sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Mitä tehdä Maarianhaminassa?


* * * 

Maarianhamina ihastuttaa kiireettömän strömsömäisellä tunnelmallaan - täällä aurinko paistaa ja kaikilla on kivaa!

* * * 

Omenapuun kukat leijailevat lumisateen lailla verkkaisesti puuhuviloiden nurmipihoille. Kesäisen iltapäivän hiljaisuuden rikkoo vain torin lavalta vaimeasti kantautuva big bandin iloinen soitto. 

Vastaantulijat tervehtivät hymyillen. Varsinaissuomalaisesta vähäeleisyydestä ei ole tietoakaan, vaan kaikki on ”helt suveränt”. Tervetuloa Ahvenanmaalle – 20 000 ihmisen asuttamaan Strömsö-teemapuistoon, jossa aurinko paistaa ja kaikilla on kivaa.

Sitä aurinkoa täällä todellakin riittää: paikallisten mukaan täällä on aurinkoisia päiviä enemmän kuin missään muualla Suomessa. Niin, ja niitä omenapuita: peräti 75 prosenttia koko Suomen omenatuotannosta on kotoisin täältä.

Saaren yllä leijuva leppoisuus tarttuu väkisinkin. Kiire katoaa ja askel hidastuu kuin itsestään. Ahvenanmaa on juuri sellainen idyllisen turvallinen lintukoto, jollaisia luulisi löytyvän vain Elsa Beskowin satukirjoista. Kysymykseni rikollisuudesta saa aikaan huvittunutta naurua. Ei sitä ole. Tätä tukevat niin tilastot kuin paikallisten kertomuksetkin.


”Ikinä en ole kotini ovea lukinnut”, vakuuttaa Christian, 17. polven ahvenanmaalainen. ”Ja avaimetkin jätän aina auton virtalukkoon. Mitä täällä muka tapahtuisi - kaikki enemmän tai vähemmän tuntevat toisensa!”
Maarianhaminassa, tämän saarirykelmän pääkaupungissa asuu sielläkin vain 11 000 ihmistä. Näistä puolella on kesäasunto jossain päin saaristoa, joten etenkin kesäviikonloppuisin on kaupungissa suorastaan aavemaisen hiljaista.

Kaupunki hurmaa jo arkkitehtuurillaan - blogin kierrokselle sen ihastuttavissa huvilakortteleissa pääset täällä.

Lars Sonckin käsialaa on myös länsisataman läheisyydestä löytyvä, White Guide Nordicissakin huomioitu ravintola ÅSS Paviljongen, joka on erinomainen valinta niin upeiden cocktailiensa, mahtavaa saaristolaisruokaa tarjoavan ruokalistansa kuin asiantuntevien juomasuositustensakin ansiosta (3 ruokalajin illallinen ilman juomia n. 55€)


Paikan terassi on myös yksi Maarianhaminan parhaita saariston upeiden auringonlaskujen ihasteluun.

Toinen ehdottomasti suosittelemisen arvoinen ravintola on White Guide Nordicissa peräti Suomen 7. parhaaksi rankattu  Nautical (maistelumenu ilman juomia 75€, lounas 15-27€)


Kaupungin suurin vetonaula on vuonna 1939 viimeisen matkansa tehnyt purjelaiva Pommern, ihan ÅSS Paviljongenin vieressä sijaitseva museolaiva. Pääsylippu (aikuiset 10€, lapset 6€) oikeuttaa myös vierailuun läheisessä merenkulkumuseossa


Maarianhaminalaiset ovat tarkkoja kaupunkinsa tunnelmasta. Pieni ostoskeskuskin suostuttiin rakennuttamaan vain keskustan ulkopuolelle.

Merellisyys on olennainen osa Maarianhaminan viehätystä - oma vene menee tänäkin vuonna Joulupukin toivelistalle. Jos se vaikka tänä vuonna olisi kuulollakin...?


Tuliaisostoksille kannattaa suunnata Merikortteliin, josta löytyy paikallista käsityötä ihan joka makuun.Ja olisihan se (tämän kesäparatiisin mittakaavassa ainakin...) suorastaan rikollista tulla tänne saakka ja olla maistamatta sitä Ahvenanmaan pannukakkua (minun reseptiini pääset linkkiä klikkaamalla!)

Siihen ihan ehdoton paikka on Bagarstugan, vaikka kyllä paikka sydämen valloittaa muillakin leipomuksillaan...!

Onko Maarianhamina teille tuttu paikka? Mitkä ovat teidän suosikkinne?

