tiistai 28. kesäkuuta 2016

Miksi valita laiva Tukholmaan?* * * 

Miksi valita laiva Tukholmaan? Lentäen sinne pääsee nopeasti ja edullisestikin, mutta laivamatkailussa on silti monet erinomaiset puolensa. 

* * * 

Halpalentoyhtiöt, yhä tiukemmalla kädellä karsitut palvelut ja matkailijoiden alati kasvava määrä ovat pitäneet huolen siitä, että minkäänlaista glamouria matkustamiseen enää harvoin liittyy. Omissa nostalgianhuuruisissa haavekuvissani matkailun kulta-aika on ehdottomasti valtamerialusten aika huolella pakattuine matka-arkkuineen ja seitsemän ruokalajin illallisineen. 

On nissä halpalentoyhtöissä toki puolensakin: esimerkiksi länsinaapuriin suuntautuva matkailu on nykyään huomattavasti kätevämpää kun sinne lentää alle tunnissa ja parhaimmillaan vain muutamalla kympillä. Etenkin pidempiä matkoja varten on laivamatkailussa kuitenkin yhä puolensa, varsinkin jos valitsee laivansa, matkustusajankohtansa ja hyttinsä oikein. 

Itse olen jo pelkästään tämän kevään saaristolomailun myötä tehnyt hyvillä mielin (ja sanotaan se nyt ääneenkin: täysin noroviruksettomasti...!) tuttavuutta useammankin Viking Linen laivan kanssa. 

Tässä siis syitä, minkä vuoksi laivamatkailu on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto Tukholmaan matkatessa. 

Ei pakkausrajoitteita

- koska matkatavarat kuuluvat aina lipun hintaan, ei ole tarvetta survoa kaikkea käsimatkatavaroihin, joiden kokoa lentoyhtiöt jatkuvasti kiristävät. Niinpä saat mukaan aina vielä yhden katseenkääntävän mekon, ne ihanan epäkäytännölliset (mutta ah, niin ihanat!)  korkokengät ja kaikki ne käsilaukut, joita ilman et vain voi elää.

Ei nestekiintiöitä

- yksi omaa matkustusmukavuuttani suuresti korreloiva tekijä on se, ettei minun tarvitse laskea mukanani kantamiani nesteitä millilitran tarkkuudella ja käyttää viimeisiä tunteja ennen matkaa pursottaessani hoitoainetta minikokoisiin tuubeihin (joista ne eivät suostu tuleman ulos...)  ja miettiessäni, kumpaa tarvitsen sittenkin enemmän: hiuskiinnettä vai suuvettä? Kuivashampoosuihketta vai kosteusvoidetta? No kaikkea, tietenkin!

Ei turvatarkastussirkusta

- tässä on toinen asia, josta en saa tarpeekseni. Vihaan lentokenttien turvatarkastuksia ja tapaa, jolla joudut luopumaan kengistäsi, vyöstäsi ja koruistasi, esittelemään käsilaukkusi sisältöä sekä kaivelemaan siitä kompaktisti pakatusta laukustasi elektroniikan ja minigrip-pussiin pakkaamasi kosmetiikan koko kansan nähtäväksi, takaraivossa toive, että muistat kerätä koko 17  tarjottimelle puretun omaisuutesi mukaan myös lähtiessäsi. 

Ja sitäpaitsi, päädyn aina jonoon juuri sen mitään lentokenttähenkilökunnan puhumaa kieltä osaamattoman ummikon taakse, joka on jotenkin onnistunut elämään viimeiset 15 vuotta vailla tietoa siitä, että sitä matkalaukkun pohjalle pakattua kokispulloa ei saakaan viedä koneeseen. 
Sen sijaan laivamatkailun hyviin puoliin lukeutuvat mm. seuraavat seikat:

Helppous

Toisin kuin kentokenttä, satama sijaitsee kävelymatkan päästä keskustasta, joten vältyt liki tunnin matkalta lentokentältä pois... ja takaisin. Kätevää kuin mikä!

Tasokkuus

Aluksesta riippuen on laivamatka yllättävänkin tasokas ja miellyttävä elämys. Oma suosikkini on Turusta liikennöivä MS Grace, joka on mullistanut käsitykseni laivamatkailusta kokonaan. 

