitus on rajana! Resepteihin voi käyttää niin silakkaa kuin valmiiksi käsiteltynä myytävää silliäkin. Silakan käsittelyohjeet löydät vaikka täältä

Kotitekoiseen näkkileipään löydät ohjeen täältä, saaristolaislimppuun puolestaan täältäEnglanninkielisissä menuissa Ahvenanmaalla tämä ruotsalainen perinneherkku oli käännetty Gentlemen's Delightiksi. Ei siitä nauttiakseen kuitenkaan tarvita mitään erityistä sosioekonomista statusta tai miehistä fysiikkaa. Syö sellaisenaan leivän päällä tai tarjoa paistetun kalan kaverina. Jättehärligt!

Savusilakkatahna

Edellisen kanssa samaa linjaa jatkaa myös tämä savusilakkatahna, joka auttaa kummasti myös juhannuksen jälkeisen olotilan selvittämiseen...!

Valkosipulinen sinappisilli


Silliherkkuja ihan sieltä perinteisimmästä päästä ja ehkä juuri siksi niin rakas. Valkosipulin paahtaminen pehmentää sen makua ihanasti niin, että tämä on kelvannut myös valkosipulia normaalisti karsastaville!Tämä on omiaan vähän fiineimmillekin vieraille. Mikäli he tosin ovat yhtään niin persoja tälle kuin allekirjoittanut, kannattaa kerralla tehdä vähän isompi satsi - itsellä kun tämä menee yhdeltä istumalta...


Tämä kalaherkku saa ihanan värinsä ja makunsa mustaherukasta ja appelsiinista. Oijoi!


Yksi ehdottomia suosikkejani, joka vie Limoncellon ansiosta ajatukset Italian aurinkoon. Bellissima! 
Aasialainen kookos-chili-korianterisilakka

Yksi tämän ruokabloggarilan sillipöydän suurimpia hittejä, jolla on vietelty sillinsyömisen iloihin paljon uusia ihmisiä.

Currysilakka


Aasiasta on innoituksensa saanut tämäkin lempeän intialaisvaikutteinen kalaherkku. Ja on muuten ihan prun hyvää...!
Ja samalla kun jonotatte kaupassa niitä juhannuksen juhlatarpeita, kannattaa noukkia mukaan myös kesälukemisiksi viikonlopun Iltasanomat. Matkaosiossa on nimittäin luvassa allekirjoittaneen vinkkejä Andalusian sherrymaan matkailuun!

Ihanaa juhannusta kaikille! Kuuluuko silli teidän juhannuspöytäänne vai mitkä ovat teidän klassikkoherkkunne?


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

2 kommenttia :

 1. minä ite en niin tykkää silakasta, mutta miehelle se on herkku.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se tuntuu jakavan mielipiteitä aika kovalla kädellä , mutta voin luvata, että joukossa on myös reseptejä joilla on ennenkin tehty onnistunutta käännytystyötä :-)

   Poista