_________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

38 kommenttia :

 1. Maarianhamina ei oo kyllä millään lailla tuttu paikka, mutta kummasti rupesi kiinnostamaan. Ihana lintukoto tosiaan! Ruokakaan ei näytä ollenkaan hassummalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaikki oli niin ihanaa, ettei sitä tosiaan meinaa todeksi uskoakaan. Aivan mahtava kesäparatiisi <3

   Poista
 2. Aivan ihanalta näyttää! 💕💕
  Kauniit kuvat ja houkutteleva kuvaus ihan jo kutsuvat minua kylään.

  Tänne voisin lähteä rentoutumaan, urheilemaan ja syömään hyvin!

  Minäkin taidan laittaa veneen joulupukin listalle. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta löytyy kyllä näkemistä ja tekemistä ihan varmasti ihan kaikille <3

   Poista
 3. Maarianhaminasta tiedän vain sataman, jota olen katsellut laivasta :D Sun kuvissa Maarianhamina näyttää niin idylliseltä. Ruoatkin näyttää herkuilta. Pyöräretki Ahvenanmaalla voisi joskus toimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sitä se on. haikailen jo uuden reissun perään... ehkäpä juurikin niillä pyörillä :-)

   Poista
 4. Toivottavasti ensi kesänä pääsisin, näin on kaavailtu :) On se kyllä ihan häpeä, että omat reissuni toistaiseksi ovat rajoittuneet vaan niihin laivan lyhyisiiin pysähtymisiin. Innolla kyllä odotan, että pääsisin käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan ihana paikka <3 just tänä aamuna puhuttiin, että koska mentäisiin uudestaan :-)

   Poista
 5. Maarianhamina on kyllä ihana! Mä voisin vaikka muuttaa sinne asumaan ja aina välillä katselen että löytyisikö sieltä kenties työpaikkaa :D. Miehelle olis kyllä vähän hankalampi homma kun juuri on vasta ehtinyt oppimaan suomen niin sitten minä raahaisin mukanani paikkaan jossa puhutaan mieluumminkin ruotsia... eh. Well, you never know...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan kuin tuossa jutussa mainitut asiat eivät olisi jo tarpeeksi yhdelle paikalle, niin lisää hyviä asioita vain löytyy: työttömyyskin on kuulemma tuolla merkittävästi Manner-Suomea alhaisempi ja keskipalkka korkeampi.

   Muuttaisin minäkin :-)

   Poista
 6. Täytyy myöntää, etten ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla. Monesti on ollut suunnitteilla, mutta aina jokin toinen kohde on vienyt voiton. Pitäisi kyllä käydä.
  Tuota omenafaktaa en tiennyt, enkä kyllä tuota aurinkofaktaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho! meitä on sitten enemmän kuin olin kuvitellutkaan :-) En todellakaan ymmmärrä, miten ehti mennä näin kauan aikaa, ennenkuin tuonne pääsin. Etenkään kun se matka Turustakin kestää vai viitisen tuntia ja maksaakin vain parikymppiä.

   PS. Luulin että te päädyitte tuonne sillä taannoisella pyöräreissullanne?

   Poista
 7. Onpa kaunista ja jotenkin outoa ettei tuolla ole varsinaisesti tullut käytyä muuta kuin pikapyrähdyksellä joskus pelireissulla. Täytyykin lisätä bucket-listalle :) Ihanan tunnelmallisia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo mesta on pelkkää tunnelmaa - ihan ehdottomasti listalle ja sinne kärkisijoille vielä :-)

   Poista
 8. Ahvenanmaa ja Maarianhamina ovat molemmat kivoja paikkoja :) Kesällä oon käynyt pari kertaa perheen kanssa, näistä viimeisimmästäkin matkasta on jo 10 vuotta aikaa. Viime marraskuussa kävin yksinäni Maarinhaminassa, ei ollut mikään maailman paras aika vierailla kaupungissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen niin iloinen että me vihdoin päästiin tuonne! Kuvien perusteella mies on niin innoissaan paikasta että haluaa uusintareissun mahdollisimman pian :-)

   Poista
 9. Ahvenanmaalla pitäisi kyllä päästä käymään! Se, kuten Suomen mantereen kohteetkin, ovat vaan "liian lähellä", jolloin niissä on helppo käydä periaatteessa koska tahansa. Eli koskaan ei tule mentyä... Mulla asuisi tuolla serkkukin, mutta on se vaan niin vaikeaa rehata luunsa tuonne :D Mutta kaunista, leppoisaa ja mitä kaikkea hyvää ja kaunista tuolla näyttääkin olevan. Varmasti tuolla olisi mukava nauttia tunnelmasta ja kauneudesta. Ehkä ensi kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niinpä - siksi kai se itselläkin on paitsioon jäänyt. Vaan ei jää enää <3

   Poista
 10. En ole toistaiseksi käynyt Ahvenanmaalla, mutta tykkäisin kyllä aivan varmasti! Meidän oli itse asiassa tänä kesänä tarkoitus mennä, yhdistetylle luonto- ja ruokamatkalle, mutta se nyt sattuneesta syystä (=matkakumppanin polvivamma) siirtyy ensi kesälle. Laitankin tästä vinkit talteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi, miten harmillista. Mutta ihana matka siitä tulee ihan varmasti!