Sen kylpyläosasto, laivan hillitty tunnelma, Seamore-shampanjabaarin valikoima ja mahtava henkilökunta, Oscar-ravintola... tämän lähemmäs ei sitä valtamerimatkailufantasiaa Suomessa pääse.
Oma rauha

Hyttiluokkaan satsattu pieni lisäpanostus maksaa itsensä takaisin samantien. Oman hytin rauha ja siellä hyvin nukuttu yö ovat niitä tärkeimpiä matkustusmiellyttävyyttä lisääviä tekijöitä. Laivamatkailu tarjoaa sitäpaitsi lentomatkailua huomattavasti matalamman kynnyksen itsensä hemmotteluun - esimerkiksi premium-luokan hytti jää business-luokan lentolippuja satoja euroja halvemmaksi.

Ja ihan erityisen miellyttävää on, jos hytissä sattuu vaikka olemaan oma parveke, jolla skoolata henkilökunnan hytin jääkaappiin varaamalla kuohuvalla...! 
Ravintolat

Koska kaikki on vaivattomasti saman katon alla, on laivalla olo jo itsessään parhaimmillaan kuin miniloma, saariston upeiden maisemien lipuessa ohi. Aperitiivit tuolla, alkuruoka vaikka tässä ravintolassa, pääruoalle vaikka tuonne... Eikä tarvitse pelätä sääolosuhteiden muuttumista kesken illan ravintolahyppelyn- kaikkialle kävelee muutamassa minuutissa! 

Ja hei, jos ihastut illallisella johonkin tiettyyn viiniin, on sitä mahdollista ostaa suoraan ravintolasta mukaan kotiinviemisiksi. 
Tax Free

Olen jo aikaisemminkin hehkuttanut Viking Linen omaa viinimaahantuontia, joka jo yksistään on syy lähteä laivalle. Valikoimista löytyy erikoisuuksia, joita maista ei edes saa, ja ihan erityisen hyvä mahdollisuus tämä on shampanjavarastojen täydentämiseen. 

Maan johtavan shampanja-asiantuntijan Essi Avellanin kuratoima valikoima on aina taatusti ainakin neljänneksen maahintoja halvempi ja esimerkiksi Viini-lehden vuoden shampanjaksi valitsema Charles Heidsieck Brut Réserve lähtee mukaan alle 30 eurolla. Viime syksynä julkaistua Dom Perignon 2006 puolestaan on Viking Linen laivoilla tarjolla maailman edullisimpaan hintaan (107,95 €, Alkon hinta 159,90 €). 
Tuorein laivamatkani vei minut Tukholmaan vain muutama kuukausi sitten pitkällisestä remontistaan kuoriutuneen MS Gabriellan kyydissä. Ihan Gracen vertainen se ei ole, mutta huomattava parannus edelliseen ihan ehdottomasti. 

Risteily on paikallaan jo sen uusitun ravintolatarjonnankin vuoksi. 
Itse söin tieni läpi pohjoista koivumetsää henkivän No Name- ravintolan seitsemän ruokalajin tastingmenun, joka oli kesäisessä keveydessään todella positiivinen yllätys. Pääpaino on kauden kasviksissa ja kalassa, mutta saatavilla on myös kasvissyöjille soveltuva versio.
Oivaltavaa, kaunista ja todella hyvää. Tuon oikeassa alareunassa olevan hirssirisoton huikaisevan syvän makuinen sipuliliemi saa minut vieläkin huokailemaan. 
Kotimaisten tuotteiden juhlistaminen sekä vähän harvinaisempienkin raaka-aineiden hyödyntäminen (yllä oikealla esimerkiksi ankan kivipiiraa!) oli ihan erityisen mieltälämmittävää.
Yksi illan suosikkiannoksista oli tuossa alhaalla vasemmalla komeileva perunajäätelö.  Yhtä mahtavaa kuin kummallistakin. 
Jos tastingmenu ei houkuttele, ovat kokeilemisen arvoisia myös aikaisemmin testaamani Bistrotek sekä Grill

Aloita kulinaariset karkelosi vaikka äyriäisiin erikoistuneen Bistrotekin grillatulla mustekala-escabechellä romescokastikkeella (tai Viking Linen legendaarisella äyriäisvadilla!) ja jatka Grillin avokeittiössä valmistuvalla sirloinilla ja upealla chimichurrilla tai suussasulavalla ibericopossulla. 
Paluumatkani tein puolestaan MS Mariellalla, jonka ravintolat ovat niin ikään käyneet läpi melkoisen muutoksen. 

Rennon rouheasti (lautasliinarenkaan virkaa esimerkiksi toimittavat isot mutterit) sisustettu Plate-ravintola tarjoaa myöskin joko seitsemän tai yhdeksän ruokalajin tastingmenua (42€/ 49€). 
Tarjoilu oli jopa No Namea sujuvampaa ja juomapaketin valinnat olivat toinen toistaan erinomaisempia.  Etenkin tuota australialaista, kypsällä hedelmäisyydellään kielen vievää Wild Yeast Chardonnaytä (16,90€/ plo) kannattaa ihan ehdottomasti lähtiessä napata muutama pullo kainaloonkin. 
Eikä kannata antaa vaatimattomuuden hämätä: ehkä  koko illan mieliinpainuvin annos oli oikean alanurkan mm. kylmäsavuporolla aateloitu ihanan kuohkea suolainen mannapuuro. 

Ja minä en edes pidä mannapuurosta!
Ihana tarjoilijani ehti tarjoilun lomassa kertomaan myös ikkunasta avautuvista saarista ja keskustelemaan menun viiniparitusten toimivuudesta, mikä yksinmatkustavaa ilahdutti suuresti.

Asiakaspalvelu laivoilla toimi muutenkin - henkilökunta tervehti iloisesti, mihin sitten menikin.
Kannattaa muuten muistaa, että etukäteen varattuna ruokailuissakin säästää!
Olin jo ennen reissua ladannut puhelimeeni Viking Linen uuden sovelluksen, jonka avulla paitsi pysyy perässä laivan tapahtumista, palveluista ja aukioloajoista, myös kätevästi suunnittelee vaikka  tax free-ostoslistansa valmiiksi. 
Eikä ollut kuulkaa riemulla rajaa, kun kävin läpi laivojeni valikoimaa...!

Itseoikeutetusti ensimmäinen ostoslistalle päätynyt shampanja oli blogissa aikaisemminkin nautiskeltu Piper Heidsieckin Rare Millessime 2002. Viking Linen tax free-kuvasto luonnehtii tätä kertaalleen jopa maailman parhaaksi valittua shampanjaa mm. monumentaaliseksi ja upeaksi. 

Se onkin ehdottomasti hintansa arvoinen jo siksi, että monesta ulkomaisesta verkkokaupasta on tämä harvinaisuus päässyt jo loppumaan. Hintakin oli edellisestä reissustani laskenut 99 euroon, joten mukaan lähti heti useampi. 

Kuka sitä tietää, millaisia juhlan aiheita tässä on vielä tulossa...! Ja sen verran upea tämä shampanja on, että jo sen avaaminen on juhla ihan itsessään. 
Toinen suosittelemisen arvoinen ostos on paahteisuudellaan ja aromikkuudellaan suosikkiroséshampanjakseni noussut Henriot (53,90€) , jota sitäkään ei maista edes saa. Vuotta 2005 ei taida enää laivoiltakaan löytyä mistään, mutta 2008 on onnistunut valinta sekin. Erinomainen myös ruokajuomaksi!

Toinen hyvä (ja Kissabloggarin omaksi suosikiksi noussut shampanja) on talon Demi-Sec (29,90€).
Elegantista kepeydestään tunnetut Taittingerin shampanjat ovat aina hyvä ostos ja nimenomaan pehmeä Nocturne (31,90€) on hurmaavan keimaileva  juoma juhlaan kuin juhlaan. 
Gracen valikoimista taas kannattaa puolestaan napata mukaan useampikin pullo tätä erinomaisella hinta-laatusuhteella varustettua kalifornialaista Syrahia (12,90€) - maista kun ei tätäkään saa.  Samettisen pehmeätanniininen ja monikäyttöinen viini.
Tax free-ostoksilla saa muuten heittäytyä hulvattomaksi ihan hyvällä omallatunnolla, sillä yli 100€:n ostoksista palkkioksi pamahtaa uusi risteily täynnä uusia elämyksiä. Nyt ei siis ole aika pihistellä!