   Poista
 11. Jee! Tämä tuli hyvään aikaan, koska reilun viikon päästä ollaan itsekin tuonne lähdössä. Toivottavasti ilmat olisi meidän reissun aikana hyvät, niin saadaan enemmän irti reissusta. Kaikki hehkuttaa pannukakkuja, joten pakko maistaa :)
  Tero / Laamanaaman maailma (laamanaama.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mahtavaa! ja hei, onneksi ne pannukakut onnistuvat ihan kotikeittiössäkin :-)

   Poista
 12. Oi Maarianhamina <3 Olen ollut Maarianhaminassa viimeksi varmaan 15 vuotta sitten ja juuri tänä kesänä miettinyt että jospa pääsisin sinne taas tänä kesänä uudelleen :) Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä! Vähän houkuttelisi lähtö uudestaan heti loppukesästä, niin se meidät hurmasi!

   Poista
 13. Lähes juuri tuolta palasimme. Mukavan uneliaan hiljainen kaupunki! Tiesitkö, että tuo merenkulkumuseo on valittu Suomen vuoden museoksi 2016 - ja ihan ansiosta. Mielessämme vertailimme sitä Englannin rannikon vastaaviin, eikä taatusti jää yhtään niistä jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, sydän sykkyrällään seurasin teidänkin reissupäivityksiä - etenkin ne juhanussalot ilahduttivat <3

   Poista
 14. Ihanan värikkäitä kuvia! Maarianhamina ja Ahvenanmaa ovat kyllä kivoja kohteita, tuntuu kuin olisi ulkomaille lähtenyt, niin erilainen tunnelma saarella on :). Kävimme huhtikuussa, silloin oli vielä vähän turhan vilakka keli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niin on! Mekin suunniteltiin alunperin reissua jo pääsiäisen tienoille, mutta onneksi mentiin vasta nyt. Säät hellli, niinkuin kaikki muukin!

   Poista
 15. Pommern ja merimuseo on kiva paikka vierailla. Maarianhaminasta itsessään on itsellä vähän kaksijakoiset fiilikset. Itse olen nauttinut Ahvenanmaalla olosta enemmän Maarianhamina ulkopuolella. Mutta ehkä joskus pitäisi lähteä ihan minilomalle pelkään Marianhaminaan :-) Tuo turvallisuus on kyllä hieno juttu, niin paikallisille kuin vierailijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, jostain muistan lukeneeni että ihan selvästi erottuva riskospiikki tulee siinä vaiheessa kun suomalaiset purkautuvat humalassa laivasta :-)

   Poista
 16. Maarianhamina on kyllä niin ihana kesäkaupunki ja Ahvenanmaa yleensäkin, siellä on useita mukavia paikkoja missä on tullut käytyä, mutta talvella se taitaa olla aika pysähtynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voisin kuvitella. Mutta kesällä... ai että se onkin suloinen <3

   Poista
 17. Kivalta näyttää, mutta myönnän monen muun tapaan minäkin, etten ole koskaan tuolla suunnalla käynyt tai sen kummemmin edes harkinnut koko asiaa. No, ehkä joskus. :--D Pannukakun vuoksi olen kyllä valmis tekemään pidempiäkin matkoja, hmm....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin on ihana paikka, että syitä mennä löytyy ihan varmasti- vaikka ei se pannukakkukaan mikään huono syy ole :-)

   Poista
 18. Ihanaa, että Suomessa on noin turvallinen paikka! Ja niin suloinen. En ole vielä päässyt Ahvenanmaalle, aina vaan mennyt laivalla ohi, mutta josko sitä yrittäisi ensi kesänä tosissaan! Ja pyörä mukaan. :)

  VastaaPoista
 19. Ahvenanmaa ei ole itselleni tuttu paikka, mutta tätä postausta lukiessa syttyi kyllä reissukipinä :) Todella upeaa luontoa ja viehättäviä rakennuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana kesäparatiisi! Tahdon takaisin vaikka heti <3

   Poista