Ja seuraavalle aamulle on vaikea keksiä parempaa aloitusta kuin Food Gardenin runsas aamiainen (17,50€, ennakkoon ostettuna 16€) sen rauhallisessa tunnelmassa.  

Niin, ja saisiko olla lasi kuohuvaa alkuun...?

Ja sitten onkin aika ottaa haltuun Tukholma! Blogin vinkit tuohon tuohon länsinaapurin helmeen löydät täältä

* * * 

Ja koska minä sitten heittäydyin hulvattomaksi siellä tax freessä, on minulla nyt arvottavana yksi 2-4 hengen risteilylahjakortti Helsinki-Tukholma-välille! Arvontaan pääset osallistumaan tätä postausta kommentoimalla. 

Mikä sinusta on laivamatkailussa parasta? ja kenen kanssa lähtisit saaristoa valloittamaan?

Osallistumisaikaa on ensi viikon tiistaihin. Voittaja arvotaan 5.7.2016 - muistathan siis jättää kommenttiin myös yhteystietosi!

* * *

* Yhteistyössä Viking Line *

* * * 

PS. Jos muuten kokemukset laivamatkailusta lapsiperheen näkökulmasta kiinnostavat, kannattaa tsekata Pienen punaisen keittiön ihanaisen Peggyn tuore matkaraportti!

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

64 kommenttia :

 1. Kirsi Ei uskoa että laivalla voisi olla noin tyylikästä. Viime reissusta laivalla on melkein neljä vuotta, sain silloin puhelun Tukholmaan että olin saanut uuden duunipaikan. Sen kunnikasi tosin taisin ostaa useamman pullon samppanjaa.
  esmianda69 at gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko pois :-) Voin kertoa, että laivamatka maistuu ihan eri lailla nykyään kuin silloin juuri täysi-ikäistyneenä, jolloin risteilyillä ravattiin harva se viikonloppu. Eikä kyse ole vain siitä, että om hyttiluokka on noussut sieltä autokannen alta aika monta kerrosta ylöspäin, vaan esimerkiksi laivojen ravintolat vetävät vertoja jopa joillekin Helsingin kollegoilleen!

   Poista
 2. Minusta laivailussa parasta on sen helppous; ei tarvitse itse tehdä ruokia, ei tarvitse miettiä taksikyytejä, ei tarvitse miettiä kuinka paljon pitää pukea päälle että tarkenee jne. Kaikki lähellä ja helposti.
  Ja mikä parasta, Suomen & Ruotsin saaristo on aivan UPEAN näköistä!! ♥

  nanne1984@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se helppous on kyllä jotain, jota arvostaa. Ja tosiaan sitä, ettei tarvitse ottaa sääolosuhteita kerrankin huomioon :-)

   Oikeassa olet - toi meidän saaristo on yksi kauneimpia asioita maailmassa <3

   Onnea arvontaan!

   Poista
 3. no eipä ole tullut käytyä Ruotsin laivalla varmaan 15 vuoteen, silloinkin matkamme jatkui euroopaan ja autolla ylitettiin vain meri (aikaisin nukkumaan). Tallinnan risteilyjä on tullut tehtyä pari kolmekin vuodessa (nopea ylitys). Nyt kun katsoi kuviasi melkein alkoi tekemään mieli laivalle, onpa siellä nykyään hienot tarjottavat, kyllä maistuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laivojen ravintoloiden taso on ollutu todella suuri (ja positiivinen!) yllätys - kyllä uusi matka hukttelisi ihan vain jo niidenkin vuoksi :-) Asiakaspalvelun taso on muuten toinen asia, mistä unohdin sanoa, se nimittäin todellakin pelaa.

   Poista
 4. Amerikkalaiselle miehelleni meidän ainoa yhteinen laivamatkamme on ollut varmasti tosi mieleenpainuva. Ensi kerralla valittaisiin varmaankin päiväristeily, että hän näkisi enemmän saaristoakin kuin iltapimeällä. Varmasti seuraavakin risteily tulee tehtyä perheen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen kerran vienyt australialaisen ystävän Tallinnan laivalla yli Viroon ja kokemus oli kaikesta päätellen mieleenpainuva... joskaan ei varmasti oikeista syistä :-) Booze Cruise on nimenä enemmän kuin paikallaan. Onneksi on risteilyjä ja on Risteilyjä...!

   Poista
 5. Ollut viimeksi ruotsissa vajaa 20 vuotta sitten. Nyt on tarkoitus kesällä/syksyllä mennä tyttöjen kesken, mutta osalla tukholman risteily hieman kiristää lompakosta. Rahan takia en ole edes varma, päästäänkö tukholmaan asti. ABBA museossa olis niin kiva käydä! Laivamatkassa parasta on kyllä rentous, ei takana selkänojaa potkivaa lasta. Mulla tosiaan kerran New Yorkissa kävi niin, että unohdin/varastettiin käsikoru tarkastuksessa. Oli hieman kiire koneeseen. Vielä aito Nomination, mihin oli ehtinyt jo paloja saada jostaa. Edelleenkin ärsyttää.

  sara.risb(a)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä harmittaisi minullakin- onneaan saa kiittää siitä, että tähän mennessä on ymmärtääkseni kaiken ehtinyt haalia mukaansakin...

   tyttöjen reissuja varten laivamatkat on kyllä ihan parhautta! illan ohjelmakin sujuu yleensä varsin ristiriidattomasti kun ei tarvi tapella että mikä baari olis kaikkien mieleen... :-)

   Onnea arvontaan!

   Poista
 6. Tax-free, tietty, ja huomenna on jo kolmas kerta kun olen laivalla tänä vuonna. Ankkaa arvostan kyllä ihan muulla tavalla. Seuraa en mahd. matkalle osaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no tax freetähän hehkutan tuolla itsekin, eli täysin ymmärrettävä vetonaula :-) Anna kun arvaan... pidät ankasta eniten kun sillä on vielä pulssi...?

   Onnea arvontaan ja ihanaa laivamatkaa!

   Poista
 7. Kyllä parasta on Tax-free ja ihana aamupala :) Ei ollakkaan menty aikoihin laivalla Tukholmaan. Tallinnassa ollaan päiväreissulla miehen kanssa käyty.
  hanna8201@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. valmiiseen aamnupalapöytään saapuminen on aina ihanaa, mutta tuo Food Garden on kyllä ihan omaa luokkaansa. Jokaiselle löytyy ihan varmasti jotain <3

   Onnea arvontaan sinullekin!

   Poista
 8. Musta laivamatkailussa, sikäli kun kyse on risteilystä, parasta on se, kun pääsee perille ja pois aluksesta. Purjehtiminen on sit ihan asia erikseen, viihdyn vesillä, mutta laivamatkailu on hidasta tunkkaisella aluksella, meluisilla hyttikäytävillä ja ruokaravintoloiden taso on ollut kokemusteni mukaan korkeintaan välttävä.

  dovera01@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oijoi, siellä on kyllä ihan selvästi tarvetta päivitettyyn kokemukseen :-) Voin kertoa, että omat kokemukseni eivät ole mitään noista. Toki, aika ei ole kullannut niitä 15 vuoden takaisia kokemuksia sieltä autokannen alta (kyllä siellä melua riitti pitkälti aamuun) eikä pizzapaikoissakaan varmasti mitään gurmeeta vieläkään saa... mutta omilla valinnoilla voi onneksi vaikuttaa paljon <3

   Onnea arvontaan!

   Poista
  2. Keksin mä vielä yhden oikeasti hyvän puolen laivamatkustamisesta! Ainakin aiemmin laivoilla oli iisiä matkustaa eläinten kanssa. Harmikseni mulla ei oo eläimiä, en oo matkustanut niiden kanssa vuosiin, enkä varmaan tule matkustamaan jatkossakaan, mutta tää on iso bonus niille, jotka karvaisten kavereiden kanssa reissaavat. Olettaen, että käytäntöjä ei oo ratkaisevasti muutettu viime vuosina. :)

   Poista
  3. täytyypä muuten sanoa, etti tullut mieleenkään - oma matkaseura kun koostuu pääasiassa kaksijalkaisista lyhytkarvaisista bloggareista :-) äärimmäisen hyvä pointti kyllä!

   Poista
 9. Mukana arvonnassa! Tähän mennessä ei kyllä ole kovinkaan mukavia laivamatkoja sattunut, lähinnä ällöttää ne kokolattiamatot jnejne. Ehkä olisi siis aika käydä päivittämättä kokemuksia Gracella...? minna.karjalainen (a) wippies.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Gracen voittanutta, mutta lähelle pääsee uusittu Gabriellakin :-)

   Onnea arvontaan ja tervetuloa mukaan!

   Poista
 10. Mä en osallistu, mutku kuvassa oli MUN herkku-Henriottia niin mä riemastuin niin ;)
  Mulla tuli taas matkakuume.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja heiiiiiii - meillä on taas tiarashampanjaaaaaaa <3

   matkakuume tuli mullakin. ja nälkä :-)

   Poista
 11. Laivalla ehdottomasti parasta on ruokailut ja tax free! Viimesestä Tukholman reissusta on mennyt jo kohtapuoliin kymmenen vuotta, Tallinnassa tullut paristi käytyä nyt parin vuoden sisällä. Itseasiassa just tänään käytin aamupäiväni (pitkästä aikaa vapaapäivä!) siihen että tutkin sekä Tukholman että Tallinnan vierailun arvoisia paikkoja, pikkureissu poikaystävän kanssa loppukesästä tekis hyvää :)

  essikimonen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oh <3 toivotaan että arpaonni on myötä!


   Tukholmassa tulee käytyä ihan liian harvoin - edellisestä reissustani taisi olla jopa vuosi... mahtava kaupunki, etenkin kesäisin!

   Poista
 12. Olin viimeksi Tukholmassa Viking Linen kautta mukavalla hotellilomalla talvella. Kesäiseen aikaan risteily kyllä kiinnostaisi. Lapsenlapsillekin oli laivayhtiö järjestänyt mukavasti ohjelmaa ja kesälomien aikaan lapsia on huomioitu erityisesti. kpirjo hirvonen@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Laivamatkailussa parasta on aika ja hyvä ruoka. Aikaa olla vaikka lastenlasten kanssa. Kaikille löytyy mieluista tekemistä ja maisemat ovat upeita, erityisesti kesällä. Ja Vikingin terminaalin sijainti on loistava - Södermalm ihan vieressä.
  Terveisin Himatuikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vaikka vannoin sen dieetin alkavan viimeistään nyt, niin kyllä tuli juttua kirjoittaessa taas nälkä ja hinku laivalle :-) laivojen ravintoloiden taso on kasvanut ihan kohisten!

   Poista
 14. Hyviä pointteja, mutta olisi kiva jos yhteistyöpostauksesta mainittaisiin heti aluksi. Nyt skrollasin ensin loppuun, tarkistin asian ja luin jutun uudestaan. Tämä siis vain parannusehdotuksena, sillä pidän blogistasi noin muuten kovastikin!

  VastaaPoista
 15. Ed. anonyymi ei siis osallistu arvontaan, kunhan vain kommentoi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. teen yhteistyötä ainoastaan tahojen kanssa, joihin uskon ja postauksia, joiden takana voin seistä 100%. mielipiteitäni ei siis voi ostaa, vaan kaikki on rehellistä. Uskom, että sen verran hyvin lukijani minut ja blogini tuntevat, että en koe minulla olevan varaa huijata ketään. Paikkaansapitämätön ylistys kun kostautuu pian takaisin uskottavuuden menetyksenä.

   Poista
 16. Oho, enpä ollut odottanut moisia annoksia laivalta! :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta! taso a la carte ravintoloissa on noussut ja kohisten <3

   Poista
 17. Kylläpä iski matkakuume - ja erityisesti risteily- ja Tukholmakuume. Risteilyssä on parasta paikkaan sidottu kiireettömyys. Kiitos fiiliskuvista, vinkeistä ja ihanasta blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kyllä itselläkin jo kovasti polttelisi päästä takaisin - sen verran huoleton tapa matkustaa tuo todellakin on :-)

   Kiitos kauniista sanoistasi, tervetuloa mukaan ja onnea arvontaan!

   Poista
 18. Oih! Hyvin nopeaan täytyy varata risteily - on ollut mielessä muutoinkin, mutta tuo aika edukas Rare nyt kyllä varmisti tilanteen :) Erilaiset porukat kävivät mielessä, että kenen kanssa, mutta ehkä miehen kuitenkin. Hänellä on asenneongelma risteilyjä kohtaan; ehkä sen vielä saisi muutettua...? Kiitos taas ihanasta raportista ja kuvista :) t. Elina (seppanenelina(at)yahoo.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gabriellalle jäi vielä neljä pulloa minun jälkeeni :-)

   Poista
  2. Ja täältä löytyi muuten voittaja - tarkista siis sähköpostisi!

   Poista
 19. Mukana ollaan! Perheen kanssa lähtisin ja parasta on se, että laivalla on aina tekemistä.. Pahinta on kyllä se jos laiva keinuu myrskyssä..

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihan totta! olin näillä kevään reissuilla ihan unohtanut tuon - joskus olen ollut reissussa todella myrskyisellä säällä ja korvien välissä huojui vielä pari päivää sen jälkeenkin... :-/

   Poista
 20. Pitkään aikaan ei ole tullut laivalla matkustettua, mutta postauksesi herätti kipinän. Laivoilla on oma tunnelmansa, mikä viehättää minua kovasti. Lisäksi nykyään saa nauttia todella hyvää ja laadukasta ruokaa, mistä pidän myös kovasti!
  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Kyllä oli hyvin listattu laivamatkustuksen plussapuolet. Se on kyllä parasta, että oma peti on lyhyen matkan päässä. Voi vaan itse rentoutua ja kierrellä laivaa, syödä tai katsoa iltashow'ta, mutta myös samalla on koko ajan matkalla, menossa jonnekin. En tiedä kenen kanssa lähtisin, riippuu kenellä olisi töistä vapaata ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kompaktiudessaan kyllä peittoaa monet muut vaihtoehdot :-) tervetuloa kisaan ja onnea arvontaan!

   Poista
 22. Moikka ja mukaan arvontaan .herkulliselta näyttää. Lähtisin ihan oman perheen kansssa rentoutumaan. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Laivamatkailussa on parasta kaikki ne kalaherkut, joita buffetista löytyy! :P

  Laivalle lähtisin mieheni kanssa.

  xevex82(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä se kalapöytä omatkin polvet heikoiksi vetää :-)

   Poista
 24. Parasta laivamatkailussa on helppous satamassa ja tilaa olla ja kuljeskella matkan aikana. Eipä lentokoneessa voi valita ravintolaa, paistatella päivää tai kylpeä kylpylässä. Ja B-luokan hyteissä voi kesälläkin nukkua pilkkopimeässä ;-)
  ninavuolio@windowslive.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan totta - B-luokassa ei valoverhoja tarvitse :-) (korvatulppia ehkä senkin edestä...?)

   Poista
 25. Ompa kerrassaan houkutteleva kuvaus laivamatkasta! Todella tyylikkäältä ja helpolta vaikuttaa laivalla matkustaminen. �� Omissa muistoissa laivamatkat ovat ahtaita hyttejä ja täyteen pakattuja buffaillallisia, jossa suomalaiset ukot ovat jo ympäripäissään. �� Mutta jos panostaisi hyttiin ja menisikin buffaillallisen sijaan maistelumenulle, voisi olla jo aika erilainen kokemus! (Aika edullinen muuten tuo menu!) Kiitos kivasta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no sitähän ne olivat itsellänikin vielä 15 vuotta sitten... onneksi muutoksia on tapahtunut - niin laivoissa kuin itsessäkin :-)

   Poista
 26. Liputan kyllä laivojen puolesta, ihan juuri sen takia että niillä on monella nykyään niin hyvät valikoimat paitsi tax-freessä, myös ruokapuolella. Harmillista että ylitykseen menee tosissaan se kokonainen yö, koska se estää kyllä tämän käytön työmatkailuun, jota tapahtuu kohtuullisen usein juuri Tukholmaan.

  Ja niin samaa mieltä tuosta hyttiupgradesta - kannattaa panostaa jos vaan vapaana on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no se on kyllä totta - ei Tallinnanpyrähdysten aikatauluille kyllä päästä millään :-) Mutta ehkä tämä on niitä esimerkkejä siitä, kuinka joskus se matka on se juttu... inakin yhtä paljon kuin päämäärä <3

   Poista
 27. Upean näköisiä annoksia ja tietysti pisteenä iin päällä IPA-oluelle kaunis lasi! Itse mietin maanantaina lentäessä Tampereelta Tukholmaan (josta jatkoin eteenpäin), että mullehan parasta olisi mennä koneella Tukholmaan. Tampereelta kun oma aikansa mennä Helsinkiin ennen laivaosuutta. Mutta kun juuri viime viikolla tein TallinkSiljan kanssa yhteistyötä, niin ehkäpä meno koneella ja paluu laivalla olisi paras yhdistelmä aikataulujen suhteen. Joka tapauksessa laivoilla on nykyään vaikka mitä nautiskelijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no näin on. Ensi reissulle aion kyllä niiiiiiiiiiin buukata itseni vielä sine kylpyläänkin :-)

   Poista
 28. Valitsen mielelläni laivan lentokoneen sijasta, juuri noista mainitsemistasi syistä. Varsinkin pienten lasten kanssa laiva tuntui tosi helpolta vaihtoehdolta. Muutaman ärhäkän oksennustaudin (kauan ennen näitä noro-uutisia) ja jokusen keuhkoputkentulehduksen ja mitä näitä nyt on... jälkeen totesimme, että pidetään sittenkin hetki taukoa laivamatkoista. Tukholmaan alkaa kuitenkin jo olla yllättävän kova ikävä. Toivottavasti menen jo aiemmin, mutta tavoitteena olisi saada Europa Leaguen finaaliliput Friends Arenalle ensi kevääksi.

  VastaaPoista
 29. Hytti-upgradea kannatan minäkin! Risteilimme viime syksynä Mariellalla Tukholmaan ja testasimme noita samaisia ravintoloita, Platea menomatkalla ja Food Gardenia paluumatkalla. Molempiin suuntiin söimme aamupalan Food Gardenissa. Platen tasokkuudesta ilahduimme, mutta minulla jäi seitsemän ruokalajin jälkeen nälkä! Se vähensi pisteitä jonkun verran, ja paremmaksi kokemukseksi nousikin Food Gardenin alkuruoka-jälkiruoka -buffet, pääruoka pöytään tarjoiltuna. Food Gardenin aamupala oli todella ilahduttava kokemus. Ehdottomasti tulevaisuuden risteilyillä panostan näihin, enkä varmaan enää koskaan mene sinne perusbuffetiin. Jännä juttu, kun hintaeroakaan ei niin kovasti ole, mutta hintaan kuuluvat juomat vetävät väkeä sinne perusbuffaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Platesta jäi nälkä? No oho :-) Mietin vielä itse, että pitäisikö repäistä sillä 9 ruokalajin illallisella mutta kyllä tuohonkin tuli ekstroja niin, että ei olisi enemmälle ollut tarvetta. Food Gardenin brekkis olis kyllä paikallaan vaikka ihan just nyt :-)

   Poista
 30. Jos ajatuksenani olisi mennä Tukholmaan, lentäisin. Ajatus matkan taittamisesta puoli vuorokautta sen sijaan, että sen tekisin tunnissa, kallistaa ehdottomasti lentämisen puolelle. Mutta jos ajattelisin matkan, ei pelkän päämäärän, olevan arvokas, mikä etten voisi Tukholmaankin mennä laivalla. Gracen olen halunnut testata jo sen tulosta lähtien, mutta joko sekin kohta on telakalla päivitettävänä, ennen kuin kyytiin ehdin.

  P.s. Mikä on kivipiira?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvällä laivalla se matka on yllättävänkin nautinnollista - suosittelen siis suuntaamaan sinne Gracelle ihan samoin tein! Kylpylään, Seamoure Loungen shampanjabaariin, pitkän kaavan mukaan nautinnolliselle illalliselle... <3

   Kivipiira on linnun sisäelimiä, mahalaukun takaosa tarkemmin sanottuna.

   Poista
 31. Reissasin paljon laivalla, kun asuin Tukholmassa ja kävin koirien kanssa Suomessa. Parasta oli ehdottomasti, että sai aamulla nukkua pitkään ja oli jo Helsingin keskustassa. Seuraavalle matkalle lähtisin ehdottomasti Villen kanssa, joka on luvannut viedä mut ABBA-museoon. On häpeä, etten ole siellä vielä käynyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on nyt ihan hirveä nälkä ajatellessani sitä aamiaista :-) EIpä ole Abba-museo kyllä itsellenikään tuttu - ohi olen vain itsekin kävellyt...!

   Poista